Gospodarstvo

Piloti Adrie Airways bodo v sredo in četrtek stavkali, v družbi pa zatrjujejo, da odpovedi letov ne bo

Ljubljana, 21. 03. 2017 12.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Piloti Adrie Airways bodo v sredo in četrtek stavkali, a letalski prevoznik vsaj za prvi dan stavke odpovedi letov zaenkrat ne načrtuje. Večina letov bo izvedena, nekaj letov pa bo imelo spremenjen urnik. Vse potnike pozivajo, naj spremljajo obvestila na spletni strani Adrie Airways.

Sindikat prometnih pilotov Slovenije (SPPS) in uprava družbe Adria Airways do danes nista uspela najti skupnega jezika glede plač in pogojev dela pilotov po izteku veljavne kolektivne pogodbe. Zato je sindikat danes znova ponovil grožnjo s stavko, ki jo bodo izvedli v sredo in četrtek. Stavka bo potekala oba dneva od 6. do 22. ure.

"Ker tudi današnji krog pogajanj uprave in stavkovnega odbora sindikata ni prinesel zbližanja stališč in sporazuma, ki bi zagotovil enak obseg pravic in obveznosti pilotov, kot je veljal in se uporabljal do konca letošnjega februarja, obveščamo javnost o poteku stavke pilotov v Adrii Airways," so sporočili iz sindikata.

Če naslednja dva dni letite z Adrio Airways, preverite stanje vašega leta na spletni strani Adrie Airways.
Če naslednja dva dni letite z Adrio Airways, preverite stanje vašega leta na spletni strani Adrie Airways. FOTO: Miro Majcen

Piloti tako med 6. in 22. uro na omenjena dneva ne bodo opravljali svojega dela po pogodbah o zaposlitvi. Stavka bo potekala v in pred upravno poslovno stavbo Adrie Airways. Po oceni stavkovnega odbora bo stavkalo od 106 do 114 pilotov, pojasnjuje predsednik sindikata Marjan Majcen.

V stavkovnem odboru si bomo do zadnjega prizadevali za sklenitev sporazuma orazreševanju stavkovnih zahtev, da bi bili potniki in leti Adrie Airways prizadeti v čimmanjši meri, vendar ne bomo pristali na zniževanje plač in drugih pogojev dela za pilote. Predsednik UO SPPS Marjan Majcen

Sindikat je stavko pilotov v Adrii napovedal 2. marca, o tem pa obvestil tako upravo delodajalca kot tudi ministrstvo za infrastrukturo. "Ministrstvo se kljub svoji posebni vlogi, kot izhaja iz zakona, na napoved do današnjega dne ni odzvalo," so poudarili.

Ministrstvo se je na dogajanje odzvalo danes in sporočilo, da je Adria Airways pravna oseba zasebnega prava, katere delavci imajo skladno z zakonom o stavki pravico do organizirane prekinitve dela delavcev za uresničevanje ekonomskih in socialnih pravic in interesov iz dela. Stavka je organizirana pri delodajalcu, v podjetju, kot samostojnem gospodarskem subjektu, zato ministrstvo za infrastrukturo na to nima vpliva. Na podlagi 16. člena zakona o letalstvu pa morajo svojo pravico do stavke uresničevati tako, da je zagotovljena varnost zračnega prometa, so zapisali.

V sindikatu opozarjajo, da je stavkovna zahteva povezana z dejstvom, da je kolektivna pogodba, ki je urejala plače in pogoje dela pilotov v Adrii Airways s 1. marcem prenehala veljati in se uporabljati, delodajalec in sindikat pa še nista sklenila nove kolektivne pogodbe, ki bi urejala enako materijo, "zaradi česar so se po 1. marcu pri delodajalcu začele zniževati pravice in pogoji dela pilotov, na kar sindikat ne more pristati". Predsednik sindikata še dodaja, da sindikat ne sprejema argumentov delodajalca, da se je stanje v družbi v enem letu po podpisu zadnje pogodbe tako spremenilo, da so upravičeni posegi v plače in druge pravice pilotov.

Tako zahtevajo, naj Adria svojim pilotom do sklenitve novega dogovora zagotovi višino in obseg pravic in obveznosti iz delovnega razmerja, kot jih je določala zadnja kolektivna pogodba. 

V Adrii Airways obžalujejo, da SPPS smatra stavko kot nujno sredstvo za doseganje ciljev sindikata, saj bo ta najbolj prizadela potnike ter ostale zaposlene v družbi. V Adrii Airways se zato potnikom opravičujejo za vse neprijetnosti, ki jih prinaša stavka in poudarjajo, da bodo storili vse, kar je v njihovi moči, da omilijo njene posledice za potnike. Sporočilo vodstva Adrie Airways

Sindikat prometnih pilotov Slovenije je stavke pilotov Adrie Airways napovedal za 22. in 23. marca, 27. in 28. aprila ter 25. in 26. maja. Kot so pojasnili 7. marca, namen pilotov ni stavka, temveč sklenitev nove kolektivne pogodbe. V primeru, da ne bi storili nič in nadaljevali pogajanja, bi po mnenju odbora na deklarativni ravni priznali zatečeno stanje kot normalno, česar pa ne želijo.

Adria Airways: odpovedi letov ne predvidevamo

Iz Adrie Airways so danes sporočili, da bo napovedana stavka vplivala na lete Adrie Airways, vendar si v družbi prizadevajo za čim manj sprememb voznega reda ter zagotovitev prevoza vsem potnikom. Odpovedi letov za 22. marec tako ne predvidevajo. Prav tako večjega vpliva za potnike ne predvidevajo za 23. marec, saj bo večina rednih letov izvedena oziroma bodo potnikom zagotovili spremembo poti.

Letalski prevoznik je na svojih spletnih straneh objavil spremembe v urniku letenja za sredo. Do sprememb je tako prišlo pri letih iz Ljubljane v Sarajevo in iz Sarajeva v Ljubljano, iz Ljubljane v Podgorico, pri večernem letu z Dunaja v Ljubljano, pri popoldanskem letu iz Ljubljane v Bruselj, pri večernem letu iz Amsterdama v Ljubljano, pri letih iz Ljubljane v Prago in iz Prage v Ljubljano, pri večernem letu iz Ljubljane v Frankfurt in pri večernem letu iz Münchna v Ljubljano.

Nakej četrtkovih letov bo odpovedanih

Za četrtek so medtem v Adrii že odpovedali jutranji let iz Ljubljane v Zürich in nato povratni let iz Züricha v Ljubljano, let iz Ljubljane v Tirano in povratni let iz Tirane v Ljubljano, let iz Ljubljane v Prištino in večerni let iz Pariza v Ljubljano. Za potnike na letu iz Prištine v Ljubljano bo medtem organiziran prevoz do Skopja in od tam nato let v slovensko prestolnico.

Na tej povezavi najdete aktualne potovalne informacije v povezavi s stavko Sindikata prometnih pilotov Slovenije.

Vse potnike, ki v teh dneh potujete z Adrio Airways, v družbi pozivajo, da redno spremljajo aktualne potovalne informacije, ki jih bo družba objavljala na svoji spletni strani www.adria.si.

Prav tako zagotavljajo, da bo družba stopila v stik z vsemi potniki na prizadetih letih, ki so ob rezervaciji vozovnice navedli svoje kontaktne podatke. Ostale potnike pozivajo, da pokličejo klicni center Adrie Airways oziroma prodajno mesto, kjer so kupili vozovnico. Potnikom na prizadetih letih bodo v skladu z možnostmi ponudili brezplačno spremembo poti, brezplačno spremembo datuma potovanja ali vračilo neodletenega dela potovanja.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (35)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rossis
21. 03. 2017 18.51
+6
Nič novega. To je naslednji korak novega nemškega lastnika, da bo lahko Adrio airways likvidiral, pilote pa poslal na cesto, kjer bodo lahko šoferji. Kaj si novi lastnik lahko želi boljšega, da mu naša neumna vlada, ops, skorumpirana vlada z Drekonjem na čelu, ob prevzemu podari milijon evrov in še 8 potniških letal v skupni vrednosti 120 milijonov evrov. ALI IMAMOM RES SLOVENSKO VLADO??????
SDS_je_poden
21. 03. 2017 18.49
+1
Kako ne bo odpovedi letov, če bodo piloti stavkali? Bodo stevardese pilotirale? Morda sam direktor družbe? Kakšen letalski mehanik? Ne se hecat no....
BŠK
21. 03. 2017 18.19
-1
Se ne čudim, da povsod že rampe plešejo in plapolajo zastave, saj se začenja žur Alpe-Donava-Jadran Če ne bo drugega, bomo pa štopali tako kot včasih....ali pa bom šel z traktorjem na lepše....
nikhrast
21. 03. 2017 18.11
+2
Ne se hecat, ravno včeraj sem rezerviral Adria polet na en ta dan, upam da mi ne bodo dali kufer v roke in rekli da grem s cipelcugom naprej.
kitzbill
21. 03. 2017 17.53
-4
hahahaha, kolkrat ne teden sploh letijo, morbit pa stavkajo, ker bi radi več delali-leteli ?????
proofreader
21. 03. 2017 17.44
-1
Zaradi mene če Adrijo kar ukinejo. Včasih so bili dražji in rekli da pač dobiš na letalu hrano. Sedaj so še vedno dragi, hrane pa ni več.
Chrome
21. 03. 2017 16.51
+2
Bodo pa čistilke vozile :D
lnemec
21. 03. 2017 16.28
+8
Dragi piloti. Zberite denar mi navadna raja vam bomo pomagali z prispevki za nakup Boeing 747 namreč letala, ki jih ima uboga Slovenija so premajhna. Vkrca se naj vsa Slo politika vi piloti obvezno padala in na višini 15000 metrov spikirat letalo navpično v ocean. Pilota naj prosim odpreta okno in pravočasno izkočita. Ljubim Slovenijo vendar me srce boli kaj se v njej dogaja. Žalostno a resnično! Kako dolgo še?
DeBill
21. 03. 2017 16.43
+2
lohk je tud ta velik A. bo še vedno ceneje, če žrtvujemo ene 7 kosov za v ocean kot da nas tile ropajo še nekaj let
odkimasin
21. 03. 2017 16.27
-2
Vsi bi sam neki stavkal delu pa nobeden. Odpustit vse!
Uporabnik113089
21. 03. 2017 16.24
+5
Sledil bo "beg možganov", tako kot pri zdravnikih...
DeBill
21. 03. 2017 16.44
-2
tile piloti bi odločali tudi o barvi šteng, letijo pa zgolj 50% ur kot kakšni pri easy ali r.j.
Indijanez
21. 03. 2017 16.22
+2
A bodo stevardese pilotirale?
Nikiiy
21. 03. 2017 16.21
+11
Adrija za osvežitev Tudi ali še zlasti za stevardese in stevarde združeni v sindikat kabinskega osebja, ki je edini med štirimi sindikati zavrnil predlog nove podjetniškega kolektivne pogodbe. Da jim ne diši, ker prinaša višje norme in zato zahteva višjo storilnost (od Evrope so tudi višje norme še vedno nižje) za enako plačo, je jasno. Ampak hočeš nočeš bodo morali "pogoltniti" demagoško pilulo, češ da se le oni žrtvujejo za dobrobit in uspešno poslovanje Adrie Airways. Je v povprečju skoraj 1950 evrov neto mesečnega izplačila stevardese v preteklih sedmih mesecih zares žrtvovanje? Kaj pa dva tisočaka in pol, če ne celo kakšen stotak več, ki so jih v minulih mesecih večkrat domov nesle številne Adrijine stevardese? Za to pa so običajno prišle 11-krat na mesec v službo, v povprečju za deset do 12 ur. Da ne bi morda napačno razumeli: niso ves delovni dan stevardese in stevardi v zraku! Polet v Frankfurt ali Prištino namreč ne more trajati 8 ur, tudi v obe smeri ne. Gre pri novi podjetniški kolektivni pogodbi za kabinsko osebje res za krčenje pravic ali le za obrambo svojih privilegijev tudi plače? Pa to ni edina cvetka Adrijine večdesetletne zgodovine. Gotovo se še spomnite, da so imeli v preteklosti mnogi, če ne celo premnogi poklici benificiran delovni staž. Rudarji si to vsekakor zaslužijo, to smo si gotovo enotni! Ne vem pa, ali so si bili v preteklosti do "benifikacije" zares upravičeni piloti in stevardese našega domačega letalskega prevoznika. Ker tega že nekaj let nimajo več, jim to zdaj "nadomešča" podjetje samo. Adria Airways namreč na poseben račun Kad vsako leto vplača skoraj milijonček za "pravice" pilotov in stevardes. Zato, da "utrujeni in zdelani" piloti ter stevardese ne bodo odšli v zaslužni pokoj praznih žepov, ampak bodo ob odhodu mirno "pobasali" še primerno več deset tisoč evrov težko odpravnino. Je to pravica? Je to pošteno? Kaj pa zgarane delavke v Muri z nekaj stotaki evrov mesečne plače? Ali še bolj, kaj naj na to poreče zares vrhunski zdravnik v ljubljanskem UKC, čigar osnovna neto plača ne more prebiti dveh tisoč in tristo evrov? Je res biti "kelnarca" na letalu tako težaško in odgovorno delo? Če je, potem nam zares ni pomoči …
Nikiiy
21. 03. 2017 16.21
+3
DeBill
21. 03. 2017 16.46
-1
yes, to so navadni kelnarji z dodatnim tečajem.
eiffel
21. 03. 2017 16.14
+2
Dajmo, piloti!
DeBill
21. 03. 2017 16.46
-2
noire
21. 03. 2017 16.02
-2
Naj grejo kam drugam, če jim kaj ne paše.
mackon08
21. 03. 2017 16.10
+3
noire Ti si navadna ovca, oni se borijo za svoje pravice.
tedoVV2HCmedo
21. 03. 2017 16.26
+1
Ma ja, tako kot učitelji, zdravniki, policaji in drugi iz državnega sektorja. Adria Airways je verjetno še v državni lasti.
Trapist
21. 03. 2017 15.31
+2
Očitno bo Adria airways, v slogu Trumpa, poskrbela za alternativne pilote, izobražene v večerni šoli.
didi1963
21. 03. 2017 15.31
+3
Adrio držijo pri življenju samo zato ker, je ponos vsake države imeti letalsko družbo, ki nekako popelje ime države med oblake
draghci
21. 03. 2017 15.23
-6
Tiste, ki spuščajo vsak dan kemtrale in nas špricajo ko ščurke pa preveč plačujejo, da bi se jim dal sploh pomislit na stavko.
darlok
21. 03. 2017 15.14
-4
Adria mi nikoli ni bila všeč. Še v SFRJ smo (naša družina) vedno gledali, da letimo z JATom in ne Adrio. Pa nobenih "štantov" nimajo na drugih letališčih, tak da nimaš koga vprašat za informacije.
butalistan
21. 03. 2017 15.09
-5
Koncno tudi kasto pilotov v Adriji caka hladen tus. Ti priviligiranci so grobarji adrije. Samo zmetat na cesto.
Uporabnik343348
21. 03. 2017 14.54
+4
Na spletni strani Adrie pa nobene informacije...