Gospodarstvo

Čeh: Želimo, da bi šlo Večeru boljše

Ljubljana, 24. 09. 2010 10.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Družbi Delo je Urad za varstvo konkurence podaljšal rok za prodajo večinskega deleža Večera, ki naj bi ga kupilo podjetje 3Lan iz Murske Sobote. Direktor 3Lana poudarja, da želi, da bi šlo Večeru boljše.

Stavba Večera
Stavba Večera FOTO: Rok Plevnik

Urad za varstvo konkurence je družbi Delo, ki časopis Večer prodaja podjetju 3Lan, rok za prodajo Večera podaljšal za tri mesece, do 23. decembra, je potrdil direktor urada za varstvo konkurence Jani Soršak. Rok za prodajo Večera bi se sicer iztekel danes, a je Delo prosilo za podaljšanje.

Urad za varstvo konkurence je konec lanskega septembra izdal odločbo, s katero je Delu naložil odprodajo Večera, ker koncentracija med družbama ni skladna s pravili. Delo je poziv za zbiranje ponudb za Večer objavilo marca, konec junija pa je kupoprodajno pogodbo za 79,24-odstotni delež sklenilo z družbo 3Lan iz Murske Sobote. Pogodba je sicer sklenjena z odložnim pogojem pridobitve ustreznih soglasij varuha konkurence in ministrstva za kulturo.

Družbo 3Lan vodi Denis Čeh, ki je za časnik Delo potrdil, da se je o nakupu Večera pogovarjal tudi z lastnikom Dnevnika in Dela Revije. Čeh je dejal, da so pogovori potekali o potencialnih skupnih sinergijah, ki bi jih tri medijske družbe – Večer, Dnevnik in Delo Revije – lahko ustvarile na medijskem trgu.

"To ne pride v poštev, kapitalsko povezovanje najverjetneje tudi ne bi zdržalo presoje pred uradom za varstvo konkurence," je zatrdil Čeh in dodal, da je s svojimi načrti seznanil tudi varuha konkurence in izrazil pričakovanje, da bo ta vendarle dovolil prodajo Večera.

O lastniških povezavah ni bilo govora

Čeh odločitve Urada za varstvo konkurence ne želi komentirati, saj je to bolj stvar Dela in ne njega kot interesenta za nakup. To se mu zdi povsem logična poteza. Glede tega, s kom se pogovarja pred nakupom Večera, pa je dejal, da so že v poslovnem načrtu za nakup mariborske družbe predvideli pogovore za doseganje potencialnih sinergijskih učinkov. V te pogovore so vključili nekatere medijske hiše. Konkretno so govorili s Klausom Schweighoferjem iz Styrie (Styria je lastnica Žurnala in delna lastnica Dnevnika) in tudi z Brankom Pavlinom, predsednikom uprave Dnevnika. A iz Styrie konkretnega odgovora še niso dobili. Govorili so tudi z direktorjem družbe Delo Revije Matejem Raščanom. Dodal je, da se o lastniškem povezovanju niso pogovarjali. "Ti pogovori so zapisani v poslovnem načrtu in so čisto take narave, da vidimo pripravljenost ostalih medijskih hiš na neko sodelovanje, ne pa o samem postopku prodaje oziroma nakupa," je za 24ur.com pojasnil Čeh. Sicer so tudi iz podjetja  Delo Revije sporočili, da o nakupu Večera niso razmišljali, jih pa zanima "kakršno koli strateško povezovanje, ki bi družbama lahko prineslo pozitivne sinergije".

Na vprašanje, kaj nameravajo z deležem, je povedal, da želijo biti lastniki Večera in ga ne nameravajo prodajati naprej. "Tu ti pogovori ne gredo v smeri preprodaje ... Mi želimo, da bi šlo Večeru boljše. Zagotovo je še en kup potencialov, ki še niso izkoriščeni, in verjamem, da se da delati boljše," je še dodal. Na vprašanje, kdaj pričakuje, da bi lahko bil nakup zaključen, je odgovoril, da je že pred meseci, ko se je za nakup začel zanimati, govoril, da bi lahko bilo vse končano v enem mesecu, zato zdaj upa, da bo posel končan v nekaj tednih.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

am_staff
24. 09. 2010 17.58
Nova preobleka je morda posledica lastništva Večera, sam vem, da ga bom odjavil, če ne bo zajemal celotnega območja od Trojan do Madžarske.