Gospodarstvo

PODJETNI: Naprava za zgodnje odkrivanje diabetesa

Ljubljana, 15. 12. 2011 19.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Miha Kranjc
Komentarji
10

Obrad Dabić je izumil diabetoskop, preprosto napravo za predčasno odkrivanje sladkorne bolezni, ki so jo strokovnjaki odlikovali z nazivom enega tržno najbolj perspektivnih izumov v Sloveniji. Lahko bi ustavil tudi pandemijo diabetesa.

Obrad Dabić je izumil diabetoskop, preprosto napravo za predčasno odkrivanje sladkorne bolezni, ki so jo strokovnjaki odlikovali z nazivom enega tržno najbolj perspektivnih izumov v Sloveniji. Lahko bi ustavil tudi pandemijo diabetesa.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

driiiko
19. 12. 2011 15.03
+2
Ajoj, kako pretiran naslov in opis :/ Tudi prispevek. Tisti ki ima možgansko kap, ne samo da ne more govorit, tudi s pointerjem ne more kazat po tisti tablici... Diabetes je pogojen genetsko (tudi tip2) in okoljsko, zato ne vidim kako bi ta "naprava" preprečila diabetes? Kot je že povedala aomejec je diabetična periferna nevropatija posledica in ne vzrok diabetesa, torej res ne mislim smisla v tem izumu, vsaj ne iz tega vidika? Sicer gre za odličen izum za ugotavljanje delovanja perifernega živčnega sistema, prispevek pa ni ravno vrhunski...
Swashta
16. 12. 2011 16.09
+4
@aomejec - se deloma strinjam s tabo - toda ni kriv ne izum, ne izumitelj, temveč je problem v ustvarjalcu prispevka, ki se predhodno ni podučil o sladkorni bolezni, posledično pa povsem narobe razumel namen izuma. Posledično je nastal prispevek, ki v strokovnem smislu nima ne repa ne glave. tudi jaz nisem strokovnjak za sladkorno bolezen, mi pa že zdrava kmečka pamet pove, da se s to napravo ne more ugotavljati sladkorne bolezni, temveč zgolj pomaga pri diagnosticiranju delovanja čutil v okončinah. Vendar pa motnje delovanja čutil (okvara živčnega sistema) ni nujno le posledica sladkorne bolezni in tu je avtor prispevka spet užgal mimo, ko je s prstom kazal zgolj na diabetično periferno nevropatijo. Mar res ne morejo strokovne prispevke pred objavo dati v vpogled nekomu, ki se vsaj malo razume v materijo o kateri govori prispevek, da nebi prihajalo do takšnih napak?
simevlado
18. 12. 2011 17.49
-1
aomejec
16. 12. 2011 08.59
+8
Okvara perifernega živčevja (diabetična periferna nevropatija) je posledica trajno zvišanega krvnega sladkorja, kar pomeni, da ima oseba, ki ima okvaro perifernega živčevja diabetes ŽE KAR NEKAJ časa. Diagnostiko sladkorne bolezni lahko ugotavljamo tudi na druge načine: z merjenje sladkorja v krvi z merilnimi napravami za domačo uporabo, s pregledom krvi v zdravstvenih ustanovah, itd. Izjava, da bi lahko ustavili pandemijo diabetesa je milo rečeno smešna, saj ta naprava ne preprečuje samega nastanka ali celo ozdravitve bolezni - samo diagnosticira diabetično nevropatijo. Kot diabetik, dobro poznam vse diagnostične preglede s katerimi se ugotavlja stopnja napredovanja posameznih bolezni, ki so posledica dolgoletne sladkorne bolezni, med drugim tudi pregled nog, pri katerem se ugotavlja stopnja okvarjenosti perifernega živčevja. To napravo bi lahko opredelil le kot dodatni pripomoček, da ljudje "ne bi goljufali" pri diagnostiki in nič drugega. Če pa to lahko opredelite kot izum velikega pomena, pa presodite sami. Jaz ga ne. Dodal bi še to: Diabetes ni nalezljiva bolezen, kot bi lahko bralci sklepali iz članka, saj z izrazi pandemija, epidemija označujemo nalezljive bolezni in stvari, ki so povezane z navedenimi nalezljivimi boleznimi.
PolnKontejner
16. 12. 2011 07.53
-1
To pa je diagnostika za sladkorno... zakaj že zadnjih 20 let dajemo kri in urin na sistematskem pregledu?
CHECHE
15. 12. 2011 23.24
-7
TKO ČE DRUGI NEGO SRB..DOKAZANO JE DA SO PAMETEN NAROD...HA,SAJ ITAK VSA VODILNA PODJETJA VODIJO SRBI V SLOVENIJI....
jafalical
15. 12. 2011 23.07
+4
Čestitke gospodu! Pri nas je kar precej izumiteljev, a za nekatere pri nas vlada, nekatere institucije niti nimajo posluha.Še sreča, da komu uspe in da so še ljudje, ki vidijo da je zadeva lahko še kako koristna za mnoge in to tudi sprovedejo skupaj z izumiteljem v realno življenje tudi na naših tleh in ne samo v tujini.Za kar nekaj izumiteljev pri nas niso imeli posluha, ko je pa ta z svojimi sredstvi prodrl v tujino, požel ogromno zanimanja, je bila tudi pri nas zanj druga pesem.
okhasan
15. 12. 2011 21.04
+4
res je žalostno, da se ne nagrajujejo izumi v Slo. upam , da bo s tem izumom poplačana leta dela tega človeka. kapo dol , gospod.
Okano71
15. 12. 2011 21.04
-2
OMB... pa kaj še....