Gospodarstvo

Plače bodo po novem določali lastniki

Ljubljana, 09. 04. 2009 16.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vlada je predlagala nov zakon o gospodarskih družbah, po katerem bi bili prejemki članov uprav in nadzornikov javni. Delničarji pa bodo lahko določali tudi plače vodstva podjetja.

Minister za gospodarstvo Matej Lahovnik
Minister za gospodarstvo Matej Lahovnik FOTO: 24ur.com

Cilj novele zakona o gospodarskih družbah je zagotoviti večjo preglednost prejemkov članov uprav in poslovodstev, je na novinarski konferenci po seji vlade povedal minister za gospodarstvo Matej Lahovnik. Člani nadzornega sveta po novem ne bodo upravičeni do udeležbe pri dobičku.

Po predlogu bo moralo vodstvo družbe na skupščini, na kateri bodo delničarji odločali o uporabi bilančnega dobička, predstaviti prejemke, ki so jih člani organov vodenja ali nadzora za opravljanje nalog v družbi prejeli v preteklem poslovnem letu. Ti podatki bodo morali biti navedeni tudi v letnem poročilu družbe, s čimer bodo predmet revizijskega pregleda.

Informacija bo morala vsebovati prejemke za vsakega člana organa vodenja ali nadzora posebej in biti razčlenjena na različne prejemke, od udeležbe pri dobičku, do drugih nagrad in povračil stroškov ter morebitnih drugih plačil. Vodstvo bo moralo delničarjem predstaviti tudi podatke o prejemkih, ki so jih člani organov vodenja ali nadzora pridobili z opravljanjem nalog v odvisnih družbah.

Ob tem je Lahovnik izpostavil, da predlog novele zakona delničarjem omogoča, da na skupščini določijo politiko prejemkov članov organov vodenja ali nadzora. To možnost bodo lahko izkoristili že letos, saj je večina skupščin običajno v juliju in avgustu. Če bodo delničarji na skupščini sprejeli politiko prejemkov, bodo morali biti vsi prejemki v skladu s to politiko, je poudaril minister.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
10. 04. 2009 21.30
Buena Vita
10. 04. 2009 21.24
ČE BI IMELA FIRMO ,IN V NJEJ TISOČ ZAPOSLENIH, TAKRAT BI RES RADA VIDELA KAKEGA VLADNINEGA DRIPCA ,KI BI MI PRNESEL NEKO DOLOČILO KOLIKO NAJ DELOVCE PLAČAM,LETEL BI ON IN DELOVCI
Buena Vita
10. 04. 2009 21.21
TITIVKA KAJ TI SEBI VERLJAMEŠ,KLOBASAŠ KOT SLEPA KURA ZRNO LOVI VESOLJEN SVET VIDI LE KOMUNJARE POVSOD VPLETENE,V VSE SVINJARIJE,IN TI ŠE VEDNO MELJEŠ KAMENJE
manco-capac
10. 04. 2009 08.01
A res bodo zdaj lastniki določali plače uprav, kdo jih je pa do zdaj - pa ne politiki!? RE Nebivdu: res, nagrade so stimulacija, vendar, če se po nogometno izrazim, naši menagerji špilajo v slovenski ligi in ne v Bundesligi. Toliko naj bodo tudi plačani, saj jih 90% ne bi špilal niti v drugi Bundesligi!
Bolivar
10. 04. 2009 03.23
Edino pravilno,končno nadzor,kot je na primer v Skandinavskih državah!
tirolec
09. 04. 2009 20.21
Danes bi vsi radi nekaj gasili, kar že leta tli in gori...mater smo pametni, a še vedno nihče v zaporu ne sedi! Pa tudi ne bo, ker so vsi med seboj povezani in so kot jajce-jajcu. Vsi so krivi, ker so v sozvočju sami s seboj, a to ni nobenemu jasno?
potamoser
09. 04. 2009 18.40
Zakaj čakati na ne vem kkakšnne roke? Kriza jee se tu in barabije so se dogajale že do seedaj. Zakaj lahko zakoni za nazaj za prebrisane , za ostale barabe a ne? Če se ne bo zgodilo kaj na hitro bo kmalu hudič. Istrabenz, MIP, Pomurka, HIT itd., itd. Naredite nekaj, saj imate oblast, hudiča vendar. Kje so obljube????
titovka
09. 04. 2009 18.33
MATEJ, sedaj nam je prepozen...pokrdli so vse kar se dalo pokrasti a tisto kar še diha je pa v lasti vatikna!!!!!! naši oasmosvojitelji so total sje.bali slovenijo in slovenski narod!!!!!!