Gospodarstvo

Po praznikih bomo prejeli prve informativne izračune dohodnine

Ljubljana, 29. 03. 2013 13.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po velikonočnih praznikih bo v slovenske nabiralnike priromal prvi sveženj informativnih izračunov dohodnine za leto 2012, sporoča Durs. Prva izplačila bodo 31. maja, premalo plačano dohodnino pa bo treba poravnati do 3. junija.

Informativni izračun
Informativni izračun FOTO: POP TV
"Sporočamo vam, da bo prvi sveženj informativnih izračunov dohodnine za leto 2012 odpremljen na pošto 2. aprila 2013, zavezanci pa jih lahko v svojih poštnih nabiralnikih pričakujejo od 3. aprila 2013,'' so danes sporočili predstavniki Davčne uprave RS. Informacije o izdanih informativnih izračunih dohodnine bo Virtualna Davčna Asistentka (VIDA) sporočala od 2. aprila dalje, isti dan pa bodo davčni zavezanci, ki imajo digitalno potrdilo in so registrirani v sistemu, svoje informativne izračune videli tudi prek sistema eDavki.

Kot je znano, je vsako leto približno milijon davčnih zavezancev. Durs dohodnino najprej izračuna tistim, ki ne uveljavljajo olajšave za vzdrževane družinske člane in nimajo dohodkov od oddajanja premoženja v najem, opravljanja dejavnosti oziroma katastrskega dohodka. Tisti, katerih odmera je bolj zahtevna, prejmejo izračune pozneje, in sicer predvidoma v prvih dneh junija.

Tudi letos se lahko zavezanci o morebitni izdaji informativnega izračuna pozanimajo pri virtualni davčni asistentki Vidi.
Tudi letos se lahko zavezanci o morebitni izdaji informativnega izračuna pozanimajo pri virtualni davčni asistentki Vidi. FOTO: Davčna uprava

Izplačila bodo 31. maja, premalo plačano dohodnino pa bo treba poravnati do 3. junija

Na prvi paket se bo mogoče pritožiti najpozneje do 3. maja. Če se bodo zavezanci z izračunom strinjali, bodo morali morebitno premalo plačano dohodnino doplačati najpozneje do 3. junija, preveč plačano dohodnino pa jim bodo vrnili na bančne račune 31. maja. Zadnji dan maja bo sledil drugi paket izračunov. Za te zavezance se bo rok za ugovor iztekel 1. julija, medtem ko je datum vračila dohodnine določen 26. julija, zadnji rok za doplačilo pa 31. julija.

Durs informativne izračune že nekaj let pošilja z navadno pošto, za vročene pa velja 15. dan od datuma odpreme.
Izračuna ne bodo prejeli zavezanci, za katere davčna uprava od izplačevalcev dohodkov ni prejela podatkov o odmeri dohodnine. Tisti zavezanci, ki do 15. junija izračuna ne bodo prejeli, bodo morali napoved vložiti sami, in sicer v času od 15. junija do 1. avgusta.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sony 2013
30. 03. 2013 21.39
+1
Odlično spet bom dobil prebližno 370eur nazaj kot do zdaj.