Gospodarstvo

Pomemben mejnik za Opel

Berlin, 27. 05. 2009 17.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

General Motors, ki je v stečaju, bo na nemški Opel prenesel tovarne, prodajno mrežo in patente. V lastništvo novega podejta naj bi vstopilo kitajsko avtomobilsko podjetje.

Ameriški avtomobilski velikan General Motors, ki je tik pred stečajem, se je danes odločil, da prenese tovarne, prodajno mrežo, patente in pravice do uporabe tehnologije evropske podružnice podjetja GM Europe na nemški Opel, s čimer je po ocenah nemških politikov in strokovnjakov Opel na dobri poti k popolni neodvisnosti od GM.  Pri prenosu gre za vse evropske tovarne GM z izjemo Rusije in proizvodnih obratov švedskega proizvajalca Saab, kjer so že februarja zaprosili za zaščito pred upniki in tako odprli pot ločitvi od GM. GM je tako na Opel prenesel tovarne, patente in pravice do tehnologije podjetij Opel in britanskega Wauxhalla, ki za britanski trg proizvaja vozila po licenci Opla.

Začasni skrbnik nad premoženjem Opla do dogovora z novim strateškim partnerjem naj bi bila najverjetneje neodvisna tretja stran, kot je odvetniška pisarna ali svetovalna družba.
Začasni skrbnik nad premoženjem Opla do dogovora z novim strateškim partnerjem naj bi bila najverjetneje neodvisna tretja stran, kot je odvetniška pisarna ali svetovalna družba. FOTO: Reuters

"To je mejnik na poti do povsem neodvisnega evropskega podjetja Opel in pomemben predpogoj za rešitev Opla," je odločitev ameriškega proizvajalca pospremil premier nemške zvezne dežele Hessen Roland Koch, kjer leži osrednja Oplova tovarna v Rüsselsheimu.

Začasni skrbnik nad premoženjem Opla do dogovora z novim strateškim partnerjem naj bi bila najverjetneje neodvisna tretja stran, na primer odvetniška pisarna ali svetovalna družba, in ne država, saj nemški minister za gospodarstvo Karl-Theodor zu Guttenberg izključuje državno skrbništvo nad nemškim proizvajalcem.

Zadovoljni predstavniki delavcev

Poznavalci so še do nedavnega dvomili, da bodo v Washingtonu in Detroitu pristali na skrbniški model, saj se na tak način praktično zastonj odpovedujejo kapitalu, vendar pa najnovejša odločitev po besedah avtomobilskega strokovnjaka Christopha Stürmerja iz svetovalne družbe Global Insight kaže na to, da so na drugi strani Atlantika zainteresirani predvsem za to, da se "karseda hitro in ne glede na izgube znebijo vseh neameriških težav". Skrbniški model je že potrdil tudi Oplov nadzorni svet.

Za današnjo odločitvijo stoji ameriška vlada, ki na ta način izraža tudi načelno strinjanje z modelom skrbništva za Opel, s katerim želijo v Berlinu preprečiti, da bi se upniki GM v primeru stečaja detroitskega velikana polastili premoženja nemškega podjetja.

So pa v luči obetov o samostojnosti Opla bolj zadovoljni predstavniki zaposlenih v podjetju, ki v več evropskih državah zaposluje 50.000 ljudi. Predsednik sveta delavcev Opla Klaus Franz je tako mnenja, da se bo na tak način inženirsko znanje v podjetju laže razvijalo, saj doslej ameriški lastniki po njegovih besedah niso imeli posluha za zahteve evropskega trga po visoki kakovosti, zaradi česar je Oplu vrsto let padal tržni delež.

Za vstop v lastniški delež Opla in Wauxhalla se zanimajo štirje resni interesenti. Gre za italijanskega avtomobilskega proizvajalca Fiat, kanadskega izdelovalca avtomobilskih delov Magna International – ta nastopa skupaj z rusko banko Sberbank in ruskim avtomobilskim proizvajalcem GAZ, ki je v lasti Olega Deripaske, belgijsko holdinško družbo RHJ International, ki ima med drugim večinske deleže v treh izdelovalcih avtomobilskih delov in katere glavni lastnik je ustanovitelj ameriškega investicijskega sklada Ripplewood – ter kitajskega proizvajalca Beijing Automotive Industries Corporation.

General Motors
General Motors FOTO: Reuters

V Berlinu poteka tudi sestanek predstavnikov ameriške vlade z nemško z nemško kanclerko Angelo Merkel, ministrom Guttenbergom in predstavniki nemških zveznih dežel, kjer so Oplove tovarne, uprave GM in prvi mož GM Europe Carl-Peter Forster. Čeprav je sprva kazalo, da bo na tem srečanju nemška vlada povedala svoje preference glede interesentov za vstop v Opel, pa je danes predstavnik za odnose z javnostjo nemške vlade Thomas Steg novinarjem povedal, da odločitve najverjetneje danes še ne bo, da pa bo verjetno vlada nadaljevala pogovore z le dvema potencialnima strateškima partnerjema.

Vstop Kitajske v lasništvo podjetja

V Berlinu so nezadovoljni predvsem s tem, da se interesenti zanašajo na ponujena državna jamstva za sanacijo Opla in so pripravljeni prispevati le malo lastnega kapitala. Edini, ki naj bi bil pripravljen vstopiti tudi z lastnim kapitalom, naj bi bil Beijing Automotive Industries Corporation, ki pa je po besedah Stega vstopil prepozno. Tihi favorit naj bi bil po pisanju medijev Magna, vendar pa v Berlinu pričakujejo izboljšave načrtov v smeri večjega lastnega tveganja.

So pa danes v Bruslju in Londonu pozvali nemško vlado, naj pri svojih načrtih za Opel ne deluje na škodo delavcev v Oplovih oz. Wauxhallovih tovarnah v Belgiji in Veliki Britaniji. Da bi zagotovili usklajenost pri reševanju usode GM Europe, pa so k čimprejšnjemu srečanju ministrov za gospodarstvo držav članic EU, kjer ima GM Europe tovarne. Po besedah evropskega komisarja za industrijo in podjetništvo Günterja Verheugna gre namreč za "evropski problem".

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

User203351
28. 05. 2009 22.49
+1
vlab...mam opla :)
brez_faksa
28. 05. 2009 10.13
Ameri se bodo znebili tehnologije, ki bo pri njih kmalu prepovedana. Diesel recimo. Potem pa nove fabrike z novo tehnologijo. In ne prodajajo več tja ne EU, ne kitajci, ne korejci ne indijci. Spet sami zase. Ja, fino!
vlab
28. 05. 2009 08.34
@claudyka, poznavalka audijev. če bi ga imela, bi to vedela.
poldek_tedy
27. 05. 2009 21.41
no pa imajo Kitajci možnost za nove kopije...
Uporabnik113189
27. 05. 2009 21.39
Nemci bi se v tla vdrli od sramote, če bi Opel prevzel Fiat in z njim italijani. Rajši propadejo.. Kar pa se ne bo zgodilo, ker bodo s kitajci hkrati dobili zelo velik trg pa slabe rezervne dele in veliko težav, ko bodo kitajce učili kako jih izdelovati..
manco-capac
27. 05. 2009 21.38
Daj, Denis099, Opel je čist fajn avto, moj ma 190.000 km pa teče kt ura!
pridna1
27. 05. 2009 21.18
itak da bi moral jih dobit fiat, sam so se raj za kitajce odločl..kmal bojo vsi nemški avti kitajci sj s kvaliteto že zdj niso kj bolši k kitajci
barx
27. 05. 2009 20.50
torej kitajci prodirajo v svet :)
User203351
27. 05. 2009 20.44
opel ma dražje dele kot audi? pa ja de :))
mc_burek@email.si
27. 05. 2009 20.33
opl bi lahk mev cenejše dele ne pa da je dražji kot Audi, kdo bo pol tak avto nabavu.....sicer pa bolš da ga italjani kot kitajci ker potem res noben ne bo Opla kupu :) bdv sta že zdej opl in fiat mela nekatere iste mašine iz koncerna GM
nikolitiho
27. 05. 2009 20.12
Ojej, glih isti šmorn, če jih dobi fiat al pa kitajci... Držim pesti za ruse ali belgijce. Sicer pa fajn, opel je fajn avtek. Še dobro, da ga niso uničli, tak ko jim je uspelo uničit Volvo, ki je bil včasih v rangu Mercedesa, danes pa se s VW težko kosa.
Insignia90
27. 05. 2009 20.10
NAJ USTANOVIJO SVOJ KONCERN AL PA SE NAJ PRIKLJUČIJO VOLKSWAGNOVEM KONCERNU !
Insignia90
27. 05. 2009 20.09
te če že nemorejo opla prodati nazaj k nemčiji ga naj rajši prodajo sloveniji škoda za tako znamko kot je Opel da jo bodo Kitajci uničli katajski avti so zanič isto kot korejski in podobna jajca in sranje iz azije NAJBOLJŠI AVTI SO NEMŠKI AVTO ! DEUTCHE AUTOS SIND DIE BESTE !!!!!!
534bgb
27. 05. 2009 20.00
Če bodo kitajčki imeli prste vmes več opla sploh ne pogledam kaj šele kupim
bakerman
27. 05. 2009 19.54
raj propadejo kot da jih fiat dobi :)
Niko_K
27. 05. 2009 19.41
Kitajčki bi mal kopirali (spet).
Covidus
27. 05. 2009 18.49
in kaj lahko Magna pomaga Oplu? Mislim, da bi morali izbrati Fiat!