Gospodarstvo

Namen Lex Mercatorja je bil očitno dosežen

Ljubljana, 07. 09. 2017 13.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Tako imenovani zakon Lex Mercator, ki je omogočil, da je bil v upravo Mercatorja imenovan izredni član, ki je spremljal poslovanje med Mercatorjem in koncernom Agrokor, je dosegel svoj namen, saj je preprečil, da bi Agrokor dodatno obremenil Mercator, pravi minister Počivalšek. Z njim se strinja tudi izredni član uprave Planteu.

Izredni član uprave Mercatorja, ki je bil imenovan na podlagi posebnega zakona in je zadolžen za spremljanje poslovanja med Mercatorjem in večinskim lastnikom, koncernom Agrokor, je preprečil dodatno obremenjevanje Mercatorja, ocenjuje gospodarski minister Zdravko Počivalšek. S tem je zakon dosegel svoj namen, meni.

"To, da se po nastopu mandata izrednega člana uprave niso dogajale stvari, ki bi bile na škodo Mercatorja, ne pomeni, da teh stvari v preteklosti ni bilo. Vidi se, kakšno je bilo stanje pred nastopom mandata in potem," je povedal minister za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Počivalšek je zadovoljen z dosedanjim delom izrednega člana uprave Mercatorja.
Počivalšek je zadovoljen z dosedanjim delom izrednega člana uprave Mercatorja. FOTO: 24ur.com

Učinek zakona o pogojih imenovanja izrednega člana uprave v družbah sistemskega pomena za Slovenijo, tako imenovani Lex Mercator, po katerem je bil na predlog vlade v začetku maja letos za izrednega člana uprave Mercatorja imenovan Gregor Planteu, je imel tako po ministrovih besedah 'preventivni' učinek, pokazal pa se je pri načrtih v BiH.

"Izredni član uprave Mercatorja je odločilno prispeval k temu, da možnost, ki je sedaj na mizi - da Mercator nazaj prevzame svoje lastniške in najemniške trgovine, ne pa vseh, tudi lastniških in najemniških Konzumovih trgovin - ne pomeni dodatnih obremenitev Mercatorja," je dejal Počivalšek.

Planteu je po ministrovih besedah nasprotoval rešitvam, ki so bile sprva na mizi in bi pomenile obremenitev Mercatorja, izredni pooblaščenec hrvaške vlade v Agrokorju Ante Ramljak pa je nato sprejel ponudbo, ki jo je dal Mercator. "Tako da smo prišli do tega, da je Lex Mercator verificiran v praksi," je ocenil minister.

Planteu je skladno z mandatom nadziral ves promet med Mercatorjem ter Agrokorjem in z njim povezanimi družbami - neposreden in posreden promet, promocijske aktivnosti, najemniške aktivnosti, transferne cene. Minister se je po lastnih besedah s Panteujem temeljito pogovoril in je zadovoljen, da je bil osnovni namen zakona - suspendirati koncernski privilegij - dosežen.

"Po naši zakonodaji ima podjetje mati pravico dajati navodila, ki so hčerinski družbi v škodo, če se to na dolgi rok poravna. V primeru, da pa je mati insolventna, kar Agrokor je, se to ne bi nikoli izravnalo. Tukaj smo iskali temelj, da smo pripravili zakon, in izredni član uprave ima možnost preprečiti takšna prizadevanja," je povedal minister.

O usodi Mercatorja v prestrukturiranju Agrokorja ne želi ugibati. Mercator je delujoče podjetje, je družba sistemskega pomena, ima 10.000 zaposlenih, 1,5 milijarde evrov prometa, povezave s slovenskimi dobavitelji na ravni 500 milijonov evrov, je poudaril minister in dodal, da družbo neodvisno od težav v Agrokorju zaradi sprememb v panogi čakajo veliki izzivi.

Na eni strani so učinkoviti diskontni prodajalci, na drugi različni trgovci, ki so precej na udaru, pravi minister in dodaja, da se bo moral zaradi tega Mercator prestrukturirati. Po njegovem mnenju bo moral najprej rešiti logistične izzive, se prestrukturirati v smislu produktivnosti in načina prodaje.

"Mislim, da bo moral iskati rešitve v smeri lokalno - kakovostno," je dejal, hkrati pa poudaril, da ni njegova stvar, da družbi daje nasvete. "Verjamem, da poslovodstvo Mercatorja dobro ve, kakšni so izzivi, in da se bodo odzvali v tej smeri," je dodal.

O usodi Mercatorja v prestrukturiranju Agrokorja minister ne želi ugibati.
O usodi Mercatorja v prestrukturiranju Agrokorja minister ne želi ugibati. FOTO: POP TV

Kar se tiče povezave z Agrokorjem, si želi le to, da pride v lastniškem smislu do preobrazbe, ki bo omogočala, da bo Mercator še naprej opravljal svojo funkcijo in bo dobro povezan s slovensko dobaviteljsko verigo. Pri tem pa ni pomembna nacionalnost lastnika, temveč da bo imel "osnovo v ekonomiji in konkurenčnosti".

"Obstoječi model ni bil problematičen zaradi vprašanja domači ali tuji lastnik oz. kdo je tuji lastnik, ampak je izvirni greh za težave, ki je pripeljala do sedanjega stanja, ta, da je imel konglomerat lastno proizvodnjo in lastne trgovine ter ni deloval na ekonomskih temeljih," je ocenil Počivalšek.

Kot slovenski minister ocenjuje, da je bil Agrokorjev nakup Mercatorja proti slovenskim interesom, saj je imel Agrokor svojo predelovalno industrijo, kar pomeni, da je ogrožal slovensko, še posebej, če je sistem deloval na neekonomskih temeljih. "To je vodilo do kolapsa in to so občutili tudi slovenski dobavitelji," je ocenil.

Planteu: Zakon deluje zelo preventivno

Planteu je dejal, da je Mercator v prvem trimesečju po sprejemu posebnega zakona za njegovo zaščito deloval v skladu z določili zakona in do izčrpavanja s strani njegovega večinskega lastnika Agrokorja ali z njim povezanih oseb ni prišlo. Planteu koristi zakona vidi v njegovem preventivnem delovanju. "Zakon deluje zelo pozitivno in je pomembno posegel v tok dogodkov," je dejal.

Kot je dodal, zakon o pogojih imenovanja izrednega člana uprave v družbah sistemskega pomena za državo deluje zelo preventivno, poleg tega je odvzel tudi določeno mero posrednega in neposrednega pritiska na Mercator ter v nekaj primerih pripomogel, da so uspeli izpogajati boljše pogoje za slovenskega trgovca.

Poročilo zajema trimesečno obdobje, začenši z 8. majem, ko je vlada ugotovila, da je Mercator družba sistemskega pomena. V tem obdobju so vsi Mercatorjevi posli, sklenjeni z večinskimi lastnikom Agrokorjem in z njim povezanimi družbami, ustrezali načelom vestnosti, gospodarnosti in verodostojnosti, je povedal Planteu. "Družba pri nobenem poslu ni bila prikrajšana oz. kakorkoli oškodovana," je dodal.

Pregledali so tudi stanje terjatev in obveznosti. Mercator je do Agrokorja prijavil za 8,397 milijona evrov terjatev, koliko bo poravnanih, pa bo po Planteuovih besedah odvisno od razvoja dogodkov na Hrvaškem.

Poročilo se nanaša samo na posle Mercatorja s svojim insolventnim večinskim lastnikom in ne na celotno skupino Mercator. V njem so zajeti vsakodnevni posli z Agrokorjem in družbami v njegovi skupini, ki se nanašajo na nabavo in prodajo trgovskega blaga, financiranje, nepremičnine, marketinške storitve, storitve informatike ter storitve v zvezi s kartico Pika.

Največ pomislekov je bilo pri financiranju. "A v tem obdobju Mercator ni podeljeval nobenega poroštva, garancije, posojila, jamstva ali podobne zaveze Agrokorju ali z njim povezanim družbam," je dejal Planteu.

"Resnično verjamem, da je zakon spremenil tok dogodkov, deluje preventivno," je povzel Planteu. Tveganje, da bi prišlo do prevzema Agrokorjevih obveznosti, je bilo največje pri poslih v BiH. "Takih primerov je bilo kar nekaj," je dejal in ponovil, da je zakon zagotovo kar nekaj poskusov izčrpavanja Mercatorja ustavil, preden bi sploh prišli na dnevni red.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tali?ni tom
10. 09. 2017 17.53
tale upravnik al kaj je mnogo preveč krili z rokami! ponavadi z rokami "govorijo" ljudje ki nimajo glih nekega pojma!
kimg
08. 09. 2017 11.12
+1
Zdaj pa bodo še v Bosno slili...Že v Sloveniji je mercator daleč najdražji z najmanj kvalitetno agrokor robo, v Bosni pa nimajo dnarja. A mislite, d abo tam kdo kupoval tole precenjeno balkansko robo?
Melaj
07. 09. 2017 21.33
+1
Ni kaj vec objokovati zgresene poteze in vse slabo, kar je drzava in njihovi podporniki..sponzorji iz podjetniskih vrst storili narodu, ki vas voli in prezivlja. Vem kaj si vsi udelezeni..posredno in neposredno zasluzijo. Bolje pa je, da tega ne javno napisem. Ce bi odlocal, vem, da si ne bi vec zaleli ziveti...Tako drago bi placevali grehe.
srebrnibreg
07. 09. 2017 19.05
+1
Mercator je še ena Janševa zabloda, ker je podaril njegove delnice Šrotu in Bavčarju zaradi maščevanja Jankoviču- Seveda bi sedaj sektaši spet svinjarijo svojega idola prevalili na levico kot vedno.
vezuv_
07. 09. 2017 16.27
+4
Zdaj se potegujete za mercator ko teče voda v grlo, prej bi mislili in ne da ste ga na vrat na nos prodali in to insolventni materi - Agrokor je že ob nakupu Mercatorja bil insolventen.
fljfo
07. 09. 2017 16.13
-1
Poglavitni namen vladajočih je " Lex prodaj vso državno srebrnino bratom Hrvatom"
Madeni
07. 09. 2017 15.35
-1
FDV Slovenska LEVICA..IN SEDANJI LEVI CIRKUS ne prizna in ne pozna pojma PRIVAT LASTNINA..in kaj je lastnik..ti še vedno živijo v Kolhozih, zadružništvu, družbeni lastnini i partiji kot gonilni sili razvoja ( sedaj Javni sektor )..Ker take kozlarije lohka pišejo samo FDV jevci-..( Udruženi rad )..
Aijn Prenn
07. 09. 2017 15.16
+8
He he he he... V vsej zgodovini po osamosvojitvi so nas naši "prijatelji hrvatje" še vedno prinesli okoli. Malo še počakajmo, da bomo videli kako so nas tokrat. ;-))
PS2Xministri
07. 09. 2017 18.17
+5
PAZTIR...zapomni si..NAŠI DOBAVITELJI NE BODO DOBILI PLAČILA..
kameltrajbar
07. 09. 2017 14.59
-3
...brawo vlada...:)