Gospodarstvo

Pomoč obljubile tudi države G7

Tokio, 19. 03. 2011 13.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Japonska vlada bo v okviru načrta pomoči, ki ga pripravlja po nedavnem potresu in cunamijih, za pomoč prizadetim podjetjem najela za 87,3 milijarde evrov posojil.

Škoda po potresu in cunamiju.
Škoda po potresu in cunamiju. FOTO: Reuters
Potres je poškodoval številne tovarne velikih avtomobilskih proizvajalcev.
Potres je poškodoval številne tovarne velikih avtomobilskih proizvajalcev. FOTO: Reuters
Kot so v iztekajočem se tednu ocenili v ameriški banki Goldman Sachs, škoda, ki jo je v deželi vzhajajočega sonca povzročil nedavni potres, znaša okoli 200.000 milijard dolarjev (140,3 milijarde evrov).

Potem ko je Japonsko pred dnevi prizadela velika naravna katastrofa, oblasti vneto sprožajo ukrepe, s katerimi bi zaščitile državno gospodarstvo ter umirile strah svetovnih trgov. V okviru načrta pomoči bo vlada za pomoč prizadetim podjetjem najela za 10.000 milijard jenov (87,3 milijarde evrov) posojil, poroča japonski poslovni časopis Nihon Keizai.

Zadnji načrt vlade predvideva, da bodo podjetja, ki so v potresu, cunamijih in ob jedrski grožnji doživela veliko škodo, lahko zaprosila za ugodne kredite ali državno subvencijo za obresti na posojilo. Na ta način naj bi se lažje spopadla z dnevnimi stroški in odpravo škode, še piše omenjeni časopis.

Obenem japonske oblasti razmišljajo tudi o dvigu zgornje meje višine posojil za podjetja v kriznih razmerah ter o vzpostavitvi sklada za dolgoročno posojanje prizadetim podjetjem.

Potres je sicer poškodoval številne tovarne velikih avtomobilskih proizvajalcev, med drugim Nissan Motorja, ter stotine manjših industrijskih obratov. Poleg tega je dodatno motnjo proizvodnje (in škodo) na Japonskem povzročil izpad električne energije iz 11 od 54 japonskih jedrskih elektrarn.

Japonska centralna banka je med ponedeljkom in petkom finančnemu sistemu skupaj namenila 38.000 milijard jenov (331,7 milijarde evrov) pomoči. S tem želi zagotoviti, da bodo imele finančne institucije na prizadetih območjih dovolj sredstev in bodo omogočile nadaljnje posojanje.

V petek so pomoč Japonski obljubile tudi države G7, ki so obljubile koordiniran poseg na valutnih trgih, s katerim želijo umiriti tečaj jena. Ta je namreč v četrtek dosegel najvišjo vrednost glede na dolar doslej. Visok tečaj jena, ki slabi konkurenčnost japonskega izvoza, pa je lahko še dodaten udarec za japonsko gospodarstvo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cirenij
21. 03. 2011 08.06
Še nekj dni, pa bo tudi japonska katastrofa v medijih pozabljena kot vse druge zadeve. Mogoče pa tudi ne, saj je dala podporo ZDA pri invaziji na Libijo. Žalostno, pri vseh notranjih problemih.
petelin24
21. 03. 2011 07.23
Aloo, dajte preverit številke ej. Vi to kao namerno, zaradi klikanja, kaj?
Pepermint
19. 03. 2011 19.08
Seveda si vsaka država ki jo prizadane tako strahotna nesreča zasluži takojšnjo in neomejeno pomoč! Upam, da se bodo aponci kmalu pobrali in da ne bo prišlo še do nuklearne katastrofe.
Pepermint
19. 03. 2011 17.52
Za to kar imamo mi je kriva demokracija in kapitalizem - ne komunizem!
lustracija
19. 03. 2011 16.29
kdo pa bo nam pomagal odpraviti škodo komunističnega cunamija - izropanje bank npr. s tajkunskimi krediti; škoda je škoda