Gospodarstvo

'Podporo za stavko imamo!'

Ljubljana, 18. 11. 2009 12.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sindikat SKEI je zbral več kot 35 tisoč podpisov za trajajočo stavko, od pogajanj pa bo odvisno, ali se bodo organi sindikata decembra zanjo tudi odločil.

Predstavniki delodajalcev in delojemalcev v elektro in kovinski industriji se bodo prihodnji teden znova sešli na pogajanjih za dvig plač v dejavnosti.
Predstavniki delodajalcev in delojemalcev v elektro in kovinski industriji se bodo prihodnji teden znova sešli na pogajanjih za dvig plač v dejavnosti. FOTO: Dare Čekeliš
Jaz si želim, da bi danes predsednik države in predsednik vlade nogometašem naklonila več prijaznih besed, kot sta jih v tem tednu namenila delavcem! Lidija Jerkič, predsednica SKEI

Sindikat kovinske in elektro industrije Slovenije, ki zahteva dvig najnižjih izplačanih plač v dejavnosti na vsaj 600 evrov neto in izplačilo 150 evrov dodatka za člane sindikata, je doslej zbral 35.210 podpisov podpore trajajoči stavki v kovinski industriji, elektronski in elektroindustriji ter v industriji kovinskih materialov in livarn. "Zbrani podpisi kažejo, da podporo za trajajočo stavko imamo. Uporabili jo bomo, če bo to potrebno," je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani povedala predsednica sindikata Lidija Jerkič.

SKEI: Zaostrovanja bodo odvisna od pogajanj!

Za 25. november so napovedana pogajanja za spremembo kolektivne pogodbe dejavnosti kovinskih materialov in livarn, za 26. november pogajanja v elektronski in elektroindustriji, medtem ko termin pogajanj v kovinski industriji še ni določen.

SKEI je doslej zbral 35.210 podpisov podpore trajajoči stavki.
SKEI je doslej zbral 35.210 podpisov podpore trajajoči stavki. FOTO: Skei Slovenije

"V naslednjih 14 dneh pričakujemo nov krog pogajanj za vse tri kolektivne pogodbe. Od teh pogajanj je odvisno, ali bo do nadaljnjih aktivnosti in zaostrovanj prišlo ali ne," je dejala Jerkičeva. Poudarila je, da je cilj dogovor in ne stavka.

O nadaljnjih korakih bo sindikat odločal v decembru, in sicer bo seja izvršnega odbora sindikata 1. decembra, seja republiškega odbora sindikata pa 15. decembra.

Opozorilna stavka dosegla velik uspeh

Opozorilna splošna stavka v omenjenih treh dejavnostih minuli petek, katere namen je bil spodbuditi pogajanja za spremembo kolektivnih pogodb dejavnosti, je bila zelo uspešna, je ocenila Jerkičeva. V stavki je sodelovalo 30.400 delavcev v 121 podjetjih. Stavkali bi lahko v 208 podjetjih, kjer je tisti dan po njeni oceni delalo med 50.000 in 60.000 delavcev.

"Stavko ocenjujemo kot zelo uspešno zaradi vseh težav, s katerimi smo se soočali pred stavko," pravi Jerkičeva. Pri tem navaja dogovore v podjetjih za dvig plač ali za dodatke, da se delavci ne bi udeležili stavke. "Podjetja, ki so dosegla dogovore, niso izpolnjevala namenov stavke in so na nek način rušila stavko. Taka podkupovanja so imela v ozadju dogovor, da udeležbe v stavki ni," je dodala. Poleg tega pa so se po njenih besedah v podjetjih vrstili tudi pritiski na sindikalne zaupnike ter grožnje delavcem, da s stavko ogrožajo svoja delovna mesta, da ima podjetja nujna naročila, in da bo treba odpustiti določeno število delavcev.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

o22
05. 09. 2012 13.44
Ko bo nam diktiral Bruselj bo čas za stavko ,takrat bo bolj opravičena in manj slišana.
maxi2002
19. 11. 2009 11.28
Mi pa v jok in na drevo. Po novem letu bo vse bolj jasno. Štrajki pa nekoristni in nepotrebni, ker se bo članstvo v sindikatih občutno zmanjšalo.
alterego
18. 11. 2009 14.19
"Jaz si želim, da bi danes predsednik države in predsednik vlade nogometašem naklonila več prijaznih besed, kot sta jih v tem tednu namenila delavcem!" Lidija Jerkič, predsednica SKEI ampak samo če bojo zmagali!
Lili_Marlen
18. 11. 2009 13.17
Predstavniki delodajalcev in delojemalcev v elektro in kovinski industriji se bodo prihodnji teden znova sešli na pogajanjih za dvig plač v dejavnosti. (Foto: Dare Čekeliš) DOBRA FOTKA