Gospodarstvo

Po Trumpovi zmagi za zdaj ni pričakovati novih pogajanj o TTIP

Bruselj, 11. 11. 2016 12.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Po zmagi republikanca Donalda Trumpa na ameriških volitvah za zdaj ni pričakovati novih krogov pogajanj EU in ZDA o trgovinskem sporazumu TTIP. Ministri EU za trgovino pa so v Bruslju razpravljali o naukih, ki jih prinaša saga s Ceto. EU bo morala bolje opravljati nalogo pojasnjevanja koristi proste in poštene trgovine, je razpravo povzel slovaški minister za gospodarstvo Peter Žiga.

Proti sporazumu TTIP so potekali številni protesti.
Proti sporazumu TTIP so potekali številni protesti. FOTO: AP

Ministri EU za trgovino so danes v Bruslju razpravljali o naukih, ki jih prinaša saga s sporazumom EU in Kanade, znanem po angleški kratici Ceta.

EU bo morala bolje opravljati nalogo pojasnjevanja koristi proste in poštene trgovine, je razpravo povzel slovaški minister za gospodarstvo Peter Žiga, ki je vodil zasedanje.

Boljše pojasnjevanje je po besedah slovaškega ministra nujno, da ne bodo javne razprave zaznamovali miti in ustrahovanje. "Milijoni delovnih mest so odvisni od izvoza," je še izpostavil Žiga.

"Lekcija, ki smo se je vsi skupaj naučili, je, da je res potrebna večja transparentnost in več komunikacije, tudi med samim postopkom pogajanj, ter še večja vpletenost nacionalnih parlamentov, nevladnih organizacij in splošne javnosti," je poudarila tudi državna sekretarka na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Eva Štravs Podlogar.

Na vprašanje, ali načrtuje Slovenija kakšne spremembe v komunikaciji o trgovinskih sporazumih z javnostjo, je državna sekretarka odgovorila, da bo očitno treba storiti še več ter da je nedvomno potreben zelo korekten in nenehen dialog z javnostjo, a konkretnejša ni bila.

Pojasnila je še, da prevladuje mnenje, da je nenaklonjenost sporazumom izraz strahu pred grožnjami globalizacije, veliko brezposelnostjo ter islamom in migranti.

"Treba je uravnoteženo govoriti tudi o priložnostih, ki jih prinaša mednarodna trgovina, za veliko majhnih držav je ključna za rast ekonomij," je poudarila Štravs Podlogarjeva.

Celovit gospodarski in trgovinski sporazum (Ceta), ki naj bi veljal za zgled na področju okoljskih in drugih standardov, naj bi odpravil več kot 99 odstotkov carin v trgovini med EU in Kanado. Njuna trgovina naj bi se povečala za 12 milijard evrov letno.

A kljub temu je bila pot do podpisa trnova. Sporazum bo začel začasno veljati po potrditvi v Evropskem parlamentu, predvidoma decembra ali januarja prihodnje leto. Sledila bo ratifikacija v nacionalnih parlamentih članic EU, ki bi lahko trajala leta.

O konkretnem časovnem načrtu ratifikacije v Sloveniji je po besedah državne sekretarke prezgodaj govoriti, saj se najprej čaka na nekaj mnenj sodišč v povezavi z določenimi mednarodnimi sporazumi.

Po Trumpovi zmagi za zdaj ni pričakovati novih pogajanj o TTIP

Po izvolitvi Donalda Trumpa za novega predsednika ZDA pravzaprav ne vemo, kaj se bo zgodilo, je izpostavila Cecilia Malmström, evropska komisarka za trgovino, ob prihodu na zasedanje ministrov EU za trgovino v Bruslju. Počakati je treba na oblikovanje Trumpove administracije, pri čemer je pričakovati, da TTIP ne bo njihova največja prioriteta, je še dejala.

Trump namreč v predvolilni kampanji ni niti enkrat omenil TTIP. Z odklonilnim stališčem do Čezpacifiškega partnerstva (TPP) in Severnoameriškega prostotrgovinskega sporazuma (Nafta) je tudi jasno povedal, da ne mara velikih regionalnih trgovinskih sporazumov, je pojasnila komisarka. Tudi slovaški minister za gospodarstvo Peter Žiga, ki je vodil zasedanje, je poudaril, da bo treba naslednje korake oceniti po vzpostavitvi nove ameriške administracije. "Na potezi je ameriška stran. EU nikoli ne zapre vrata dialogu," je izpostavil.

Štravs Podlogarjeva meni, da lahko premor traja tudi leta.

Konec pogajanj v tem letu, kar je bil prvoten načrt, seveda ni več mogoč, komisarka je po skandinavsko pragmatično povedala, da je težko napovedati, koliko časa bo trajal ta pogajalski premor - najmanj šest mesecev, lahko pa minejo tudi leta, je povzela državna sekretarka.

O tem, kaj ta negotovost pomeni za mandat EU, Štravs Podlogarjeva pravi, da evropske države, ki so bile že doslej zelo naklonjene čim hitrejšemu tempu, tudi zdaj menijo, da je treba pogledati, kaj je bilo doslej v 16. krogih dobrega izpogajanega in vzeti to za osnovo za naprej. Druge pa imajo še naprej pomisleke, kako naprej.

Slovenija meni, da je treba to obdobje premora izkoristiti za premislek. "V neuradnih pogovorih smo se tudi pošalili, da imamo prvo damo ZDA," je dodala državna sekretarka.

Sploh pa, za pogajanja potrebuješ pogajalskega partnerja in za zdaj se še ne ve, kako bodo Američani pristopili, je sklenila Štravs Podlogarjeva.

Neuradno so sicer nekateri viri v Bruslju pred ameriškimi volitvami izpostavljali, da bi bila usoda TTIP vprašljiva tudi, če bi zmagala demokratka Hillary Clinton

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
14. 11. 2016 16.24
-5
Delovna mesta izginjajo zaradi tehnologije, roboti, avtomati, digitalizacija... V Ameriki ima Rust Belt probleme, Pitsburgh, Detroit, Philadelphia..., stara delovna mesta so izginila, poglej, v jeklarnah zdaj naredijo dvakrat več jekla, pa s pol manj delovne sile, v avto tovarnah zdaj vse barvajo roboti, to so prej bila ena najbolj umazanih delovnih mest.
kapljač1
12. 11. 2016 20.12
+4
Počakte mediji najprej, da dec pride v belo hišo. Da vas ne bo treba obravnavat, kot z mediji počne Erdogan. Sej pa "človk pri tej novinarski pameti, nima duge izbire"
ONniON
12. 11. 2016 19.37
upam da res ne
nikhrast
11. 11. 2016 16.10
-21
Ne vem kje so carine spodbudile ekonomijo. Folk se boji konkurence, pa inovacije, pa nove tehnologije..., samo živeti v preteklosti je nevarno, cajt te povozi če se ne prilagodiš. Nekatera delovna mesta so izginila, pojavljajo se nova, digitalizacija... Poglej kaj vse delajo roboti v avto industriji...
Iluzionist
11. 11. 2016 18.59
+13
carine lahko spodbudijo razvoj domačih panog gospodarstva, če je naprimer domače gospodarstvo preveč usmerjeno v prodajo surovin tujcem, v zameno pa uvaža gotove proizvode, primer v sloveniji je lesna industrija, kjer vozimo hlode v tujino, nazaj pa vozimo pohištvo
290ktober
11. 11. 2016 19.40
+14
ne bluzi o carini, glavni problem je prevlada multinacionalk nad državo ,ker ni pristojno eu sodišče.
Cofar
11. 11. 2016 22.49
+12
nikhrast ne veš kaj govoriš. Cajt nas bo povozil, ko bo 90% ljudi delalo samo še za tekoče stroške. Lahko na trg plasiramo nove in nove najbolj inovativne produkte.... ampak kaj boš z njimi, če je zanimanje za njih pičlo ali ga skoraj ni, ker ljudje nimajo denarja. Pogodbe ala TIPP in CETA so narejene ravno za multinacionalke. Velika podjetja.
nikhrast
12. 11. 2016 16.05
-5
Pa kaj da nima folk denarja, brezposelnost je pod 5%, pa saj učitelj lahko zasluži $100 tisoč, zidarja pa ne boš dobil za manj kot $50 na uro.
nikhrast
12. 11. 2016 16.07
-5
Poglej kaj so carine naredili za Jugo, bankrotirala je, zaprt market, kvaliteta izdelkov na nuli. Poglej kako so se delali norca z Yugo avtom.
nikhrast
12. 11. 2016 16.09
-5
Pa poglej kako nizka je cena tehnoloških izdelkov, TV, kamere, laptopi... cene so neverjetbo padle.
TATANJA
11. 11. 2016 15.38
+12
Super!!!!in.to naj traje in traje ..
ONniON
11. 11. 2016 14.56
+27
upam da vsi sporazumi PROPADEJO !
nikhrast
11. 11. 2016 15.59
-19
pa da se uvedajo carine, traparija da Slovenija izvaža toliko v Nemčijo.
Foen
11. 11. 2016 14.26
+21
torej, TTIP naj bi bil v škodo evropejcem, TTIP naj bi bil v škodo američanom. Kdo bi potmetakem pridobil? soros pa razni nestleji al kaj?
Bofur
11. 11. 2016 14.14
-2
Dajmo, bodimo pravi teoretiki zarote, Clintonova sploh ni bila namenjena zmagati, njena vloga je bila eliminacije elitam zelo nevarnega za Američane "revolucionarnega socialista" za nas Evropejce zelo zmernega demokratičnega in parlamentarnega social-demokrata Sandersa. In nalogo je Clintonova opravila z odliko. Sanders je poniknil. Sandersa so izrinili. Protestnike Okupirajmo Wall Street so onemogočili. Ni jih. Izginili so z naslovnic. Takrat, ko bo Trump samo omenil možnost, da bi polovili lopove z Wall Streeta, bodo utišali tudi njega. Lastna stranka bo zahtevala impičment. Demokrati so tista stranka, ki je uničila gibanje Okupirajmo Wall Street, ki je protestnikom proti kriminalnim finančnim elitam vzela njihovo ost, Bernieja Sandersa.
Foen
11. 11. 2016 14.25
+5
sanders je blef. Če bi iskreno nagovarjal potencialne volivce ne bi nikoli spaktiral s klintonovo. sellout.
nikhrast
11. 11. 2016 16.02
-4
Sanders je za Slovence desničar, pa kaj bi sam, Congress in Senate bi bila v rokah republikancev.
Mauzahecmauzares
11. 11. 2016 17.30
+2
Zato je Sanders podprl Clintonovo, ker se ga je hotla znebit....ti pa mas ideje....v Ameriki steje samo zmaga ....
AjdeMiPopuši
11. 11. 2016 13.20
-1
Bo američanom dovolil prenos filmov, muzik...?
Kollerik
11. 11. 2016 12.47
+5
No ja, le zakaj TTIP, če je sporazum CETA že podpisan? Bodo prišli k nam v EU skozi stranska, kanadska vrata, nč bat...
nikhrast
11. 11. 2016 16.05
-3
Podružnice ameriških kompanij so že zdaj v Evropi. Zakaj pa gredo na Irsko, nižji davki.
me987
11. 11. 2016 12.42
+27
sedaj so obljubljene provizije (če bi bil TTIP sprejet) splavale po vodi.. kristalno jasno je postalo, koliko je res pomemben ta sporazum, prav tako CETA. prej brez ttip sploh ne bi preživeli, zdaj pa so že vsi papirji v košu za smeti.. jaz sem extra zadovoljen.