Gospodarstvo

Poslanci večji del izredne seje namenili razpravi o drugem tiru

Ljubljana, 04. 09. 2017 20.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Razprava izredne seje o predlogu priporočil vladi glede vzpostavitve pogojev za zagotavljanje enakosti položaja v referendumski kampanji se je bolj kot okoli priporočil, ki so jih pripravili v delu opozicije, vrtela okoli drugega tira.

Poslanci so na izredni seji razpravljali o predlogu priporočil vladi glede vzpostavitve pogojev za zagotavljanje enakosti položaja v referendumski kampanji. Večji del seje so namenili razpravi o drugem tiru. Poslanci opozicije in koalicije so skoraj sedemurno razpravo izkoristili za ponovitev argumentov, zakaj je vladni projekt dober oz. slab.

Razprava današnje izredne seje se je bolj kot okoli priporočil, ki so jih pripravili v delu opozicije, vrtela okoli drugega tira.

Anita Koleša (SMC) je bila kritična do opozicije, ki "prostodušno" izjavlja, da je za drugi tir, ne pa za zakon. Meni, da gre za veliko manipulacijo. Edini razlog, ki ga sporoča tudi pobudnik referenduma Vili Kovačič, je po oceni Koleše jasen - da se premier Miro Cerar ne slika ob zasaditvi prve lopate ob začetku gradnje, je dejala. Po njenem prepričanju je zakon transparentna pot do neke investicije, sploh če se spomnimo vodenja projekta Teš 6.

Vlada začenja referendumsko kampanjo o drugem tiru - 12
Vlada začenja referendumsko kampanjo o drugem tiru - 12 FOTO: Aljoša Kravanja

Branko Grims (SDS) je zavrnil očitke koalicijskih poslancev, da SDS izredno sejo izkorišča za kampanjo. Če pa bi temu bilo tako, bi se jim morali koalicijski poslanci po Grimsovih besedah zahvaliti. Kot je dejal, je koaliciji in vladi na voljo tri četrt časa razprave, medtem ko ima slabo četrtino na voljo opozicija. Torej bi morali biti presrečni, da predstavite svoje argumente, je dejal.

V predstavitvi stališč poslanskih skupin so koalicijske stranke in Levica predlagateljem današnje seje očitali, da je imela vlada Janeza Janše pred petimi leti sama čas za popravek zakona, za katerega zdaj trdijo da je neustaven oz. bi lahko vsaj pripravila novelo zakona in jo vložila v DZ.

Anja Bah Žibert (SDS) je menila, da se tisti, ki pravijo, da bi morala SDS pripraviti novelo zakona, delajo norca, saj koalicija ni podprla nobenega predloga, ki so jih pripravili največji opozicijski stranki. Janjo Sluga (SMC) je zanimalo, če to pomeni, da do konca mandata ne bodo vložili nič več, ob čemer je dodala, da temu verjetno ni tako.

Julijana Bizjak Mlakar (DeSUS) je v današnji razpravi izpostavila, da se referendumi izvajajo v bližini volitev, na račun referendumov pa opozicijske stranke kujejo politični kapital za prihajajoče volitve. Koalicijska poslanka je sicer dejala, da v DeSUS podpirajo gradnjo drugega tira, vendar na pregleden in nadzorovan način. Še vedno je veliko vprašanj, na katera minister za infrastrukturo Peter Gašperšič in premier Miro Cerar še nista odgovorila, je dodala.

Zahtevo za sklic današnje izredne seje so sicer vložili poslanski skupini SDS in Nove Slovenije, dva nepovezana poslanca ter samostojni poslanec Andrej Čuš. O priporočilih vladi v zvezi z vzpostavitvijo pogojev za zagotavljanje enakosti položaja v referendumski kampanji, pri financiranju referendumske kampanje in za uravnoteženost možnosti predstavitve stališč poslanci niso glasovali, saj jih je že minuli četrtek zavrnil pristojni odbor DZ za notranje zadeve.

Tudi njen koalicijski kolega Janko Veber (SD), ki je sicer glasoval proti zakonu o drugem tiru, je izpostavil, da bi bil referendum kot tudi sam zakon nepotreben, v kolikor bi bil postopek že od samega začetka voden transparentno.

Vsebinsko sta se temi današnje izredne seje bolj približala Matej Tonin (NSi) in Jasna Murgel (SMC). Tonin je dejal, da državljani pri tem referendumu ne bodo imeli enakih štartnih možnosti, z vidika enakopravnosti državljanov bi bilo po njegovem mnenju pošteno, da če vlada sama sebi pripiše okoli 100.000 evrov za kampanjo, tudi drugi strani nameni tak znesek. Vlada ima po njegovi oceni že tako in tako prednost, ker ima uradnike, ki so plačani, da delajo to, kar jim naroči. Civilna iniciativa tega po njegovih besedah nima.

Murglova je prepričana, da so predlagatelji sejo izkoristili kot brezplačen medijski prostor za kampanjo, tema izredne seje pa se ji zdi za lase privlečena. Kritična je bila do vsebine razprave, ki je bila bolj kot zakonskim spremembam namenjena drugemu tiru. Tudi če bi vlada priporočila sprejela in dala predlog novele, te spremembe ne bi mogle veljati za nazaj in za tekočo referendumsko kampanjo, je izpostavila.

Vinko Gorenak (SDS) je koaliciji očital, da ji je relativno dobro uspelo opozicijo in pobudnike referenduma prikazati kot tiste, ki so proti drugemu tiru. Kot je izpostavil, je treba jasno povedati, da ni nikogar, ki je proti drugemu tiru.

Ob koncu seje se je oglasil vodja projekta drugi tir in državni sekretar na infrastrukturnem ministrstvu Jure Leben. Na očitke opozicije, da se v celotni razpravi ni oglašal, je odgovoril, da se današnja tema ne dotika tehničnih rešitev trase, velik del razprave pa je bil ponovno namenjen temu, kako biti všečen javnosti.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

muci007
05. 09. 2017 09.10
+4
Sem za 2. tir, a ne na naćin z zakonom, Madžari in korupcijo, kot jo slovenska vlada preko zakona uzakonja. Sramota, da tako lažejo.
Absolutist 1
05. 09. 2017 09.09
+3
Katera poslanka SMC-ja je v parlamentu ob razpravi o 2 TIRU razbila dragocena steklena vrata?Zakaj ni malo počakala,da bi se končala razprava.Ime in priimek te poslanke,ker ga mediji skrivajo pred javnostjo.
tonivecnormalno
05. 09. 2017 08.41
+3
sem za drugi tir, ampak po optimalnih cenah seveda....tako kot so postavljali zice na meji v vrednosti milijon € in vec, na koncu pa ugotovili, da jih je postavljalo namensko ustanovljeno enodnevno podjetje s strani cerarja....enako bo z drugim tirom...nekdo bo orng zasluzil....politiki, kako lahko brez slabe vesti sploh zaspite zvecer? resno sprasujem?!
trdovrat
05. 09. 2017 11.03
Pa ne bo, temveč je že, saj so ti pripravljalci že požrli za najmanj obnovitev dolenjske proge!
Fifi 24
04. 09. 2017 22.07
+12
Tir realno stane max 500 mil EUR..........Kitajci so dali ponudbo za 450 mil EUR leta 2012 ...OSTALO pade v žepe tudi poslancev čudno bi bilo če ga ne bi izglasovali
darlok
04. 09. 2017 21.58
+22
Danes sem dobil v poštni predal gradivo za referendum in sem se vprašal:" Za pičlih 27km proge potrebujemo ZAKON?????!!!" A ni to preko vseh meja? Ni čudno, da se nič dobrega pri nas ne naredi, če za slabih 30km železnice potrebujemo novi zakon. Pa zakon o Mercatorju ipd. Sami zakoni, drži se jih pa nobeden. No, raja se jih drži, če se jih pa ne pa samo navadna raja nasrka.
proofreader
04. 09. 2017 21.54
-3
SDS ima izkušnje, kako se dela take projekte, zato hoče svoj kos pogače. TEŠ 6, Patria, ...
marston
04. 09. 2017 21.48
+9
zakon dopolnit: dva nova tira, izločit Madžare, pokazat popise vseh del in preklicat referendum. Duhovnik pa naj obnavlja žicnice.
ni_mi_vse_eno
04. 09. 2017 21.36
+6
Večina debate se je vila okoli "koliko meni, koliko tebi", da bo volk sit in blagajna prazna.
felix59 drugič
04. 09. 2017 20.49
+16
Vse te razprave , polemiziranje in pregovarjanje okoli drugega tira je popolnoma brez veze . Na referendumu bom pogumno obkrožil besedico PROTI , saj ste že dovolj pokradli na TEŠ 6. Če pa na TEŠu niste kradli , ste si pa sami krivi ker ste zamudili priložnost !! Basta !!!
ni_mi_vse_eno
04. 09. 2017 21.38
+5
Teš6 je že dolgo nazaj. Sploh veš koliko stane luksuzna jahta? Pa tista miljarda je bil drobiž v primerjavi z drugim tirom, zato smo pa drugi tir zastavili tudi cenovno višje, tako da bomo končali tam nekje pri dveh miljardah ☺
muci007
05. 09. 2017 10.51
+2
Cena 2. tira po vladnem predlogu 2-3 x cena TEŠ 6!