Gospodarstvo

Rudarji in vodstvo ostajajo na svojih bregovih

Velenje, 01. 07. 2014 07.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Okoli 900 zaposlenih v Premogovniku Velenje spontano stavka. Kaplja čez rob je bilo neizplačilo letošnjega regresa. Na prvem sestanku z vodstvom stališč niso zbližali. Rudarji sami sicer pravijo, da to ni stavka, ampak "štrajk", stavkali pa bodo, če njihove zahteve ne bodo izpolnjene.

Rudarji stavkajo v prozivnici.
Rudarji stavkajo v prozivnici. FOTO: POP TV

Spontana stavka okoli 900 velenjskih rudarjev, ki se je začela v ponedeljek zvečer, se nadaljuje. V njej sodelujejo skoraj vsi rudarji, prirdružili pa so se jim tudi nekateri režijski delavci. Predstavnik stavkajočih rudarjev Asmir Bečarević je za oddajo 24UR ZVEČER dejal, da so na popoldanskih pogovorih z vodstvom uspeli le predstaviti svoje zahteve, od katerih ne nameravajo odstopiti. Prave pogovore o zahtevah pa bodo imeli z vodstvom jutri, je dodal.

S predstavniki vodstva rudnika in Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) so se namreč sestali danes popoldne. Predsednik uprave Premogovnika Velenje Ivan Pohorec pa je po sestanku dejal, da bo morala vsaka stran nekoliko popustiti. Na vprašanje, ali bo Premogovnik Velenje zaposlenim izplačal regres in nagrado ob 3. juliju dnevu rudarjev, je Pohorec dejal, da so problem finančne razmere v podjetju. Predstavniki stavkovnega odbora za zdaj niso dosegljivi za izjave. Pogajanja se bodo nadaljevala v sredo predvidoma od 11. uri.

"Za regres ni bilo denarja"

Uprava Premogovnika Velenje razume skrb zaposlenih za nadaljnje delovanje rudnika in se strinja, da je regres pravica, ki po kolektivni pogodbi pripada zaposlenim. "Regres je bil izplačan tudi po ostalih družbah skupine Holding Slovenske elektrarne(HSE), vendar Premogovnik Velenje zaradi zahtevne likvidnostne situacije ni imel na razpolago finančnih sredstev za izplačilo v mesecu juniju," so po pogajanjih sporočili iz velenjskega rudnika.

Navajajo tudi, da je zaradi razlike med stroškovno in prodajno ceno premoga premogovnik v težki likvidnostni situaciji, poslovanje je zelo zahtevno, kar se odraža tudi v odvisnih družbah.

Za Premogovnik Velenje in njegove hčerinske družbe je bilo s strani zunanje institucije izdelan osnutek načrta finančnega in poslovnega prestrukturiranje celotne skupine Premogovnik Velenje. V njem so razdelani potrebni ukrepi, ki zadevajo optimizacijo poslovanja, katere pa mora uprava skupaj s socialnimi partnerji še uskladiti oz. izpogajati, pri čemer pa pričakujejo konstruktivno sodelovanje tudi s strani socialnih partnerjev, so še navedli v premogovniku.

Stavkovne zahteve

Član pogajalske skupine je tudi rudar Aleksander Kavčnik, ki je dejal, da zahtevajo izplačilo zaostanka plač iz let 2012 in 2013 do konca letošnjega leta in zagotovilo izplačila plač po kolektivni pogodbi do 18. v mesecu, v nasprotnem bodo takoj začeli stavkati. Tretja stavkovna zahteva je izplačilo regresa v višini nekaj manj kot 800 evrov in nagrade ob 3. juliju dnevu rudarjev do 18. julija, četrta zahteva pa se nanaša na ohranitev obstoječih pravic zaposlenih v primeru prisilne poravnave ali stečaja ali rudnika.

Oblikovali so stavkovne straže, ki pazijo, da so razmere v rudniku varne.
Oblikovali so stavkovne straže, ki pazijo, da so razmere v rudniku varne. FOTO: POP TV

Rudarji upravo opozarjajo, da ne sme uvesti nobenih sankcij za stavkajoče, med stavko pa morajo dobiti plačo in ostale pravice, ki jim pripadajo. Med stavkovnimi zahtevami so tudi spoštovanje in izvajanje sporazuma podpisanega marca letos med podjetniškim sindikatom, upravo rudnika in Holdingom Slovenske elektrarne (HSE), uprava rudnika pa mora v dogovoru z vodstvom HSE zagotoviti, da bodo v ceni premoga zajeti vsi stroški, ki nastanejo pri ali zaradi izkopa premoga.

Velenjski rudarji v primeru neizpolnitve njihovih stavkovnih zahtev napovedujejo, da bodo prenehali odkopavati premog, kar posledično pomeni ustavitev Termoelektrarne Šoštanj.

V Tešu so danes povedali, da imajo trenutno na deponiji približno 395.000 ton premoga. "Ob trenutni povprečni porabi premoga med 10.000 in 11.000 ton na dan, to pomeni nadaljnjo obratovanje Teša naslednjih 35 do 40 dni brez dobave premoga iz Premogovnika Velenje," pravijo v družbi.

"Štrajk" in ne stavka

Eden izmed rudarjev Sanel Šabanović pa je že prej povedal, da to ni stavka, ki mora biti napovedana, ampak "štrajk". "Štrajk" so začeli že rudarji v nočni izmeni, rudarji pa stavkajo v prozivnici. Podjetniški sindikat tokrat ni organizator te oblike izražanja nestrinjanja delavcev.

Vsaka izmena, tako Šabanović, organizira stavkovno stražo, stavkajoči pa so že zavarovali jamo, da ne bi spontano zagorelo. Stavkovni odbor so ustanovili danes tekom dneva.

Stavkajoči rudarji
Stavkajoči rudarji FOTO: POP TV
Rudarji so sicer že na začetku marca izvedli opozorilno stavko in tako dosegli podpis sporazuma za uresničitev stavkovnih zahtev, ki pa po navedbah rudarjev še vedno niso izpolnjene.

Podporo zaposlenim v Premogovniku Velenje je izrekla velenjska občina, ki je na današnjo sejo mestnega sveta povabila Pohorca. Ta je na današnji seji velenjskega mestnega sveta povedal, da se premogovnik že od leta 2011 sooča s težavami. Po njegovi oceni so rešitve možne v več smereh – ali dokapitalizacija ali dvig cene premoga. Zahteve največjega lastnika pa je označil za skoraj nemogoče. Ta namreč predlaga, da premogovnik ukine vsa sponzorska sredstva ali pa da zaposlenim ukinejo vse ugodnosti ter jim za 10 odstotkov zniža plače.

Tretji scenarij pa predvideva dvig produktivnosti za petino, kar po mnenju Pohorca ni moč doseči zaradi varnostnih razlogov.

Neuradno naj bi bilo po načrtu finančnega in poslovnega prestrukturiranja celotne skupine Premogovnik Velenje presežnih 100 delavcev. Od junija lani pa do konca maja letos pa se je po naravni poti upokojilo 32 delavcev. Lani naj bi imel Premogovnik Velenje za 29 milijonov evrov izgube, dolgovi pa naj bi skupno znašali 60 milijonov evrov.

V HSE zaskrbljeni

V HSE pravijo, da z zaskrbljenostjo spremljamo dogajanja v velenjskem premogovniku. "Upam in verjamem, da bomo z nadaljnjimi pogajanji dosegli sprejemljiv dogovor za obe strani. Predvsem pa si želim, da bi za zgrešene odločitve, ki imajo milijonske posledice, končno nekdo odgovarjal," je izpostavil generalni direktor HSE Blaž Košorok.

Pravijo, da je dejstvo, da je Premogovnik Velenje v težki finančni in likvidnostni situaciji. "Likvidnostne vrzeli, kakršna je danes v Premogovniku Velenje, ne bo mogoče pokrpati brez kompromisov, odrekanj in prilagajanj," pravijo.  V nasprotnem primeru bo ogrožen ne le obstoj Premogovnika Velenje, temveč tudi Termoelektrarne Šoštanj in trenutno največjega energetskega projekta v Sloveniji, TEŠ 6, s tem pa posredno celotne skupine HSE, so dodali.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (508)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kapljač1
02. 07. 2014 08.05
+3
Ta ki je mislil z Premogovnikom storiti podobno, kot je po osamosvojitvi prizadelo večino Fabrik (izčrpaj pa pocen kup, pocen prodaj). TEŠ na Indonezijski premog pa prodat tujcem, podobno poceni kot Merkator, je v Šaleški dolini delal račun brez krčmarja. Zahteve Rudarjev , sploh v tem delu zvišanje cene premoga na giga joul, so življenkega pomena podjetju , da sploh lahko ohrani svojo dejavnost in zaposlene. Rudarjem in prebivalcem šaleške doline ne preostane nič drugega kot " iti na okope" in vstrajati do zmage." In enkrat zavedno onemogočiti vsakršno "požrtno" poseganje v naš prostor in naš čas". .
proofreader
02. 07. 2014 08.45
+0
Cena premoga je fiksirana, kaj ti ni jasno? Če se premog podraži, se TEŠ 6 zapre.
Jurif86
02. 07. 2014 05.38
-9
Oni delajo za 1700, jz na 30 stopinjah vkljucujoc 12 zaporednih sobot tezkofizicno delo za 600 pa naj bi podpru lopove lene ?!! Knjigo si zasluzjo lenuhi !
kapljač1
02. 07. 2014 07.54
+4
suker20
03. 07. 2014 21.35
+1
sam ti k delaš na 30 stopinjah te ne more plin zastrupit al ma mulda zalit...pa premog zasut tk ko lahka knape...ko greš u rudnik sploh ne veš a boš pršu vn al ne zato majo uni 1200 in ne 1700 plače ti pa sam 600...pa ne govort da so lenuhi kr tist ko več dela več zasluži...tk da si edini lenuh pol ti
tiny_miny
02. 07. 2014 01.09
+16
Ko berem nekatere vaše komentarje imam občutek da blatite po vseh poštenih delavcih in da si rudarji ne zaslužijo take plače! Vsak državljan si zasluži pošteno plačilo za delo ki ga opravlja, ne morem pa verjet da ste nekateri tako negativno nastrojeni! Jezite se raje na gospodo, ki nam je ukradla državo, ne na poštene delavce????? To samo pokaže da smo še vedno slovenski Janezi ki smo tiho in smo pametni samo na forumih, ko je pa kaj za naredit pa vsi rep med noge... Z izjemo rudarjev!!! BRAVO KNAPI, POKAŽITE SVOJO HRBTENICO IN NE KLONITE!!! MI SMO Z VAMI!!! SREČNO IN DO KONCA!!!
Prisrcen Prisrckovi?
02. 07. 2014 00.56
+2
lahko noč in srečno... jutri je nov dan....
Prassek
02. 07. 2014 00.38
-13
Ce proizvajajo izgubo naj gredo na zavod. Bodo lahko pocivali. Pa se na "varnem" bodo.
Prisrcen Prisrckovi?
02. 07. 2014 00.40
+9
potem najbolje da po tvojem gre vsa slovenija na zavod.... pa še doma boš....
Prassek
02. 07. 2014 00.41
-4
Ce me gre drugace. Ocitno ste prespali globalizacijo.
Prisrcen Prisrckovi?
02. 07. 2014 00.44
+6
globalizacijo so prespali drugi ljudje in to tisti ki jih volimo, oni so nas spravli v položaj v katerem smo... namesto da bi vlagali v podjetja in delovna mesta od koder bi dobival davke oni so raje podpiral javno upravo jim vse zagotavljali podjetja pa zapiral... mi smo se zbudili kaj pa vi? še vedno spite ali si zatiskate oči?
Ata_Smrk
02. 07. 2014 00.23
-7
Pretiravajo! Naj povedo, koliko zasluzijo!!!
Prisrcen Prisrckovi?
02. 07. 2014 00.25
+2
povprečna plača bruto na PV je 2300€ povdarjam BRUTO
Prisrcen Prisrckovi?
02. 07. 2014 00.27
+6
takšna je tudi moja plača z 29 polnimi leti dela v jami BRUTO plača z vsemi dodatki
Prisrcen Prisrckovi?
02. 07. 2014 00.33
+2
Ata_Smrk
02. 07. 2014 00.43
-10
Zalosten. Bistveno prevec in se izsiljujete. Da vas ni... Zato pa je drzava z napotnico v roki h ginekologu...
Prisrcen Prisrckovi?
02. 07. 2014 00.48
+2
ja pol pa le h ginekologu po očala da spregleda.....:P
Prisrcen Prisrckovi?
02. 07. 2014 00.01
+25
takole ko prebiram vaše komentarje... sem rudar in se pri nekaterih komentarjih kar zgrozim kakšno razmišlanje imate nekateri o rudarjih... tisti ki mislite da delo opravljajo samo stroji, se motite... ogromno je še vedno fizičnega dela in rad bi tistega ki misli da je delo rudarja enostavno poslal za kakšen dan v jamo delat pa da vidi kako si rudar zasluži tisočaka... če bi pa bolj pozorno spremljali kaj je povod stavke bi spoznali da to ni regres... to je napihnjeno od medijev.... kajti stavkovne zadeve so čisto druge.... čeprav ima vsak pravico do svojega mišlenja a povem vam ki imate takšne al drugačne komentarje prosim premislite predno kaj napišete.... rudar dela na tri izmene, v težkih delovnih pogojih, brez zagotovila da bo prišel celi iz jame, v prahu, plinu, in loki za izdelavo prog še ne pridejo sami na delovišče ki ga je treba ročno prenašat (en lok caa 76kg) se še potem kdo od vas vpraša je pripravljen za ta denar iti v jamo delat? sem ponosen na to da sem rudar in opravljam poklic ki večina izmed vas ni zmožen opravljat... ste pa dobri tukaj na jeziku... hvala vsem v podporo naši stavki, tistim z negativnim kritikam pa le privoščim da si bi enkrat izkusili rudarski poklic in nato podajali kritike..... rudarski pozdrav SREČNO! P:S mnogi še veste ne zakaj je takšen rudarski pozdrav, ko boste to dojeli boste znali spoštovat delo rudarja...
Prassek
02. 07. 2014 00.36
-16
Buče. Drugi za ravno toliko težko delo dobijo pol manj pa delajo 12 ali 16 ur itd.
proofreader
02. 07. 2014 01.02
-6
Če so res taki težki pogoji, potem je skrajni čas, da inšpektor za delo zapre vse skupaj. Namesto tveganja in ogrožanja življenj rudarjev bo elektriko delal atom. In veter, sonce ter voda.
spoštovanje
01. 07. 2014 23.09
+12
zdaj je čas zda se disciplinira lopove v vladi in HSE-ju...in tiste, ki so namerno podpisovali škodljive pogodbe heads off
proofreader
01. 07. 2014 23.11
+1
Najprej tistega, ki je podpisal TEŠ 6 namesto NEK 2. Mislim, premog leta 2014? Saj se nam cel svet smeje.
spoštovanje
02. 07. 2014 00.00
+1
nebi rekel da imaš prav....nek 2 bo pa vseeno s teš 6 pa imajo vse vlade do sedaj prste zraven ne glede nato ali je bila katera opcija proti ali ne...enako bo z nekom 2 ko bo prišlo tako daleč
1xy
01. 07. 2014 23.01
+20
če Todorović (Merkator) ne bo izplačal regresa, boste pljuvali in ulice bodo polne.........ker pa to počno domači lopovi, pa pljuvate po rudarjih.........VIDITE VAŠO DVOLIČNOST!!!!!!!!!!!!!...........kaj mamo zakone zato, da se spoštujejo ali zato, da se kršijo.........klinc pa taka pravna država...........
Shark51
01. 07. 2014 23.17
+3
.jest
01. 07. 2014 23.57
+2
mateja verdel
01. 07. 2014 22.33
+23
gospod Kohoutek pa proofreader-----zaslužita si vsaj 1 plačo kot knapa,pol pa komentirita,da bosta vidla kak se zasluži tistgo JURJA,ko vam gre vsem tako v nos----KNAPI VSA ČAST,,ZA POŠTENO OPRAVLJENO DELO SE PAČ ZAHTEVA POŠTENO PLAČILO
proofreader
01. 07. 2014 23.01
-16
Zdaj, ko vse opravijo stroji, res ni neko zahtevno delo. Namesto stotin rudarjev bi itak lahko uporabili bolj čiste in kvalitetne vire energije. Časi se pač spreminjajo. Našim evroposlancem se verjetno smejejo, če rečejo, da je naša prihodnost v premogu.
plan9
01. 07. 2014 22.28
-1
...sploh nočejo objavit...
plan9
01. 07. 2014 22.27
-2
....zakaj tiste začasne premierke nepeljete v rudnik in še kakšno iz vlade, pa začnete računati spolne usluge, bolje kot v hudo jamo...to še nikjer na svetu ni, da so plačljive spolne usluge v rudniku, pa bo za regres, stavka se danes ne več, se iščejo takšne in drugačne zadeve...podpora rudarjem...
enoh
01. 07. 2014 22.11
-11
Kokr stekam je fora v tem da ima velenjski premogvsebuj prevec zvepla.. njegoga uporaba bi pomenila ponoven pojav kisleg deza
kika80
01. 07. 2014 22.10
+13
v redu plačan regres vidijo samo več ali manj javni uslužbenci, zanimivo, da za njih nikoli ne zmanjka ne za nagrade, ne za regres in pa za plače
Ka pa mislis
01. 07. 2014 22.06
+15
Nedajte se rudarji pokvarjenimi kapitalistom in ljubljanskim foteljarjem. Uvazali bi premog, ja pa ja, a fura iz kopra drazja ko celodnevna izmena rudarjev
pippo1
01. 07. 2014 22.04
+5
Riba pri glavi najprej smrdi. Knapi: Najprej razcistite z rdecimi revirskimi baroni, ki so v prvi vrsti zakuhali to stanje.
Tia90
01. 07. 2014 21.55
+22
mislim sej nemorm verjet kake blesarije pišete nekater? nej se rudnik zapre in hopacupa na zavod??primitivci eni, kak se pa človek lahk preživi s tisto bogo socialo?pa jaaa,dejmo zapret in prodat vse firme to bo pa res rešitev ja. pa kje živite no lepo vas prosim??vsaka čast in bravo rudarji da se ne pustite, in prav vsi bi se mogl nasploh upret proti tem lopovskem smradu v parlamentu!
Blaška
01. 07. 2014 21.57
+6
šahist
01. 07. 2014 21.46
-18
Kake delavske pravice? Kje so pa bili, ko so štrajkali v Gorenju, ko je propadel Vegrad,Mclub in druga podjetja v Velenju? Nobenga ni bilo blizu,še smejali so se na ta račun. Nk delavci prek 1000 uer plače, če mu pa kaj rečeš, pa takoj - mi smo v jami,delamo....kot da se drugje ne dela, ali kaj . Pri tem pa pozabljajo da grejo skoraj deset let prej v penzijo. Pa denar za praznik rudarjev,pa parada. Čudno,da ne naredijo dan varilcev,dan pekov, dan šivilj,pa si vsak za svoj praznik zahteva nagrado.
enoh
01. 07. 2014 22.01
-9
.jest
02. 07. 2014 00.02
+6
Dajte si eni slovenceljni zapomnit, da oni niso precenjeni, ampak imajo v Gorenju in drugih podjetjih premajhne plače. V nekaterih državah ima nezaposlen skoraj toliko, kot pri nas nekdo, ki vam gre v nos.
sekcija
02. 07. 2014 00.50
+5
Ko bo TEŠ ugasnil se spomni koliko je vreden rudar !!! kdo ti bo rit greu?
proofreader
01. 07. 2014 21.40
+1
Če bodo vztrajali pri taki ceni premoga, je edina rešitev da se vse skupaj zapre in delavce odpusti. Ker drugače bo spet nova luknja brez dna.
acryl
01. 07. 2014 21.28
+7
podpiramooooooooooooo!