Gospodarstvo

Duhovnikova prekinila dialog s Požarjem

Ljubljana, 05. 08. 2011 10.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
T.Še./M.R.
Komentarji
36

Podizvajalci v gradbeništvu so bili na Darsu, kjer so se želeli sestati z upravo, a jim to ni uspelo. V upravi so jim dejali, "da imajo pomembnejše delo". Uprava pojasnjuje, da se s Požarjem ne bo več pogovarjala.

Po besedah vodje Društva podizvajalcev v gradbeništvu Mirka Požarja so danes podizvajalci na Družbo za avtoceste RS (Dars) prišli z vso potrebno dokumentacijo. Teh dokumentov pa ne morejo pregledovati s komisijo, ki nima nobenih pooblastil in je brez kompetenc, temveč z upravo, je prepričan vodja društva.

Skladno s tem svojim prepričanjem so podizvajalci ob prihodu poklicali upravo in jo prosili za sestanek. V upravi so jim odgovorili, da nimajo časa, ker imajo "pomembnejše posle".

Kasneje je predsednica uprave Darsa Mateja Duhovnik to dejanje podizvajalcev označila za nedopustno in nekulturno in napovedala, da se s Požarjem ne nameravajo več pogovarjati. "Današnje dejanje Mirka Požarja presega vse meje kulturnega in dopustnega obnašanja in ga v družbi ostro obsojamo. Kljub temu, da smo še vedno mnenja, da so pogovori edina prava rešitev problemov podizvajalcev, sporočamo, da se z Mirkom Požarjem družba Dars ne bo več pogovarjala," je povedala v izjavi za javnost. Pri tem je dodala, da so se s posameznimi podizvajalci še vedno pripravljeni pogovarjati.

Za podizvajalce v gradbeništvu na Darsu nimajo časa.
Za podizvajalce v gradbeništvu na Darsu nimajo časa. FOTO: Blaž Garbajs

Med drugimi je Požar nato govoril s poslovno sekretarko uprave Darsa. Vprašal jo je, ali so pripravljeni dati vsaj pooblastilo komisiji, ki je v kleti stavbe čakala na podizvajalce, a je znova ostal brez odgovora. Ker niso dobili zagotovila, da je komisija kompetentna in ker jim je uprava dala vedeti, da nima časa zanje, so se podizvajalci po Požarjevih besedah sami odpravili v četrto nadstropje stavbe, kjer so prostori vodstva, a so tam naleteli na zaprta vrata.

"Kaže, da je ta uprava popolnoma nezainteresirana za rešitev problema podizvajalcev. Komisiji ne želi dati pooblastila, kar pomeni, da je vse to skupaj ena farsa in popolno nasprotje julijskega dogovora," je poudaril Požar in dodal, da je uprava tedaj priznala določene napake in da so se nato dogovorili, da vendarle poskušajo zbližati stališča.

Na vprašanje, kakšni bodo njihovi koraki po današnjih dogodkih, je odgovoril, da ne ve. Že v četrtek se je srečanje predstavnikov podizvajalcev in komisije Darsa, na katerem bi morali pregledati posamezne zahtevke podizvajalcev, končalo neuspešno. Podizvajalci so sestanek prekinili prav zato, ker komisija ni imela pooblastil in ni želela pisati uradnega zapisnika sestanka.

Dars je nato podizvajalce, ki so odpovedali tudi sestanka, sklicana za danes in ponedeljek, znova pozval k pogovorom, v sporočilu pa med drugim zapisal tudi, da Požar krši dogovore v zvezi z reševanjem problematike podizvajalcev, da manipulira s podizvajalci in da mu ni v interesu, da se njihove težave čim prej rešijo.

Podizvajalci od Darsa za nekatera dela na pomurski, dolenjski in primorski avtocesti zahtevajo za skupno okoli devet milijonov evrov plačil.

Uprava imela vnaprej dogovorjene obveznosti

Dars je sicer odziv na dogodek že objavil tudi na svojih spletnih straneh, pri čemer je zapisal, da je Požar danes tako kot že večkrat samovoljno določil uro sestanka ter pričakoval takojšen sprejem. "Sporočeno mu je bilo, da ga danes uprava ne more sprejeti, saj ima vnaprej dogovorjene delovne obveznosti. Kljub temu je Mirko Požar samovoljno vstopil v prostore družbe ter na ta način želel izsiliti srečanje z upravo," so opozorili.

Navedli so še, da bodo njihove strokovne službe tudi v ponedeljek pripravljene sprejeti podizvajalce, ki bi se sestankov želeli udeležiti. Nekateri med njimi namreč po njihovih besedah niso upoštevali četrtkovega Požarjevega bojkota. "Tako je bil v četrtek opravljen en sestanek, nekaj pa jih pričakujemo v začetku prihodnjega tedna," so sklenili.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (36)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

llaall
09. 08. 2011 10.20
G. Duhovnik...mene bi bilo na vašem mestu pošteno sram. mislim kakšne izjave letijo iz vaših ust. od kod pa vam pravica, da ste nesramna,nonšalantna hohštaplerka??? aja,vsega imate polno ... pa fajn podporo za svojim hrbtom. pa kje jst žvim????
resslovenka
08. 08. 2011 17.12
Zanimiva vprašanja zastavljaš Macyy. Ampak po dosedanjih izgledih se ni še nikomur iz kriminalnih gospodarskih zgodb skrivil niti lasek na glavi. V kolikor in ker verjamem, da spremljaš dogajanje v naši družbi nasploh, je odgovor jasen zakaj. Mi smo v Sloveniji, kjer je zakonodaja kakršna je. Slaba, morda celo nasprotno in je problem zgolj v doslednem izvajanju. Ampak vsi do sedaj nam znani akterji so med seboj prepleteni na nek način in verjemem da bodo splavali iz gnojnice v katero so zabredli globoko. S pomočjo političnih botrov, botric, odvetnikov, ki so stalnica rešiteljev teh lumpov. Od vseh je nastradal le bivši državni sekretar, ki so ga zalotili pri sprejemanju podkupnine, za moje pojme zanemarlivo majhne glede na milijonske kraje, utaje in odtekanja kapitala v davčne oaze. In prav ti ljudje nam perejo možgane v medijih kako uspeti in izplavati iz predolgo trajajoče recesije. Recesija malo morgen! Skrbijo za lastne * za vse ostalo jim je dejansko figo mar. Ves sistem je izrojen, nujno potreben temeljite prenove, pa ne z deja vu osebki.
Macyy
08. 08. 2011 14.29
To bi lahko imenovali nori cirkus Mirka Požarja.. Zakaj ne zahteva kazenske in materijalne odgovornosti za nadzornike SCT ja,njihovo upravo in vodilne zakaj ta Klovn ne zahteva od države, da naredi svoje seceda če ta še sploh obstaja.. in to je kazenska odgovornost za vse v SCT ju in zaplemba premoženja vodilnim.SCT ja..
nikana
08. 08. 2011 12.23
Ko so Duhovnikovo v TV Klubu vprašali, če se kaj spomni, koliko jih je v denarni stiski zaradi neplačil, je to vprašanje kar preslišala. Seveda se ji ne zdi vredno odgovarjati. Glavno je, da ona (kljub temu, daje DARS v minusu) lahko priredi zabavo za poslovne partnerje (ki tudi niso vredni svojega imena) in da si napolnijo že tako vsega polne riti.
resslovenka
08. 08. 2011 11.48
O zakonskih osnovah pa tale gospa res ne bi smela razpredati, ker jih ne pozna dobro, kljub močnemu pravnemu zaledju. Jih je tolikokrat zaobšla, ali pa si zakonodajo predstavlja tako, kot naši vladarji za ene velja za druge ne.
moster
08. 08. 2011 09.54
Z BABAM JE TEŠKO ČEŠNJE ZOBAT, HILDA, SIMONA ,KATI......MATEJA, WOW ..HEJ ..SEJ JIH JE VEČ NA BLACK LISTI KOT MOŠKIH!!
Macyy
07. 08. 2011 10.55
Ne vem zakaj bi Dars plačal dvakrat..Sedaj je jasno zakaj jih je lahko Zidar nasral če so pa zabiti kot kamen... Mesto za Štrajk je parlament, Policija in Pravosodje in siscer zakaj uprava SCT ja nadzorniki, njihov vodstven kader ni v zaporu, zakaj jim še niso zaplenili osebnega premoženja in z njim plačali dela ki so jih opravljali podpogodbeniki in še to največ za dva meseca saj tistemu ki je celo leto in več delal brez plačila ni pomoči in si zasluži samo verižico z obeskom Osel sem.
finec
07. 08. 2011 08.45
Otroci politikov vzamejo tudi službo na DARS-u.
mac4_m
06. 08. 2011 22.27
gospe ne bi bilo potrebno samo odstaviti temveč tudi kazensko ovaditi..
User300173
06. 08. 2011 18.37
Postavite se pred hišo glavnih "krivcev" za vaše težave, ter tam vztrajajte, glasno jih pozdravljajte na javnih mestih, v trgovinah, restavracijah, klubskih srečanjih, shodi pred vstopom in izstopom iz Dars-a (v obliki gneče pred vrati) itn. Če vam že tam grenijo privatno življenje, jim ga dajte tudi vi. Javno objavljajte Dars-ova službena potovanja kje in koliko je to davkoplačevalce stalo, koliko kilometrine naredjo službeni avtomobili in koliko jih je, po možnosti s sliko na kraju samem, ali imajo službenega šoferja, kje in kdaj se obiskujejo dela na gradbiščih in če se na gradbišče ali z gradbišča še kam službeno "zavija" in h komu. Objavite sume nepravilnosti, če je do njih prišlo, pri gradnji ali vzdrževanju avtocest, s katerimi javnimi uslužbenci, bankirji in politiki se družijo. Če vam grenijo privatno življenje (finančna sredstva še kako vplivajo na privatno življenje) , ji ga dajte tudi vi. Vsekakor pa morate biti upravičeni do svojih zahtevkov, ki jih podajate
tiptronic
06. 08. 2011 12.46
Kaj skos proste pa jokate,zablokirajte kompletno avtocesto,ampak kompletno in vztrajajte do izplačitve,boste vidl,kako hitro se bo našel denar!!!
Peter_11
06. 08. 2011 12.17
Najbolj arogantna baba na slovenski politično-gospodarski sceni. Bil bi že čas, da odleti. Sama ali pa s pomočjo ljudstva.
variolog
06. 08. 2011 12.09
DARS tukaj ni pravi naslov,morali bi za vrat zagrabit tistega arogantnega Zidarja.Denar za delo je dobival on in on ga je tudi delil,pardon spravljal v svoj žep. Kako bi to izgledalo,da najamete pleskarja ,mu daste denar da vam pobeli stanovanje ,on pa vam pošlje nekoga drugega da vam pobeli stanovanje in ta vam ponovno izstavi račun ker mu tisti ki ga je poslal ni plačal opravljenega dela.
lotmerzanec
06. 08. 2011 08.41
Ni čudno,da se Duhovnikova obnaša tako arogantno saj jo je postavila Pahorjeva vlada,ki se prav tako obnaša arogantno do nas državljanov! Zidar je prav za take primere položil varščino iz katere se lahko popravijo razne napake na avtocesti ali pa pokrije kakšen dolg!! Nebi bilo čudno,če so te garancije že vnovčili in si denar razdelili v naši državi je to možno!!!
hcaine8
06. 08. 2011 01.01
Za vse skupaj ni kriv DARS. Da so se znašli podizvajalci v taki situaciji so delno krivi sami (zaradi izboljšanja svojih ponudb so zanemarili garancije), delno pa vlada s svojimi zgrešenimi "protikriznimi" ukrepi. S pravimi ukrepi bi veliko več gradbenih podjetij preživelo in bila bi sposobna plačati tudi podizvajalcem.
dukenukem
05. 08. 2011 22.06
naj zaplenijo imetje duhovnikovi ,njenga poršeja predajo pa tako dalje ....
prehlad
05. 08. 2011 21.16
KAKŠNA JE BILA PAROLA .VSI ENAKOPRAVNI. NO SEDAJ SE VIDI S ČIM IMAMO OPRAVKA. S PIJAVKAMI.
Tonček Balonček
05. 08. 2011 19.49
Volitve!!! Janša bi ta dolg takoj poravnal, saj sta z Zidarjem koelga! Iz svojega žepa seveda, mis mo vse to že zdavbnaj plačali! A komu res ni jasno, da DARS ni pravi naslov in ni nikomur od podizvajalcev po nobenem zakonu nilč dolžen!
Spetsnaz
05. 08. 2011 19.48
Tudi sam sem izgubil imetje na nacin, ki je bil pravno vzdrzen. Nikoli...nikoli!! ne bodo dobili denarja...
baigor
05. 08. 2011 18.59
Če je Požar lačen,ker ni dobil denarja od DARS-a naj proda BMW in bo imel kar za nekaj časa denar. Njegovo obnašanje pa je itak grozljivo.