Gospodarstvo

'Ne moremo pristati na brezpogojno izsiljevanje s strani sindikata'

Nova Gorica, 29. 12. 2011 07.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Delavci v Elektru Primorska, ki jim uprava noče izplačati božičnice v višini 1400 evrov bruto, bodo s stavko nadaljevali 3. januarja. Stavkovnih aktivnosti ne bodo stopnjevali, bo pa stavka potekala nekoliko drugače.

Stavka v Elektro Primorska se nadaljuje.
Stavka v Elektro Primorska se nadaljuje. FOTO: POP TV

Stavkovni odbor in uprava Elektra Primorska tudi danes nista uspela zbližati stališč. Stavka je v teh treh dneh po oceni vodje stavkovnega odbora Valterja Vodopivca potekala v skladu z zakonodajo in brez posebnih težav. V upravi menijo, da se s stavkajočimi ni mogoče pogajati.

Stavko je povzročila namera uprave, da zaradi slabšega poslovnega izida od pričakovanega zniža praznične nagrade zaposlenim z najmanj 1465 evrov bruto na zaposlenega na 354 evrov bruto na zaposlenega.

V sindikatu vztrajajo, da mora uprava v skladu s kolektivno pogodbo izplačati celotno nagrado, pri čemer so se pripravljeni pogajati o dinamiki izplačila. Pred najavo stavke so tako zavrnili tudi predlog uprave o ustanovitvi arbitražnega sveta. Vodstvo družbe je tudi zato stavko ocenilo kot skrajno neodgovorno in družbi ter zaposlenim škodljivo sredstvo.

Uprava je tekom pogajanj sicer predlagala, da bi morali poleg doseganja načrtov investicijskih vlaganj, vzdrževanja in storitev za trg kot enega temeljnih poslovnih ciljev opredeliti tudi doseganje načrtovanega poslovnega izida družbe za leto 2011. V sindikatu so predlog zavrnili, saj je po njihovem doseganje načrtovanega poslovnega izida lahko le posledica uresničitve prvih treh ciljev in zato ne more biti postavljen kot temeljni cilj.

Prav zaradi trditev uprave o upravičenosti stavke so pomembna pravna mnenja, ki jih je sindikat v tem času pridobil in ki, kot je danes povedal Vodopivec, potrjujejo legitimnost in zakonitost stavke.

Uprava bi bila pripravljena izplačati nagrado zgolj, če bi dosegli dobiček v višini 1,7 milijona evra. Vendar bo dobiček predvidoma znašal le pol milijona evrov. Uprava je ob tem poudarila, da se mora obnašati kot gospodarska družba in ne kot javno podjetje. Rešitev bodo v prihodnje iskali tudi po pravni poti.

Ta je sicer po njegovi oceni potekala normalno in v skladu s pravili. Stavkajoči so se namreč obvezali, da bodo tudi v času stavke odpravljali morebitne okvare in tako zagotavljali nemoteno oskrbo odjemalcem električne energije. Kot dodaja, v tem času tudi niso doživeli, da bi kdo od delavcev povedal, da ne želi stavkati ali da se ne strinja s stavkovno zahtevo.

S stavko bodo nadaljevali po praznikih, in sicer v torek, 3. januarja. Ali bo takrat stavke konec, Vodopivec ne more napovedati, v najslabšem primeru pa bodo razglasili stavko še za naslednji dan.

Pri tem stavkovnih aktivnosti ne bodo stopnjevali, bo pa stavka potekala nekoliko drugače, saj bodo stavkali po dve uri na štirih različnih lokacijah podjetja. Tako bodo stavko zjutraj začeli v Kopru, se nato selili v Sežano in Novo Gorico ter stavko sklenili v Tolminu.

Danes je potekala tudi izredna seja koordinacije sindikatov distribucije, na kateri so med drugim sklenili, da bo 3. januarja ob 11. uri potekala tudi izredna seja predsedstva sindikata delavcev energetike, na kateri bodo ocenili nastalo situacijo in, kot napoveduje Vodopivec, verjetno sprejeli tudi določene ukrepe.

V upravi Elektra Primorska so danes pojasnili, da člani stavkovnega odbora nastopajo z ultimati in v ničemer ne odstopajo od svojih zahtev, zato se z njimi težko pogajajo.

Mali delničarji ne nasprotujejo nagradam, vendar ne morejo pristati na "brezpogojno izsiljevanje" s strani sindikata.
Mali delničarji ne nasprotujejo nagradam, vendar ne morejo pristati na "brezpogojno izsiljevanje" s strani sindikata. FOTO: Reuters

Odškodninski zahtevek zaradi morebitne škode med stavko

V Društvu Mali delničarji - Skupaj smo močnejši, ki zastopa interese malih delničarjev v podjetju, pa so ponovno pozvali vodstvo sindikata k takojšnji prekinitvi stavke in ustanovitvi arbitražne komisije za rešitev nastalega zapleta. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, so danes ponovno predlagali, naj uprava izplača tretjino božičnice, opredeljene s kolektivno pogodb, nadaljnje izplačilo razlike pa naj preuči komisija, ki bi jo sestavljali predstavniki zaposlenih in uprave.

Mali delničarji pri tem poudarjajo, da ne nasprotujejo nagradam, vendar ne morejo pristati na "brezpogojno izsiljevanje" s strani sindikata.

Če sindikat ne odpove stavke, pa bodo v društvu od uprave zahtevali, da prične s postopkom izredne odpovedi posebne kolektivne pogodbe, ki velja za energetsko panogo in Elektro Primorska. Upravo hkrati pozivajo, naj takoj po praznikih seznani vse delničarje z nastalo ocenjeno poslovno škodo zaradi stavke. Po preučitvi morebitne škode mali delničarji ne izključujejo vložitve odškodninskega zahtevka zoper vse odgovorne.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (63)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gordo
04. 01. 2012 14.48
.................................................................................................................................................................................................................
finec
03. 01. 2012 07.19
Razni Miščevići in njim podobni polnoritniki se igrajo s službami in ugledom delavcev.
Brabus
02. 01. 2012 18.44
+0
Sem že slišal, da je veliko delavcev sram, da njihovi sindikalisti in kolegi stavkajo za neko nagrado, ki pa imajo nadpovprečne plače.
spidi33
02. 01. 2012 17.14
+2
KAJ SO PA DELAVCI KRIVI, ČE UPRAVA NI SPOSOBNA OPRAVIT SVOJEGA DELA?
26277
31. 12. 2011 11.29
+2
zakaj blokirate komentarje?
byteME
31. 12. 2011 11.14
tu je res en dvorezni meč...
haarpo
30. 12. 2011 19.54
+3
1/3 šihta visijo po bifejih in komaj šaka konc šihta da popoldne še fuša na veliko..... Biti električist= biti precednik...
26277
31. 12. 2011 10.50
+5
spidi33
02. 01. 2012 17.09
+4
ja haarpo, ko pa po snegu do kolen rijejo in v največjem mrazu odpravljajo napake, da ti lahko v miru glkedaš tv in brsakš po netu, jih pa ne vidiš?!
haarpo
02. 01. 2012 17.47
-1
Maady
30. 12. 2011 19.25
+5
RE gospakatja.. Elektrikanipralnistroj,Krompir alijabolkaje nekaj kar teče po žicah zatoni drugega kot pisanje položnc preprodaja samo papirnain odiranje do amena..To lahkonaredi Holding samin z tem državljanom zagotovi najcenejšo Elektriko v tejfazi ni potrebno na tisoče družboslovcev da se pase na sistemu brez dela.
gospakatja
30. 12. 2011 16.19
+2
moody, distribucija je trgovina elektrogospodarstva, saj tudi v klavnice ne hodimo po meso, ampak v trgovino; pa ne v pristanišča po ribe, pač pa v trgovino; in v gorenju tudi ni vrste pred tovarno, kjer bi prodajali pralne stroje! eno je proizvodnja, drugo je trgovina!
Maady
30. 12. 2011 13.53
+6
se je samo dogovorjena igra.. Te elektro družbe ki ne proizvajajo elektrike, zaposleni nimajo v lasti niti vodov niti transformatorjev pa izsiljujejo vse povprek..še vedo ne kako Turbina izgleda. Če bi bilo komu za potrošnike bi ukinil vsa ta nepotrebna elekrto prodajna omrežja in bi Holding sam najceneje prodajal elektriko tako pa družba parazitov dela stroške in viša ceno za svoje egoistične cilje. Tudi js bi lahko prodajala elektriko, pa bi jo prodala mami , ta sestri ona mojemu, mulotu on meni nazaj pa celi soseski na koncu pa elektro Primorski to je cirkus, kriminal in čisto navadna svinjarija..
spidi33
02. 01. 2012 17.11
Ja draga maady, zakaj pa potem tega ne delaš, če je tako lahko?
Brabus
30. 12. 2011 11.13
+2
boko1970 30.12.2011 11:01:11 Bronco govoriš v tri krasne, ker ne poznaš dela. Ko pride do okvar na omrežjih je ponavadi zunaj kakšen sneg ali pa neurje. Medtem ko ti srkaš topel čaj morajo ti delavci (ne vsi) na teren odpraviti napake. Bi te rad videl ekrat, da bi samo zraven hodil po snegu, dežju ali pa vetru, ko je treba na štango splezat pa kakšne kable potegnit v mrazu. Ja, kaj se pa koruziš? A morda nimajo vsak mesec plače, tako kot jas? Verjetno nimajo minimalca.Kje pa piše , da morajo imet 13 plačo? A nam bodo zvišali položnice? A z kakšnim dodatnim delom ustvarjajo dobiček? Kar se tiče pa same narave dela, vsaka jim čast, kot tudi tistim poklicem, ki imajo slično ali celo slabše delo, pa delajo za pol manj plače , če jo sploh dobijo.Potem so upravičeni do 13 plače tudi vsi javni uslužbenci, ki "kofetkajo" po pisarnah, kar pa sicer ni moje mnenje, ampak mnenje širše družbe.
alterego
30. 12. 2011 12.01
+3
dejansko ne gre za neke nagrade, ampak za del letne plače delavcev, ki se deli v enkratnem znesku in to za vse enako. če se ne izplača, so bolj prizadeti tisti delavci, ki imajo že tako nižje plače, torej ravno tisti, ki vam popravljajo od burje podrte drogove! a se vam to zdi pošteno!? če bi se ta denar sproti izplačeval v okviru plač, pa nikome ništa...
Frane Šajn
30. 12. 2011 07.24
+2
BRAVO NJIH ENI NE ZMOREJO NITI PLAČILO RAČUNA ZA ELEKTRIKO!
boko1970
30. 12. 2011 10.57
+1
Zakaj jo pa potem uporabljajo, če ne morejo plačat. V trgovini bi tudi jemali vse povprek, pa ne , ker moramo takoj plačati. Elektriko pa lahko kar dolgo uporabljaš ne da bi plačal. Potem pa v jok kolk je draga za celih 50€ jo je. GSM pa 40€ ali pa še več. To je pa pocen, a ne?
26277
29. 12. 2011 22.09
+6
Za vse je kriva država,nesposobni politiki ki odločajo o zadevah,ki nimajo pojma in ščitijo svoje ljudi,ki so razpršeni po celi državi-predvsem v firmah,ki so v večinski lasti države.Odjemalci el. energije Severne Primorske se zavedate kakšna škoda se povzroča na našem območju zaradi par ljudi v Renčah,ki preprečujejo izgradnjo DV 2X110KV.Odgovorni so v najvišjih krogih naše prelepe SLOVENIJE.Ljudje zbudite se smo leta 2011.
star1
29. 12. 2011 21.16
+2
Po praznikih pride stavkajočim na pomoč sindikat iz TEŠ-a,zamenjali bodo nesposobno upravo ter naredili red.V brezvladni državi pač lahko vsak počne kar se mu zdi. Tak mamo saj smo jih izvolili.Ko bo nekdo v tej deželi malo prizemljil sindikalne veljake,ki so v državnih firmah večinoma zlizani z upravo in delajo predvsem za osebne koristi bomo mogoče še verjeli v te sindikalne pravljice.
komarec
29. 12. 2011 19.06
+7
Zanima me kdo so ti mali delničarji, večina jih je vodilnih v podjetju.
komarec
29. 12. 2011 19.07
+8
Brabus
29. 12. 2011 18.40
-1
Ja, kaj se pa grejo? Treba je vse nagnat, pa ljudi iz zavoda za zaposlovanje pripeljat, bodo delali za 2/3 plače.To je pa že višek.
komarec
29. 12. 2011 19.02
+1
Bravo, pametna ideja. Ali si na visokem položaju in imaš veliko plačo, ali pa ti za delavske pravice ni mar. Če si pa delavec in delaš za nizko plačo pa s tabo ni nekaj vredu.
boko1970
30. 12. 2011 11.01
+3
Bronco govoriš v tri krasne, ker ne poznaš dela. Ko pride do okvar na omrežjih je ponavadi zunaj kakšen sneg ali pa neurje. Medtem ko ti srkaš topel čaj morajo ti delavci (ne vsi) na teren odpraviti napake. Bi te rad videl ekrat, da bi samo zraven hodil po snegu, dežju ali pa vetru, ko je treba na štango splezat pa kakšne kable potegnit v mrazu.
przelmuding
29. 12. 2011 18.31
+0
V naši državi si monopolisti lahko vse privoščijo.
Toomii
29. 12. 2011 17.12
+7
Za novo leto naj stavkajo! Kako lahko državna firma, ustvari dobiček? Povečajo položnice!
Majda Božnar
29. 12. 2011 14.04
+7
Kaj čaka Merkurjeve delavce?
strujomer
05. 01. 2012 22.55
Mogoče bi Bine znal kaj povedat.Svetujem ,da se zberete in ga vprašate.
drago štubljar
29. 12. 2011 13.28
-3
kasni problem saj ih laho zamenjaju cez noc za zavodu je cez sto tisuc kiri bi radi delali. pametni simulic pogrebnik firmi se skace za svoju rit
Jimi1
30. 12. 2011 10.00
+1
Je takrat, ko je bil čas, da se ta država popelje namesto v ročno proizvodnjo proti industrijski družbi z visoko dodano vrednostjo premalo skakal, pa se podjetij lastnikom zaradi poceni dela ni splačalo razvijati....