Gospodarstvo

Polnjenje proračuna tudi z višjo obdavčitvijo finančnih storitev

Ljubljana, 08. 10. 2012 11.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vlada želi zagotoviti enakomernejšo obdavčitev finančnega sektorja v primerjavi z drugimi gospodarskimi sektorji, ki so že zdaj obremenjeni s posrednimi davki. Združenje bank Slovenije pa nasprotuje uvedbi dodatnih davčnih bremen za banke.

Med ukrepi, ki naj bi napolnili proračunsko malho, je tudi predvidena obdavčitev finančnih storitev, ki so oproščene plačila davka na dodano vrednost (DDV) in davka na zavarovalne posle. Po predlogu zakona o davku na finančne storitve, ki ga je prejšnji teden napovedal finančni minister Janez Šušteršič, želi vlada te finančne storitve obdavčiti s 6,5-odstotno stopnjo.

Z zakonom želi vlada zagotoviti enakomernejšo obdavčitev finančnega sektorja v primerjavi z drugimi gospodarskimi sektorji, ki so že zdaj obremenjeni s posrednimi davki, in zagotoviti dodatna sredstva za financiranje javne porabe, kot je opredeljena v predlogu državnega proračuna za leti 2013 in 2014.

Odzvalo se je že Združenje bank Slovenije, ki odločno nasprotuje uvedbi kakršnega koli dodatnega davčnega bremena, ki bi ga banke nosile v razmerah, ko je njihovo poslovanje zaradi zaostrenih razmer že tako oteženo. Uvedba davka na finančne storitve, kot ga predlaga vlada, bi sicer po njihovem mnenju dopuščala možnost prenosa davčnega bremena na končne potrošnike.

Kaj vse bo obdavčeno?

Denar
Denar FOTO: Reuters

Predmet obdavčitve je dejanje kreditov oz. posojil v denarni obliki in posredovanje pri sklepanju teh poslov ter upravljanje kreditov, izdajanje kreditnih garancij in drugih denarnih jamstev ter upravljanje kreditnih garancij s strani kreditodajalca.

Obdavčene bodo tudi transakcije, vključno s posredovanjem, v zvezi z depoziti in tekočimi oz. transakcijskimi računi, plačili, nakazili, dolgovi, čeki in drugimi plačilnimi instrumenti, razen izterjave dolgov in faktoringa.

Po predlogu bodo morale omenjeni davek plačevati vse osebe, ki na območju Slovenije opravljajo finančne storitve, za katere je po zakonu predvidena obdavčitev. Gre za banke, druge finančne institucije in druge osebe, ki izvajajo finančne storitve, vključno s podružnicami tujih bank in poslovnimi enotami tujih pravnih oseb v Sloveniji ter vključno s tistimi tujimi osebami, ki lahko opravljajo finančne storitve neposredno.

Prav tako naj bi bile s 6,5-odstotno stopnjo obdavčene transakcije v zvezi z valuto, bankovci in kovanci, ki so zakonito plačilno sredstvo, razen bankovcev in kovancev, katerih prodajna cena je določena na podlagi njihove vrednosti kot zbirateljskega predmeta ali na podlagi vrednosti kovine, iz katere so izdelani.

Obdavčenje je predvideno tudi za transakcije, vključno s posredovanjem (razen upravljanja, hrambe, investicijskega svetovanja in storitev v zvezi s prevzemi), z delnicami, deleži v podjetjih ali združenjih, obveznicami in drugimi vrednostnimi papirji, razen z dokumenti o lastninski pravici na blagu in pravicami in deleži. Obdavčeno naj bi bilo tudi upravljanje investicijskih skladov.

Davek na finančne storitve je transakcijski davek, zato se bo obračunaval od opravljenih storitev. Nastanek davčne obveznosti je predviden v trenutku, ko je finančna storitev opravljena, finančna storitev pa se šteje za opravljeno takrat, ko je zanjo plačana provizija.

Davčno osnovo za plačilo davka predstavlja nadomestilo (provizija), ki jo je davčni zavezanec prejel kot plačilo v zvezi z opravljenimi finančnimi storitvami. Praviloma se v praksi takšne provizije opredeljujejo kot nadomestila, provizije, opravnine ali stroški. Davčno obdobje je koledarski mesec.

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

comment123
10. 10. 2012 18.51
+2
Najprej nas poskubijo za dokapitalizacije, pa jim še ni dost.Ljudje zdramite se, pojdite v tuje banke,tam odprite račune, to je pa preveč... To je naš denar, nimajo pravice! Še tisto malo, ko človek dobi bodo razcefrali in legalno pokradli, od česa mislijo, da bomo preživeli?
mario7
09. 10. 2012 20.31
+1
xavi007
09. 10. 2012 12.24
+1
Če že hočejo kaj obdavčit, pa naj obdavčijo z visokim davkom vse transakcije v davčne oaze in to, tudi za nazaj za kakih 10 let. Ob tem, da gre v davčne oaze več denarja kot imamo zunanje trgovinske menjave z Nemčijo , ki je naj največji zunanjetrgovinski partner, bi z takim davkom in to vsaj 10% za vse transakcije, država rešila vse svoje finančne probleme.
Majda Bahun 1
08. 10. 2012 20.21
+1
kar celo plačo naj vzamejo da se ne bodo revcki tako trudili pri izboru dobljenega denarja ki so ga tako veselo trosili .
Majda Bahun 1
08. 10. 2012 20.21
kar celo plačo naj vzamejo da se ne bodo revcki tako trudili pri izboru dobljenega denarja ki so ga tako veselo trosili .
napoleon VII
08. 10. 2012 15.44
-1
naj mi nekdo odgovori, ki tole zadevo razume bolj kot jaz- ce dobis nakazano placo 10 v mesecu, primer 700EUR in ta denar dvignes z racuna placas 6,5% davka? ali ce prodas avto za 5000EUR in ta denar polozis na osebni racun placas 6,5% davka? ali ce zelim zeni,otrokom ali prijateljem nakazati 100EUR z mojega osebnega racuna na njihovega bom placal 6,5% davka?
linj
09. 10. 2012 15.30
+1
ja tako nakao, ko boš vzel kredit ti bodo poleg stroškov odobritve in še vsega ostalega sranja zaračunali davek :( vsakem primeru bomo to plačali vsi .....:(
HooplaToopla
12. 10. 2012 00.30
Davek 6,5 % se bo obračunal glede na vrednost provizije, ki jo pokasira banka ali kdo drug, ko plačaš račun. Te provizije se za zneske, kot jih plačuje običajno gospodinjstvo, sučejo okrog 1 evra. --- Če plačaš denimo račun za elektriko 30,65€, račun za ogrevanje 160,44€ in račun za odvoz smeti 42,18€, boš za vsako od teh treh položnic plačal še okroglo en evro nagrade (provizije) banki (običajno ne glede na dejanski znesek na računu). Ker so imeli s tvojimi računi nekaj dela. --- Davek 6,5%, bo torej obračunan od treh evrov provizije za tri položnice. 3 položnice X 1 evro provizije = 3 evre provizije 6,5% od 1 evra = 6,5 centov 6,5 centa X 3 položnice = 19,5 centov V praksi 19,5 centa zaokrožijo na 19 centov. Kolikor znaša novi davek, ki ga boš doplačal ob plačilu treh položnic iz primera. Pri desetih položnicah mesečno, boš tako letno plačal cca. 8 evrov več kot doslej. - V petih letih 40 evrov. Ne sliši se prav veliko, vendar toliko stanejo denimo dobri zimski škornji za otroka. Prav tisti, ki si jih bo otrok zaman želel, saj v naslednjih petih letih nikoli ne boš našel 40 evrov odveč, da bi mu jih kupil.
b77
08. 10. 2012 15.38
+3
resnično se bližamo raju!!!!!! beda
rekapaka
08. 10. 2012 13.52
+16
predlog za novo obdavčitev Punco sem vprašal, če bi poskusila novo pozo 82,80? Naredila je presenečen izraz in me vprašala kaj je to? Rekel sem 69 + DDV... po novem je obdavčeno
Borut Novak 1
08. 10. 2012 13.38
+7
Brezposelnii oz nezaposleni in delavci z mizernimi plačami nimamo problemov z davki. Pripravljamo se na bližnje Martinov, saj bojda bodo tudi letos dve soboti. Potrebujemo tudi nove hlače, za praznik pred Martinovim. NI problema, saj bo znanka od znanke popoldan sešila, blago bo pa prijatelj prinesel iz podjetja ( malo cenej ). Stric na bližnjem hribu bo prispeval 100 litrčkov vina ( saj ga ima še od predlani na zalogi). Ob povratku se ustavimo še pri sosedu, ki ravno obdeluje pujska. Nakupimo nekaj za v skrinjo, gajbo jabolk, kronpirja ( saj je 50% ceneje kod pri najboljšem sosedu ). Prihranek bomo porabili za 80 litrov goriva za terenca. Lahko bomo opravili izlet v Porotož. Pri gorivu pa je zgodba druga.: 50 % vzame država za ddv in trošarino, 20% trgovec za plače delavcel ( saj pol plače itak potrošijo za gorivo in vrnejo nazaj v blagajno) Pred potjo pa mora vozilo serviserati sosed, pozno zvečer ( oljni čistilec bo prinesel iz služb, da bo ceneje) Tako smo v dolini Šentflorjanski vsi zadovolni. Ukrepom vlad se pa tako in tako vsi upiramo.
El Koronito
08. 10. 2012 13.33
+7
Tole niti komentiranja ni vredno. Banka bo plačala ja...
Auslender
08. 10. 2012 13.31
+2
To ja, dajmo udarit spet po narodu, saj uboge banke ne morejo vec poslovat, ker so vse pokradl..........
sosoa
08. 10. 2012 12.27
+17
in kdo bo plačal ta davek? zopet bodo obremenili nas državljane; že tako imajo naše banke ene najvišje provizije v EU in jih sedaj zagotovo ne bodo znižale