Gospodarstvo

Počivalšek: Vzrok za prenos terjatev do Save na SDH je turizem

Ljubljana, 28. 01. 2016 17.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

DUTB bo svoje terjatve do Save in obveznice te družbe odplačno prenesla na SDH in Kad, je sklenila vlada. Za to se je odločila zaradi pomembnega deleža Save v turističnih podjetij, je povedal minister Počivalšek, ki pričakuje, da se bodo upniki sedaj dogovorili o načrtu finančnega prestrukturiranja Save.

"Vlada je kot skupščina DUTB odločitev sprejela zaradi pomembnega položaja Save v slovenskem gospodarstvu, ki je vezan predvsem na delež Save v turističnih podjetjih," je na novinarski konferenci po seji vlade povedal gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

V DUTB odločitve vlade ne komentirajo.

Odločitev po njegovih besedah temelji na strategiji upravljanja kapitalskih naložb države, po kateri je naložba v Savo opredeljena kot pomembna naložba, in sicer zaradi lastništva Save Turizma ter upravljalskih nalog ali upravičenj v Hotelih Bernardin in Istrabenz Turizmu, ki jih ima prek finančnih zavarovanj in lastniških deležev.

"Turizem je za Slovenijo pomembna panoga. Predstavlja 13 odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP), 40 odstotkov vsega izvoza storitev, osem odstotkov vsega izvoza," je dejal.

Minister Počivalšek
Minister Počivalšek FOTO: POP TV

Slovenski državni holding (SDH) in Kapitalska družba (Kad) sta zavezana k izvajanju dolgoročnih ciljev države na področju prestrukturiranja in konsolidacije turizma, uspešno finančno in poslovno prestrukturiranje Save pa je pogoj za nadaljnjo strateško konsolidacijo največjih hotelskih skupin v Sloveniji, je povedal.

"Če se finančno prestrukturiranje ne konča uspešno, bo nad Savo vpeljan stečaj, kar bi imelo zelo negativne posledice za poslovanje Save Turizma in celoten slovenski turizem," je dejal minister.

Savin turistični del predstavlja 30 odstotkov celotnega turizma. Sava je lastnik hotelov, ki pa so zastavljeni, zato želijo zaščititi nepremičninski del, ki mora iti nato v smer presturkturiranja, je dodal.

Počivalšek pričakuje, da bo na podlagi današnje odločitve vlade v prisilni poravnavi Save brez zapletov pripravljen načrt finančnega prestrukturiranja, ki bo deležen večinske podpore upnikov. Načrt morajo sodišču predložiti do 16. februarja.

SDH in Kad sta v skupni izjavi zapisala, da je načrt v postopku priprave. Kot pravijo, je za Savo zdaj bistven "kakovosten in med upniki usklajen načrt poslovnega in finančnega prestrukturiranja, ki bo družbi zagotavljal dolgoročno uspešno poslovanje in vzdržen razvoj".

Sava bi lahko po izglasovani prisilni poravnavi pridobila vzvod za pridobitev preostalih lastniških deležev (do 100-odstotnega deleža) v družbah Hoteli Bernardin in Istrabenz Turizem, "kar bi družbi omogočilo nadaljnjo konsolidacijo dejavnosti turizem in bistveno povečanje EBITDA ter vrednosti za lastnika".

Cilj implementacije strategije turizma je, da se v razvoj posameznih družb vključi učinke, ki bodo nastali ob izkoriščanju sinergijskih učinkov kot posledica povezovanj teh turističnih družb, so zapisali v SDH in Kadu, kjer bodo po seznanitvi s sklepom vlade "proučili vse nadaljnje korake in postopke ter pri tem dosledno upoštevali mednarodne standarde računovodskega poročanja in druge predpise".

Prenos bo izveden po vrednostih, po katerih je DUTB terjatve prejela v okviru ukrepov za krepitev stabilnosti bank, oz. po poštenih vrednostih oz. knjigovodskih vrednostih na dan 30. junij 2015, če so te višje od prenosnih vrednostih. Te vrednosti bodo povečane še za strošek financiranja v višini tehtanega stroška kapitala DUTB v višini 4,2 odstotka za čas lastništva.

Po ministrovih besedah prenosna vrednost prenesenih terjatev, ki so bile na DUTB prenesene z 61-odstotnim diskontom, znaša 40,7 milijona evrov, obveznic, pri katerih je bil diskont 90-odstoten, pa 1,05 milijona evrov.

-------------

Prikaz nasprotnih dejstev:

»V prispevku »Vzrok za prenos terjatev do Save je SDH«, je bila objavljena fotografija Grand Hotela Sava v Rogaški Slatini, ki je v lasti družbe Hotel Sava Rogaška.

Družba Hotel Sava Rogaška ni v nobeni povezavi z Družbo za upravljanje terjatev bank oz. slabo banko. Dejanja DUTB in SDH, ki se nanašajo na Sava Turizem, in ki so bila opisana v prispevku, nimajo nobene povezave z družbo Hotel Sava Rogaška in njenim Grand Hotelom Sava.«

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (35)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

VSEZNALECno1
31. 01. 2016 13.56
+8
vzrok je uzakonitev IN NADALJEVANJE SEDANJE kraje
mallonge
30. 01. 2016 11.31
+5
Naj Počivalšek za to idejo zastavi vse svoje premoženje. Sicer pa državo so prevzeli pravniki in ekonomisti, ostali smo drugorazredni.
gongash
29. 01. 2016 21.53
+9
počivalšek bo dobil eno od destinacij save turizma , to je tisti minister, ki tako kot tupa alenka ne zna angleško. umaknili so švede iz slabe banke da lahko savo prenesejo na sdh, torej spet jovo na novo na stotine miljonov evrov dokapitalizacij pade na nas davkoplačevalce. po novem se tudi lahko pri odvetnikih skriva stvari in se jih s strani policije ne sme preverjati. slovenijo vodijo kriminalci, to je raj za kriminal.
gongash
29. 01. 2016 21.55
+6
zato tudi taka poteza v zameno bo ta pajac dobil eno od destinacij save turizma, mi pa bomo zaradi tega gnoja plačali na stotine miljonov evrov za dokapitalizacije. novinarji malo preverite SDH.
Myroommyrules
29. 01. 2016 21.37
+2
To mi je bilo pa od vedno všeč: »Družba sicer ustvarja izgubo, a banka tega ne problematizira, ker ima ta družba zanimive naložbe.« »Poslovni rezultat družbe je negativen, a zaradi močnega lastnika se bo posojilo odobrilo.« Ha, ha -finančna nepismenost.
Myroommyrules
29. 01. 2016 21.30
+1
Tvoj AMBICIOZEN NAČRT bi rada videla -prestrukturiranje, prosim, če mi ga pošlješ na email ali pa uradno objavite, da ga vidimo vsi davkoplačevalci?
Myroommyrules
29. 01. 2016 21.33
+2
Imate srečo, da je v Sloveniji 95 % državljanov finančno nepismenih. Če bi bilo obratno, da je 95% finančno pismenih, VAS ne bi bilo več. Prej so bili na forumih Mramor, zdaj so pri Janu......no tukaj grejo pa milijoni mimo nas.
Myroommyrules
29. 01. 2016 21.38
+1
slovenskidelavec
29. 01. 2016 21.23
+5
Gdo se bo spet okoristil.
Myroommyrules
29. 01. 2016 21.37
+1
gongash
29. 01. 2016 21.57
+2
funi
29. 01. 2016 21.17
+5
pujsibojsi izkoriščajo Slovenijo
Borec21
29. 01. 2016 18.01
+3
Zdravko je turist Olimje tako da se ve zakaj je tako..............
butalistan
29. 01. 2016 14.27
+8
Ta osebek ni omembe vreden! Ko bi ga videli pijanega ..... bruuuuuuuuuuuuuh primitivec!
razocarani
29. 01. 2016 12.46
+7
le kdaj bo v tej bedni drzavi kak elitni lopov res dobil pravo kazen ,,v 24 letih je novodobna gospoda dobesedno ponorela od pohlepa ,,prav vsako firmo so unicili in izropali ,,in vsi ti zlocinci se naprej z pomocjo politike ropajo in unicujejo ,kdaj bodo dobili kazen vsi zlocinski bankirji ,tajkuni ,,politiki in ostali barabini ,,bo res to naloga ulice ,,upam da dozivim dan ko bomo na ulicah sodili vsem tem zlocincem ,,z veseljem vrzem svoj kamen ,,in to zeloooo velik ,,pa se zadel bo ,,
Borec21
29. 01. 2016 18.02
+2
kazen bomo dobili mi, frizerke, podjetniki, avtomehaniki itd. da bodo oni lahko imeli mi pa delali za njih in imeli zmeraj manj. to je etika in morala tega sistema ki so ga sestavl
vodka008
29. 01. 2016 10.42
+5
Kje je novinarska verodostojnost??? Slika v ozadju prispevka ni SAVA TURIZEM. Ampak hotel Sava v Rogaški Slatini, ki nima nobene povezave s SAVA TURIZMOM. Prosim, da se novinarji prpričajo kakšne slike podajajo v javnost.
CHANEL MADEMOISELLE
29. 01. 2016 09.42
+5
Tako kot se TERME pogrezajo naj se tudi VLADA pogrezne. To vlado je potrebno nemudoma odstaviti. Poslanci stopite skupaj za v dobro vseh nas državljanov.
zulj001
29. 01. 2016 08.59
+10
Ne razumem,kaj ima turizem z milijonskimi krajami v Savi.........
me987
29. 01. 2016 08.30
+16
ni problem reševanja turizma.. problem je, ker se bo preneslo Sava d.d. in ne Sava Turizem d.d. - to je edini problem. od Save d.d. bi bilo potrebno ločiti Sava Turizem d.d. in ga vzdrževati, s Savo d.d. pa naj naredijo kar želijo, najprej pa od Bohoriča in kompanije pobrat in izterjat vse.. ampak saj vemo.. samo mokre sanje..
enakostzavse
29. 01. 2016 08.20
-3
In janšisti zopet na barikade. Jih peče ko hudič, ko nimajo več lopova širclja v dutb. Še malo pa se bo preselil tja, kje je že bil njegov lastnik janša. Mu bo pogrel posteljo, da jajčka ne bo zeblo ko pride na doooolge "počitnice". In da ne bo na prepihu, bosta oba na zaprtem oddelku. Bavči pa bo karte za šnops s sabo prnesu.
vstalaprimorska2
29. 01. 2016 08.08
+7
JUNAKI SMC Pri Cerarju je za menjavo Medje zadolžen Kešeljević. Da bo Cerar lahko rekel - nič vem. Pred skupščino Nove Ljubljanske banke absurdna situacija: vsa imena novih članov nadzornega sveta so še neznanka, se pa že točno ve, kaj bodo ti nadzorniki potem naredili ... Prijatelja in zakulisna kadrovika. Kač in Kešeljević med pogovorom koseški tržnici, avgusta lani. Za nedavno nočno zamenjavo predsednika uprave Darsa Jožeta Kneza so - kot pravijo poznavalci - stali štirje ljudje: Erik Kopač, generalni sekretar SMC, Aleksander Kešeljević, svetovalec v kabinetu predsednika vlade Mira Cerarja in tudi vodja programskega sveta SMC, slovenska evropska komisarka Violeta Bulc ter direktor države družbe DRI Jurij Kač, sicer pa dolgoletni Kešeljevićev prijatelj in bivši sošolec, minister za infrastrukturo Peter Gašperšič pa naj bi bil zgolj orodje v rokah Kopača, Kešeljevića in Bulčeve. Oziroma njihov frontmen za javnost, Gašperšič naj bi namreč govoril to, kar v resnici mislijo Kopač, Kešeljević in Bulčeva, kar naj bi veljalo tudi za famozni Drugi tir. Aleksander Kešeljević, katerega tesne povezave s tajkuni in spornimi poslovneži izhajajo že iz naveze z družino razvpitega Marjana Groffa, pa naj bi po naših zanesljivih informacijah znotraj Cerarjevega kabineta "politično" koordiniral tudi napovedano (za)menjavo članov nadzornega sveta Nove Ljubljanske banke ter posledično odpoklic predsednika uprave Janka Medje. Kešeljević deluje v popolni tajnosti, zakulisju, novinarjev se že na daleč izogiba, zelo podobno kot Marko Jazbec, novi predsednik uprave Slovenskega državnega holdinga. Občasno da izjavo le za časopis Dnevnik, kjer je bil - do prihoda SMC na oblast - tudi kolumnist. Gre pa za javne izjave, kjer Aleksander Kešeljević s pomočjo novinarjev Dnevnika sanira poročanje drugih medijev, kar pomeni, da novinarji Dnevnika zanj počnejo tako imenovani "krizni piar". POTEM PA CERAR IN MRAMOR: TO NI V NAŠI PRISTOJNOSTI ... In zdaj prihaja do res absurdne, bizarne situacije. Vsi že točno vemo, da bo skupščina NLB, sklicana za 10. februar, tako ali drugače spremenila sestavo nadzornega sveta. Za nove nadzornike, katerih imena še niso znana (oziroma jih ključni akterji "operacije Medja" ali prevzema NLB še skrivajo), pa se tudi že točno ve, kaj bodo naredili. Šli bodo v zamenjavo Janka Medje. Predsednik vlade Miro Cerar, formalno neposredni šef Aleksandra Kešeljevića, in minister za finance Dušan Mramor pa bosta potem javno zatrjevala, da onadva s tem nimata nič, da tudi nič ne vesta, saj zamenjava vodstva NLB kakor ni v pristojnosti vlade, predsednika vlade ali finančnega ministra
enakostzavse
29. 01. 2016 08.16
-6
A ti si ene vrste videž z kristalno kuglo, ko v naprej veš kaj bo Cerar rekel ? Ali pa pač samo nabijaš nebuloze ? Ah ti je firer naročil, dobro. Kdo pa ti je narekoval ?
vstalaprimorska2
29. 01. 2016 08.27
+3
ne rabiš kristalne kugle za to in bil bi vesel, da bi nabijal nebuloze, unega fireja ( ki pa ni delal nič drugače ) si pa vtakni .....
CHANEL MADEMOISELLE
29. 01. 2016 09.44
+1
++++ vstalaprimorska 2- vidi se, da zelo razumeš situacijo v kateri smo. Vsi ti ljudje so sporni in nam bodo ogromno škode naredili, JO ŽE DELAJO.
mare2405
28. 01. 2016 21.31
+19
Prejšnje vodstvo DUTB je zaradi prodaje Save odletelo. Kolikšne so plače sedanje uprave DUTB???? Kje so informacije JAVNEGA značaja???? Drugače pa je vse to en velik nateg davkoplačevalcev, da mu ni para. Vse se enkrat konča...
Frane Šajn
28. 01. 2016 21.03
+6
dajte mir s tem se bo Cmeriju zmešalo!?
bojer
28. 01. 2016 20.50
+16
To je res nekaj dolgoročno dobrega, najprej sanirajmo davkoplačevalci, potem prodajo in nekdo obogati....
rokinja
28. 01. 2016 19.42
+13
Ta gospod, kadar je govora o gospodarstvu, takrat tako počasi in nerazumljivo govori, kot da bo ravnokar izdahnil. Tukaj je bil pa glasen, kot le kaj, brez veze, itak so vse zafurali, v bistvu SMC s Cmerarjem na čelu.