Gospodarstvo

Poravnava izboljšala 'krvno sliko' Elana

Begunje na Gorenjskem, 24. 12. 2009 10.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po 19 letih je sodna poravnava družbo Elan razbremenila hipotek, s čimer bo lažnje prišla do virov financiranja. Zaradi poravnave Elan ne bo potreboval dokapitalizacije.

Predsednik uprave Elana Robert Ferko
Predsednik uprave Elana Robert Ferko FOTO: Arhiv Elana

Družba Elan je v sredo podpisala sodno poravnavo med Elanom, KIH in Gorenjsko banko za izbris zastavnih pravic na Elanovih nepremičninah. Kot je dejal predsednik uprave Elana Robert Ferko, se bosta boniteta in možnosti zavarovanja pri bankah krepko izboljšali. Po ocenah vodstva Elana so vsi vpleteni v doseženo poravnavo pridobili, veliko zaslug za uspelo poravnavo pa v Elanu pripisujejo uspešnemu in kakovostnemu poslovnemu sodelovanju z Gorenjsko banko, s katero bo družba še naprej sodelovala.

Ferko tudi ocenjuje, da dokapitalizacija Elana zaradi v sredo podpisane poravnave vsaj do konca prihodnjega leta ne bo potrebna, saj je "krvna slika" družbe zdaj veliko boljša. Podpisana sodna poravnava, po kateri se bo Elan po 19 letih rešil hipotek, je pomembna tudi zaradi poslovnih partnerjev, predvsem v germanskih državah. Ti namreč zelo pozorno spremljajo kaj se v družbi dogaja, je dejal.

Nepoplačane terjatve, zavarovane s hipotekami na omenjenih nepremičninah, Gorenjske banke do stečajne mase Elana znašajo 16 milijonov evrov, terjatve KIH banke pa 38,8 milijona evrov, za obe terjatvi pa je bila zoper Elan že vložena hipotekarna tožba na poplačilo terjatev s prodajo nepremičnin družbe. Na podlagi pogodbe o poravnavi bosta KIH banka in Gorenjska banka prejeli 7,2 milijona evrov, kako si bosta banki razdelili ta sredstva, pa je njuna zadeva, je dejal Ferko.

Elan
Elan FOTO: Kanal A

Tudi poslovanje Elana se izboljšuje, je dejal Ferko. Družba bo letos sicer ustvarila za desetino manj prihodkov kot lani, kar je vseeno boljše od povprečnega padca prodaje v slovenski industriji, in precej bolje kot v panogi. Na področju smuči so prihodki enaki, področje navtike pa je padlo za 50 odstotkov, je dejal. Letos naj bi Elan iz poslovanja ustvaril 7,5 milijona evrov izgube, vendar naj bi zaradi sprostitev rezervacij, ki jih je Elan oblikoval zaradi hipotek, družba ustvarila dobiček. Elan ima za okoli 18 milijonov evrov rezervacij.

Prihodnje leto Ferko pričakuje še boljše rezultate, predvsem na področju navtike, kjer naj bi se kosmati donos od poslovanja zvišal za 70 odstotkov. Celotni prihodki skupine pa naj bi se v letu 2010 glede na letošnje ocene zvišali za tri oz. štiri odstotke.

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

M-teorija
25. 12. 2009 23.53
Sedaj pa še lepa zima z dost snega pa smo na "smučki".
aloalo
25. 12. 2009 11.32
Ma zaprite to firmo dol..sama zguba.
_dolfi_
24. 12. 2009 17.18
in ta denar bodo spet potrošili za neke drage svetovalce!!!
dakinezero
24. 12. 2009 17.00
Elan bi danes bila vodilna firma v svetu smučarske opreme, če bi to podjetje bilo v privatnih lasti. To da je državno Elan ubija, ker so direktori in vse not politično nastavljeni in se vedno krade vse, na pa da bi se vlagalo. Sej nov ko je zdaj prišel ma 4 leta časa, ker pol se bo vlada spet menjala in bo spet drug dobil to mesto. Kaj pol narediš, ko veš da boš v takšpni službi 4 leta. Jaz bi pač poskušal dobiti čimveč denarja...
Klampfman
24. 12. 2009 15.52
Elanke so dejansko zelo kvalitetne smuči in so razširjene po vsem svetu. Problem je, da nimajo denarja za reklamiranje. Zakaj mislite, da pri smučanju skoraj vsi tekmovalci nosijo samo smuči podjetij Fischer, Atomic, Head,...? Zaradi kvalitete? Ne, predvsem zaradi denarja, ki ga za sponzorstvo dobijo...
LGM
24. 12. 2009 11.52
Je pa že res biu čas, da se reši eno izmed redkih slovenskih svetovno znanih firm. Kaj si ti nor pol pa smo slovenci užaljeni, ko ludi ne vejo s kot smo pa kdo smo ... a pustimo, da vse svetovno znane firme, ki močno pripomorejo k prepoznavnosti, da propadajo bogi smo slovenci, bogi ..