Gospodarstvo

'Brez delavcev ni dobička'

Ljubljana, 20. 10. 2009 11.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Špela Zupan/STA
Komentarji
183

"Država ima pravico povedati, kaj so neka pravična razmerja," je po napovedi omejitve direktorskih plač dejal Pahor. V GZS opozarjajo pred begom možganov, v Združenju Manager pa poudarjajo, da je Lahovnikov predlog v praksi že uveden.

Minister Lahovnik želi zajeziti plače vodilnih v državnih podjetjih.
Minister Lahovnik želi zajeziti plače vodilnih v državnih podjetjih. FOTO: Dare Čekeliš
Po predlogu zakona o prejemkih poslovodnih oseb v gospodarskih družbah v lasti države in lokalnih skupnosti morajo prejemki direktorjev spodbujati dolgoročno vzdržnost družbe ter biti v skladu z doseženimi rezultati in finančnim stanjem družbe. Direktor bo upravičen do fiksne bruto plače, katere večkratnik do povprečne bruto plače v dejavnosti oziroma gospodarstvu bo določila vlada z uredbo. Poleg tega bo lahko upravičen tudi do variabilnega prejemka, ki pa ne bo smel preseči 20 odstotkov izplačanih bruto plač v poslovnem letu.

Predlog zakona poleg tega prepoveduje udeležbo direktorja pri dobičku, prav tako bo prepovedano nagrajevanje direktorja v obliki delnic ali raznih delniških opcij. Če bo sam odstopil, ne bo upravičen do odpravnine, prav tako ne v primeru hujših kršitev obveznosti, izreka nezaupnice na skupščini ali vnovične zaposlitve v družbi po prenehanju funkcije.

Gospodarski minister Matej Lahovnik je v medresorsko usklajevanje vložil predlog zakona, po katerem bi bile plače vodilnih v podjetjih v večinski državni lasti največ petkrat višje od povprečne plače v podjetju. Kot so danes pojasnili na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS), ''omejitev rasti menedžerskih plač ne more iti v skrajnosti, ko bi bili strokovnjaki in menedžerji, ki so za vodenje podjetij potrebni oziroma nepogrešljivi, plačani kot državni uradniki''. Negativne posledice za menedžerje in strokovnjake, ''ki s svojim znanjem konkurirajo v evropskem ali svetovnem merilu'', na GZS vidijo v zelo verjetnem begu možganov, najmanj pa v bistveno zmanjšani motivaciji za delo v najtežjih pogojih poslovanja. "Ukrep v teh okvirih bi bilo smiselno zato omejiti na čas krize oziroma čas prejemanja državne pomoči, v teh sistemih pa poiskati še številne druge možnosti za optimiranje poslovanja in stroškov," poudarjajo.

Premier Borut Pahor pa meni, da je omejevanje plač direktorjem v podjetjih, kjer je lastnik država, potreben ukrep. "Pravičnost do neke mere določa trg, saj smo v tržni ekonomiji in ne more biti drugače. Do neke mere, zlasti v kriznih časih in zlasti v državnih podjetjih, pa ima tudi država pravico povedati, kaj so neka pravična razmerja," je povedal. "Paziti moramo, da ne bomo stigmatizirali menedžmenta, on je tisti, ki povleče stvari naprej, moramo pa tudi vedeti, da kljub njegovemu znanju, zamislim, poslovni fantaziji brez sodelavcev, brez delavcev ne more doseči ustvarjenega dobička. Se pravi: imeti moramo tista razmerja, ki se bodo zdela tudi in zlasti v teh časih legitimna." Tega po njegovih besedah ni enostavno doseči, saj morajo biti menedžerji spodbujeni za delo, "ampak spodbujeni morajo biti tudi delavci in moramo paziti, da ne porušimo trga dela s tem, da bomo tistim, ki bodo začasno ostali brezposelni ali trajneje ostali brezposelni, dali skoraj toliko kot tistim, ki delajo. Ker potem se ne bo več splačalo delati. Jaz ta očitek sprejemam," je dodal.

V nekaterih podjetjih se že držijo vladnih priporočil

Menedžerji smo svoje plače že prilagodili slabšim gospodarskim razmeram, tudi nagrade bodo letos redke. Nas pa skrbi, kako bo v podjetjih, ko se bo logika nižjih plačil začela prenašati skozi celoten plačni sistem, da bi se ohranila dosedanja plačna razmerja. Predsednik Združenja Manager Aleksander Svetelšek

V Telekomu Slovenije, kjer ima država 52-odstotni delež, ''imamo plačna razmerja menedžerjev že usklajena s priporočili vlade'', pri čemer predsednik uprave Bojan Dremelj mesečno prejme 12.600 evrov bruto, medtem ko je povprečna plača v podjetju za več kot petkrat nižja, torej 2.264 evrov. Rast prihodkov se po pripojitvi hčerinskega SiOLa nadaljuje, vendar je dobiček manjši, tudi zaradi vse manjšega povpraševanja po klasični telefoniji.

V Holdingu Slovenskih elektrarn (HSE), ki je v celoti državen, so Lahovnikov predlog ocenili kot smotrn, predvsem, ''če gre za izrazita nesorazmerja''. ''V ničemer pa ne zadeva HSE. Že nekdanje vodstvo družbe si je 22. aprila 2009 znižalo bruto plače za 26 odstotkov, kar je bilo skladno s priporočili vlade. Tudi plača sedanjega generalnega direktorja HSE Boruta Meha je trikratnik povprečne plače dejavnosti (brez vseh dodatkov), zato od priporočil ne odstopa.'' Lani je bila bruto letna plača takratnega predsednika uprave Jožeta Zagožna 159.892 evrov, tako da je vsak mesec dobil 13.324 evrov bruto. Novi prvi mož HSE pa po znižanju mesečno dobi 9.862, njegov delavec pa 3.566 evrov bruto.

Tudi premier Borut Pahor podpira omejevanje plač direktorjem državnih podjetij.
Tudi premier Borut Pahor podpira omejevanje plač direktorjem državnih podjetij. FOTO: Dare Čekeliš
V Mercatorju, ki ni več v državni lasti, so vodilnim plače znižali, tako da predsednik uprave Žiga Debeljak po 25-odstotnem znižanju dobi 12.375, član uprave pa 11.220 evrov bruto.

V Aerodromu Ljubljana opozarjajo, da Lahovnikov ''predlog poznamo zgolj iz medijev". "Dokler se ne seznanimo s pravim predlogom, ki je bil poslan v medresorsko usklajevanje, ga ne moremo komentirati.'' Predsednik uprave Zmago Skobir sicer mesečno prejme okroglih 10.000 evrov bruto, ki je ''fiksni mesečni znesek, pri čemer ni upravičen do povračil stroškov v zvezi z delom, božičnice in tako dalje''. ''Po pogodbi ima tudi možnost variabilnega dela, ki lahko znese do 25 odstotkov letne bruto plače. Ta del lahko dobi le na podlagi doseganja rezultatov po potrditvi s strani nadzornega sveta.'' Povprečni bruto v podjetju, ki je v 50,67-odstotni lastni države, je sicer lani znašal 1.736 evra.

Zastopnik Elektro-Slovenija Milan Jevšenak je septembra prejel plačo v višini 5.888 evrov bruto, "kar pomeni trikratnik povprečne plače leta 2008 za dejavnost oskrbe z električno energijo, kot je bila zahteva ministrstva za gospodarstvo". "Od aprilskega imenovanja dalje ni dobil nobene nagrade." Povprečna septembrska plača je bila sicer 2.242 evrov bruto. Povprečna bruto plača v.d. direktorja podjetja Borzen Damjana Staneka je 5.172 evrov bruto. Za uspešno poslovanje v lanskem letu je prejel 4.834 evrov bruto nagrade. Povprečna septembrska plača je v podjetju znašala 2.636 evrov bruto.

Plača direktorja Slovenske odškodninske družbe znaša 9.662 evrov bruto in je kot taka tudi v okvirjih predvidenih v predlogu novega zakona. Sod

''Plača posameznega člana uprave Kapitalske družbe je nižja od novega priporočila vlade, z dne 22. januarja, ki določa: 'Osnovna plača se določi v višini povprečne bruto plače v dejavnosti v Republiki Sloveniji, izplačane v preteklem letu, pomnožene z ustreznim mnogokratnikom glede na velikost družbe. Merodajne podatke in klasifikacijo dejavnosti objavlja Statistični urad Republike Slovenije.' in še 'Mnogokratnik glede na velikost družbe znaša za male družbe tri, za srednje družbe štiri in za velike družbe pet','' so sporočili iz družbe. Za lani je bila trem članom uprave Kada izplačana bruto plača v znesku 259.000 evrov, brez dodatnih prejemkov. Povprečna mesečna bruto plača v Kadu je bila sicer lani 2.324 evra.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (183)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dirham
21. 10. 2009 08.59
Tisti menedzerji ki so dobri so ze zdavnaj spokal iz slovenije ker nocejo delat v taki skrumpirani drzavi.tisti ki so pa ostali (razen nekaj izjem)pa sam vlecejo denar in nas spravljajo na poden.v bistvu sploh nimamo menedzerjev ampak grabezljivce katerim dol visi za delavca in podjetje.kar nej grejo ven,bodo vsaj dobil tisto kar si zasluzijo-40 let aresta.
andrejyyy
21. 10. 2009 08.03
Kakšen BEG MOŽGANČKOV neki?!? Kam bodo pa šli?!? Seveda, komaj čakajo v tujini na naše managerje?
resslovenka
21. 10. 2009 07.55
Naša GZS resnično zelo pretirava. Opozarja na beg možganov. Lepo vas prosim. Ali nas niso ti isti možgani pripeljali v stanje kakršno je. Kakor da v tej Sloveniji samo peščica tzv. možganov obvlada sceno. Ja jo. Za svoj žep!
Leandra
21. 10. 2009 07.46
Sindikat..zbornica in ta smrdljivi trojček so kot pes, ki ga hraniš potem te pa pogrize..??? Sindikat, zbornico te pijavke, ki se nažirajo na delavski žuljih zraven pa delajo delavcem škodo morajo delavci čimprej Likvidirati..
justime
20. 10. 2009 23.42
a se pri nas sposobnost menendžerjev šteje kateri naredi več minusa ali plusa v firmi'?če firmo dobro zaje.ba potem dobi še nagrado.tisti ki pa dela in se njegov proizvod lahko trži ,ta pa danes zasluži najmanj in ne pride na vrsto od raznoraznih parazitov ki mislijo da je vse odvisno od njih.
minnaema@yahoo.com
20. 10. 2009 23.20
....Eh najbolj milo rečeno je iracionalno, da nekateri adlatusi te ali one družbe v RS mislijo, da so NEnadomestljivi a to NI res, tudi beg možganov se NE more zgoditi "čez noč" ker je recesija v celotni Europi in tudi po svetu ne samo v Sloveniji in Lp
jantal@mail386.com
20. 10. 2009 21.53
Ja tud jes mislim da bi morala bit plača managerjev vezana na najnižjo v podjetju in to v razmerju 1:5 in nič več. Ko se dvignejo minimalne plače dobijo tud managerji več. Seveda pa si dobiček delimo vsi delavci a ne? Neglede na to ker je lastnik pa je potrebno postavit minimalne in maksimalne plače v državi. Po mojem si noben, glede na to kolk delamo, res noben v državi ne zasluž več kot 8000 eurov plače bruto. In minimalne neb smela bit nižja od 1100 eurov bruto. Dobičke pa je potrebno delit med vse delavce, kar bi moralo že zdavnaj bit in to v zakunu o ZDR. Je pa po mojem potrebno čimprej odpravit zajedalce podjetij kot so nadzorni odbori, ki popolnoma nikjer ne delujejo in pa drastično zmanjšat število članov uprav.
mkrajner@siol.net
20. 10. 2009 20.07
Menadžerji ala Šrot,Bavčar,Kordež itd bi v tujini sedel v arestu nadaljnih 30 ,40 let pa ves premoženje bi jim pobral .Razen res redkih izjem lahko ostali kr spokajo ne bo nobene škode,v bivši jugi smo mel tud sposobne direktorje pa ni noben obogatel tako kot hočejo ti.
nonna
20. 10. 2009 19.59
cohiba.cubana20.10.2009, 17:578 NAJVECJA PLACA V SLOVENIJI JE LAHKO MAXIMALNO 4 NAJNIZJE PLACE SE PRAVI : 1680 EU !!!! TISTEMI KI NI VSEC GRE LAHKO V TUJINO POT JE ODPRTA V WISCONSINU JE VELIKO ODPRTIH DELAVNIH MEST KOMAJ CAKAJO DA PRIDEJO NASI NESPOSOBNI MENADZERJI ! Tako pa ne bi bilo dobro, saj potem niso motivirani za uspešno vodenje podjetja. Njihova plača mora biti vezana na najnižjo plačo v njihovem podjetju in ne v Sloveniji.
Buena Vita
20. 10. 2009 19.55
ZDAJ BO POMURCE NAUČIL PAMETI PAHOR ,,,,,VALANTA NAJ VZAME SABO ,NEJ JEH POMURCI SKALPIRAJO
Freitag
20. 10. 2009 19.44
Manager bi moral delati za 3x fiksne bruto poprečne plače 10 kratnik poprečne plače, če je firma uspešna. Tako aa se bodo plače vseh zaposlenih kumulirale ob tem se bo poslovanje slabšalo. 20% variabile pač ni v vredno truda!
plutto
20. 10. 2009 19.28
1500€ in nič več!! pa kaj oni jedo z dvema žlicama al kaj???
m.v.12
20. 10. 2009 19.26
Minimalna plača krat pet to jim je dovolj,ko bojo poskrbeli ,da bo minimalna plača višja bojo tudi oni dobili več pa bo ,če pa tega ne zmorejo pa takih menadžerjev ne rabimo .Takih menadžerjev ,ki bi delili dodatke do minimalne plače pa še notri porinejo izmensko delo in delovno dobo ne rabimo lahko kar grejo kamor hočejo.
Black_Panter@mailinator.com
20. 10. 2009 19.26
haha beg možganov,takšni lopovski meneđerji naj samo gredo,čim dlje iz slovenije
gigi39
20. 10. 2009 19.24
Osnova za določenje količnika najvišjega možnega dohodka bi morali biti najnižji osebni dohodek v določeni firmi....npr če dobi čistilka 400€ in če je to 10kratni lahko en maneger dobi največ 4000€ z vsemi dodatki in ne povprečna plača....ker to povprečje je največji pesek v oči...ta podatek bi morali prepovedati ker je varljiv oz na uradu za potrošnike bi rekli zavajujoč....
bluestar
20. 10. 2009 19.17
Kdo pravi da so nepogrešljivi? Mal nej izkusijo kako je če nisi nepogrešljiv...
Tonček Balonček
20. 10. 2009 19.10
Ne mi s tem Marxom, Bavčar in Šrot sta vendar dokazala ravno nasprotno!!!
vonbos
20. 10. 2009 19.08
ja kam pa bojo šli ,vzunaj bodo odgovarjal za vse spodrsljaje
kmetavzar001
20. 10. 2009 19.04
Ja kdo pa ne zna vodit državno podjetje....katero dela za državo..če pa kljub temu zaide v rdeče številke..pač država pokrije ta minus...to so visoko plačani slovenski možgančki.
vasija
20. 10. 2009 19.00
dajte mi še samo en dober razlog zakaj potrebujemo državo takšno kakršno imamo sedaj - SAMO EN RAZLOG, PROSIM!!!!