Gospodarstvo

Po Turkih se zdaj za radeško papirnico zanimajo Dubajci

Radeče, 03. 09. 2013 14.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/N.Š.K.
Komentarji
5

Za radeško papirnico in Muflon naj bi se tokrat zanimali Dubajci. Tako so tik pred zdajci preklicali napovedano javno dražbo, na kateri bi družba Radeče papir v stečaju prodajala hčerinsko družbo Muflon.

Dubajska družba Emkaan je novo upanje za Radečane.
Dubajska družba Emkaan je novo upanje za Radečane. FOTO: POP TV

Celjsko okrožno sodišče je preklicalo za danes napovedano javno dražbo, na kateri bi družba Radeče papir v stečaju prodajala hčerinsko družbo Muflon. Pojavil se je namreč nov kupec, ki želi kupiti tako papirnico kot tudi Muflon, je pojasnil stečajni upravitelj radeške papirnice Borut Soklič. Gre za dubajsko družbo Emkaan.

S ponudbo Emkaana, ki je že opravil skrbni pregled poslovanja obeh omenjenih družb, se je že seznanil tudi upniški odbor radeške papirnice. Soklič se bo poskušal v naslednjih dneh s predstavniki Emkaana pogajati o ponudbi oziroma opraviti določena usklajevanja. Koliko Emkaan ponuja za papirnico in Muflon, ni želel razkriti, dejal pa je, da je znesek zagotovo večji, kot če bi družbi prodali po izklicnih cenah.

Emkaan je dubajska družba, ki se ukvarja z notranjim oblikovanjem in s tem povezanimi izdelki.

Za Muflon je izklicna cena znašala 100.000 evrov, zadnja izklicna cena za radeško papirnico pa je bila določena v višini 2,5 milijona evrov.

Pred Dubajci so se za posel zanimali že Turki in Francozi

Za radeško papirnico se je še pred prvo javno dražbo novembra lani zanimala turška družba Saray iz Ankare, ki je opravila skrbni pregled papirnice, vendar nato ni vplačala niti varščine v višini 618.400 evrov.

Država je sicer Turkom ponudila subvencijo za zaposlovanje delavcev, gospodarsko ministrstvo pa je izrazilo interes za subvencioniranje investicij v tehnološko posodobitev papirnice.

Turki so za radeško papirnico najprej ponujali 15 milijonov evrov, po opravljenem skrbnem pregledu pa so ponudbo znižali na 6,1 milijona evrov. Ko država ni pristala, da bi tri leta subvencionirala prispevke za delavce papirnice, so ponudbo še dodatno znižali na 1,2 milijona evrov.

Od države so tudi zahtevali, da se odreče davku od dohodkov pravnih oseb, vendar je država tudi ta predlog zavrnila. Vmes pa so si Turki premislili in sporočili, da so pripravljeni plačati ta davek, če bodo poslovali z dobičkom. Njihov zadnji predlog se je nanašal na brezplačni triletni najem papirnice.

Skrbni pregled je opravila tudi francoska družba Oberthur. Predstavniki te družbe so stečajnemu upravitelju Sokliču novembra lani pojasnili, da so tiskarji, ne obvladujejo pa izdelave papirja. Ocenili so tudi, da je treba radeško papirnico nujno tehnološko posodobiti. Po tehtnem premisleku pa so Francozi ugotovili preveliko tehnološko tveganost pri radeški papirnici in so Sokliča obvestili, da se prve javne dražbe ne bodo udeležili.

Tajska multinacionalka Double A je bila pripravljena za radeško papirnico odšteti približno sedem milijonov evrov, vendar je zavrnila podpis sporazuma o varovanju podatkov pri skrbnem pregledu.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Lutra Lutra 1
04. 09. 2013 14.07
+3
Dubajci? Kdo to verjame? Samo Butalci !
jazbec44
04. 09. 2013 09.05
+3
Dobrodošli tujci v deželo poštenih, delavnih,naivnih in prestrašenih.Delali bomo tudi za 300 eur,samo ne nas tepst.
gostgozd
04. 09. 2013 09.04
-1
še en izmed tolikokrat videnih problemov. slovenec ves ponosen in poln samsebe in svojega meneđeriranja. slovenec nima pojam o vodenju je nesposoben izčrpa firmo in jo skratka spravi na kant. za propadlo firmo nujno potrebno obnove se zanimajo tujci, ki bi jo mordamorda lahko rešili (z dovolj veliko finančno inekcijo in posodabljanjem) .. slovenci postavijo tako bolano ceno in pogoje, da se jim smeji ves svet. tujci odidejo. firma do konca propade. slovenec ves ponosen. ..in slovenec še naprej živi v iluziji, kako ves svet pojma nima kolk smo mi najboljši in delamo najboljše in najlepše obleke, najbl hude lesene žlice, super motorje, najmehkejši skretpapir, mamo najlepše plaže, najboljšo kokakolo, najvišji triglav, najglasnejšo harmoniko, edini na svetu imamo pršut, štorkljo in čipko .. skratka smo vsi žalostni, ker veliki svet ne sprevidi kako smo ubistvu slovenci najboljši in najlepši! povrh vsega pa tako majhni in tako skromni....
vikc1
03. 09. 2013 21.04
-3
BANDA. ŠE TO POKRADEJO KAJ BO POL Z DELAVCEM
strojnik500
04. 09. 2013 07.37
+8