Gospodarstvo

Plača za vse v Prevent Globalu

Slovenj Gradec, 18. 01. 2010 16.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Potem ko 190 zaposlenih v krovni družbi Prevent Global ni dobilo plač hkrati z zaposlenimi v proizvodnih družbah, so bile te le nakazane, in sicer v petek popoldne. Pričakovanja glede družbe pa so ta teden usmerjena v sanacijski načrt.

Prevent-5
Prevent-5 FOTO: Mateja Klavs

Informacijo o plačah je potrdil predsednik sindikata Vlado Zorman. Po neuradnih informacijah pa naj bi se nadzorni svet te slovenjgraške družbe sestal predvidoma v sredo ob 16. uri, vendar predsednik nadzornega sveta Vladimir Bilić za potrditev informacije za zdaj ni dosegljiv. Je pa minuli teden napovedal, da bodo nadzorniki sanacijski načrt družbe, ki ga je pripravila nova uprava na čelu z Renatom Krajncem, obravnavali še ta teden.

Načrt bo predvidel prihodnje poslovanje družbe, ki v svojem avtomobilskem delu v Sloveniji zaposluje 1300 delavcev. Na osnovi sanacijskega načrta se bo podjetje pogovarjalo tudi z bankami glede reprogramiranja dolgov, ki znašajo prek 60 milijonov evrov. Uradno naj bi bili zaposleni in javnost o vsebini sanacijskega načrta seznanjeni po obravnavi načrta na nadzornem svetu.

Uprava je sicer sanacijski načrt posredovala tudi obema največjima lastnikoma, Janku Zakeršniku, ki je 52-odstotni lastnik, in Nijazu Hastorju, ki ima v lasti 45 odstotkov družbe, nima pa zastopnika v nadzornem svetu. V nadzornem svetu so poleg predsednika Bilića še člani Janez Sušnik ter po sklepu zadnje skupščine tudi Vojko Karner in Pavla Krpač, sicer direktorica Zakeršnikovega podjetja Eurocity.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ivo55
19. 01. 2010 13.55
Ena izmed rešitev, da plače ne bodo več pod vprašajem, je kriminaliziranje neplačila opravljenega dela kot to velja v ZDA. Ne razumem, da se v RS povzema po drugih sistemih le slabe odnosno polovične rešitve - pa še te so povečini še brez ustreznih sankcij.
Vance
19. 01. 2010 11.38
Mislim,da je bilo precej prekrivanja med lastniki,žal dobi po hrbtu delavec.Ta je garal z nizko plačo leta in leta,ko je bila tržnase situacija sila ugodna v tej konjukturni branži.Sedaj,ko je kriza pokazala zobe in ko lastniki ne morejo več tlačit v svoj žep profite,na katere so bili navajeni v zlatih časih,sedaj,ko tudi delavca ne morejo več stisniti dodatno,pa začnejo z medsebojnim obračunavanjem.Lastniki bodo na vsak način zmagovalci z bogatstvom in velikimi zadolžitvami v bankah,žrtev pa bo delavec,ki bo ostal doma in davkoplačevalci,ki bodo odplačevali dolgove,odgovarjal pa ne bo nihče.
humantec
19. 01. 2010 09.44
naj lopovi, ki so vodili prevent vrnejo ves denar ,ki so ga zmaknali, pa bo za plače in še za marsikaj drugega!