Gospodarstvo

'Politizacija primera Tušmobil'

Ljubljana, 23. 04. 2008 13.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Mira Matković
Komentarji
0

Člani Sveta za elektronske komunikacije so se spraševali, zakaj Apek ni upošteval pravnega mnenja o podelitvi brezplačnih frekvenc Tušmobilu.

Če se kateri od operaterjev čuti oškodovanega, obstajajo legalne pravne poti, pravi namestnik predsednika Apeka.

Na današnjo sejo Sveta za elektronske komunikacije je bil povabljen tudi namestnik direktorja Apeka Ivan Ivančič. Člane sveta je moral seznaniti s postopkom podelitve frekvence UMTS podjetju Tušmobil. Člani sveta so na koncu oblikovali skupno mnenje. Zaključek je, da mora ministrstvo za gospodarstvo kot zakonodajalec posvetiti posebno pozornost področju podeljevanja frekvenc.

"Svet za elektronske komunikacije predlaga zakonodajalcu, da ob noveliranju Zakona o elektronskih komunikacijah posveti posebno pozornost določbam iz V. poglavja zakona: Radiofrekvenčni spekter ter posamične člene po potrebi ustrezno spremeni. Tako bi se v prihodnje pri podeljevanju radijskih frekvenc izognili dvomom o pravilnosti postopkov.

"Svet o tretjem podeljevanju UMTS frekvenc ni vedel nič. Vsaj jaz ne," je povedal predsednik sveta Janez Hrovat. "Menim, da je prav, da je na to temo sklicana seja sveta. O primeru smo brali že veliko v medijih, javna ponudba je bila, povpraševanja in javnega razpisa ni bilo. Rečeno je, da je vse narejeno po črki zakona. Ali je moralno sporno ali ni, to ne vem. Recimo, da ni. Vendar, ker gre za javno dobrino in je podeljena povsem brezplačno, je to neke vrste gospodarska škoda za državo. Po drugi strani lahko ostali operaterji rečejo, da je njim storjena gospodarska škoda, saj so za frekvence morali plačati, Tušmobil pa ne. To je moje mnenje. Glede na to bi prosil namestnika predsednika agencije, naj pojasni nekaj zadev,“ je povedal v uvodu.

"Agencija je delovala v skladu z zakonom"

Apek ni dolžan objavljati javne pozive na svoji spletni strani, so danes povedali predstavniki Apeka.
Apek ni dolžan objavljati javne pozive na svoji spletni strani, so danes povedali predstavniki Apeka. FOTO:

"Zakon je jasen in agencija je postopala v skladu z zakonom", je povedal Ivančič in dodal: "Že v prejšnjem razpisu je bilo podeljeno manj dovoljenj kot je bilo na razpolago virov. To je že takrat kazalo na to, da interes za UMTS frekvence in dejavnost usiha. To se je potrdilo tudi z odzivom na javno objavo v Uradnem listu, ki je pokazala, da nekega velikega interesa ni. Agencija je kot dober gospodar oddala frekvenco tistemu, ki je edini pokazal interes. Zato Tušmobil plačuje letno vsoto za uporabo frekvence.

"Vsi so vedeli za javni poziv“

Seja Sveta za elektronske komunikacije
Seja Sveta za elektronske komunikacije FOTO: 24ur.com
Očitke, da so spremenili svoje izjave glede objave na spletni strani, Apek zavrača. Namestnik direktorja Ivančič je članom sveta zgolj pojasnil, katere podatke je Apek dolžan po Statutu in zakonu objavljati na svojih spletnih straneh, še trdijo na Apeku.

Ivančič v nadaljevanju zatrjuje, da so vsi mobilni operaterji vedeli za javni poziv k podelitvi UMTS frekvenc. "Po pretečenem roku je bil v Uradnem listu objavljen dokument, v katerem je bilo zapisano, kdo vse se je prijavil in kakšno je stanje. O tem postopku smo javnost obvestili torej dvakrat, je Ivančič zavrnil očitke nekaterih mobilnih operaterjev, da javni poziv ni bil objavljen na Apekovi spletni strani. "Apek ni dolžan objavljati javne pozive na svoji spletni strani. Pozivi niso bili objavljeni na naših spletnih straneh tudi v prejšnjih primerih, vedno le v Uradnem listu. Če pa je objavi sledil razpis, potem pa je ta razpis bil objavljen na naših spletnih straneh. Le v primeru, če je povpraševanja več, kot pa je ponujene dobrine, mora Apek objaviti razpis in postaviti ceno, ki jo potrdi vlada, je povedal Ivančič.

Spomnimo, da so na Apeku trdili, da je bil javni poziv objavljen tudi na njihovi spletni strani.

Pravno mnenje

Če se Tušmobilu odreče pravica do že podeljene frekvence, se lahko Apek sooči tudi z odškodninsko tožbo.

Apek je naročil tudi izdelavo pravnega mnenja o pogojih in okvirjih za dodelitev radijske frekvence. Člani sveta so opozorili, da je odvetniška pisarna v svojem poročilu zapisala, da "z vidika konkurence ni toliko sporen postopek v katerem se podeli pravica, ampak dejstvo, da se bo tokrat pravica uporabe zagotovila brezplačno, v nasprotju s predhodnimi postopki v katerih so ponudniki plačali za pridobitev pravice. Z brezplačno podelitvijo pravice bo pridobitelj sigurno postavljen v določen privilegiran položaj v primerjavi z ostalimi tremi podjetji, ki so že pridobila pravico uporabe.“ V poročilu je zapisano tudi opozorilo, da bi se lahko "prizadeta podjetja Mobitel, Simobil in T-2 odločila za vložitev upravnega spora“. Kršelj je opozoril, da se zapisano mnenje nanaša na zakon o preprečevanju omejevanja konkurence.

Na Apekovi spletni strani je bil 15. aprila objavljen naslednji zapis: "Agencija je zato vlogi družbe Tušmobil ugodila in ji dodelila radiofrekvenčni pas za opravljanje storitev UMTS brez javnega razpisa in zato tudi brez plačila za omejeno naravno dobrino. Agencija je ravnala skladno z zakonom. Navedena ureditev namreč zasleduje razvoj konkurence na trgih elektronskih komunikacij."

Pravno mnenje pa je izdano 13. februarja in agencijo opozarja, da "v kolikor bo četrtemu ponudniku izdana odločba, po kateri bo pridobil pravico uporabe radijske frekvence brez plačila protidajatve, bo navedeno ravnanje Apeka sigurno imelo tudi določen vpliv na konkurenco."

Apek se je kljub izdanemu pravnemu mnenju odločil, da podeli brezplačno UMTS frekvenco Tušmobilu.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.