Gospodarstvo

Po pomoč prišli v zasebnih letalih

Washington, 20. 11. 2008 14.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Šefi avtomobilskih koncernov so v ameriški kongres prišli prosit za pomoč. Ostali so praznih rok, slišali pa so tudi kritiko, da se morajo korenito spremeniti.

General Motors ima velike težave s poslovanjem.
General Motors ima velike težave s poslovanjem. FOTO: Reuters

Demokratski voditelji kongresa so danes sporočili, da ameriška avtomobilska industrija še ne more računati na državno pomoč. Razlog za takšno odločitev je bilo tudi to, da so šefi treh avtomobilskih koncernov, ki so v torek prišli v kongres prosit za pomoč, v Washington prileteli v dragih službenih letalih.
Vodja senatne večine Harry Reid iz Nevade je dejal, da svojim davkoplačevalcem enostavno ne bi mogel razložiti, zakaj dajejo denar podjetjem, ki ga na drugi strani mečejo skozi okno in še vedno ne razumejo, da se morajo korenito spremeniti.

Reid je še povedal, da morajo podjetja do 2. decembra predložiti načrte za prestrukturiranje, iz katerih bo razvidno, kako mislijo preživeti konkurenco, ki dela boljše, cenejše, bolj varčne in okolju prijazne avtomobile.

Avtomobilska podjetja General Motors (GM), Ford in Chrysler želijo dobiti 25 milijard dolarjev pomoči iz proračuna, ker naj bi jim v nasprotnem primeru grozil propad. Stečajna zaščita po 11. poglavju oziroma prisilna poravnava naj ne bi prišla v poštev, ker ni mogoče najti investitorjev, ki bi bili pripravljeni podjetjem zagotoviti dovolj denarja, da se izvlečejo iz težav.

Avtomobilska podjetja prepričujejo kongres, da jim zmanjkuje denarja za poslovanje in so pred propadom, ki bi ogrozil širše gospodarstvo z izgubo milijonov delovnih mest. To bi lahko ameriško stopnjo brezposelnosti dvignilo na 10 odstotkov, saj bi propad velikih treh pomenil tudi propad njihovih dobaviteljev in povezanih podjetij.

Reševanju avtomobilske industrije z dodatnimi 25 milijardami nasprotuje Bela hiša, proti pa so tudi republikanci. Predsednica predstavniškega doma kongresa Nancy Pelosi iz Kalifornije je dejala, da denarja ne morejo dati, dokler jim avtomobilska podjetja ne pokažejo delujočega načrta za prihodnost.

Direktorji in predsedniki podjetij Rick Wagoner (GM), Robert Nardelli (Chrysler) in Alan Mullaly (Ford) so v torek v kongresu zatrjevali, da ni problem v njihovih avtomobilih, ampak v tem, da na trgu ni dovolj kreditov, zato so potrošniki prenehali kupovati avtomobile, poleg tega pa tudi sicer potrošniki v časih krize manj zapravljajo.

Kritiki so menili, da se skrivajo pred resnico, in v kongresu za zdaj ni volje, da bi nakazali dodaten denar poleg 25 milijard že odobrenih ugodnih posojil za prestrukturiranje.

Časnik Financial Times je sicer danes poročal, da se je podjetje Chrysler pripravljeno začeti pogajati o združitvi z GM, če dobijo denar, predsednik sindikata delavcev avtomobilske industrije Ron Gettelfinger pa je pozival ameriškega predsednika Georgea Busha in kongres, naj odobrijo pomoč, sicer tvegajo katastrofo.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (27)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dr.psiho
22. 11. 2008 07.08
+1
ja krizo oz.svoj minus bi delili...dobička pa ne...ja kje je zdaj kapitalizem in bla bla...zdaj pa zopet socializem...bomo vse razdelili...glufija je to ...jaz jim nedam nič..samo vlada jim bo pa dala vse kaj si zaželijo....ljudje pa so samo ovce,oz.krave na paši ki jih je treba še malo omolziti...kje so zdaj menađerji ki tako dobro zaslužijo svoj pošteno zaslužen dnar.........vse so pobrali ..okradli...sposodili...in zdaj ni več kaj vzeti.......to je pa zdaj delovski problem...ha ha ha neverjetno kaj se lahko še spomnejo...
finec
22. 11. 2008 06.35
Pa poglejte naše direktorje, ki jim je ta kriza prišla kot božji blagoslov, da lahko pometejo pod progo sadove svoje nesposobnosti.
deadea
21. 11. 2008 20.28
oropani smo v vseh pogledih. prvi korak je dvig svojega denarja iz banke. da se nebodo drugi koristili z njim
deadea
21. 11. 2008 20.26
+1
tocno tako, zivijo luksuzno zivljenje, ko jim dobicek gre navzdol pa bi radi imeli davkoplacevlaski denar. in se naprej luksuzno ziveli. tako je z nasimi direktorji. imajo mastno drage sluzbene avtomobile, se izogne davku nam pa drazijo cene in lazejo kako je to neizogibno. in banke prosijo za kredite ki jih seveda dobijo. to pa je vse nas denar. se pravi z nasim denarjem jih podpiramo. nam zvisujejo obresti in drazijo poloznice.
speedster7
21. 11. 2008 18.41
Kva eni dajete bedne komentarje!
yeyo.white
21. 11. 2008 14.54
jaklin: na raznih posnetkih se vidi. in pred tisto crvivo barako, ki se imenuje baza SD velikokrat stoji katrca. kje bo pa pahor imel kes za tak avto. s tistimi 1.8k evri nima kaj. tolk prizadet, da bo pa kredit vzel za 5 let pa verjetno ni.
jaklin
21. 11. 2008 10.11
men sta janša in pahor enako simpatična. me politika ne zanima, sam ne bit tolk naivni, da se on okoli vozi v katrci halo!!! sej pol ni čudn da vas tolk okol vrtijo, če pa jim vse verjamete!!!
Niko_K
20. 11. 2008 23.26
Jaklin, a ti si mal preveč janševe brezplačnike bral?
jaklin
20. 11. 2008 23.04
ja, ja s katrco čigav pa je bmw x6????
toncek-
20. 11. 2008 21.09
Če zaslužiš 584 bruto ti je pač vseeno, če propadejo vsa podjetja,vsi ki imajo polne riti pa jih je lahko strah.
m148
20. 11. 2008 17.53
Cel sistem je narobe zasnovan in je prav da se zruši da bi zgradili novi boljši in pravičnejši.LJudje ki živijo na svetu naj bi bili dokaj ravnopravni in deležni vseh dobrot in vseh pomanjanj v približno istem razmerju,pa temu ni tako . Kriza kapitalizma je neizogibna ke samo dobiček šteje in nič drugega.Nerazumem vlado našo in ne druge po svetu da dovolji premestitev proizvodnje v države z cenejšo delovno silo takim podjetjem ki so bila v lasti države in so jih pokupili (beri pokradli ) v bescenje razni novopečeni kapitalisti (lopovi) in v pohlepu za gromozanskim dobičkom preselijo proizvodnjo na kitajsko ,tajvan,romunijo,bosno in nevem kje vse ne domači delavci pa na cesto.Nevem kako potem v ostalem delu Evropske unije imajo delavci dva in po krat večje plače ko pa so njihovi izdelki na policah in povsod v kjeri koli trgovini cenejši kot pri nam. Ne mi rečt da delajo z izgubo. RECESIJA ME SPOMINJA NA GASTEIBAJTERJE KO SO ZASLUŽILI DENAR IN GA SPAKIRALI V ŠTUNF SE GA VEČ NISO DOTIKALI AMPAK SO JAMRALI KAKO JE TEŠKO,ČEZ EN ČAS PA Z NOVO MEČKO NA DVORIŠČU ŠE NAPREJ JOK IN STOK KAKO JE TEŠKO DA BI MU KR SAM REVEŽ PONUDIL DENARNO POMOČ.Zaradi mene naj čim prej vse propade da lahko gradimo boljše jutri za vse ne samo za nekatere.Vsak padec je dober če ne za nič drugega pa za nov začetek.
Lopahin
20. 11. 2008 17.15
hahahah...kje pa je to a u sloveniji..?
johndoe35
20. 11. 2008 17.15
-1
Glede privat avionov pa samo toliko ..v USA lsi lahko vsak tudi navaden delavec privošči manjše letalo. Je čisto normalno da imajo ta velika podjetja svoja letala.
Tunzl
20. 11. 2008 17.10
\"revež ne bo nikoli prosil ampak bo svojo stisko v sebi nosil\". Če misliš da to povsem drži si se uštel, saj po večini vsaki berač ali revež prosijači in navzven svojo stisko kaže, poleg tega se ta aforizem samo lepo čuje ker vsebuje rimo, kaj bistvenega pa ne pove. Bolše bi bilo, revež bo vedno prosil in navzven svojo nezadovoljstvo trosil:D
Aleta
20. 11. 2008 17.10
strelec_1320.11.2008, 17:00Pahor je car. Še vedno se naokrog vozi s katrco. Sicer bo imel zdej varovanje, pa s tem tut službeno vozilo, ampak vseeno nam daje lep zgled. Ne bodi tako naiven!!!!!
fantodfare
20. 11. 2008 17.09
Bojkot ameriških avtomobilov. To jih bi morda streznilo! He,he. Da bi potem peš romali v Canosso. He,he.
fantodfare
20. 11. 2008 17.08
Te ami menedžerji, tako in tako živijo v drugem svetu. Tko ko bi enem rekel, ki se vsak dan nalivajo s šampanjcem, naj pijejo vodo. he,he.
strelec_13
20. 11. 2008 17.00
Pahor je car. Še vedno se naokrog vozi s katrco. Sicer bo imel zdej varovanje, pa s tem tut službeno vozilo, ampak vseeno nam daje lep zgled.
hinko.murovec@siol.net
20. 11. 2008 16.44
Saj tudi v Sloveniji ni nič drugače, če bi upošteval še realno sorazmerje je tu še veliko huje. Smo pač v času post blaginje Janezka Jance in nagrajenega strokovnjaka Bajuka.
comment123
20. 11. 2008 16.34
To je nezaslišano.Bogate kapitaliste naj bi finančno podpiralo ljudstvo, tudi tisto, ki celo svoje življenje lahko samo sanja o proizvodih teh mogotcev.Če to ni narobe svet.Ni preveč modro,da bi pomoč dobili, naj se preusmerijo v kaj bolj potrebnega človeštvu.Prišlo jim bo v navado.