Gospodarstvo

Vegrad v stečaj?

Ljubljana, 22. 06. 2010 12.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA / P.J./U.Z.
Komentarji
24

Anton Živko iz Selnice ob Muri, eden od podjetnikov, ki so opravljali gradbena dela za Vegrad, je na celjsko sodišče zoper velikega gradbinca vložil predlog za stečaj.

Samostojni podjetnik Anton Živko je zoper Vegrad na Okrožno sodišče v Celju vložil predlog za začetek stečajnega postopka. Sodišče je preizkusilo obstoj procesnih predpostavk vloženega predloga in v okviru tega preizkusa predlagatelja pozvalo, da v 15 dneh predlog dopolni s tem, da plača začetni predujem ali predloži odločbo, s katero mu je bila odobrena brezplačna pravna pomoč v obliki oprostitve tega predujma. Poleg tega mora predlagatelj tudi poravnati pripadajočo takso.

Sodišče bo v nadaljnjem postopku – če bo upnik svoj predlog ustrezno dopolnil – predlog za začetek stečajnega postopka najprej poslalo v izjavo dolžniku, to je Vegradu, in šele nato odločalo o predlogu. Predstavniki Vegrada so danes na sodišču dobili priložnost vpogleda v spis. "Z vsebino predloga še nismo seznanjeni, saj sam predlog še ne izpolnjuje zakonskih pogojev za obravnavo. Po uradni vročitvi predloga ga bomo proučili in se nanj ustrezno odzvali," so pojasnili.

Podizvajalci čakajo na nov krog pogajanj

Medtem so združeni podizvajalci pri projektu gradnje ljubljanske soseske Celovški dvori pri notarju deponirali dokumentacijo, potrebno za pridobitev uporabnega dovoljenja za stanovanja v Celovških dvorih. Danes bodo Vegradu in Novi ljubljanski banki (NLB) posredovali pogoje za sprostitev te dokumentacije in nadaljevanje posla, je povedal Mirko Požar.

Stanovanjska soseska Celovški dvori
Stanovanjska soseska Celovški dvori FOTO: Aljoša Kravanja

Združeni podizvajalci tudi čakajo na nadaljnja pogajanja z Vegradom in NLB glede plačila za opravljeno delo in zaključek projekta, je še povedal predsednik Združenja izvajalcev zaključnih del v gradbeništvu Mirko Požar. Pogojev za sprostitev dokumentacije ni želel podrobneje predstaviti, je pa povedal, da so podobni, kot so bili že ob začetku dogovarjanja glede zaključka projekta.

Podizvajalci pri Vegradovem projektu gradnje 833 stanovanj v Celovških dvorih doslej niso želeli predati dokumentacije, potrebne za pridobitev uporabnega dovoljenja za stanovanja, saj za svoje že opravljeno delo niso prejeli ustreznega plačila. To je tudi razlog, da dela še niso povsem zaključili.

Podizvajalci menijo, da je za nadaljevanje posla ključen dogovor z NLB, ki drži izbrisne pobotnice za stanovanja, ki so bila namenjena za 30-odstotno poplačilo opravljenega dela podizvajalcev. Podizvajalci tako nastopajo kot kupci teh stanovanj, ki so jih s svojim delom že v celoti plačali, vendar pa zaradi hipoteke ne dobijo izbrisnih pobotnic zanje.

Podizvajalci so se želeli sestati s predstavniki NLB, vendar prejšnji teden po uradnih informacijah sestanka ni bilo.
Vegrad, ki je glavni investitor projekta, se zaradi zamud pri gradnji sooča z velikimi težavami, med drugim bo moral Mestni občini Ljubljana (MOL) poravnati zamudne kazni zaradi večmesečne zamude pri predaji stanovanj. MOL je skupaj s svojim stanovanjskim skladom in republiškim stanovanjskim skladom v Celovških dvorih kupil 419 stanovanj.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (24)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vlab
23. 06. 2010 11.47
Zoki, a imaš kaj vez pri sodnikih, ki bodo odločali o stečaju? Hehe... Prav bi ti prišle... No sej vemo da zate ni panike, "nezazidljivih" zemljišč je dovolj na voljo, kaj bi si belil glavo z denarjem od MOL, ki bo šel v stečajno maso. Mogoče imaš pa kaj delnic bank, ki bodo pobasale kolaček, pa ti ne bo treba tolk dokapitalizirat, ko te bodo pozvali. To je pa tudi nekaj. Vse je za nekaj dobro, pravijo.
vlab
23. 06. 2010 11.41
bogi še nevseljeni lastniki, če se to zruši. po drugi strani pa... mati narava in zakoni ekonomije delajo svoje. smo že kdaj rekli.
RikavandenHass
23. 06. 2010 09.09
Končno Hildo na zavod, premoženje razprodat delavce izplačat Tujce domov takoj in na pogorišču postavit morda Evropslo ne Balkansko moderno gradbeno firmo.
Sharkln
23. 06. 2010 09.05
Pohorc03
23. 06. 2010 08.55
Zadnji čas, predolgo je trajalo, politika samo nastavlja direktorje, potem pa traja da jih nekdo umakne, žal je potreben skoraj vedno stečaj in veliko ljudi na cesto vršt....
cokos
23. 06. 2010 07.33
ma kaj cakat na nlb in ostala banda kaj se bo zmenila!ce kao zivimo v pravni drzavi,je treba ljudem posteno placat delo in tistim ki so vplacali za stanovanje dati to stanovanje ki so zelo tezko prisli do njega!hilda prodaj vse kar imas in placaj ljudem kar si dolzna!a te ni sram?kot prvo naj bo drzavo sram da te scene dopusca!kaj ce drzavljani ne bi placevali prav nic drzavi od poliznic do davkov!!??nas bi prav vse zaprli,pod hitrim postopkom bi se zapore zgradili!!fuj banda skorumpirana,nepostena!!
Buena Vita
22. 06. 2010 23.40
NEKIH STO TOŽB JE PROTI VEGRADU PRIDNI SODNIKI VI KAR SPITE HILDIKA NI NIČ KRIVA
dukenukem
22. 06. 2010 23.38
hildo samo v zapor pobasat
bnam 2707
22. 06. 2010 23.14
Končno je bil predlagan stečaj.samo to je premalo,potrebno je zaseči vse premoženje odgovornih proti nijm pa uvesti kazenski postopek in pripor.Tako se dela v tujini.
Authority
22. 06. 2010 22.48
Ljudje, kaj vam ni jasno??? Gospa Hilda bo ali je že poleg Vegrada ustanovila že nova podjetja... tako da je stečaj le tega načrtovana stvar, da se dolgovi in obveznosti Vegrada izničijo. V novih podjetjih pa bo enaka struktura kot do sedaj... In to ni prvi poskus kakega tajkuna pri nas...
luciluk
22. 06. 2010 21.48
Vegrad v stečaj? KONČNO!!!!!!!!!!!
Nauders
22. 06. 2010 21.02
a bo treba cel.dvore dokončat z udarniškem delu
_karn
22. 06. 2010 20.38
Konec je, stavili so na na veliko in pogoreli, zdej pa pač sledi stečaj, pa nekdo bi moral še kazensko odgovarjat....
blackchip
22. 06. 2010 20.18
hilda na koncu ko si popravi frizuro na posnetku lepo pokaže vsem kaj si misli o vseh nas, o podizvajalcih inh upnikih...
kekec_pokec
22. 06. 2010 20.12
Bando je treba zapret, firmo razpustit, kar je pa še nezafuranga pa takoj spravit v promet in popračat terjatve. Šola za VEgrad in vse ostale v gradbeništvu.
luka.ki.muka
22. 06. 2010 20.00
Kot da bo šla v stečaj zaradi enega bogega predloga!? Do njega je, zaradi takih izpadov, ravno tako daleč, kot brez njih, razen če je to dogovorno s Hildo, da ne bo ona izpadla grešni kozel. Bi bilo pa dobro, če se ga sprovede, ker so pogodbe izpodbojne za eno leto nazaj in ni nobenega dvoma, da je bilo največ sumljivih poslov sklenjeno ravno v zadnjem času. Sicer pa je zakon o gospodarskih družbah, solventnosti itd. jasen in ne vem, zakaj podjetje z večmesečnimi blokiranimi računi ni že v stečaju oz. PP.
b77
22. 06. 2010 19.55
itd , nato merkur, pa stadion in nazadnje javne finance in penzije! sulovanija zemlja mog sna
Feels_good_man
22. 06. 2010 19.53
ja končno, sploh ne vem kako je možno da ta firma tako dolgo ni šla v stečaj. veze in poznanstva najbrž.
Sentis
22. 06. 2010 19.35
terra luna
22. 06. 2010 19.35