Gospodarstvo

'Pogoji za vse enaki'

Ljubljana, 15. 06. 2007 14.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

KAD in SOD trdita, da so pogoji za nakup 30-odstotnega državnega deleža v Splošni plovbi za vse ponudnike enaki.

KAD in SOD bosta zaradi namigovanj o nepravilnostih poslovanja Splošne plovbe na skupščino delničarjev umestila predlog za izvedbo posebne revizije zadnjih pet let poslovanja.
KAD in SOD bosta zaradi namigovanj o nepravilnostih poslovanja Splošne plovbe na skupščino delničarjev umestila predlog za izvedbo posebne revizije zadnjih pet let poslovanja. FOTO: POP TV

Kapitalska družba (KAD) in Slovenska odškodninska družba (SOD) sta se odzvali na očitke o priviligiranju nekaterih ponudnikov pri prodaji 30-odstotnega državnega deleža v Splošni plovbi. Trdita, da so pogoji za vse ponudnike enaki.

Državi je najprej nepravilnosti očitala ljubljanska družba Mercata, ena od ponudnic, ki trdi, da jo država ovira pri poskusu nakupa Splošne plovbe in z zaostrovanjem pogojev nakupa priviligira nemškega ladjarja Döhleja. Oglasila pa se je tudi Slovenska nacionalna stranka (SNS), kjer so prav tako prepričani, da država deluje v prid nemškega kupca s tem ko spreminja razpisne pogoje za nakup Splošne plovbe.

KAD in SOD sta najprej februarja na javnem razpisu ponudila svoj 30-odstotni delež v Splošni plovbi, za kar je bilo treba predložiti tudi bančno jamstvo v višini 40 milijonov evrov. Slednje so predložili tako Döhle kot tudi nekateri slovenski ponudniki, a je država ponudnike nato pozvala k zvišanju ponudb. Pozneje je država zahtevala, da ponudniki podajo jamstvo za celoten delež Soda in Kada, ki je sicer 54-odstotni lastnik Splošne plovbe.

Ponudniki za nakup državnega deleža v Splošni plovbi so trije, in sicer Luka Koper, Mercata in nemški ladjar Peter Döhler. Slednja dva bi z nakupom 30-odstotnega deleža države v družbi postala večinski lastnik Splošne plovbe.

Nato pa se je država odločila za dražbo, ki bo 26. junija. Izklicna cena je 40 milijonov evrov, na njej pa bodo lahko sodelovale vse zainteresirane stranke, ki se za nakup potegujejo in bodo pravočasno vplačale varščino.

"Vsi potencialni kupci so v teku prodaje enakopravno obravnavani, prodajni postopki pa so izpeljani strokovno in skladno s pravili, ki veljajo za tovrstne prodajne postopke," poudarjajo v KAD in SOD. A najvišjemu ponudniku - družbi Mercata - se zdi dražba "vrhunec 15-letnega netransparentnega in delno na davkoplačevalskih ramennih slonečega poslovanja Splošne plovbe, ki naj bi jo z zakulisnimi igricami prevzela družba Petra Döhleja."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

prisoten@email.si
15. 06. 2007 19.43
haha. vso državno premoženje bi se moralo razdelit med državljane. potem pa naj vsak sam naredi s svojim deležem kar bo hotel
hinko.murovec@siol.net
15. 06. 2007 17.42
Ali to pomeni, da se bo tudi koruptivna podkupnina višala skladno z dražbeno ceno ?