Slovenija

'Zato, da lahko dvignemo plače direktorjem, ne moremo pobrati čistilkam'

Ljubljana, 03. 01. 2018 06.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

V Sindikatu poklicnih gasilcev Slovenije so zadovoljni z vladnim predlogom stavkovnega sporazuma in so vladno stran že obvestili, da so ga pripravljeni podpisati. To pomeni, da dvodnevne stavke, napovedane za 10. januar, ne bo. V Počivavškovi pogajalski skupini sindikatov javnega sektorja pa zavračajo očitke vlade, da so njihovi apetiti pretirani.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Napoved 24-urne stavke
    02:09
    Iz SVETA: Napoved 24-urne stavke
  • Iz SVETA: Dobili bomo novih 42 poklicnih gasilcev
    02:08
    Iz SVETA: Dobili bomo novih 42 poklicnih gasilcev
  • Iz 24UR: Napovedane stavke gasilcev ne bo
    02:45
    Iz 24UR: Napovedane stavke gasilcev ne bo
  • Iz 24UR: Javni sektor napoveduje stavke
    01:57
    Iz 24UR: Javni sektor napoveduje stavke

Sindikat poklicnih gasilcev se je po nedavnem podpisu aneksa h kolektivni pogodbi v javnem sektorju, ki je za en plačni razred zvišal eno od orientacijskih delovnih mest v gasilstvu, z vlado pogajal še o zvišanju uvrstitve 16 drugih delovnih mest.

Kot je pojasnil sekretar sindikata David Švarc, so svoje zahteve skoraj v celoti dosegli. Deset od omenjenih 16 delovnih mest se bo zvišalo za dva plačna razreda, dve delovni mesti za tri plačne razrede, dve delovni mesti za en razred, dve delovni mesti pa se ne bosta zvišali. Pri slednjih po Švarčevih besedah ne gre za operativni delovni mesti, zato so na to tudi pristali.

Sindikat poklicnih gasilcev je pripravljen podpisati vladni predlog stavkovnega sporazuma.
Sindikat poklicnih gasilcev je pripravljen podpisati vladni predlog stavkovnega sporazuma. FOTO: Kanal A

Poleg omenjenega zvišanja uvrstitev delovnih mest, v skladu s katerim naj bi podpisali aneks h kolektivni pogodbi na področju gasilstva, pa po Švarčevih pojasnilih stavkovni sporazum predvideva tudi, da se uredi dodatek za stalnost, do katerega bi bili gasilci upravičeni od 1. januarja letos.

Kot je pojasnil Švarc, so vladno stran že obvestili, da so pripravljeni podpisati predlagani stavkovni sporazum in aneks h kolektivni pogodbi. Dogovoriti pa se morajo, kdaj bi do podpisa lahko prišlo. V sindikatu predlagajo, da bi bilo to še ta teden. Za ponedeljek imajo namreč sklicano sejo stavkovnega odbora, na kateri bodo odločali o nadaljevanju napovedanih stavkovnih aktivnosti. Če bo stavkovnih sporazum podpisan, bodo stavko za prihodnji teden preklicali.

Vlada bo o tem predvidoma odločala na četrtkovi seji, ko naj bi ministrico za obrambo Andrejo Katič pooblastila za podpis stavkovnega sporazuma, so pojasnili na ministrstvu za obrambo.

Stavko so v sindikatu gasilcev napovedali sredi decembra, začela pa naj bi se 10. januarja ob 6. uri in se končala 12. januarja ob 7. uri. Zanjo so se odločili, ker so ocenili, da vlada nima resnega namena, da se odpravijo plačne anomalije v njihovi dejavnosti. Med stavkovnimi zahtevami je bil dvig uvrstitve za tri plačne razrede, za ostale pa za dva razreda. Med stavkovne zahteve so zapisali tudi vzpostavitev oziroma ohranitev plačnih razmerij znotraj dejavnosti in z drugimi primerljivimi poklici ter ureditev pravice do položajnega dodatka in dodatka za stalnost, kot ga imajo primerljivi poklici.

Počivavšek: Je vlada dogovor sklepala s figo v žepu?

V pogajalski skupini sindikatov javnega sektorja, ki jo vodi Jakob Počivavšek in ki napoveduje stavko za 24. januarja, pa so na novinarski konferenci zavrnili očitke vladne strani, da so njihovi apetiti pretirani in poudarili, da se zavzemajo za ohranitev enotnega plačnega sistema.

V pogajalski skupini sindikatov javnega sektorja, ki jo vodi Jakob Počivavšek in ki napoveduje stavko za 24. januarja, so zavrnili očitke vladne strani, da so apetiti sindikatov pretirani.
V pogajalski skupini sindikatov javnega sektorja, ki jo vodi Jakob Počivavšek in ki napoveduje stavko za 24. januarja, so zavrnili očitke vladne strani, da so apetiti sindikatov pretirani. FOTO: Blaž Garbajs

Kot je dejala predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Lidija Jerkič, se gospodarska rast ne pozna pri plačah zaposlenih ne v javnem ne v zasebnem sektorju. Zato so sindikati obeh sektorjev na vlado naslovili že vrsto pobud za dvig plač. "Ko spustiš duha iz steklenice, ga je zelo težko potlačiti nazaj," je dejala in dodala, da je v tem trenutku duh že ušel. Podprla je zahteve sindikatov iz javnega sektorja in opozorila, da je socialni dialog zelo lahko podreti, težko pa ga je vzpostaviti.

Počivavšek je danes ponovno spregovoril o razlogih za stavko, ki jo napovedujejo za 24. januar. Po njegovih besedah stavkovne zahteve izhajajo iz dogovorov, ki jih je vlada sklenila s sindikati, ter iz dogovorov, ki jih je sklenila mimo socialnega dialoga in izven okvirov enotnega plačnega sistema. Kot je poudaril, so izjave z vladne strani, da so zahteve sindikatov pretirane, neprimerne in nastavljajo ogledalo vladi.

Med stavkovnimi zahtevami sindikatov iz Počivavškove skupine je takojšnja in enotna odprava anomalij za zaposlene nad 26. plačnim razredom, ki bi prinesla dvig za tri do štiri plačne razrede, o čemer so sicer že od jeseni potekala pogajanja. V Počivavškovi skupini se z vladno stranjo in tudi z drugo pogajalsko skupino ne strinjajo o načinu teh pogajanj, saj so prepričani, da se je treba o vseh odstopanjih, tudi tistih, ki sledijo dvigu zdravniških plač, pogajati hkrati.

Kot je pojasnil, se je vlada z določenimi skupinami dogovorila za višje plače, kar pomeni, da je treba pri vrednotenju delovnih mest ponovno vzpostaviti ustrezna razmerja. Zato jim vlada po njegovem prepričanju ne more očitati, da so njihove zahteve neutemeljene. Pri tem je navedel, da so se približno polovici zdravnikom plače dvignile za pet razredov, in poudaril, da na primerljivih delovnih mestih zahtevajo primerljive plače.

Za 12. februarja so stavko napovedali policisti, za 14. februarja pa šolniki.

Vlada pa se je po njegovih besedah očitno odločila, da bo "sistem plač v javnem sektorju razsula", pri čemer se ni zavedala posledic in jih bo prepustila naslednji vladi. Počivavšek je zavrnil tudi očitek, da so stavkovne aktivnosti povezane s prihajajočimi volitvami, saj da so enovita pogajanja predlagali že septembra.

Zaradi ustreznih razmerij so med stavkovne zahteve zapisali tudi dvig plač za dva plačna razreda za delovna mesta do 26. plačnega razreda, kjer so bili sicer že deležni odprave plačnih anomalij.

Glede stavkovne zahteve, da se začnejo odpravljati še preostali varčevalni ukrepi, vključno z osemodstotnim znižanjem vrednosti plačnih razredov, je Počivavšek spomnil, da je vlada decembra 2016 podpisala zavezo, da se bo v letu 2018 začela pogajati o odpravi varčevalnih ukrepov. "Če vlada to problematizira, to ne pomeni drugega, kot da je dogovor takrat sklepala v figo v žepu, bodisi se ni želela pogajati o tem bodisi je to želela prepustiti naslednji vladi," je dejal.

Prav tako zahtevajo tudi zagotavljanje sredstev za povečanje stroške dela delodajalcem, saj vlada po njegovih besedah očitno ni razmišljala o tem, da bo treba delodajalcem zagotoviti ta sredstva, zaradi česar so denimo nekatere bolnišnice v težavah.

Počivavškova namestnica Ana Jakopič je poudarila, da želijo pravično razporeditev denarja. Opozorila je, da so se nekaterim skupinam zaposlenih plače povišale za 20 odstotkov, nekaterim celo za 40 odstotkov. "Zato, da lahko dvignemo plače direktorjem, ne moremo pobrati čistilkam," je bila odločna Jakopičeva,

Ob tem je naštela 17 sindikatov, ki so se znotraj pogajalske skupine doslej opredelili za stavko. To so sindikati državnih organov, veterinarjev, delavcev v vzgojni, izobraževalni in raziskovalni dejavnosti, kulture in narave, carinikov, kulturnih in umetniških ustvarjalcev ter novinarjev nacionalne radiotelevizije, farmacevtov, slovenskih diplomatov, laboratorijske medicine, centrov za socialno delo ter sevalcev. Prav tako bodo stavkali v sindikatih v zdravstvu, visokošolskem sindikatu in konfederaciji sindikatov Neodvisnost, stavki se pridružujejo tudi v sindikatu Sove, kjer stavka poteka že od decembra, v sindikatu ministrstva za obrambo, kjer ne morejo stavkati, pa si bodo zaposleni vzeli prost dan.

Opredeljevanja o stavki po navedbah Jakopičeve v nekaterih sindikatih še potekajo. Uradno bodo stavko predvidoma napovedali 12. januarja, takrat naj bi bilo kaj več znanega tudi o številu zaposlenih, ki se bodo stavke udeležili. Na dan stavke pripravljajo tudi protestni shod pred vlado.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (154)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

delfin11
04. 01. 2018 16.36
+0
KDAJ SE BODO DELAVCI ZBUDILI?????????
dipe
04. 01. 2018 12.18
-1
Za kva snažilke majo plačo, sej nisva v socializmu.
iGURT
04. 01. 2018 11.26
+2
'Zato, da lahko dvignemo plače direktorjem, ne moremo pobrati čistilkam' . - v kapitalizmu lahko.
tovnak
04. 01. 2018 10.56
+2
Spoštovani predstavniki sindikatov. Vse lepo in prav, da se zavzemate tudi za najnižje plačne razrede, pa vendar, kdaj bodo na vrsto prišli delavci v zasebnem sektorju, kdaj ste nazadnje pogledali plačne razrede v zasebnem sektorju, koliko jih je že - 7 ! Kako pa napreduješ pri zasebniku? Nikakor leta in leta delaš za isto plačo, stimulacija - kaj je to, višji regres - si vesel, če dobiš minimalnega, božičnica - je ni, ....
Brakedirt
04. 01. 2018 10.18
+0
danes je bila spet naporna noc za komunisticno partijo sds, so si ponaredili kar nekaj deset plusov, da bi izgledalo kako prav imajo.
resslovenka
04. 01. 2018 08.37
+3
500 milijonov eur je potrebno, da bi zadostili vsem apetitom? Na čigav račun?
resslovenka
04. 01. 2018 08.34
+2
Vsesplošna slovenska stavka , ki jo organizirajo sindikati. Ker članstvo zahteva višje plače. V redu, ampak pogrešam pa sindikat upokojencev, ki menda tudi obstaja. Članstvo tega sindikata je kot zgleda popolnoma zadovoljno, pa ne bo postavilo nikakršnih zahtev. No, nisem članica tega sindikata, tudi Desus mi gre na živce. S finančnim stanjem upokojencev še manj. Pokojnine so nam realno znižali realno za 30%, pa se to stranki Desus in sindikatu upokojencev ne zdi čisto nič sporno. Ah, ja eno kepico sladoleda nam bodo pa le servirali letos.
slovenija981
04. 01. 2018 08.05
+5
Le stiskajte gospodarstvo, ko bo to počepnilo in začelo stavkat.....potem boste videli koliko je ura....... uravnilovke se morajo naredit znotraj, eni imajo plače, ki sploh ne vejo zakaj točno so na določenem mestu in dobijo po par k€..... medicinske sestre,,,gasilci,,,,policisti pa z vsemi dežurstvi 800€....sramota..... Vsak kmet že stoletja nazaj je vedel, da se konja, ki najbolj vleče, dobro poskrbi za njega, pri nas pa vlada le temu zatiska vrat...
?asjeza
03. 01. 2018 22.30
+5
čim prej napride kriza da ze streznio
Uporabnik113089
03. 01. 2018 22.28
+35
Dejstvo je da denar prigarajo tisti v gospodarstvu, delijo si ga pa večinoma tisti, ki se tudi po 30 let šolajo ob delu na Fakultetah in Inštitutih za organizacijo dela in javne uprave...Vse je postalo eno veliko prodajanje buč in napredovanje do 88. plačnega razreda. Tako kot se napreduje v našem javnem sektorju niso napredovali še partizanski komisarji, oficirji in podoficirji v najbolj junaških letih revolucije. Diplomirani strojni inženir zaposlen v razvoju izdelkov v gospodarstvu dobi od 900€ do 1.100€ na mesec, gimnazijska maturantka zaposlena na MJU pa enih 2.300€. Pa ne mi zdaj deklamirati tiste znane socialistične zgodbice o begu možganov v tujino. Močno dvomim da je v Avstriji čutiti kaj pomanjkanja gimnazijskih maturantk zaposlenih na delovna mesta kot so recimo: višji referent III vodja pisarne v strokovni službi, ali Višji referent II v Uradu za gospodarstvo in gospodarske javne službe Ko bo gospodarstvo počepnilo, tako kot je v letih 2008 in 2009 se bomo vsi skupaj spraševali po zdravju.
kritikizmb
03. 01. 2018 23.57
-18
Raje se vprašajte zakaj ima vaš direktor tako plačo vam pa ne da višje in ne jokat in blatit javni sektor ker javni uslužbenci niso krivi da vaši direktorji v privat sektorju plačana minimalca ali pa kradejo. Pa se v fabrikah zbunite in spuntajte,če imate jajca
?asjeza
03. 01. 2018 22.18
+23
naj grejo delat pa v tovarno kjer je polno prahu in hrupa................zato pa delam na črno ker nočem delat za te parazite
kritikizmb
03. 01. 2018 23.55
-7
Ne, delaš na črno ker druge opcije nimaš....
zmha
03. 01. 2018 22.09
-18
Zanimiv bi bil podatek o placah ter o vsem kar premorejo direktorji, poddirektorji, predsedniki uprav, skupinovodje oz. vsi, ki niso "navadni delavci" V GOSPODARSTVU, primerjati place zacetnika v gospodarstvu in recimo ucitelja, zdravnika, gasilca, policaja, primerjati izobrazbo, vlozen trud in cas prihoda do ustrezne izobrazbe itd itd...ni vse crno belo, poznam ljudi, s poklicno izobrazbo, ki imajo enako delovno dobo kot zenska na upravni enoti (visoko izobrazena) in jo daaaalec nese s placo, ne gre se tukaj za JS in za tiste v gospodarstvu, tu se gre samo za tisto slovensko stvar VAZNO DA SE STOKA NEKAJ V TRI DNI...naj vsak zacne id sebe in dela na sebi pa bo vsem boljse
Klankon
03. 01. 2018 22.35
+19
To da je pa tisti v gospodarstvu moral delat najmanj 2X bolj trdo in da je moral nekaj pokazat za to plačo, si pa očitno spregledal.
komarec
03. 01. 2018 21.47
+20
Točno to, če hočete dvigniti plače direktorjem, morate vzeti čistilkam in delavcem.
Eurojackpot
03. 01. 2018 21.46
+21
Ali morda v Sloveniji obstaja kakšna politična stranka, ki bi bila sposobna sočasno s stavko JS-ja organizirat protidemonstaceje?
Klankon
03. 01. 2018 21.54
+2
wolfterier
04. 01. 2018 09.49
+1
Strici bi lahko poslali kockarje,pa jih naše plače ne zanimajo,samo njihove,nje.
godzila
03. 01. 2018 21.45
+27
banda od vampirjev s Štrukljem na čelu se še ni napila dosti delavske in upokojenske krvi to so paraziti,ki ne ustvarijo nič ,razen ,da se napajajo na račun gospodarstva v tej državi, skupaj s belimi haljami ,ki so največji zajedalci i v tej državi ,nikoli jim ni dosti in vedno hočejo še in še in še ,raja in ubo božani upokojenci s polno dobo naj pa životarijo skozi mesec ,temu je treba v tej državi narediti enkrat za vselej konec ,zbudite se Slovenski upokojenci in delavci bo treba skupaj na ulico in jim enkrat za vseej pokazati ,da je tega dovolj , te barabe pa samo izsiljujejo in nam pijejo kri od prosvete do dohtarjev ,revčki,ne morejo preživet s temi plačami ,ki so že sedaj daleč nad Slovenskim povprečjem,fuj in fej zbudi se raja ,če je denar za te vampirje potem se mora ljudem in upokojncem potalati 2x toliko kot tem vampirjem skupaj z njihovo Drakulo Štrukljom na čelu ,,,,,,,,,,,,,,,,,
kritikizmb
03. 01. 2018 23.52
-13
kritikizmb
03. 01. 2018 23.54
-7
Godzila me prav zanima kaj delaš da se tako poveličuješ.... Če bi bil zadovoljen s svojo službo nebi jokal....
proofreader
03. 01. 2018 21.42
+34
Če se javni sektor zniža za 30% (kolikor jih je odveč), bo dovolj denarja za vse. Preostali si lahko dvignejo plače, davki se lahko znižajo, DDV se vrne na predkrizno stopnjo.
Skunk Works
03. 01. 2018 21.43
-8
Klankon
03. 01. 2018 21.55
+5
hahahaha janez dela samo kaj je za janezovo rit najbojše, pa še to mu ne uspeva prav dobro več zadnja leta.
kritikizmb
03. 01. 2018 23.52
-8
Kaj govoriš na pamet in posplošuješ cel javni sektor. Če nisi zadovoljen s svojo službo jo zamenjaj in pojdi delat v javni sektor.
Skunk Works
03. 01. 2018 21.32
+6
Je treba delat, tako kot mi, ko si bolan se nimaš kam pritožit
komarec
03. 01. 2018 21.51
+0
Hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha... Rozika pa delo. Zresni se Rozalja.
Skunk Works
03. 01. 2018 21.55
+4
kritikizmb
03. 01. 2018 23.50
+0
proofreader
03. 01. 2018 21.29
+16
Posnemite sindikalni vozni park v parkirni hiši na Trdinovi. Bodo hitro nehali jokati.
proofreader
03. 01. 2018 21.28
+10
Glede na izplačane plače javni sektor krize sploh ni občutil, ker so razliko pokrili z raznimi dodatki.
leond1
03. 01. 2018 21.15
+11
prav tiho naj bodo gasilci in šolniki z štruklom . na parkirnih prostorih so bmw vredni 80000 evrov in jočejo za nedelo
kritikizmb
03. 01. 2018 23.49
-1
S takimi izjavami kažeš da nimaš pojma in se samo samemu sebi smiliš.....