Gospodarstvo

Podražitev storitev v bankah?

Ljubljana, 11. 07. 2008 10.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Banka SKB je za avgust že napovedala podražitev storitev, saj meni, da je to neizogibno. Možno je, da ji bodo sledile tudi ostale banke, a so o tem še skrivnostne.

SKB banka
SKB banka FOTO:

Pri banki SKB bodo z avgustom podražili storitve. Pravijo, da je dvig cen neizogiben zaradi rasti stroškov in nasploh razmer na trgu. Povedali so, da ves čas spremljajo tržne razmere in jih analizirajo, vodijo evidenco o povišanju cen za storitve, nato pa se glede na ugotovljene podatke odločijo, ali bo do dviga cen tarif prišlo. S prvim avgustom bodo na spletni strani navedli, za koliko se bodo cene zvišale, zagotovo pa bodo dražje tarife veljale za fizične osebe. Takrat bo tudi znano, če se bodo tarife povišale tudi za pravne osebe.

Po podatkih Banke Slovenije skupni neobrestni prihodki slovenskih bank padajo. V primerjavi z lanskimi so v obdobju od januarja do maja padli za skoraj 26 odstotkov, znašali pa so 198 milijonov evrov. Banka Slovenije je ocenila, da so glavni krivci za upadanje neobrestnih prihodkov manjši dobički in tudi izgube zaradi vrednostnih papirjev v prvem petmesečju.

Glede na to, da tarife sodijo med neobrestne prihodke bank, je možno, da bodo SKB banki sledile tudi ostale in na tak način dobile višje prihodke.

Skupni neobrestni prihodki slovenskih bank padajo.
Skupni neobrestni prihodki slovenskih bank padajo. FOTO: Dare Čekeliš

Pri UniCredit Banki so dejali, da tarife za fizične osebe oblikujejo v skladu z razmerami na kapitalskih trgih ter interno politiko. "Koliko, če in v katero smer se bodo tarife spreminjale do konca leta, tako v tem trenutku iz prej navedenih razlogov ne moremo napovedati. Vsekakor se bomo tudi v prihodnosti trudili, da bomo konkurenčni v primerjavi z drugimi ponudniki na trgu in da bodo stranke za svoj denar dobile optimalno storitev,“ so sporočili z omenjene banke.

V banki Sparkasse so zatrdili, da povišanja tarif storitev ne načrtujejo, načrtovano povišanje v poletnih mesecih pa zanikajo tudi v Gorenjski banki.

Na Novi Ljubljanski banki (NLB) prav tako zaenkrat ne načrtujejo spremembe tarif. Bodo pa stranke o morebitni spremembi pravočasno obvestili prek spletne strani banke in poslovalnic.

Pri Abanki Vipa pravijo, da cene bančnih storitev oblikujejo skladno s poslovno politiko in razmerami na finančnem trgu. "Ta trenutek sprememb ne moremo napovedovati, prizadevali pa si bomo, da bomo s svojo ponudbo in bančnimi tarifami ostali konkurenčni tako na področju fizičnih kot pravnih oseb," so dodali.

Banke previdno s tarifami

Sicer imajo velik pomen za banke tarife za plačilni promet pravnih oseb, vendar pa banke želijo ohraniti komitente pravnih oseb, zato večjih sprememb tarif za njih ni pričakovati.

Čeprav je tarife lažje dvigniti pri prebivalstvu, pa banke morajo tudi tu postopati previdno. Po novem pravilniku lahko v optimalnih razmerah namreč postopek zamenjave banke traja največ 40 dni. Poenostavljen postopek zamenjave zdaj omogoča, da komitent lažje sledi cenovno ugodnejši banki, tako da preveč drastično zaračunavanje cen za storitve lahko odvrne stranko od banke.

Prepovedani dogovori bank

Primerjavo cen bančnih storitev si lahko ogledate v pripetem dokumentu.

Banke so dvignile že veliko prahu, ko so začele zaračunavati provizijo za dvig gotovine na bankomatih drugih bank. Ker so NLB, Banka Celje, Nova KBM in Abanka Vipa provizijo uvedle na isti dan, je odločitev pod drobnogled vzel urad za varstvo konkurence. Takrat so na uradu prišli do ugotovitve, da so omenjene banke kršile Zakon o preprečevanju omejevanja konkurence ter provizije uvedle na podlagi prepovedanih dogovarjanj in ne avtonomno.


Primerjava cen bančnih storitev
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MEHOP
16. 07. 2008 13.19
V primerjavi cen (po moje) manjka skupna primerjava cen elektronskih storitev: plačila po trajniku in plačilo položnice in mesečna uporaba skupaj. Primer NLB nima mesečne uporabe - full so face, imajo pa najdraje plačilo položnice 0,31, trajnik 0,15. Plačam pa vsaj 10 položnic mesečno! Popravite me če nimam prav?!
4151
15. 07. 2008 13.24
Res se ti prične že gravžat vse skupaj. Pa že sedaj služijo kot nori, zaračunavajo vse kar je mogoče! Katastrofa!
Zatarra
14. 07. 2008 15.55
Ja, resnično bo treba pogosteje delati revizijo in racionalizacijo (=selitev) poslovanja z (velikimi in požrešnimi) bankami še na strani komitentov ... Prvi korak v to smer bi bil masoven dvig sredstev s transakcijskih in varčevalnih računov.
mc_burek@email.si
14. 07. 2008 09.01
ok tale sparkasse zgleda obetavno ;)
retro77
14. 07. 2008 07.48
samo za primerjavo storitev, ki sem jih kot študent letos potreboval pri nlb: -odprt klik (certifikat) 10€ -24 položnic na leto =24*0,31 = 7,44€ -odprt mastercard 17€ -12 dvigov na drugih bankomatih=0,5*12=6€ Skupaj: 40,5€!!!! Enake storitve za študente pri sparkasse: -net bančništvo 0€ -24 položnic na leto =24*0,10 = 2,4€ -odprt mastercard 6,5€ -12 dvigov na drugih bankomatih=0,5*0,0=0€ Skupaj: 8,9€!!!!! Nevem no, men se je začela gravžat ta nlb, ker so mi za vsako pizd***** kot študentu fajn zaračunali. Ne pravim, da pojdite vsi na sparkasse, bi pa rad da se ljudje obnašajo manj "konvencionalno", da banke spoznajo kaj pomeni konkurenca in se prenehajo obnašati kot neki monopolisti katerim bomo slovenci večno nosili denar neglede na ceno. In potem se se upravitelji hvalijo češ kako so povečali dobiček in prihodke...seveda, ko pa imajo za svoje komitente ene navadne balkanske ovčke. In še za konec: ker grem na morje na hrvaško, in nameravam kupiti kune, primerjava današnjih tečajev za kuno (1000€=?KN) NLB: 7103,7KN (dobiš 1,87% manj od srednjega tečaja) SPARKASSE: 7224,9KN (dobiš 0,16% manj od srednjega tečaja) 1,7% denarja ki ti ga NLB ukrade: "kvaliteta storitve" ali odiranje ljudi? Zdelo se mi je zelo čudno da si sparkasse vzame komaj 0,16% in sem se pozanimal: dejansko se lahko dobi po tem tečaju, dvignem keš na NLB, odprem račun pri Sparkasse, položim gotovino (brezplačno), ustvariš devizni račun-kune, dvigneš kune.
unikat.33
11. 07. 2008 23.45
Madona, saj so že zdaj dražje od storitev avstrijskih bank. Že zdaj imajo cene storitev najvišje v Evropi, ali nas imajo za norca??? Kakšna konkurenca, če pa tu ne gre za kartelni dogovor !! Kdaj pa bo njim stopila na prste kakšna finančna inšpekcija???
okhasan1
11. 07. 2008 22.48
nlb že sedaj draga- ena položnica 2,40 eur proviziji. jaz jih bom takoj zapustila če bodo še bolj zvišali cene
fmluder
11. 07. 2008 20.12
Pa kakšne podražitve, kaj tudi vaše storitve naraščajo s ceno nafte. Kvečemu bi se moralo pocenit, ker je vse vedno bolj avtomatizirano.
Tonček Balonček
11. 07. 2008 17.43
Še dobro, sicer bi spet potonili v izgube in jih bi morali "sanirati" iz davkoplačevalskega denarja, ne bi bilo prvič!! Ko si opomorejo, najprej upijo golf opremo in višajo svoje obresti in stroške. Upoštevajmo, da le od komintentov občanov za stroške vodenja, plačilnega prometa in podobnega kasirajo par deset mio EUR esečno. nekoč je bilo to zaston oziroma vključeno v obresti, pač še ni bilo konkurence in novih "produktov", kot so zdaj. Izzkazalo s eje, da so glavni produkti zaračunavanje nekih transakcij, kar presega obresti za denbar, ki ga ima povprečni komintent v matični banki!
gnu
11. 07. 2008 17.31
pika50 : prav res bi to bila dobra ideja. Prav tako plačevanje položnic, plačevanje s kreditno kartico itd. Večina 'storitev' bank je tako ali tako čisto nekoristnih. Upam da bo internet prinesel kaj novosti - nps. položnice že lahko plačujete prek spletnih ponudnikov, ki računajo bistveno manj kakor banke..
mislim-resno
11. 07. 2008 16.28
Prej se tisto zgodi bom zamenjal banko. Nesposobneži ki so zaradi napačnega vlaganja našega denarja izgubili okoli 6 milijard EUR-ov želijo izgubo pokriti od prihrankov navadnih ljudi.
Schmanky
11. 07. 2008 16.02
nimam besed !!!! katastrofa !!!!
evica12
11. 07. 2008 15.32
Ma kaj se pa grejo. Malo naj ljudje pogledajo v tujino. Poznam kar nekaj bank na katerih ni potrebno plačevati nobenih provizij. Pa še to slo banke zelo zadržujejo denar pri prenosu.
rozlicek@gmail.com
11. 07. 2008 15.29
"načrtovano povišanje v poletnih mesecih pa zanikajo tudi v Gorenjski banki. " Seveda zanikajo, saj so to storili že en mesec nazaj. Morate pa sprejeti dejstvo, da se je podražila pšenica in mleko. Banke pa so zelo odvisne od tega.
brankasrbijanka
11. 07. 2008 15.24
Najboljša je tista bančna. Položiš v banko dnevni iztržek in zato plačaš provizijo. JUUUPIII???
Dragon_13
11. 07. 2008 15.19
Zame je pa zaradi razmer na trgih še stara tarifa previsoka.
b77
11. 07. 2008 15.07
zapremo račune pa bo , saj je dovolj bank
pika50
11. 07. 2008 14.35
Razlog, da se lahko banke obnašajo, kakor jim odgovarja, je v zelo starem zakonu (še iz socializma), po katerem moramo vsi prejemati dohodke na neko banko. Zahtevajmo plačo v kuverti (kot v ZDA), pa boste videli, kako zelo uslužne bodo banke. Ker se bodo morale potruditi, da jim bomo prinesli svoj denar. Tako pa naš denar tako že imajo, delijo pa nam ga, kot, da je njihov.
mc_burek@email.si
11. 07. 2008 14.31
revne ljudi je treba usekat, oni majo denar, izgovor za podražitve v stilu "razmere na trgu" je precej otročji
sol568
11. 07. 2008 14.27
SUPER, PA MOGOČE BI BILO ŠE DOBER DA JIM ODSTOPIMO KAKŠEN % OD PLAČE, KER NIMAJO DOVOLJ DOBIČKA?????????? BANDA LOPOVSKA