Gospodarstvo

Po odhodu Narata Sava z novim predsednikom uprave

Ljubljana, 19. 11. 2015 15.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Aleš Aberšek je novi predsednik uprave Save, potem ko je pretekli teden odstopil Matej Narat. Aberškov pomočnik bo dosedanji nadzornik družbe Matevž Marc. Tako Aberšek kot Marc sta bila imenovana začasno, saj je prihodnost Save zelo nejasna.

Nadzorni svet Save je za predsednika uprave družbe danes imenoval Aleša Aberška, dosedanjega člana uprave, ki bo na položaju nasledil Mateja Narata.

Narat je predsedniku nadzornega sveta Miranu Kraševcu prejšnji teden poslal predlog za sporazumno predčasno prenehanje mandata brez odpravnine.
Narat je predsedniku nadzornega sveta Miranu Kraševcu prejšnji teden poslal predlog za sporazumno predčasno prenehanje mandata brez odpravnine. FOTO: POP TV

Narat je predsedniku nadzornega sveta Miranu Kraševcu prejšnji teden poslal predlog za sporazumno predčasno prenehanje mandata brez odpravnine. Nadzorni svet je odstop sprejel in pri tem upošteval njegovo oceno, da bodo s tem korakom lastniki in upniki Save - razbremenjeni vsiljenih kadrovskih in drugih špekulacij - lažje in v čim krajšem času sprejeli odločitev o vsebinskem prestrukturiranju Save.

Nadzorni svet je za njegovega naslednika imenoval Aberška, za začasnega člana uprave pa Matevža Marca, dosedanjega člana nadzornega sveta. "S svojo odločitvijo je nadzorni svet zagotovil nemoteno uresničevanje funkcije vodenja družbe s strani kompetentne uprave," so zapisali.

Naratov odstop je bil epilog pol leta trajajočega spopada med Savo, ki je od septembra v prisilni poravnavi, in Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB). Ta se je še posebej zaostril z za zdaj neuspešnim poskusom zasega delnic Save Turizma, turističnega dela skupine Sava. O zakonitosti te poteze trenutno odloča sodišče.

Država sicer razmišlja o odkupu Savinih terjatev od DUTB, ker ima Sava zaradi deleža v turizmu pomemben položaj v gospodarstvu. V strategiji upravljanja kapitalskih naložb države je kapitalska naložba države v Savi opredeljena kot pomembna.

Društvo Mali delničarji Slovenije je pozdravilo hitro imenovanje novega predsednika uprave, s čimer je nadzorni svet po njihovem mnenju zagotovil normalno delovanje podjetja. Vse vpletene, predvsem pa upnike, pozivajo tudi k dialogu.

Nadzorni svet Save se je danes seznanil tudi s poslovanjem skupine in družbe Sava v prvih devetih mesecih letošnjega leta. Na ravni skupine so ustvarili 13,6 milijona evrov čiste izgube, medtem ko so družbe iz turistične dejavnosti poslovale s čistim dobičkom v višini 5,1 milijona evrov. V enakem obdobju lani je imela skupina za 4,4 milijona evrov izgube. Prihodki od prodaje družb v skupini, ki so jih v pretežni meri realizirali v družbah s turistično dejavnostjo, so v devetmesečju dosegli 50,8 milijona evrov, kar je pet odstotkov več kot v enakem lanskem obdobju in dva odstotka več od načrtov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

murinar
26. 11. 2015 09.14
Banda že rovari ,krade laže !
macek_garfield
23. 11. 2015 14.45
+3
narat je tako ali tako ena velika baraba
skorumpiranpolitik
21. 11. 2015 11.19
+4
vse dogovorjeno na najvišjem nivoju1
skorumpiranpolitik
21. 11. 2015 11.18
+3
beda,beda,beda, uni jazbečar po ba v dutb naprej pisal kredite...beda, beda, beda
Vest-naroda
20. 11. 2015 09.58
+6
Bohorič, ki je vsem davkoplačevalcem iz žepa pobral stotine milijonov, pa mirno uživa v pokoju in se šopiri kot dobrodelnež.
zulj001
22. 11. 2015 07.50
+1
On je nedotakljiv, je njihov...............
macek_garfield
23. 11. 2015 14.45
+2
ja bohorica je tudi treba za pirhe obesit, pokvarjenec skupaj s kordezom in valantom so unicili podjetje sava
BULDOH
19. 11. 2015 19.11
+12
Kure podpirajo terorizem, zato ne dovolijo komentarjev....
BULDOH
19. 11. 2015 19.06
+10
BANDA LEVIČARSKA....