Gospodarstvo

Sindikati bodo preučili možnost revizije prodaje Adrie Airways Tehnike

Ljubljana, 03. 12. 2015 15.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Zaposleni v Adrii Airways Tehniki, ki so se potegovali za delavski odkup družbe, so bili negativno presenečeni nad njeno prodajo. Kot pravijo predstavniki sindikatov, so delavce na nedopusten način izločili iz postopka prodaje, čeprav so v preteklosti dokazali, da znajo voditi podjetje. Zato bodo preučili možnost uvedbe revizije postopka.

Sekretar gorenjskega območnega odbora Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) in zunanji sindikalni zaupnik zaposlenih v družbi za vzdrževanje letal Adria Airways Tehnika Matej Jemec je danes povedal, da so bili 24. novembra zelo negativno presenečeni, ko je "kot strela z jasnega" prišla novica, da sta Slovenski državni holding (SDH) in Aerodrom Ljubljana poljski družbi Linetech Holding prodala 100-odstotni delež v Adrii Airways Tehniki.

Adria Airways Tehnika
Adria Airways Tehnika FOTO: Kanal A

Poudaril je, da zaposleni niso bili v zadostni meri vključeni v postopek prodaje družbe. Sam je lastnike na to opozarjal že lani, vendar mu niso prisluhnili. Letos so prodajalce znova pozvali, naj to storijo, spisali so tudi necenovne zaveze za novega lastnika in jih poslali prodajalcem, da bi zaščitili delovna mesta in zagotovili razvoj družbe, vendar se ni zgodilo nič.

Letos poleti se je med zaposlenimi začela oblikovati iniciativa za delavski odkup družbe, vendar je Jemec poudaril, da niso dobili realne možnosti za zvišanje ponudbe, kar so bili sicer pripravljeni narediti. Spomnil je tudi, da so zaposleni leta 2013, ko je bila družba v hudih finančnih težavah, prevzeli vodenje podjetja, ga spravili na dobro pot in tako dokazali, da ga znajo upravljati.

Jemec še vedno nima odgovora od prodajalcev, ali so pri prodaji v pravnem smislu upoštevali necenovne zaveze, ki so jih spisali. Kot je poudaril, bi te zaveze zahtevali za vse kupce, tudi delavce. Sam se je udeležil predstavitve novega lastnika delavcem, vendar tam, kot pravi, ni dobil besede. Novi lastnik sicer obljublja zaposlovanje in razvoj, vendar Jemec ne ve, ali so njegove obljube pravno podkrepljene.

V SDH so dodatno pojasnili, da so bili transakcijski dokumenti podpisani 24. novembra in da je kupec prodajalcema že poravnal pogodbeno dogovorjena plačila, na podlagi tega pa so preknjižili delnice na kupca. "Ne glede na navedeno pa je SDH v vseh postopkih vedno podvržen tudi različnim nadzornim mehanizmom in je tudi vedno pripravljen sodelovati, ko je poklican k obrazložitvi svojih poslovnih odločitev," so odgovorili na vprašanje, ali obstaja možnost za uvedbo revizije postopka.

Zavrnil je tudi pojasnilo prodajalcev, da naj bi bili o postopku obveščeni prek iniciative za delavski odkup. To po njegovih besedah ne drži, ker zaposleni niso smeli deliti informacij iz prodajnega postopka. Poleg tega je bilo podjetje, namenjeno notranjemu odkupu, ustanovljeno šele septembra, medtem ko so prodajalce k vključevanju delavcev v postopek prodaje pozivali že prej, je poudaril.

"Mislim, da je prišlo v tem prodajnem postopku do nedopustne in sistematične izločitve predstavnikov delavcev iz postopka prodaje, kljub temu da na to napotujejo odlok o strategiji upravljanja kapitalskih naložb države in evropska ter slovenska zakonodaja, in da je prišlo do grobe kršitve zakona o sodelovanju delavcev pri upravljanju," je poudaril Jemec.

Semolič je zaskrbljen

Zaskrbljen je tudi predsednik ZSSS Dušan Semolič. Poudaril je, da gre v primeru prodaje Adrie Airways Tehnike za posebno podjetje, saj imajo zaposleni specifična znanja. Prepričan je tudi, da cena ne sme biti glavni dejavnik in da morajo prodajalci poskrbeti za trajnostni razvoj podjetij in delovna mesta.

Ekonomsko socialni strokovni odbor, posvetovalno telo uprave SDH, bodo zato pozvali, naj pozove upravo holdinga, da pojasni, ali je SDH v postopku prodaje Adrie Airways Tehnike upošteval določbe strategije upravljanja državnih naložb. "Po našem mnenju je prišlo do kršitev, vendar gremo po postopku. Preučili bomo možnost uvedbe revizije postopka. Borili se bomo. V primeru, da se kršitve res dokažejo - menimo, da je to dokazljivo - je revizija več kot potrebna," je poudaril.

Skupščina družbe za vzdrževanje letal Adria Airways Tehnika, ki je od konca novembra v lasti poljske družbe Linetech Holding, je v sredo v Ljubljani imenovala novi upravni odbor, ki ga sestavljajo Krzysztof Pietkun, Piotr Kaczor, Michal Bochowicz in Sergej Murgelj. Njihov mandat traja pet let, je razvidno iz objave na Ajpesu.

Tudi generalna sekretarka Sindikata delavcev prometa in zvez Slovenije Cvetka Gliha meni, da so bili delavci izigrani. Boji se, da je bila strategija prodaje državnih podjetij napisana zgolj zato, da je bila napisana in da bi bili nekomu všeč. V strategiji je zapisano, da se podpirajo delavski odkupi, je poudarila.

Predsednik uprave SDH Marko Jazbec je dejal, da je postopek prodaje trajal več kot eno leto in da z njim niso hiteli. "To, da njegov zaključek sovpada z začetkom delovanja nove uprave SDH, nima nobene zveze s tem, ali je bil voden profesionalno," je poudaril.

V celotnem procesu prodaje so po njegovih besedah skozi različne kriterije zelo profesionalno tehtali vse vidike, ki so zadevali izbor samega kupca, je dodal in zagotovil, da je izbrani ponudnik za razliko od zaposlenih ponudil 25 odstotkov višjo kupnino. Tveganja, ali bo kupnina po podpisu pogodbe izplačana, pa so v primeru izbire konzorcija ocenili kot zelo velika.

Po besedah članice uprave SDH Nade Drobne Popovič so točko o podpori delavskim odkupom dodali v načrt upravljanja naložb v prihodnjem letu, ki čaka na potrditev vlade. Delavci bodo tako k sodelovanju v postopkih prodaje pozvani 10 dni pred njihovimi začetki, je pojasnila.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

slovenskidelavec
06. 12. 2015 19.53
+1
Tako boste končali, kot Mercator na borzi, saj se skoraj vsaki mesec odpušča. Zaposluje pa svoje.
puspan
03. 12. 2015 20.44
+2
Lepo, da bodo preučili. Ali jih je Cerar tako lepo vzgojil?
.jest
03. 12. 2015 20.28
+2
Semolič in ostali sekreti od sindikatov so tudi obljubljali, kako bodo ukrepali proti Šešoku. Pa ni bilo nič od tega. Člani sindikata morajo Šešoka tožiti zasebno.
skorumpiranpolitik
03. 12. 2015 18.05
+3
Jao kake vi kvasite na sindikatih?
Bruhalnica24
03. 12. 2015 17.41
+6
Standardne mučke.... Ta firma je brez ljudi, ki delajo vredna 0€...
Borec21
03. 12. 2015 17.08
+3
Ne se dat...................