Slovenija

'Nikoli več ne bo tako, kot je bilo'

Ljubljana, 20. 03. 2012 10.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ustavna komisija DZ je soglasno sklenila, da DZ začne postopek, s katerim se bo v ustavo vneslo fiskalno pravilo. Finančni minister Šušteršič pravi, da sprejem pravila še ne pomeni ne krčenja socialnih pravic ne dviga davkov.

Srečali so se zaradi zlatega pravila.
Srečali so se zaradi zlatega pravila. FOTO: Damjan Žibert

Ustavna komisija je soglasno sklenila, da DZ začne postopek za spremembo 148. člena ustave, s katero se bo v temeljni pravni dokument vneslo fiskalno pravilo o uravnoteženem proračunu. Sprejeli so tudi sklep o ustanovitvi strokovne skupine, v kateri bosta izmed ustavnih pravnikov  Lojze Ude in Tone Jerovšek, skupino pa bo koordiniral Miro Cerar.

Poleg njih bodo v skupini še ekonomist Žiga Andoljšek, nekdanja državna sekretarka na finančnem ministrstvu Helena Kamnar, ekonomist Igor Masten, vrhovni državni revizor Jorg Kristijan Petrovič in ekonomist Tine Stanovnik.

Med člani komisije je vladalo široko soglasje, da je treba fiskalno pravilo uvesti v ustavo, razlike so bile le glede načina, kako do tega priti.

Na Uradu RS za makroekonomske analize in razvoj so naredili prvi poskus ocene, kaj bi se dogajalo, če bi bilo fiskalno pravilo že v veljavi. Dovoljena meja odhodkov bi bila v zadnjih letih bistveno nižja od dejanskih odhodkov. V letu 2008 bi bila razlika 500 milijonov evrov, do leta 2010 bi se povzpela prek milijarde, v letu 2011 bi dosegla 1,6 milijarde evrov, letos pa bi znašala nekaj nad milijardo evrov.

V SDS po besedah Branka Grimsa menijo, da je treba čim prej sprejeti jasen in nedvoumen signal, da ima Slovenija vzdržne javne finance in okvir za racionalno upravljanje z javnimi sredstvi. Franc Breznik (SDS) pa je dodal, da po uvedbi fiskalnega pravila nikoli več ne bo tako, kot je bilo, sprememba pa bo posegla v neupravičene privilegije in v neproduktivne načine razmišljanja.

V Pozitivni Sloveniji pa po besedah Romana Jakiča ocenjujejo, da bi morala vlada jasno povedati, kaj uvedba fiskalnega pravila pomeni za upokojence, javne uslužbence, dijake in študente ter socialno ogrožene. Vlada bi morala zato prej predstaviti izvedbene ukrepe, strokovna skupina pa natančno proučiti posledice novega pravila. Janko Veber (SD) pa je po drugi strani zatrdil, da je treba sprejeti tudi ukrepe za to, da se bo v Sloveniji ustvarilo več.

"Sprejem pravila še ne pomeni ne krčenja socialnih pravic ne dviga davkov," je zagotovil finančni minister Janez Šušteršič, ki dodaja, da pravilo ne govori o tem, s kakšnimi ukrepi bo država dosegla spoštovanje fiskalnega pravila.

Virant bi ukinil tudi državni svet.
Virant bi ukinil tudi državni svet. FOTO: Damjan Žibert

Nekateri so za ukinitev državnega sveta

Pred sejo ustavne komisije DZ so predstavniki parlamentarnih strank razpravljali o tem, kateri predlogi bi lahko dobili potrebno dvotretjinsko podporo poslancev.

Predsednik DZ in prvak Liste Virant Gregor Virant je po sestanku povedal, da obstaja tudi resna možnost spremembe referendumske zakonodaje in razbremenitve ustavnega sodišča.

Pri tem so predlogi za omejitev pravice do predlaganja referenduma, ki bi ga denimo lahko predlagalo 40.000 volivcev, ne pa več tudi poslanci, v igri pa je tudi kvorum oz. najmanjši potreben odstotek udeleženih volivcev za veljavnost referenduma.

Virant meni, da je vrag odnesel šalo in da bo Slovenija morala ustaviti negativne trende v javnih financah.

Velika večina strank se strinja tudi s spremembami na področju pristojnosti državnega sveta. Nekateri se zavzemajo za njegovo ukinitev, nekateri pa za preoblikovanje, ob čemer pa Virant ocenjuje, da obstaja realna možnost za ukinitev tega organa. Pogovori za ostale spremembe ustave so sicer neformalni, vendar jih bodo v prihodnjih tednih nadaljevali.

Vodja poslanske skupine Pozitivna Slovenija (PS) Jani Möderndorfer pravi, da so danes predvsem ugotovili, da je smiselno še nekaj časa nameniti razpravi o predlogih za spremembe ustave. Ukinitvi DS v PS nasprotujejo, a bi po njegovem mnenju lahko našli skupen jezik.

Tudi v SLS in NSi menijo, da je pomembna zlasti vključitev zlatega pravila v ustavo. Vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin pa dodaja, da imata po njegovem mnenju dvotretjinsko podporo v DZ ukinitev državnega sveta ter sprememba referendumske zakonodaje.

Janša se je srečal s Pahorjem in Jankovićem

Janković je potrdil, da se je pred srečanjem predsednikov parlamentarnih strank na temo dopolnitev ustave s fiskalnim pravilom v začetku marca sešel na kosilu s predsednikom SDS in predsednikom vlade Janezom Janšo. Tema srečanja je bila fiskalno pravilo, so dejali v stranki, kjer so še zagotovili, da ni šlo za dogovarjanje o sodelovanju na kakšnem drugem področju. Janković je tudi zanikal, da bi šlo za kakršen koli poskus kupovanja miru.

Srečanje so za 24ur.com potrdili tudi v kabinetu predsednika vlade. V kratkem sporočilu so zapisali le, da se je ''predsednik vlade Janez Janša v zadnjih tednih sestal z obema predsednikoma opozicijskih strank na temo zapisa zlatega fiskalnega pravila v ustavo republike Slovenije''.

Fiskalno pravilo v veljavo šele leta 2015

Vlada je pred slabima dvema tednoma sprejela predlog spremembe 148. člena ustave, s katerim bo Slovenija v skladu z medvladno pogodbo 25 članic EU o fiskalnem paktu v ustavo vnesla fiskalno oziroma zlato pravilo, po katerem morajo biti državni proračuni brez zadolževanja uravnoteženi ali v presežku. Vladni predlog spremembe ustave dovoljuje, da so proračuni tudi v primanjkljaju, kadar je to potrebno za odpravo večjih posledic naravnih nesreč ali drugih izjemnih okoliščin, ki imajo pomembne finančne posledice za državo. Tako nastali primanjkljaji pa se morajo pokriti s presežki drugih let.

Fiskalno pravilo se bo v skladu s predlogom začelo uveljavljati šele za proračun 2015, vendar pa morajo biti že proračuni pred tem letom pripravljeni tako, da bodo omogočili začetek veljave pravila.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (310)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

aojz
21. 03. 2012 14.08
+2
DS ukinit takoj.
jurjur
21. 03. 2012 12.15
+3
Varčevanje: Ali so g. Jelinčiču že poslali račun za tiste knjige, plačane iz državnega denarja, ki jih je odnesel domov (beri: pokradel). Vredne so več kot 124 evrov, tako da rubež (dokazano prejšnji petek) ni problem.
aojz
21. 03. 2012 14.14
+3
Vse kar imam sem ukradel. Samo diplomo in izpit za avto sem kupil.
santamaura
21. 03. 2012 11.48
+4
Saj je že sedaj tako, kot še nikdar ni bilo
godhead
21. 03. 2012 09.04
+4
naj narod poklekne pred majerjem in nemočno obmolči
Tonček Balonček
21. 03. 2012 08.54
+15
Zakaj Simčič ne najde spričevala? Ker ga Marinič prevaja v nemščino ...
Maancy
21. 03. 2012 09.10
-1
Ker je skrita pod Jakličevim in Nulanovim T Triciklovem Magisteriju.. Eni in sti..isti Komunisti..
Tonček Balonček
21. 03. 2012 09.20
+6
Vsi pač ne "študirajo" obramboslovja, ne gre!
M_teorija
21. 03. 2012 07.00
+10
"Sprejem pravila še ne pomeni ne krčenja socialnih pravic ne dviga davkov," Pa reavno za to je največja nevarnost, da zapisano pravilo v ustavi postane izgovor elitam, da zarežejo z davki, seveda kadar so desni na oblasti po revežih. Večje neumosti kot je je to fiskalno prvilo pa si res niso mogli spomniti seveda razen zaradi omenjenega izgovora. Pravilo, ki ravno nam, ki smo med najmanj zadolženimi ne bo dovoljevala jemanja kreditov, pa čeprav bi pod določenimi okoliščinami lahko predstavljalo prednost, še posebej, če v času, ko bi se recesijska krivulja v evropi obrnila navzgor. Takrat bi bil čas, da se zaradi prednosti pred drugimi nekaj več sposodimo, tako pa..ne bo nič!
Maancy
21. 03. 2012 06.28
+2
Ata pravi, da on in njegov ata že 80 let poslušata če seštejeta to štorijo o Reformah. skrbi za narod in delavstvo...in to pripovedujejo eni in isti saj veste Kako že gre tisti vic na straneh velike globače velike skoraj kot Kanijon na eni ( levi ) komunisti, na drugi strani ( desni ) Fašisti pa se zmerjajo in vpijejo Fašisti z ene.. Komunisti z druge strani Fašisti... komunisti.. Fašisti Komunisti..v sredini globače pa odmeva isti, isti, isti... Pa če sem poštena tud js celo življenje poslušam to Štorijo.. Ata pravi poserjem se na vse skupaj Reforme, administracijo, poslance, pravljice za lahko noč..in js tud..
godhead
21. 03. 2012 08.52
+3
prašek
21. 03. 2012 09.52
+2
Duševna ubožica !!! Mi je ata povedal !!!
el-komandante
21. 03. 2012 12.31
+2
samo Maancy ma prav jaz sem se drl po mestnem parku fašisti komunisti nacisti in odmev je bil vedno isti....isti.... isti no pol so pršli pa miličniki in so rekli da kalim javni red in mir sem reko mir že s tem se strinjam ampak RED haloooo ne moreš ka kalit ker ga NIIIII !!!!!!!!!!
MERDE-AVE-MERDE
20. 03. 2012 23.28
+12
'Nikoli več ne bo tako, kot je bilo' danes so dovoljene sanje jutri je nov dan - KDAJ NAS BODO NEHALI 'FOVTRAT' S TAKIMI PLEHKIMI ?!
I G N O R A N T
20. 03. 2012 20.40
+2
Konvertiti imajo blodnje
Tonček Balonček
20. 03. 2012 20.35
+10
'Nikoli več ne bo tako, kot je bilo', žal! Bolje Tito nego Trefalt Mito!
korintos1
20. 03. 2012 20.50
+11
boljši Tito, kot pa tisti, kateri je za Patrije prejemal mito.
titovka
20. 03. 2012 22.12
+14
'Nikoli več ne bo tako, kot je bilo'.......to že vemo...21 let nam to dokazujejo naši osamosvojitelji!!!
el-komandante
21. 03. 2012 01.48
+10
si mislo posvojitelje - majer se ima za očeta naroda
WikiX
21. 03. 2012 01.53
+6
Maancy
21. 03. 2012 06.59
+4
godhead
21. 03. 2012 08.53
+1
majer nebo nikoli oče naroda, saj ne premore niti osnovne empatije.
ljubljanatv
20. 03. 2012 20.32
-4
Vsekakor podpiram FP zraven pa dodajam ,da vlada ,ki ga ne spoštuje avtomatsko pade in se uvede tehnična vlada do novih volitev
njofra47
20. 03. 2012 20.24
+14
Z ženo sva se dogovorila, da bova tudi midva jutri dala najin dogovor, da ne bova potrošila več kot zasluživa, na papir. Do sedaj sva bila o tem samo ustno dogovorjena pa nisva uspela. Ni hudič da bo sedaj čudežno vse drugače. Ali minister res verjame v to, da zapis fiskalnega pravila celo v najvišji pravni akt države ne bo vplival na krčenje socialnih pravic ? Sicer je res dodal "še ne", Res še ne danes, bo pa jutri............ Država bo razne obveznosti, ki jih bo naložila Evropska unija (razna posojila Grčiji, pa skladi za Evro....) izvedla, za obveznosti do svojih državljanov pa bo imela utemeljeno opravičilo, da ni denarja, zapisano v ustavi.
spidi33
20. 03. 2012 20.23
+1
zakaj pa začne velajt šele 2015? naj takoj stopi v veljavo, je "veliki" jj obljublu da bo vse rešu, pa naj!!
tali?ni tom
20. 03. 2012 20.23
+5
ko bo resnično potrpežljivemu folku prekipelo bo konec države kot je in potem resnično nikoli več (kakiuh 60 let dokler se svetli ne poližejo ran ) bo spet svoboda,socialna država pravičnost in podobno kar smo imeli do pred 22 let dokler se nismo prenajedli belega kruha ! bolj bojo drezal pa privijali prej bo vrag vzel šalo ! jo je enkrat tam v začetku 2 wwo pa jo bo spet !
LKOHOL
20. 03. 2012 20.21
+9
Za gospodarski kriminal in lopove in bogate prebivalce nikoli vec nebo kod je bilo.....Revezi bodo pa vedno revezi,90% jih je pa v Sloveniji in po zaslugi dolgorocnega zadolzevanja pri centralni banki EU,isposojeni denar so si razdelili vodilni z svojimi so igralci,predvsem SD in Jankovicev narko kartel,saj od 43 milijard evrov vecji delez so pobasali v svoje organizacije doma in po tujini......Narod je ostal zadolzen....EU centralna banka ve za slovenskih deset milijard evrov proracuna,recimo od tega bi lahko dve milijarde evrov placevali dolg in bi 43 milijard odplacali v 25 letih mozno celo v tridesetih.....EU banka neda vec posojil ker Slovenija je revna drzava z dvema milijoni ki so v poprecju vsi zadolzeni oz revezi.....svet interesa nima za vlagat v lopovcice ki so poleg tega se nekulturni eden do drugega in revnejsi en od drugega.................V bodocnosti slovenije oz vizualnem napredku slovenija ostaja pedesetlet in vec v istem razvoju kod je dones in z isto infrastrukturo in z ekonomicno stabilnostjo kod je dones.... Grcija je za slovenijo vele sila........grski narod ni reven in tudi po svetu so vec premoznejsi kod domaci premoznezi,grski BDP in turizem z milijon drugimi zadevami slovenija tega standarda oz napredka nemore nikoli dosec ali si predstavljat.
spidi33
20. 03. 2012 20.25
+0
p adej nen nabiji, povej na kratko, nobemu se ne da tolk brat...... mogoče bi pa lohk narisu, če bi blo manj
simevlado
20. 03. 2012 20.12
+2
ko bruselj zabica so vsi hitr (pred kameram) prjatli in sestankujejo po gostilnah :))) (za kameram so tud prjatli)
simevlado
20. 03. 2012 20.12
+1
FAUSTOS1
20. 03. 2012 20.10
+3
KO BO V USTAVI FISKALNO PRAVILO, BO KONEC SOCIALNE DRŽAVE ZAVLADALO BO ENOUMNJE OZ. CERKEV Z SVOJIMI VAZALI SDS IN NSI
krtaca15
20. 03. 2012 20.02
+2
Pesek v oči. In kaj boste storili če bo prekršeno? Oglobili državo? Hahahahaha! Kera beda. Samo da se radi....
HooplaToopla
20. 03. 2012 19.57
+6
Še ne pomeni krčenja pravic in dviga davkov. Bo jutri.
br.0001s
20. 03. 2012 19.27
+11
Poglejte kaj dela sloga v Ukrajini. Ljudje so šli na ulice zaradi enega zlorabljenega dekleta. Pri nas kradejo podjetja in s tem zlorabljajo številne družine pa se nobenmu nič ne zgodi.
HooplaToopla
21. 03. 2012 00.31
+2
Pri nas kak župnik zlorabi fantka ali punčko, pa hočejo, če to pove na glas vaščani križati ali postaviti na grmado njega in njegovo družino. Drugi kraji, drugi običaji.