Gospodarstvo

Po znižanju bonitetne ocene španskih bank rekordna donosnost

Madrid, 12. 06. 2012 17.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po znižanju bonitetne ocene Španije je bonitetna hiša Fitch znižala še dolgoročne ocene kreditnega tveganja 18 španskih bank, 15 bankam pa je znižala tudi ocene vitalnosti. Donos do dospelosti 10-letne španske obveznice je dosegel najvišjo raven od uvedbe evra.

V Fitchu so svojo odločitev o bonitetnih ocenah bank utemeljili z znižanjem bonitetne ocene države z A na BBB, za katerega so se odločili 7. junija. Prav tako so pri izračunu novih bonitetnih ocenah upoštevali tveganje, da bi se lahko obseg slabih posojil v določenih bankah še povečeval.

V bonitetni hiši so sicer opravili stresne teste španskega bančnega sistema kot celote in posameznih bank. Na podlagi ugotovitev ocenjujejo, da bi španske banke potrebovale med 50 in 60 milijardami evrov svežega kapitala.

Firch znižuje ocene bank
Firch znižuje ocene bank FOTO: Reuters

Fitch je nekaterim bankam bonitetne ocene znižal za dve stopnji, pri še nekaterih pa je obete iz stabilnih spremenil v negativne. Največjima bankama, Banco Santander in Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA), je ocene znižal že v ponedeljek. "Znižanja dolgoročnih ocen kreditnega tveganja odražajo podobne pomisleke, kot smo jih izrazili pri znižanju bonitetne ocene države Španije," ob tem pojasnjujejo v Fitchu. Izpostavljajo predvsem napoved, da bo Španija letos in prihodnje leto tičala v recesiji.

Današnja poteza je prizadela izključno domače bančne institucije. "Njihova sposobnost ustvarjanja dobička, tveganje, dostop do financiranja in stroški le-tega so močno odvisni od španskega gospodarstva in nepremičninskega trga," pravijo analitiki bonitetne hiše.

V Fitchu so danes poudarili tudi, da dogovor Španije z evroskupino, v skladu s katerim so Španiji zagotovljena evropska sredstva za dokapitalizacijo bančnega sektorja, ne bo pozitivno vplival na bonitetno oceno države. Pravijo namreč, da so možnost pomoči že upoštevali pri svoji prejšnji oceni.

Španija je vse bolj pod pritiskom vlagateljev, ki za njene dolžniške papirje zahtevajo vse večje donose. Zahtevana donosnost se je po podatkih sistema Factsheet danes povzpela vse do 6,81 odstotka.

Močni so tudi pritiski na Italijo, saj se je donos do dospelosti njene 10-letne obveznice zvišal na 6,156 odstotka. Po mnenju vlagateljev gre za čisto paniko na finančnih trgih. Ti pred grškimi parlamentarnimi volitvami, ki bodo potekali ta konec tedna, pospešeno vlagajo v dolarje in v denar ter se izogibajo vsakršnemu tveganju.

Dolžniške težave držav z evrom znižujejo tudi vrednost skupne evropske valute. Ta je trenutno vredna okoli 1,2443 dolarja, potem ko je bila še opoldne nad vrednostjo 1,25 dolarja.

Španija je v soboto potrdila, da bo zaprosila za sredstva evropskega začasnega sklada za zaščito evra (EFSF), s katerimi bo dokapitalizirala bančni sektor. Evroskupina je sporočila, da državi ponujajo do 100 milijard evrov. V zameno za ta denar bo morala Španija izvesti reformo bančnega sektorja.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Pandemia
13. 06. 2012 13.27
+2
in spet nadaljevanje najbolj popularne nadaljevanke na svetu: Boniteta. pred 5 leti ni imel pojma povprečen človek o tej privat instituciji. baje, da letos nebo dosti pomaranč in zato bo Fitch zbil oceno naravi!!!namesto 3xA bo imela samo še BB- in bo zlezla narava v recesijo. Kar naenkrat bo sonce samo še 4 ure na dan, ker bo moralo izvesti varčevalne ukrepe in trava bo rastla počasneje, nekje se bo zgodilo da sploh nebo rabilo kosit, ker se bo trava zmanjšala-znižala. baje pa bo pospešila gospodarstvo z ukrepom dežja in toče, da bi pospešila rast njenega gospodarstva in uničila plevel. Zakaj nam ne povejo, da so banke brez našega denarja in da če ga hočemo ga nemoremo dobit nazaj??? Izračun: Marjan položi na banko: 1000 Dobi obresti: 3%= 30 banka posodi(to je marjanov denar) 10000(1 proti 10) Ivanu po 8% obrestni meri: 800 kar pomeni: 770 dobička. potem pa je banka v izgubi!!! ni glih tako, ampak najbolj enostavno prikazano. Pa da se ne gremo še drugih finančnih igric kjer so razlike tudi do 1000%. Folk se sploh ne zaveda kake igrice se grejo z njihovim denarjem in to all over the world bank kartel. Če pa jim ne rata posel pokličejo državo in zagrozijo da nebo dinarčkov na bankomatu jutri. potem pa mi(držaava) spet ček napišemo da do svojega denarja pridemo in tako ponavljamo v neskončnost. Potem pa pride boniteta in ti reče da si manj vreden kot včeraj. Lastniki bank se kregajo,kjer je dejansko bančna vojna. napočil je trenutek ko azija z veliko žlico zmaguje bančno vojno.
alterego
12. 06. 2012 20.40
+2
te bonitetne ocene niso več samo bedaste, so navaden kriminal, ki omogoča insajderjem kovanje neslutenih dobičkov pri finančnih malverzacijah!!!