Gospodarstvo

V DZ več kot 48.000 podpisov za referendum o drugem tiru, Kovačič za kazenski pregon Cerarja in vlade

Ljubljana, 27. 06. 2017 06.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 11 min

Pobudnik referenduma o drugem tiru Vili Kovačič je v državni zbor vložil več kot 48 tisoč zbranih podpisov za razpis referenduma. Prizadevajo si, da bi bil referendum razpisan na isti dan kot predsedniške volitve. Zaradi oškodovanja in zavajanja davkoplačevalcev pa je na okrožno državno tožilstvo podal tudi predlog za kazenski pregon premierja Mira Cerarja in vlade.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Trasa 2. tira je slepo črevo, pravi Kovačič
    02:07
    Iz SVETA: Trasa 2. tira je slepo črevo, pravi Kovačič
  • Iz 24UR: Kazenski pregon Cerarja
    02:40
    Iz 24UR: Kazenski pregon Cerarja

Civilna iniciativa Davkoplačevalci se ne damo je v DZ danes vložila več kot 48.000 podpisov, s katerimi zahtevajo razpis referenduma o zakonu o drugem tiru. Prizadevajo si, da bi bil referendum razpisan na isti dan kot predsedniške volitve, je ob vložitvi podpisov ponovil vodja civilne iniciative Vili Kovačič.

Kovačič namerava uspešno zbiranje podpisov v četrtek zvečer obeležiti s prireditvijo veselja na Trgu republike.

Po njegovih ocenah je današnji dan prelomnica za demokracijo. Kovačič je bil kritičen tudi do obstoječe referendumske ureditve oz. pogojev za zbiranje podpisov za zahtevo za razpis referenduma ter napovedal, da je to zadnji referendum, ki se ga razpisuje po obstoječih postopkih. Ljudem se po njegovem mnenju zdaj preprečuje, da bi prišli do veljave.

Kovačič je pojasnil, da so v DZ danes prinesli nekaj več kot 48.000 podpisov in po njegovih besedah morajo na referendumu doseči tudi potreben kvorum za uspeh referenduma oz. padec zakona. Prizadevali si bodo za to, da bo referendum razpisan na isti dan kot volitve za predsednika republike. Če to ločijo, je po njegovem mnenju katastrofa. Tisti, ki se istemu datumu upirajo, so po ocenah Kovačiča antidemokrati, saj v demokraciji velja načelo, naj čim več ljudi odloča o čim več stvareh.

SDS podpira razpis referenduma na dan predsedniških volitev

Podobno si prizadevajo tudi v največji opozicijski stranki SDS, ki je pri zbiranju podpisov aktivno sodelovala. Kot je ob vložitvi podpisov poudaril poslanec Ljubo Žnidar, je njihov predlog, da datum referenduma sovpada z datumom predsedniških volitev, "kajti s tem se popolnoma izognemo stroškom".

V SDS jim je po Žnidarjevih besedah sicer jasno, da se bo DZ temu izognil in stroške referenduma naložil državljanom. Po besedah poslanca SDS sta pri projektu sporna predvsem zakon o izgradnji drugega tira in cena projekta. "Trasa, izbor tehnologije je stvar stroke, ne pa da se s tehničnimi stvarmi ukvarjata DZ in državljani. To je neprimerno in to je prvi tak primer v državi," je poudaril.

Mnenje SDS po besedah poslanca Zvonka Laha delijo tudi v NSi, kjer so po poslančevi oceni tudi dobro prispevali k zbranim podpisom. Kot je pojasnil Lah, stranka sicer ni imela svoje stojnice, so pa obrazce razdelili članom in jih pozvali k oddaji podpisa.

"Mislim, da je bil z naše strani dober prispevek, v DZ in na televiziji pa smo bili enotni. Enako razmišljamo kot v največji opozicijski strani in bomo z njimi še naprej," je dejal Lah. Ocenjuje sicer, da bo referendum o zakonu o drugem tiru ogledalo dela te vlade. "Nič novega ni naredila, z 20 let starim projektom gre naprej. Tega ne delajo nikjer," je bil kritičen.

V opozicijski Levici so medtem pripravili novelo zakona o drugem tiru, s popravki pa so želeli popraviti pomanjkljivosti vladnega zakona. Kot je povedal poslanec Matej T. Vatovec, želijo z novelo zagotoviti zlasti boljši nadzor nad projektom in pa doseči, da investicija ostane v slovenski domeni.

Svoje predlog novele so poslali poslanskim skupinam in tudi Kovačiču, a odgovora niso prejeli. V Levici so sicer po Vatovčevih besedah "absolutno za to, da se referendum razpiše na dan predsedniških volitev, če ne drugega, bi bilo to že z finančnega vidika najbolj racionalno".

Po vložitvi podpisov mora državni zbor zdaj referendum razpisati v sedmih dneh, potem ko bo ministrstvo za notranje zadeve preverilo ustreznost podpisov pod zahtevo. Rok za izvedbo referenduma je običajno med 30 in 45 dnevi po vložitvi zahteve, možno pa ga je razpisati tudi v roku do enega leta, če je predlog na ustrezen način utemeljen.

Vili Kovačič je podal podal predlog za kazenski pregon premierja Mira Cerarja in vlade.
Vili Kovačič je podal podal predlog za kazenski pregon premierja Mira Cerarja in vlade. FOTO: POP TV

Koalicija glede drugega tira po vložitvi referendumskih podpisov še ni strnila vrst

V SMC so po besedah njihove uradne govornice Lilijane Kozlovič "izjemno razočarani" nad tem, da je bilo zbranih dovolj podpisov za referendum o zakonu o drugem tiru. Referendumsko pobudo opredeljujejo kot "čisto politično vprašanje". V DeSUS vztrajajo pri dodatnih pojasnilih ministra Petra Gašperšiča, od česar bo odvisen tudi rezultat referenduma.

"Če smo do danes še računali, da do referenduma o drugem tiru ne bo prišlo, smo žal priča realnosti in je referendum pred nami," je po današnji vložitvi podpisov za razpis referenduma v DZ dejala Kozlovičeva. Ob tem je poudarila, da SMC, ki se zavzema za pravno državo, spoštuje pravico državljanov, da se odločajo po svoji vesti.

Slovenija se je po njenih besedah 25 let le pogovarjala o projektu drugega tira. S tem smo zamudili priložnosti za razvoj, za odprtost in tudi povezanost s svetom, je izpostavila. "Da ne govorimo, kako to vpliva na strateški položaj Luke Koper," je poudarila. Projekt tako Slovenija po prepričanju SMC potrebuje.

V SMC so danes tako "še bolj kot kdajkoli prej prepričani, da je treba z izgradnjo drugega tira začeti že letos," je poudarila Kozlovičeva in dejala, da so v SMC "izjemno razočarani" nad tem, da so se zbirali podpisi za referendum o zakonu o drugem tiru.

Pobudo za razpis referenduma o projektu so v SMC opredelili kot "čisto politično vprašanje". "Dejstvo je, da je z namenom rušenja SMC in naše vlade opozicijska SDS z Janezom Janšo na čelu pripravljena žrtvovati naš odlični projekt drugi tir in žrtvovati ugled Slovenije v mednarodni skupnosti," je menila Kozlovičeva.

Ob tem je poudarila, da za SMC drugi tir ni predvolilni boj in da so v SMC na splošno proti takšnim delitvam, kot smo ji priča. "Zdaj se naša javnost umetno deli na tiste, ki so za projekt, in tiste, ki so proti projektu," je dejala.

Da so politični apetiti v Sloveniji še vedno preveliki, kaže po njenem mnenju tudi predlog za kazenski pregon premierja Mira Cerarja in vlade, ki ga je pobudnik referenduma o zakonu o drugem tiru Vili Kovačič podal na državno tožilstvo. "Kot stranka, ki se zavzema za pravno državo, se tega ne bojimo, tudi predsednik vlade ne," je še zatrdila.

V DeSUS so medtem ponovili, da jih zbrani in vloženi podpisi niso presenetili, saj se je v zbiranje vključila tudi največja opozicijska stranka.

Odločitev glede sodelovanja v kampanji bo stranka DeSUS sprejela na organih stranke, to temo bomo verjetno odprli že naslednji teden. "Si pa želimo, da se razčistijo nekatera odprta vprašanja, zato od ministra Gašperšiča pričakujemo določene odgovore," so zapisali in izpostavili, da to pričakuje tudi javnost in od tega bo verjetno odvisen tudi rezultat referenduma.

"Če ne bo odgovorov, bo več možnosti, da referendum uspe," menijo v DeSUS. Menijo sicer, da je za razvoj Slovenije drugi tir izjemnega pomena, a vztrajajo, da mora biti cena poštena, da je vzpostavljen civilni nadzor in da je projekt racionalen.

Na vprašanje, ali bi bilo smiselno imeti referendum na isti dan kot predsedniške volitve, za kar si prizadevajo pobudniki referenduma, v DeSUS odgovarjajo, da je to vredno premisleka, a da je to odločitev predsednika DZ.

V poslanski skupini SD pa so izrazili upanje, da referendumska pobuda ne bo ogrozila pravočasnega dokončanja projekta drugega tira. Pobudniki in vsi udeleženci referendumske kampanje po njihovih navedbah prevzemajo svoj del odgovornosti, da bo razprava konstruktivna in ne razdiralna. Ob tem so izpostavili, da referendumsko odločanje kot legitimna demokratična pravica državljanov ponuja možnost odgovornim, da uspešno ubranijo zastavljene rešitve.

Na vprašanje, če bi moral referendum o drugem tiru potekati hkrati s predsedniškimi volitvami, pa so odgovorili, da se jim to ne zdi potrebno.

Referendum bo predvidoma v septembru

Predsednik DZ Milan Brglez je že napovedal, da bo referendum predvidoma v septembru, nikakor pa ne hkrati s predsedniškimi volitvami. V Brglezovem kabinetu so danes za STA pojasnili, da je predsednik DZ pri razpisu referenduma vezan na roke, ki jih določa zakon. Če upoštevamo zakonske roke, je možnost, da bi se volivci odločali o obeh temah na isti dan, izjemno majhna oz. skoraj nemogoča, so zapisali.

Prav tako predsednik DZ po navedbah iz njegovega kabineta poudarja, da sta obe temi, tako drugi tir kot izbira predsednika, za prihodnost Slovenije izjemno pomembni in vsebinsko različni, zato je po njegovem mnenju nujno, da se kampanji ločita in da se volivci lažje posvetijo vsaki temi posebej.

Prvi možni rok za izvedbo referenduma je po pojasnilih iz kabineta sicer 24. september.

Po vložitvi podpisov mora državni zbor sedaj referendum razpisati v sedmih dneh, potem ko bo ministrstvo za notranje zadeve preverilo ustreznost podpisov pod zahtevo. Rok za izvedbo referenduma je običajno med 30 in 45 dnevi po vložitvi zahteve, možno pa ga je razpisati tudi v roku do enega leta, če je predlog na ustrezen način utemeljen.

Za zavrnitev zakona na referendumu mora več volivcev glasovati proti zakonu, poleg tega mora po ustavni ureditvi proti zakonu glasovati najmanj 20 odstotkov vseh volilnih upravičencev, torej okoli 340.000 volivcev. Takšna ureditev je v veljavi od sprememb ustave leta 2013 in zagotavlja strožje pogoje za zavrnitev zakona.

Referendum o drugem tiru bo tretji referendum doslej, izpeljan po teh pravilih. Junija 2014 pobudnikom referenduma zaradi prenizke udeležbe ni uspelo zavrniti novele zakona o arhivih. So pa volivci na referendumu decembra 2015 zavrnili novelo zakona o zakonski zvezi.

Pobudniki bodo v DZ odnesli podpise za referendum o drugem tiru.
Pobudniki bodo v DZ odnesli podpise za referendum o drugem tiru. FOTO: iStock

Aktivnosti se nadaljujejo

Na ministrstvu za infrastrukturo medtem z aktivnostmi nadaljujejo. Z dobro novico je sicer vlado v petek razveselila evropska komisarka Violeta Bulc, ki je v Ljubljani sporočila, da je Slovenija z drugim tirom uspešno kandidirala na tretjem razpisu Instrumenta za povezovanje Evrope.

Za pripravljalna dela in arheološka ter geološka dela bo namenjenih 44,3 milijona evrov nepovratnih evropskih sredstev.

Državni sekretar na infrastrukturnem ministrstvu Jure Leben je po objavi rezultatov razpisa poudaril, da je treba z aktivnostmi nadaljevati, saj gre za velik projekt. "Ko bo referendum razpisan, se bomo usedli in videli, kako naprej in če je treba kakšne stvari spremeniti," je dejal.

Slovenija se namerava sicer z drugim tirom do 14. julija prijaviti še na t.i. blending razpis, na katerem na infrastrukturnem ministrstvu računajo na med 80 in 100 milijonov evrov sredstev.

'Z drugim tirom nadaljujemo po prvotnem načrtu'

Vlada s projektom drugi tir nadaljuje po prvotnem načrtu, saj imamo na obstoječi progi številne težave, je poudaril državni sekretar na infrastrukturnem ministrstvu Leben. Podjetje 2TDK se bo do 14. julija prijavilo na nov razpis za nepovratna evropska sredstva, avgusta pa bo objavljen razpis za pripravljalna dela, je dodal.

"Scenarij A pomeni, da gradimo na rezultatih, ki smo jih prejeli prejšnji teden. V petek je namreč Evropska komisija dodelila 44,3 milijona evrov nepovratnih evropskih sredstev za pripravljalna dela za projekt drugi tir," je uvodoma spomnil državni sekretar.

14. julija se sicer izteče rok za prijavo na t. i. blending razpis Evropske komisije v okviru Instrumenta za povezovanje Evrope, na katerem na ministrstvu računajo na med 80 in 100 milijoni evrov.

S tem je po Lebnovem mnenju komisija na nek način potrdila model, koncept tehnične izvedbe ter samo finančno konstrukcijo, ki jo je zastavila vlada.

"Nadaljujemo tako, da bo 14. julija na razpis prijavo oddalo podjetje 2TDK, seveda bo ministrstvo tehnično in strokovno pomagalo pri pripravi same prijave. Druga pomembna stvar pa je, da bomo avgusta objavili razpis za pripravljalna dela na projektu," je še pojasnil državni sekretar.

Razpis za pripravljalna dela bo medtem po Lebnovih besedah odprt okoli tri mesece, računajo pa, da bo vmes tudi referendum, nato bodo lahko nadaljevali z delom.

Doslej je bilo po besedah državnega sekretarja pregledanih 17 variant same trase, v teku uradnega postopka pa šest. Po različnih kriterijih so s strokovno institucijo Jaspers prišli do zaključka, da je ta trasa, ki je predvidena, najbolj primerna.

Leben je zavrnil možnost, da bi šli na ministrstvu v razmislek o novih trasah, za kar si prizadevajo pobudniki referenduma o vladnem zakonu o drugem tiru. Kot je dejal, je šlo pri izbiranju trase za dolgoleten proces, trasa, ki je predvidena sedaj, pa je bila potrjena leta 2005.

Državni sekretar je spomnil še, da bo gradnja drugega tira potekala v dveh fazah. Prva je ta, kakršno veleva gradbeno dovoljenje, in sicer gradnja cevi v polnem premeru ter servisna cev, ciljajo pa, da bi bilo gradbeno dovoljenje za dvotirno progo dopolnjeno do konca leta.

"To pomeni, da bi lahko v prvi fazi delali servisno cev v polnem premeru 70 kvadratov, s sklepom vlade v začetku meseca pa smo dobili navodilo, da začnemo delati pravne in strokovne podlage za državni prostorski načrt, da bomo lahko dolgoročno na isti trasi zgradili tudi drugi tir," je dejal.

Rok za prvo fazo je 2025, za drugo pa Leben računa, da bo imel odgovore do konca poletja.

V pregon Cerarja in vlade zaradi zavajanja in oškodovanja davkoplačevalcev

Predsednik civilne iniciative Davkoplačevalci se ne damo in pobudnik referenduma o zakonu o drugem tiru Vili Kovačič je na okrožno državno tožilstvo podal predlog za kazenski pregon premierja Mira Cerarja in vlade. Prepričan je, da sta tako vlada kot Cerar zavestno in z namenom oškodovanja zavajala davkoplačevalce v zvezi s projektom drugi tir.

Kovačič je pojasnil, da je predlog za pregon vlade in Cerarja podal zato, ker so ga pristojni organi dolžni obravnavati, ovadbo pa bi lahko z "levo roko zavrgli".

"Predlog so dolžni izvajati po uradni dolžnosti in na stroške države, ne davkoplačevalcev. Ta oblika je edini izhod za takšne primere," je dejal.

Cerar in vlada sta sicer po njegovem mnenju zavajala tudi poslance. V času sprejemanja zakona se je namreč v parlamentu in v javnosti predstavljala vrednost projekta 1,4 milijarde evrov, v času teka roka za zbiranje referendumskih podpisov pa vrednost 900 milijonov evrov z možnostjo gradnje dvotirne proge, je pojasnil.

Prepričan je, da sta vlada in Cerar "zavestno, z namenom oškodovanja, z lažnim prikrivanjem dejanskih okoliščin spravila v zmoto in pustila v zmoti slovenske državljane, jih s tem zapeljala, da v škodo svojega ali tujega premoženja opustijo podporo referendumu o drugem tiru".

Državi sta vlada in Cerar s tem povzročila večjo premoženjsko škodo in storila kaznivo dejanje goljufije, ocenjuje pobudnik referenduma.

"Nujno je, da se pristojni organi na takšne nezakonitosti ustrezno odzovejo in naredijo revizijo celotnega finančnega dela projekta drugega tira in njegovega prikazovanja poslancem ter javnosti, saj bo v prihodnosti izgradnja prinesla državljanom veliko škode - tako finančne kot materialne," je ponovil.

Kovačič sicer predlaga, "da se poda kazenska ovadba zoper obdolžena in sproži preiskovalna dejanja po uradni dolžnosti v skladu s pristojnostmi".

Podobno se je dogajalo tudi s projektom šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6), a se po Kovačičevih besedah tedaj ni nihče zganil in so šle zadeve naprej. "Danes davkoplačevalci delujemo preventivno, da se stvari ne zapeljejo v nepovratno smer," je še dejal na današnji novinarski konferenci.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (478)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

brezveze13
30. 06. 2017 18.22
s kakšnimi starčki se spravite na cesto protestirat , temu viliju je že vseeno
trdovrat
28. 06. 2017 15.14
-1
Z velikim veselkjem, bi šel na referendum za zaprtje Luke Koper! Ohranili bi naš košček obale, za mnogo koristnejše stvari, kot je prekladanje premoga in železove rude! S tem denarjem, bi lahko odprli več produktivnih delovnih mest, kot jih ima sedanje pristanišče za svinjarijo! V tem novem poslu, bi pa delali domačini, ne pa "agencijski"! Ampak, hm, problem nastane, ker politični cuzatorji izgubijo finančne seske!
Uporabnik565636
28. 06. 2017 14.09
Če bi bila vlada pametna, bi sedaj na tiskovni konferenci oz. s posebnim prispevkom na TV državljanom detaljno in z vsemi izračuni predstavila celotem projekt državljanom. Če pa bi spoštovala državljane te države, pa bi to naredila že prej.
marston
28. 06. 2017 14.43
tega žal ne more narediti, ker bi potem ljudje podprli referendum projekt bo imel EN tir, ki ga bo 40 let upravljala državna firma 2tdk, katere bo pa polovični lastnik Madžarska in vlada govori, da ne bomo nič prodajal infrastrukture - kako ne, če bo pa v upravljanju tujcev ravno železnica med koprom in divačo + še skladišča v pristanišču ---- kdo bo to zanikal ali pojasnil???
Uporabnik565636
28. 06. 2017 15.17
Glej, za odločanje na referendumu bi bilo pač dobro naliti si čistega vina. Kako sicer glasovati za ali proti, če pojma nimaš kaj je res kaj pa ni?
trdovrat
28. 06. 2017 18.09
Blue, pa ali si se ti šele včeraj priselil k nam? Kdaj si pa od naših oblastnikov že dobil točne in zanesljive podatke? Od časa "samoprisvajanja" še nikoli!
Transformerji
28. 06. 2017 11.44
+0
Vse skupaj me spominja na izgradnjo TEŠ-6, se pa takrat ni zbiralo podpisov, kajti državljani so verjeli, da je to v dobro njih, nihče ni razmišljaj o onesnaževanju zraka, kaj šele, da bi pomislili, da ga politiki gradijo izključno in samo zaradi kraje pridobljenega investicijskega denarja.
Transformerji
28. 06. 2017 11.45
-1
Torej tista izjava: to je vse politično, ne drži!
resort
28. 06. 2017 10.21
+2
Vili ali kaj si že, če nebi bil povsod v J.J. prvih vrstah, bi te navdušeno pozdravil, le protesti naj bodo smiselni. Ker pa ti ropotaš le za svojega "gospodarja", nič od tega.
veliki svizec
28. 06. 2017 09.05
+3
No no zdej pa že nehite nakladat da je to politična zarota js sem šel podpisat ker nočem da bi me spet ukradli tak kot so nas pri avtocestah vseh tunelih narejenih zadnjih petindvajset let tešu...nisem politični opredeljenec še najmanj pa janšev...sem državljan republike slovenije in kot državljan rep.slovenije bi rad vedo kolk bo to stalo gdo bo gradil kje bo potekala trasa gdo si bolj to želi mi al slovaki mađari čehi itd...
aligator14
28. 06. 2017 09.18
-1
Moram ti prav napisati, da si slab domoljub, oziroma državljan Slovenije. Če temu ne bi bilo tako bi vedel, da se napiše Republika z veliko začetnico, prav tako Slovenija. Je pa tako, poglejte si video in slike, pa boste videli, kdo so podporniki referenduma - "70+", ki jih prav boli, kako bomo živeli čez 30 let...
Transformerji
28. 06. 2017 13.36
Isti, isto, iste, ista, istu isto: pa volivci!
veliki svizec
29. 06. 2017 12.55
-1
Aligator če so to tvoji argomenti za drugi tir pol bolše da si tiho in si ne delaš sramote...če pa bo referendom boš pa zelo presenečen kok folka je proti takšnji izgradnji drugega tira +70,pa to trust.
FCL
28. 06. 2017 06.21
-6
Prvopodpisani ni Vili ampak verjetno Viljem ali Vilim in če prvopodpisani ni veljaven podpis pade vse skupaj....
290ktober
28. 06. 2017 06.54
+2
kaslc 1
27. 06. 2017 23.19
-2
dej prosn za predsednika kandidiraj
kaslc 1
27. 06. 2017 23.18
+2
edin vili nas lahko se resi
kaslc 1
27. 06. 2017 23.16
+1
svecko rdeco prizgat pa bo boljs
encijandupli
27. 06. 2017 22.57
+9
Vsi se kregajo po kakšni ceni, bo zgrajen drugi tir, ter kako pomemben je. Zdaj pa mene kod davkoplačevalca zanima naslednje: Če bo v drugi tir vložen moj denar, koliko bom jaz osebno, kod individualni državljan od tega profitiral? Če na primer vložiš denar v neke delnice, pričakuješ da boš kasneje od vložka zaslužil še več denarja. Če jaz kod navaden davkoplačevalec ne bom imel nič od tega drugega tira, ga SPLOH NE DELAJTE! Če ga pa tako krvavo potrebujejo Madžari, Poljaki, Slovaki... SI GA PA NAJ SAMI ZGRADIJO! Ter s da nam bodo plačevali svoj prevoz čez SLO. Dost imam tega, kr naprej bi neki izkoriščali narod!
Kollerik
28. 06. 2017 09.48
+1
...Koperska luka je ena tistih najbolj vrednih stvari, ki jih imamo. In ta luka brez zadostnega prometnega omrežja ne zmore funkcionirat dovolj dobro, zato je drugi tir nujen. In če se bomo še en cajt zahebavali, nam bodo sosedje enostavno prevzeli promet, to menda razumete tam v SDS-u ali pač ne?
MATEJ5321
27. 06. 2017 22.42
+3
Edina rešitev je, da se država popolnoma umakne. Tako z denarjem kot z upravljanjem. Tako državljane ne bomo oropani. Ko pa bo stekel promet pa bo več kapnilo tudi državi
MATEJ5321
27. 06. 2017 22.45
+0
Ampak yugospranoglavci, tako cerarjevi janševi ali kučanovi vas bodo nat... Na koncu pa boste tulili :kapitalisti so krivi.
MATEJ5321
27. 06. 2017 22.50
-1
Pa da ne boste govorili koliko ste je prišparal! Raje se vprašajte koliko smo že izgubili.
Ferdo Crni
27. 06. 2017 22.32
+1
Ne moremo mimo dejstva da je tale Vili s podpisi že dobro koristil državljanom. Namreč prvotna cena izgradnje borih 30 km železnice je vladajoča elita ocenila na 1,4 MILJARDE eur. V času razpisa referenduma zaradi takšnega škandaloznega načrta so ceno znižali za 500 miljonov eur (na 900 miljonov). Kar je veliko več kot patetično opevanih 44 miljonov eu sredstev in 4 miljone eur za referendum. Vili je v plusu za 450 miljonov eur še vedno.
Bofur
27. 06. 2017 22.40
+7
Ne veseli se prehitro. Počakaj na anekse, ki sledijo na Duhovnikov projekt in bo realna cena, ki jo bomo plačali davkoplačevalci 3,4 milijarde evrov. Ampak takrat bo to nujno in zelo koristno ter modro in smotrno :))))
Jamowie
27. 06. 2017 22.50
+0
MATEJ5321
27. 06. 2017 22.53
-2
Ferdo crni kar naj zamakne izgradno tira za par let. Potem bo zguba nepopravljiva. Ampak je prišparal res je O
PaPaMir?i
27. 06. 2017 22.17
+0
Cerar krivi JJ, da mu narod ne zaupa. Za zapravljeno zaupanje si je kriv sam.
Chaparral M
27. 06. 2017 22.24
-1
No, pa pridi na plano, in množici povej kako si pameten. Pa brez "stražarjev". Pridi, recimo v Luko Koper, za začetek .....
srebrnibreg
27. 06. 2017 22.26
+4
Mourinjo- saj pa ne upa. Tudi meni so grozili, ko pa sem jih povabil na določen kraj ob določeni uri pa nikogar ni bilo. Samo na g obcu so veliki. Sicer pa kaj sploh bereš te primitivnosti. Jaz sem jih že zdavnaj dal na ignore in sploh ne gledam kaj piše samo minus pa gremo naprej.
PaPaMir?i
28. 06. 2017 08.08
+0
In sirota stara še do danes ni uspel napisati kdaj in kje se je on dogovoril z menoj :) Ponosen sem, da te je strah, govnostaro .
PaPaMir?i
27. 06. 2017 22.14
-4
Levica bi najraje prepovedala referendume.
Bofur
27. 06. 2017 22.18
+9
Zakaj bi jih prepovedovali, če pa ne odločajo o ničemer. Tudi SDS mora imeti neko veselje.
Bofur
27. 06. 2017 22.11
+10
Državni zbor bi moral sprejeti ustavno določilo, da dogovorjenih pogodb ni dovoljeno dražiti z aneksi ... ampak, saj o tem sploh ni govora. SDS pravi, da bo drugi tir cenejši, za vsako ceno, tudi podražitve za eno milijardo evrov :)))
PaPaMir?i
27. 06. 2017 22.12
-5
Pomeni, da bi pod levo mafijo bil dražji za 2 milijardi. Kot NLB luknja.
Bofur
27. 06. 2017 22.16
+3
PaPaMir?i
27. 06. 2017 22.18
-3
Super. Pa spet o tem ne boš odločal ti in ne Cerar. Ampak tisti, katerih je denar.
Bofur
27. 06. 2017 22.20
+5
To pa nisva midva, saj tega denarja nimava. Seveda prišparali bomo tako, da bomo zagonili dodatno milijardo, ki jo sicer ne bi. Bravo opozicija :))
PaPaMir?i
27. 06. 2017 22.10
+3
Sicer pa, več kot 48.000 z obrazi, imeni in priimki, ZA referendum, 5 anonimnih in skritih na tem portalu proti. Mislim da je vse jasno.
JApajaDAja
27. 06. 2017 22.29
+2
na to številko lahko računa kaplar in oni "za otroki gremo" na volitvah
luzarf@arcor.de
27. 06. 2017 22.09
-4
Cerar bo zapravil slovenijo prvo z mejo nebo nic drugo z drugim tirom nic sedaj pa se magna pregovarja ze z madzari! in spet bomo ostali navadni loleki.
PaPaMir?i
27. 06. 2017 22.07
-2
Leva mafija znova razmišlja, kako oropati Slovence. Tokrat jim ne bo uspelo. Lahko kupijo medije, ne morejo FB in TW.
BPGC
27. 06. 2017 22.06
+11
Nisem proti 2. tiru, ampak potreben bo mednarodni razpis in transparentnost. Stevilke na mizo! Ne rabimo se enega AC kriza, Tes 6, sentviski predor in ostalih racunovodskih akrobacij. Naj naredijo ob starem tiru pa basta, ce ze hocemo te zeleznice resiti....
srebrnibreg
27. 06. 2017 22.09
+2
Upam, da se ne bo zgodilo tako kot pri teš-u, da so izvzeli po nalogu Vizjaka nakup opreme iz dobave javnega naročanja. Se ve zakaj.
PaPaMir?i
27. 06. 2017 22.11
-1
In da je potem SD zadevo podražila za 2x.
PaPaMir?i
27. 06. 2017 22.11
-1
marston
28. 06. 2017 14.46
tudi tukaj ni remonta obstoječega tira, koristi pa so za oba tira - enako kot Vizjak pri teš6