Gospodarstvo

Plinski mrk: Kdor čaka, se le načaka

Ljubljana, 15. 01. 2009 09.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ali bo mraz v evropskih stanovanjih končno popustil, bosta v soboto 'odločala' premierja Ukrajine in Rusije. Pri nas težav ni, zagotavljajo v Geoplinu.

Merilec v plinskih ceveh
Merilec v plinskih ceveh FOTO: Reuters

Ruskega plina ni že deseti dan. V Geoplinu zagotavljajo, da so zagotovili dodatne zmogljivosti. Včeraj pa so od direktorja Gazproma Aleksandra Medveda dobili pismo, v katerem je zapisano, "da Gazprom v zvezi z dobavami plina do nadaljnjega razglaša in uveljavlja višjo silo zaradi izrednih razmer".

Kot je še zapisal direktor Geoplina Alojz Stana: "Geoplin še vedno zagotavlja stabilno oskrbo z zemeljskim plinom. Vsi odjemalci zemeljskega plina prejemajo napovedane količine do nadaljnjega. Geoplin je s komercialnimi aktivnostmi uspešno zagotovil dodatne transportne zmogljivosti in dodatne dobave zemeljskega plina iz drugih virov."

Putin in Timošenkova sta se dogovorila kar opolnoči

Na sobotnem srečanju naj bi našli rešitev za trenutno stanje in se dogovorili, da se v prihodnje podobne težave ne bi ponovile.

Kar sredi noči sta se ukrajinska predsednica vlade Julija Timošenko in njen ruski kolega Vladimir Putin po telefonu dogovorila, da se bosta v soboto sestala v Moskvi in poskušala rešiti plinski spor, zaradi katerega zmrzuje Evropa.

Ideja o vrhunskem srečanju porabnic ruskega plina to soboto v Moskvi se je sicer porodila ruskemu predsedniku Dmitriju Medvedjevu. Nasprotno pa se njegov ukrajinski kolega Viktor Juščenko z njo ne strinja. Kot pravi, srečanja ne bi smela organizirati ena od strani v plinskem sporu med državama. Juščenko zamisel o srečanju sicer podpira, vendar ne v Moskvi, ampak v Pragi.

"Nismo nori"

Putin je medtem v nekem intervjuju dejal, da zmanjševanje pošiljk zemeljskega plina v Evropo ni v interesu Rusije, saj po njegovih besedah “niso nori”. “Razmislite o tem. Zakaj bi to storili? Imamo dolgoročne pogodbe z evropskimi porabniki in oni nam redno plačujejo. Zakaj bi tako samomorilsko prekinili dobavo?” je dejal Putin. Ob tem je še dodal, da se Ukrajina z blokado pošiljk plina grebe za cene, nižje od tržnih, kar je označil za neuspešen poskus izsiljevanja.

Po njegovih besedah je Rusija tudi zainteresirana za vključevanje v mednarodni energetski sistem, ki bi deloval na podlagi določenih pravil in ki bi zagotovil dobrobit vseh partnerjev. Ruski premier je prepričan tudi, da bo letos po padcu cene nafte in naftnih derivatov gotovo padla tudi cena plina.

Ukrajina vztraja, da ni kriva za še vedno prekinjeno dobavo ruskega plina. Tranzit ni mogoč zaradi tehničnih težav, ponavljajo v Kijevu.

Medtem je Evropa in z njo tudi Slovenija brez ruskega plina že deseti dan. Glede na to, da bodo pogovori potekali šele v soboto in da plin potrebuje skoraj tri dni za potovanje do naše države, lahko čedalje bolj dragoceni energent pričakujemo šele v ponedeljek ali torek.

Kijev in Moskva sta nesposobna

Evropska unija je včeraj ostro protestirala proti nezmožnosti Ukrajine in Rusije, da zakopljeta bojno sekiro in Evropejcem omogočita zimo preživeti na toplem. Povezava počasi izgublja potrpljenje in obe državi obtožuje neodgovornosti, nesposobnosti in nezanesljivosti. Tako pravi predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso, ki dodaja, da bi morala evropska podjetja pravno ukrepati proti Gazpromu in Naftogazu, če dobava ruskega plina ne bo takoj vzpostavljena. "Zelo kmalu bomo videli, ali gre za tehnične probleme ali preprosto ni politične volje za spoštovanje dogovora," je dodal. Ob tem je ponovil, da če je tako, Rusija in Ukrajina ne moreta biti več razumljeni kot zanesljivi partnerici za oskrbo z energijo.

Tožbe proti Ukrajini in Rusiji?

Jutri ob 14.30 naj bi se šef ruskega Gazproma Aleksej Miller sestal s slovenskim predsednikom Danilom Türkom in prvo damo Barbaro Miklič Türk. Pogovarjal pa se bo tudi s premierjem Borutom Pahorjem in ministrom za gospodarstvo Matejem Lahkovnikem. Beseda naj bi tekla o gradnji južnega toka.

Srbija se zaradi pomanjkanja plina pripravlja celo na tožbo proti Ukrajini. Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović je ob tem dejal, da bi sicer tožili tudi Rusijo, vendar pa po njegovih besedah za to ne obstajajo pravne in ekonomske osnove. Dodal je, da pogodba o interventnem uvozu plina iz Madžarske velja samo do 20. januarja.

O tožbi pa razmišlja tudi Hrvaška. “Če se druge države odločijo za tožbo, ne vidim razloga, zakaj ne bi Rusije tožila tudi Hrvaška,” je dejal podpredsednik hrvaške vlade Damir Polančec.

Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je glede tega družbam, ki zaradi plinske krize trpijo izgube, prav tako svetoval tožbo, s katero bi dobile nazaj nekaj izgubljenega denarja. Vendar pa še vedno ni jasno, koga pravzaprav tožiti.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (25)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

titilja5
16. 01. 2009 11.35
to pa maš prav.Predsednik Ukrajini podpisal sporazum z ZDA o predaji plinske cevi američanam na renoviranje.ZDA že dovlgo želijo uničiti ekonomiku ES , ker ogroža ameriško gospodarsko rast in če Evropa ne bo ukrepala,jim bo to uspelo.
titilja5
16. 01. 2009 11.25
tehnične težave Ukrajine samo izsiljevanje na denar ES in Rusiji. Ukrajinska stran zavrnila kredit za nakup plina, ponujen ES z izgovorom da kredit mora vrniti. Istočasno v Ukrajine se ustavljao tovarne,se zapirajo šole in vrtce.Ljudije v stanovanjah imajo 13 stopinj, ni vreloj vode, si ne morajo skuhati čaj.Tehnične težave ne obstajajo.To je laž!!!
erikon
16. 01. 2009 11.23
Ko bo palestinske krize konec bo tudi plinske. Kot je znano so židovski kraki razvejani povsod.Ta kriza jim pride prav da se EU države bolj ukvarjajo z sabo ,kot pa z židovsko morijo. Torej ukrajina je že dolgo nazaj vedela kaj se bo zgodilo,to da nakrade plin in povzroči krizo so neposredno krive ZDA,s tem da povzroči krizo v EU in omogoči židom ,da nemoteno mori po Palestini
titilja5
16. 01. 2009 11.13
Plinska cev že 3 dni pod zadostnim pritiskom za dobavo plina v Evropo, ukrajinci ne želijo odpreti pipo, ker izsiljuejo rusov.Želijo da Gazprom PODARI Ukrajine plina na 700mllionov dol.In pridržujejo za sabo pravico ga vratiti ali ni. Svoj plin za državljane in gospodarstvo vladajoči že pokrali in prodali .Zato zdaj dogaja takšna štala.Vse to vem, ker imam mamo v Ukrajine in zato redno berem časopise na ukr. in rus. spletnoj strani.
Roby11
16. 01. 2009 08.23
Xal si ti en smeško ja. Kolk si vido v enem dnevu je cesta čista! A je že kdaj bil sneg 2 al pa 3 mesece na cestah? Sicer pa se zato poskrbi pred ogrevalno sezono. Pa neboš reko da en al pa 2 dni ne moraš počakat. Da si imel rezervoar na nuli?
sova666
15. 01. 2009 22.25
jel zima zmajćeki ??
Xal
15. 01. 2009 20.08
Roby11... se pravi, ce je vso zimo sneg... plina celo zimo ne vozijo.... cool
vetlan
15. 01. 2009 16.59
Ja, ja, Barroso pa je zelo sposoben, kar cutimo na svoji koži, sposobni so ropati davkoplačevalce cele Evrope in spravljati jih v bedo. Če bi to naredila Amerika, bi bilo vse lepo in prav.
Tonček Balonček
15. 01. 2009 16.52
Pa zakaj Rupel ne telefonira?
kmet_martin
15. 01. 2009 16.45
zakaj pa je blondinka pristašica zahoda? zakaj ne mara putina? mar ni zadosti lep? zeblo je ob njem nebi. kurjave ima dovolj.
Stane Dolinar
15. 01. 2009 14.21
Bolje nič ruskega plina,kot nemškega.
Roby11
15. 01. 2009 14.12
Xal najprej si razjasni pojem utekočinjen naftni plin in pa zemeljski plin. Je velika razlika veš. Če pa bi malo poznal zakone, pa bi videl da vozila z nevarnimi snovmi ne smejo bit ob zazneženih cestah na njih. Pa lep pozdrav.
vodka-don
15. 01. 2009 12.24
boli ruse za eu,sam juzna soseda ma 1 200 000 000 prebivalcov pa se najvecjo industrijo majo, pa brez tranzitnih drzav umes :)
erikon
15. 01. 2009 12.07
Za vsem tem stojojo ZDAin židi
Xal
15. 01. 2009 11.51
lahko je govoriti o drugih, vendar bi bilo dobro pogledati najprej kako je doma. Plinarna Maribor danes ne dovaza plina pod izgovorom, da imajo prepoved voznje od policije. Klices policijo, pa nic ne vedo o tem. Dejstvo je, da nimajo zimske opreme. Kaj pa bo z ljudmi pa jim je vseeno. Oslovijo te, kot, da si prisel prosjacit in ne kot placano stranko...... toliko o domacem pragu. LP
Uporabnik113189
15. 01. 2009 11.09
Juščenko ne upa v Moskvo. Ga hudo upravičeno skrbi, da iz Rusije ne bi nikoli več prišel v ljubljeno Ukrajino..Zelo dobro se zaveda, da so vse samo izgovori in da so Ukrajinci nalašč zaprli pipo ker izsiljujejo Rusijo in EU. Hkrati bi radi prišli v EU?? Če so si kdaj nakopali negativen odgovor polovice članic, so si ga sedaj.
BaloncekToncek
15. 01. 2009 11.09
UPAM DA BO EVRAPO VLOŽILA ODŠKODNINSKE ZAHTEVKE RUSIJI IN UKRAJINI... POTEM SE TO NE BO PONOVILO NIKOLI VEČ...
JanezNovakJohn
15. 01. 2009 10.43
Brez alternative in raspršenosti vrst energije ne bo šlo. Težko je v tem svetu vpeljevati kulturo dane besede.
CKKPJ_Milko
15. 01. 2009 10.36
"Vse to je pesek v oči. Probleme imajo Rusi zaradi prenizkih temperatur - vse zmrzuje in ne morejo dobavljati plina. Ko se bo na severu malce otoplilo bo tudi plin prišel :)" Probleme imajo Rusi z zgodovinskimi dejstvi....kjer je bil komunizem pač ne zraste več kaj pamentnega....
mr.remington@gmail.com
15. 01. 2009 10.29
Vse to je pesek v oči. Probleme imajo Rusi zaradi prenizkih temperatur - vse zmrzuje in ne morejo dobavljati plina. Ko se bo na severu malce otoplilo bo tudi plin prišel :)