Gospodarstvo

Plenković in Agrokorjevi dobavitelji pričakujejo pravičen dogovor vseh akterjev

Zagreb, 03. 04. 2017 14.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Hrvaški premier Plenković je po srečanju z največjimi dobavitelji živilskega koncerna Agrokor izpostavil, da pričakuje pravičen dogovor skupine, upnikov in dobaviteljev za rešitev krize poslovanja v največjem hrvaškem gospodarskem sistemu. Dobavitelji opozarjajo, da nimajo veliko časa, prav zato pa pričakujejo pomoč države.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Kdo bo zdaj vodil Agrokor?
    02:19
    Iz SVETA: Kdo bo zdaj vodil Agrokor?
  • Iz 24UR: Novi ritmi na vrhu Agrokorja?
    00:48
    Iz 24UR: Novi ritmi na vrhu Agrokorja?
Hrvaški premier Plenković se je sestal z največjimi dobavitelji živilskega koncerna Agrokor.
Hrvaški premier Plenković se je sestal z največjimi dobavitelji živilskega koncerna Agrokor. FOTO: AP

Hrvaški premier Andrej Plenković je na novinarski konferenci po današnjem srečanju z največjimi dobavitelji živilskega koncerna Agrokor na sedežu hrvaške vlade povedal, da so od dobaviteljev želeli slišati, kakšni so njihovi pogledi na stanje v Agrokorju ter se seznaniti s potekom pogovorov dobaviteljev z bankami upnicami in koncernom.

"Vlada glede na stanje v našem največjem gospodarskem sistemu predvsem intenzivno dela na umiritvi strasti v javnosti. Vlada želi podpreti vsako prizadevanje, ki bo pripeljalo do dogovora vseh akterjev," je dejal Plenković in napovedal, da bodo nadaljevali pogovore z dobavitelji, upniki in koncernom.

Kot je pojasnil, pričakuje pravičen dogovor vseh deležnikov zgodbe na Hrvaškem in v drugih državah, v katerih posluje Agrokor, tako da bo mogoče izvesti kakovostno prestrukturiranje in bo na voljo dotok svežega denarja za redno plačevanje vsaj dela obveznosti do dobaviteljev.

Plenković pričakuje, da bo sabor sprejel zakon o sistemsko pomembnih podjetjih, ki ga je pripravila vlada

Predsednik hrvaške vlade je spomnil še, da so pripravili predlog zakona o izredni upravi v sistemsko pomembnih podjetjih. Po njegovih pričakovanjih bo sabor predlog v petek tudi sprejel.

Zakon bo po njegovih besedah mogoče uveljaviti v primeru neuspešnega dogovora vpletenih v zadevo Agrokor. V tej luči so zakonske rešitve pomembne tudi zaradi stabilnosti hrvaškega gospodarstva in finančnega sistema, je dodal. Poudaril je še, da je čas ključen in da je vlada pripravljena prevzeti tudi odgovornost za prestrukturiranje Agrokorja.

Na novinarsko vprašanje, ali so pripravljeni deblokirati Agrokorjeve račune, ki jih je država blokirala zaradi približno deset milijonov evrov obveznosti z naslova davka na dodano vrednost (DDV), je Plenković odgovoril, da davčna uprava ščiti interese državnega proračuna in da bo delovala v skladu z zakoni.

Agrokor ima več kot dve milijardi evrov obveznosti do dobaviteljev.
Agrokor ima več kot dve milijardi evrov obveznosti do dobaviteljev. FOTO: iStock

Dobavitelji: Ne moremo čakati dolgo časa

Dobavitelji so potrdili, da načeloma soglašajo z bankami upnicami, ko gre za sporazum, ki so ga v nedeljo podpisali z Agrokorjem o mirovanju dolga, a so tudi opozorili, da ne morejo čakati dolgo časa.

"Stand-still poteka predolgo, to ni sprejemljivo. Današnje srečanje smo zahtevali, da bi opozorili na nujnost situacije in izpostavili potrebo po skupnem iskanju rešitve med bankami, dobavitelji in državo," je povedal član uprave Francka Josip Budimir, ki je skupaj s Plenkovićem in drugimi udeleženci sestanka stopil pred novinarje.

Budimir je ocenil, da je stand-still sporazum dobra rešitev, vladni zakon pa dobrodošla pomoč, da bodo dogovori hitreje uresničeni. Kot je povedal, pa je treba nujno doseči tudi deblokiranje računa koncerna.

Plenković in Budimir pa nista želela komentirati odločitev bank upnic, da bo novi prvi mož Agrokorja izvršni direktor za prestrukturiranja v Evropi pri svetovalni hiši Alvarez & Marsal, Antonio Alvarez III, češ da gre za odločitev upnikov.

Hrvaški premier je potrdil še, da se bo danes ob robu gospodarskega sejma v Mostarju v Bosni in Hercegovini srečal s srbskim kolegom in novoizvoljenim predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Pogovarjala se bosta tudi o Agrokorju, saj koncern posluje tudi v Srbiji.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ArkaMast
05. 04. 2017 11.17
Jankoviča pokličite na pomoč, revčki. Zahvalite se JJ, da je odstavil najsposobnejšega direktorja Merkatorja vseh časov.
Cofar
03. 04. 2017 20.53
men dol visi. Ljudje ki so nastavljeni jim ni bilo, jim ni in jim tu ne bo nikoli nič hudega. Pod pretvezo, ker imajo rekordno število ljudi zaposlenih, in to zgolj za minimalca, dobijo čist vsak dnar od države. Če mieni kej zaugsti k mam s.p. sm si kriv tko na oko čist izključno sam. Ni države da bi mi kej pomagala.
Jacko
03. 04. 2017 19.17
Edino pravično je poplačat dolg, vse ostalo je izsiljevanje in prisila
mackon08
03. 04. 2017 20.24
Točno tako, samo naj ga plača tisti ki ga ustvari, ne pa državljani. Tajkunu vse odvzet in v zapor za 100 let.
Cofar
03. 04. 2017 20.54
mackon08 zdej so krivi frizerji, pa avtomehaniki da gre slabo.
mackon08
03. 04. 2017 18.35
+5
Slovenija boi spet naredila posel stoletja, najprej so Mercator prodali zdaj ga bodo pa za 3x večjo ceno kupili.
flum
03. 04. 2017 16.27
+1
Dobavitelji naj bi bili vsaj toliko pravični kot agrokor