Gospodarstvo

Poslanci želijo preučiti vzroke za bančno krizo

Ljubljana, 13. 03. 2015 18.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Državni zbor od Banke Slovenije zahteva podrobno predstavitev metodologije za izvedbo skrbnih pregledov bank. Na podlagi teh je namreč država v banke vložila pet milijard evrov. Guverner Boštjan Jazbec je zatrdil, da nepravilnosti ni bilo in da so vsi podatki že javno objavljeni.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Vzroki za bančno krizo
    02:06
    Iz SVETA: Vzroki za bančno krizo
  • Iz 24UR: Kriza bank
    02:51
    Iz 24UR: Kriza bank

Državni zbor je po celodnevni razpravi o sanaciji bančnega sistema sprejel priporočilo Banki Slovenije, naj podrobno predstavi metodologijo za izvedbo skrbnih pregledov bank, na podlagi katerih je država v banke vložila pet milijard evrov.

Pod zahtevo za sklic izredne seje DZ so se podpisale vse parlamentarne stranke, kar se ne zgodi pogosto. Prvopodpisani pod zahtevo, poslanec NSi Matej Tonin, je uvodoma dejal, da želijo izvedeti, zakaj smo morali sanirati slovenske banke in ali smo sanacijo preplačali. "Te odgovore smo dolžni tistim, ki vsak dan trdo delajo, plačujejo davke in tako Sloveniji pomagajo pri življenju," je dejal.

Postopke konec leta 2013 opravljenih skrbnih pregledov v bankah, po katerih je država dokapitalizirala največje banke, njihove delničarje in lastnike podrejenih finančnih instrumentov pa izbrisala, sta poslancem pojasnjevala guverner Boštjan Jazbec in državni sekretar na finančnem ministrstvu Metod Dragonja.

"Pregled so naredile zunanje neodvisne svetovalne družbe in Banka Slovenije na rezultat ni vplivala," je dejal guverner Boštjan Jazbec.
"Pregled so naredile zunanje neodvisne svetovalne družbe in Banka Slovenije na rezultat ni vplivala," je dejal guverner Boštjan Jazbec. FOTO: Reuters

Jazbec je ponovil, da so oceno stanja bančnega sistema izvedle zunanje svetovalne družbe, in to po uveljavljenih metodah, ki so veljale tudi v drugih primerih v EU. "Pregled so naredile zunanje neodvisne svetovalne družbe in Banka Slovenije na rezultat ni vplivala. Pika. Ne znam si predstavljati današnje razprave, če bi Banka Slovenije to naredila sama," je bil jasen.

Tudi Dragonja je med drugim znova povedal, da je bil izbris delničarjev in imetnikov podrejenih obveznosti nujen ukrep za izvedbo sanacije. "Vlada ocenjuje, da so bili ukrepi izvedeni celovito, sorazmerno in uspešno," je menil.

Jazbec je spet zavrnil vse očitke, ki zaradi sanacije letijo na Banko Slovenije. Ponovil je, kakšni so bili posamezni koraki, kdo jih je izvajal in kdo nadziral. In zagotovil, da slovenske banke danes kljub temu niso preveč dokapitalizirane, kar po njegovih besedah kažejo podatki, da so te vrednosti še vedno pod povprečjem EU.

Vse metodologije, vsi postopki in vsa pojasnila so javno objavljena, je ponovil. Priznal je, da del odločb o izrednih ukrepih 2013 ni bilo takoj javen, a razlog je previdnost. Že ob izbruhu finančne krize so namreč zaznali velik odliv depozitov iz bank, zato so morali biti, kot je dejal, pri reševanju bank v Sloveniji previdni. "Danes so vsa poročila objavljena," je dodal.

Poslanci želijo še več podatkov

Le s sprejemom takšnega priporočila bo mogoče odpraviti morebitne dvome in sume v leta 2013 izvedene skrbne preglede v bankah, je o soglasno sprejetem sklepu dejal Uroš Prikl (DeSUS). Do tedaj pa se mu zdi primerno, da bi odločitve v zvezi z morebitno prodajo oz. delno spremembo lastništev dokapitaliziranih bank zadržali.

Državni zbor
Državni zbor FOTO: Miro Majcen

Strinjal se je Luka Mesec (ZL). Medtem ko je NKBM v letu in pol prejela eno milijardo evrov državnih pomoči, pa se trenutno prodaja za 200 milijonov evrov, je dejal. Po njegovem mnenju bi morali najprej razjasniti njeno kapitalsko stanje, nato pa presoditi, ali je prodaja po tako smešno nizki ceni smotrna.

"V nasprotju s projekti, kot je bil Teš 6, v primeru bančnega sektorja še ni prepozno za preklic določenih ukrepov in za povrnitev premoženja državljanov," je dejal Mesec. Naj se manjšinskim delničarjem in lastnikom podrejenih obveznosti vrne tisto, kar je njihovega v bankah, je pozval tudi Franc Križanič (SD).

Z ustavitvijo privatizacije se ne strinjajo v vseh poslanskih skupinah. S postopki privatizacije bank je treba nadaljevati, da v prihodnje ne bi ponovno potrebovali dokapitalizirati bank s strani davkoplačevalcev, je zahteval Dušan Verbič (SMC). "Nimamo namena ustaviti privatizacije, nasprotno - želimo ji dati večji pospešek," pa je pojasnil Jožef Horvat (NSi).

Previdnost pri postopkih privatizacije bank svetujejo tudi v ZaAB. "Denar, ki smo ga dali v slovenske banke, je še vedno tam. Pred morebitno prodajo je prav, da se preveri, ali je NKBM prekapitalizirana in se denar vrne v proračun," je dejala Alenka Bratušek (ZaAB).

Nekdanja premierka je spomnila, zakaj je sploh nastala bančna luknja. Nekoč uspešna podjetja so zaradi pohlepa po prehitri rasti in želji menedžerjev po odkupu končala uspešne poti, davkoplačevalcem pa pustila ogromne dolgove. Te grehe posameznikov pa smo morali sanirati z davkoplačevalskim denarjem, je spomnila Bratuškova.

Ker je šlo za državno pomoč, smo morali upoštevati pogoje Evropske komisije in izbrisati lastnike bank ter podrejenih obveznosti. To je bil po njenem mnenju pravičen ukrep, saj bi bila sanacija bank brez tega še dražja.

Čeprav so sklep sprejeli soglasno, pa je Žan Mahnič (SDS) podvomil, da bodo dobili zahtevane odgovore. V Sloveniji ni nikoli nihče za nič odgovoren, je ugotovil. Sicer pa do ropa v državnih bankah, kot je dejal, sploh ne bi prišlo, če bi bile v zasebni lasti.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (82)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gordo
19. 03. 2015 14.36
butalci in hlapci
Vsegrevkurac
16. 03. 2015 23.13
Ampak res ej... Slovenci smo HLAPCI in hlapci bomo tudi ostali
Vsegrevkurac
16. 03. 2015 23.12
+1
Republika banana
Mauzahecmauzares
16. 03. 2015 16.32
+1
haha kere butalske fore kerm oni buce trosjo
e_presley
16. 03. 2015 12.56
Petana naj lepo prosijo za denar, da spet nafilajo banke, nam pa spet lahko zniža plače.
Mismosprememba
16. 03. 2015 11.50
+1
Tuji revizor ki je ob enem tudi kreditodajalec se lahko spomne da imajo slovenske banke miliardne luknje in slovenska banka temu verjame..mi pa plačujemo.Kdo pa nadzira tuje revizorje?
Kwaj
16. 03. 2015 11.28
Ha ha ha.............slo ovce vse gor vzamejo pa še bodo to!!
Brabus
16. 03. 2015 11.22
+3
Mater, majo pa res kaj za preučevat. Mene naj pokličejo , jim bom v fris povedal, kaj pomeni "bančni rop stoletja v krizi". Bomo na hitro končali.
ni_mi_vse_eno
16. 03. 2015 11.22
+2
Izguba časa poslancev, saj nihče ni tako pameten, da bi vedel kako sploh nastane denar. S krajo že ne.
ROMELS
16. 03. 2015 10.36
+3
Vse na "šnel" ustanovljene stranke in njihovi člani, si želijo čim prej potešiti sla po kraji državnega premoženja.
nobodyboy
16. 03. 2015 10.33
+2
Problem ni v tistih 90 tam not, problem je v ostalih 2 miljona, vemo pa zakaj...
korintos23
16. 03. 2015 09.30
+2
Vse je znano, kdo, kdaj in kako, dajte vi raje krivce na Dob vi se pa spravite nekaj delat.
Dakota 100
16. 03. 2015 09.29
+4
Potrebno je dobro preučit kako pokrast še tisto malo kar je ostalo.
?enka
16. 03. 2015 09.04
+6
Še vedno bi filozofirali, mešali meglo ter kradli čas in denar ... KAKŠEN JE UČINEK NJIHOVEGA DELA ????????? Limitira proti 0 ...
Jeanus1
16. 03. 2015 10.56
Ne samo to, njihov učinek gre krepko v minus, naš seveda.
ata janez
16. 03. 2015 08.35
+9
Ne preučujejo vzrokov za nastanek bančnih lukenj.Vzroki so znani vsem.Zdaj preučujejo načine kako zakriti krivce in ljudem zamazati oči.Pokvarjenci.
Spranex
16. 03. 2015 08.31
+6
problemi problemi problemi, sam probleme znajo izpostavljat, rešitve pa ne zna noben predlagat. Edina rešitev, ki jo poznajo je da sanirajo grehe pohlepnih ljudi z davkoplačevalskim denarjem, namesto, da bi jim zarubili vso premoženje. Še mal pa bodo začel brezdomcem zaračunavat najemnine za klopce in zahteval davek in dohodnino od vsakega priberačenega evra, sam da bodo lahko še naprej nesposobni menedžerji vlekli bajne vsote in da bodo politiki novo obleko si lahko kupil ko jim bo rit zašvicala na njihovih "prestolih".
slayer2
16. 03. 2015 06.57
+4
Mešalci megle,pa to!!!
nikhrast
16. 03. 2015 02.55
-2
V Kanadi bančne krize sploh ni bilo, v Ameriki so pa takoj pogruntali kaj je bil problem, radodarne banke in požrešni potrošniki. Saj je skoraj vsak dobil kredit za bajto, če ne drugače se je pa malo zlagal. Celo bajto si kupil na kredit, potem moreš vedeti da bodo problemi. Se spomnim leta 2008 na Floridi, bajta vredna $300 tisoč, pa tisoč down, potem pa tisoč na mesec.
Te vidim
15. 03. 2015 23.10
+2
Dečki rabijo strokovno komisijo verjetno, se javimo mi.
gongash
15. 03. 2015 23.04
+3
bodo preučevali sami sebe? vsakemu je jasno ko beli dan da so oni krivi imajo prste vmes na vse možne načine + javni sektor zraven.....naj kar "preučujejo" naprej še tujci jim več na nasedejo
gongash
15. 03. 2015 23.06
+5
če se pri nas ponovi grčija jih bomo zakopali žive
Biofanatik
16. 03. 2015 08.40