Gospodarstvo

Posle Luke Koper bo pregledal posebni revizor

Koper, 20. 03. 2009 13.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

"Nekateri bi radi dokazali, da smo trošili denar nespametno," je dejal predsednik uprave Robert Časar in dodal, da revizija ne bo pokazala nič slabega, saj so ravnali gospodarno.

Delničarji Luke Koper so imenovali posebnega revizorja, ki bo preveril vodenje poslov družbe v zadnjih petih letih.

Imenovanje posebnega revizorja so zahtevale Kapitalska družba (Kad), Slovenska odškodninska družba (Sod) in država, ki imajo v lasti skupaj 67,11 odstotka delnic koprske družbe. Potem ko je Sindikat žerjavistov pomorskih dejavnosti Luke Koper k njihovemu prvotnemu predlogu, da naj se za revizorja imenuje družba BDO EOS Revizija iz Ljubljane, vložil nasprotni predlog, sta s svojim nasprotnim predlogom na skupščino prišla tudi Kad in Sod. Tega so delničarji skorajda soglasno podprli, tako da bo revizijo opravila družba Pricewaterhousecoopers iz Ljubljane.

Predsednik uprave Luke Koper meni, da revizija ne bo pokazala nič slabega, saj so ravnali gospodarno.
Predsednik uprave Luke Koper meni, da revizija ne bo pokazala nič slabega, saj so ravnali gospodarno. FOTO: Črt Butul

Izbrani revizor bo moral preveriti vodenje vseh poslov Luke Koper v obdobju zadnjih petih let, predvsem pa posle v zvezi s prodajo vseh kapitalskih naložb v tem času, gradnjo nove poslovne stavbe, odkupom in rušenjem skladišč na potniškem terminalu v Kopru ter nakupom nepremičnin na območju terminala BTC in orleške gmajne v Sežani.

Poleg tega bo moral revizor preveriti še več poslov, med drugim tiste v zvezi s podjetji Premik-net, Grafist in B.R.I.L., nakupom poslovnega deleža v slovaškem podjetju TT Invest ter ustanovitvijo in kreditiranjem vseh novonastalih podjetij v tem obdobju. Prav tako se bo moral ukvarjati s posli v zvezi s podaljšanjem prvega pomola ter izgradnjo ankaranske vpadnice.

Tri lastnice Luke Koper zahtevajo revizijo praktično vseh projektov v zadnjem petletnem obdobju, je povedal Časar. Poudaril je, da so ravnali v skladu z načeli dobrega gospodarjenja, pošteno in v dobrobit družbe. Kapital Luke Koper se povečuje; izvedene investicije so bile pretežno namenjene pristaniški infrastrukturi, kar zagotavlja, da bomo iz krize izšli zmagovalci, je dejal. "Pojavila se je ocena, da je lahko pri teh poslih, ni pa nujno, prišlo do kakšnih stvari, ki jih je treba razčistiti," pa je zahtevo za imenovanje posebnega revizorja za STA pojasnil Drago Kolman iz Soda.

Delničarji so se seznanili še z odstopom Marjana Bezjaka z mesta člana nadzornega sveta Luke Koper, niso pa glasovali o predlogu sindikata žerjavistov, da se število nadzornikov poveča z zdajšnjih osem na enajst, prav tako ne o predlogu sindikata za spremembe statuta. V skladu z zakonom o gospodarskih družbah namreč sindikat nima v lasti zadostnega števila delnic družbe, da bi lahko njegov predlog uvrstili na dnevni red skupščine.

Luka Koper je sicer po lanskem rekordnem pretovoru, ki je znašal 16 milijonov ton, tudi v letošnjem januarju povečevala obseg pretovora v primerjavi s prvim mesecem lani, medtem ko se je februarja ta zmanjšal za 30 odstotkov. Časar je kljub temu zadovoljen. Najdonosnejše vrste blaga, npr. zabojniki, so namreč še vedno stabilne, je dejal ob začetku skupščine ter dodal, da se drugim pristaniščem obseg pretovora zmanjšuje še hitreje. "Vendar bomo to prednost težko ohranili brez ustrezne infrastrukture," je opozoril in spomnil na velik obseg investicij v letu 2008.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

titovka
20. 03. 2009 21.48
luka koper čista ka solza...saj je ja bil janšev kader gor!!!!
Buena Vita
20. 03. 2009 20.44
NEKATERIM SMRDI DA SE V LUKI DELA,IN DA LUKA DELA Z ROKAV ROKI S KOPROM NEKATERIM SMRDI VODOMET NEKATERIM SMRDIJO LEPE IN ROMANTIČNE LUČI(res so malček predrage,ampak nima jih župan v spalnici,občudujemo jih koprčani in prišleki)) povprašite tržačane kaj pravijo za koper,kako se je razvil no,NEVEM PA ZAKAJ NE SMRDI RDEČE JEZERO V SREDI KOPRA IN PIZZA -STOLPNICA-HOTEL-PREIH-RDEČE-CVETNIK,,,,SD-JEVE ZAVOŽENE INVESTICIJE,DENAR SO POHAPSALI,NAREDILI PA NIČ NO PRODALI SO BANKO KOPER TALIJANOM,IN PRAV SO NAREDILI,USLUŽBENKE NIČ NE KUPUJEJO MED SLUŽBENIM ČASOM,MORAJO DELAT,KO JE BILA BANKA TA RDEČIH JE BIL POLN KOPER BANČNIŠKIH DELAVK
bnam 2707
20. 03. 2009 14.52
Kdo pa še komu verjame v tej državi.Samo usta odprejo in že lažejo vsi po vrsti.Če bi res vsi ravnali kot dobri gospodarji,bi Slovenija bila uspešna,kljub recesiji,tako pa....samo za svoj žep.