Gospodarstvo

Rusija: Sporazum z EU in Ukrajino je neveljaven

Kijev/Moskva, 11. 01. 2009 08.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Medvedjev je sporočil, da je Ukrajina v svoj del pogodbe z EU vnesla nekatere spremembe, ki so za Rusijo nesprejemljive, zato je po njegovem mnenju sporazum neveljaven.

Plinski sporazum, ki so ga podpisale Rusija, EU in Ukrajina, je neveljaven, je danes popoldne dejal ruski predsednik Dimitrij Medvedjev in dodal, da do prejema "prave različice pogodbe", ki je bila dogovorjena med vsemi tremi stranmi — EU je dogovor posebej podpisala z Rusijo in posebej z Ukrajino — Rusija ne bo dobavljala plina. Ukrajina je namreč v svoj del pogodbe z EU vnesla t.i. deklaracijo, ki je ni v ruski različici.

Plin
Plin FOTO: Reuters

Medvedjev je EU pozval, naj pritisne na Ukrajino za umik te deklaracije, Evropska komisija pa je sporočila, da ta deklaracija ne spreminja same pogodbe. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je dejal, da je v ukrajinski različici pogodbe omenjeno, da Ukrajina veljavnost dogovora pogojuje z deklaracijo, kar pa za Rusijo ni sprejemljivo. Kaj naj bi vsebovala deklaracija, za zdaj ni znano.

Ruski predsednik je Ukrajino opozoril, da bo Rusija v primeru, če bodo mednarodni opazovalci ugotovili vnovično krajo plina, znižala dobave plina v plinovodih za ukradeno količino ali pa celo znova popolnoma zaustavila dobave plina.

Ukrajina podpisala sporazum

Sporazum, s podpisom katerega je Ukrajina odprla pot končanju energetske krize, do katere je v velikem delu Evrope prišlo zaradi rusko-ukrajinskega plinskega spora, je v Kijevu podpisala ukrajinska premierka Julija Timošenko, ki se je pred tem sestala s predsedujočim EU, češkim premierjem Mirekom Topolanekom. Že včeraj pa so dogovor podpisali tudi Rusi.

Mirek Topolanek in Julija Timošenko
Mirek Topolanek in Julija Timošenko FOTO: Reuters

Tiskovni predstavnik ruskega monopolista Gazprom Sergej Kuprijanov je za rusko televizijo NTV povedal, da opazovalci, ki naj bi zagotovili nemoten potek dobave ruskega plina preko Ukrajine v zahodno Evropo, zamujajo z začetkom dela, saj Gazprom še ni prejel dogovora, ki so ga podpisale Rusija, EU in Ukrajina.

To pa je že zanikala Evropska komisija, ki je potrdila, da so dogovor o nadzoru transporta ruskega plina med Rusijo in Ukrajino dobile vse vpletene strani in da ni nobenega razloga več za dodatne zamude pri obnovi dobave plina. "Strani so v soboto podpisale pravila glede namestitve nadzorne misije in vse so dobile kopije podpisanega dogovora o nadzoru transporta ruskega plina, ki prek ukrajinskega ozemlja potuje v Evropo", so zapisali v sporočilu za javnost.

Plin za Slovenijo šele v torek ali sredo

Direktor Geoplina Alojz Stana je ob tem zavlačevanju povedal, da Slovenija v ponedeljek še ne bo dobila plina, ampak šele v torek oziroma v sredo. Ob tem je poudaril, da so razmere v dobavi zemeljskega plina slovenskim odjemalcem stabilne, saj so nabavni viri in poraba usklajeni. Geoplin namreč dobiva plin iz skladišč iz Avstrije in preko nabavnih poti iz Alžirije.

Gazprom je zaradi plinskega spora z Ukrajino od torka do danes dnevno izgubil 120 milijonov dolarjev prihodkov, oziroma skupaj nekaj manj kot milijardo dolarjev. V prvi polovici leta 2008 je dnevno ustvaril za 200 milijonov dolarjev prihodkov od prodaje plina, večina pa je bila ustvarjena ravno v srednji in jugovzhodni Evropi, ki jo je plinski spor najbolj prizadel.

Prvi mož Geoplina še ne želi govoriti o škodi, ki jo je Geoplin — ta zagotavlja 95 odstotkov vsega zemeljskega plina Sloveniji — utrpel zaradi plinskega spora med Rusijo in Ukrajino. O tem bo moč več povedati, ko bo Slovenija znova dobivala plin, družba pa bo o dogodkih in škodi pripravila tudi posebno analizo.

Geoplin je imel ob nastopu redukcije v skladiščih v Avstriji za približno sto milijonov kubičnih metrov plina, kar zadošča za nekaj več kot mesec porabe. Slovenija je lani porabila 1,45 milijarde kubičnih metrov plina, od tega več kot polovico dobi iz Rusije. Trenutno zaradi zime več kot 40 odstotkov dnevne potrošnje plina odpade na distribucijo, v katero so vštete dobave plina gospodinjstvom, šolam, vrtcem in drugim ustanovam, več kot polovica pa na industrijo.

Opazovalci v pripravljenosti

Pretok ruskega plina proti Evropi bo obnovljen, ko bodo vsi opazovalci (bilo naj bi jih 25) zavzeli svoje položaje, je v ukrajinski prestolnici povedal Topolanek. Opazovalna misija naj bi bila sicer dokončno nameščena v ponedeljek. Po mnenju nekaterih bi za polno dobavo plina potrebovali tri dni.

Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je pozdravil podpis dogovora. Ob tem je izpostavil vlogo češkega premierja Topolaneka pri dosegi dogovora in pozval k takojšnji obnovi dobave ruskega plina evropskim državam, saj so zaradi hudega mraza mnogi prebivalci EU ogroženi, situacija pa se tudi že predolgo vleče.

Sporazum le začasna rešitev?

Mirek Topolanek in Vladimir Putin
Mirek Topolanek in Vladimir Putin FOTO: Reuters

Tudi ruski premier Vladimir Putin je dejal, da bo Rusija obnovila dobavo plina preostalim evropskim državam, takoj ko bo opazovalni mehanizem pričel delovati. "Vendar pa bomo natančno opazovali, koliko plina gre v Ukrajino in koliko iz nje. Če bomo opazili kakršenkoli primer kraje, bomo znova zmanjšali dobavo za ustrezno količino," je še pripomnil.

Timošenkova je dejala, da je Ukrajina pristala na podpis sporazuma, da bi pokazala dobro voljo in dokazala, da je poštena država, ki ponuja tranzit.

A ključno vprašanje, ki je povzročilo plinsko krizo, še vedno ostaja nerazrešeno. Državi se namreč nista dogovorili, koliko naj Ukrajina plačuje za ruski plin in koliko naj Rusija plačuje za tranzit plina čez Ukrajino v preostale evropske države.

Sporazum med EU, Ukrajino in Rusijo zagotavlja, da bo tranzit ruskega plina čez ukrajinsko ozemlje nadzorovala skupina strokovnjakov. Tako je EU želela pomiriti Rusijo, ki meni, da ji Ukrajina krade plin. Ukrajina je te obtožbe odločno zanikala.

Slovaška bo kršila evropske sporazume

Slovaška vlada je zaradi krize s plinom v soboto zvečer na izredni seji sprejela odločitev o vnovičnem zagonu jedrske elektrarne v Jaslovskih Bohunicah, ki jo je 31. decembra zaprla v skladu z obveznostmi iz pristopnega sporazuma z Evropsko unijo.

"Zavedam se, da s to odločitvijo kršimo pristopni sporazum in zanjo prevzemam polno politično odgovornost," je dejal slovaški premier Robert Fico. Minister za energetiko Lubomir Jahnatek pa je poudaril, da Slovaška druge izbire nima, saj je njen energetski sistem na robu propada.

Fico in Jahnatek sta ob tem poudarila, da so odločitev sprejeli, ko so ocenili, da bi država lahko ostala brez energije, saj porabljajo zadnje zaloge plina za proizvodnje električne energije. Slovaška še ni seznanila Evropske komisije z odločitvijo.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (50)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zogby
12. 01. 2009 19.03
cemkcku4 Se strinjam,boljše nebi mogel pojasniti! Bravo!
Anri Tomic
12. 01. 2009 14.49
Aja pa locomoto ni problem v samih zalogah plina temveč v sami energetski dobavi torej jim je počepnila infrastruktura in to rad verjamem! Ruska tehnika nikoli ni bila bog ve kakšna in če imaš majhno cev ne moreš zadostiti vsem potrebam ki so verjamem izredno porasle zaradi niskih temperatur!
Anri Tomic
12. 01. 2009 14.44
Seveda plinska kriza je prišla in bo odšla! Čez par dni nobeden ne bo vedu kaj se je zgodilo! Žal se eni lekcije naučijo eni pač ne! Med tiste slednje sigurno šetejem tudi naše politike! Sanjajo o nekem južnemtoku in izgradnji milijade vrednega terminala itd.... Z tem denarjem bi z malce spodbude kompletna slovenija lahko prešla na obnovljive vire energije! Solar temalna energija fotovoltaika in podobne zadeve so že toliko razvite z eno veliko napako! Če bi bili vsi priklopljeni na tak vir energije država ne bi imela od česa pobirat davke kajti sonce je še zmerom zastonj! Torej imamo popoln polom gospodarskega sistema! Sam sem se k sreči rešil tega okova in se naslonil na naravne vire že pred 5 leti! in ljudje saj ni za verjet zadeva popolnoma deluje! Strošek elektrike je šel na polovico za ogrevanje strošek ap je postal tako zanemarljiv da o njem kot o strošku sploh ni vredno govorit! Pa še čisto vest imam. Ne onesnažujem okolice in ji pripadam!
Trenirka_SDS
12. 01. 2009 14.30
cemkcku4 12.01.2009, 06:54 Haha, ti si pa res omejen. Največje zaloge plina na svetu človek, 1500 miljard kubičnih metrov. Mislim, da niso zaprli pipe, da se sami pogrejejo, v Rusiji je to pač še ena navadna zima.
jezni_jezek
12. 01. 2009 11.37
theta v krško nič ne rabimo več imamo vse
Zatarra
12. 01. 2009 11.36
@ theta: Mislim, da bi se morala Slovenija čimbolj energetsko osamosvojiti, kar po mojem pomeni bistveno povečanje predvsem deleža sončne in še posebej geotermalne energije, pri tem pa popolnoma prestrukturirati zastarelo prepotratno industrijsko proizvodnjo (beri: jo ukiniti). Naša majhnost pri tem bi morala biti velika prednost.
1972miran
12. 01. 2009 10.28
še malo pa bojov v ZDA IN EU govorili RUSKO
CKKPJ_Milko
12. 01. 2009 10.04
Najbolj zgovorern je bil TV prispevek v katerem za kvadratno mizo funkcionar Gasproma razlaga Putinu kako se jim godi krivica...in potem reče Putin " jJ storite to sedaj...." EN BOT KOMUNIST celo življenje mona....
vodka-don
12. 01. 2009 09.16
russian power supreme !!!!!
LazniviZares
12. 01. 2009 08.30
Ruskemu komunisticnemu izrodku nikoli ni bilo mar za cloveka. se najmanj jih sedaj briga ce ljudje in otroci po €uropi zmrzujejo zaradi njihove gnile lopovske pijanske boljsevisticne ureditve. Naj pridejo nasi Amerikanci in ta ruski pekel na zemlji zravnajo in unicijo korenine komunizma-zlocina !
branko69
12. 01. 2009 08.16
Ja se strinjam z theta, le da bi dodal, da bi JE zgradili skupaj s hrvati v zagrebu ali okolici. S tem bi privarčevali razne stroške za vzdrževanje in podobno, pa z odpadki se naj oni j****! (sedaj je stanje ravno obratno).
theta
12. 01. 2009 07.30
Ne rabimo nobenega južnega toka in podobnih neumnosti. Rabimo Jedrsko elektrarno Krško 2 in 3... Pridte že enkrat k pameti, plin je še v normalnih razmerah drag, dobava pa očitno čisto nezanesljiva.
cemkcku4
12. 01. 2009 06.54
Rusija žal v tem trenutku tehnološko ni sposobna zagotoviti dovolj plina za Evropo, zato ji spor z Ukrajino odlično pride prav.Tako lahko z Ukrajino obračuna tudi zaradi raket, ki jih je Ukrajina "podarila" Gruziji in ki so sestrelile kar nekaj Ruskih letal. Rusija je z zaprtjem ventila za Evropo pridobila dodatne zaloge plina, da prebrodi najhujši mraz, ki pa je glavni vzrok za zaprtje plina.Vendar Rusija tega ne bo nikoli priznala.Hkrati pa je dokazala, da je dejansko daleč najmočnejša v tem delu sveta. Balkanske države pa bi morale raje premisliti o izgradnji plinovoda iz Libije."Južni tok" in pa " severni tok" sta še večja past za kompletno evropo.Tako bo evropa postala dobesedno suženj Rusije, kar pa je verjetno tudi cilj Rusije.
Alexxsaso@yahoo.ca
12. 01. 2009 06.38
Mene pa le zanima kdo bo kril vso gospodarsko skodo, ki jo je utrpela Evropa zaradi izostanka ze placanega plina?
Pantokrator
12. 01. 2009 06.29
Ha, ha.......čaparija! Saj sem vedel, s temi čapci ni možen dogovor. Da gre popravljat podpisan sporazum in to s kulijem..nezaslišano! Razvijat alternativne vire in pustit na miru te dripce! Kljub temu so Ukrajinke najboljše natikačite!
Zatarra
12. 01. 2009 01.29
Ehhh, pa tile naši rusko-ukrajinski-vzhodnoevropski mešetarji ... : Najbolje bi bilo vse skupaj vsaj za kakšen mesec ignorirati, pa bi se sami s pospeškom sporazumeli.
MODRI TULIPAN
12. 01. 2009 01.10
tako"cisti računi dobri prijatelji!
SPICELJ
11. 01. 2009 23.26
odlično,enkrat je treba narediti red in kaznovati neplačnike.
Myhajlo Todurov
11. 01. 2009 23.10
zdaj je dokončno ne bodo pošiljali saj so Ukrajinci naje čist preuredil dogovor s svojim dodatkom: - če Rusi podpišejo se strinjajo s tem, da Ukrajinci niso kradli plina (s tem se najbrž umakne tud tožba) - čeprav Rusi plačajo za tranzit plina, Ukrajinci hočejo dodatnih 21milijonov kubičnih metrov plina na dan - nadzorniki lahko nadzirajo trnzit plina največ 2 meseca. Po tem obdobju ne smejo več - pa baje ta pogodba ne zagotavlja, da bo EU dobila ves plin Spremenili so vse, za kar se je EU zavzemala od začetka spora. Ukrajinci nas bodo zajebaval dokler ne bo zgrajen ta "Južni tok"
Myhajlo Todurov
11. 01. 2009 22.51
haha ... Ukrajinci hočejo od Rusov 21milijonov kubičnih metrov plina dnevno za tranzit čez Ukrajino, čeprov v sklenjeni pogodni piše , da jim Rusi vnaprej plačajo stroške, Ukrajinci pa morajo sami poskrbeti za dostavo. Pa omejili so delo kontrolorjev na največ 2 meseca, medtem, ko Rusi hočejo, da so prisotni do dokončne rešitve spora. Haha ..... obupan poskus Ukrajinske vlade za legalno krajo plina