Gospodarstvo

Kad bi Pivovarno Laško reševal z dokapitalizacijo

Ljubljana, 28. 04. 2011 09.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Pivovarna Laško je, potem ko ji je Urad za varstvo konkurence začasno prepovedal razpolaganje z delnicami Mercatorja, proti temu organu vložila tožbo. Kad pa predlaga dokapitalizacijo družbe.

Predsednik uprave Skupine Pivovarne Laško Dušan Zorko
Predsednik uprave Skupine Pivovarne Laško Dušan Zorko FOTO: Pivovarna Laško

Družba Skupina Pivovarna Laško je vložila tožbo zoper Urad za varstvo konkurence (UVK), ker je ta v torek tik pred sejo nadzornega sveta izdal odločbo o omejitvi razpolaganja z delnicami Mercatorja. Skupina je namreč 23,34-odstotna lastnica največjega slovenskega trgovskega podjetja.

30. aprila se izteče rok za odločanje o prodaji Mercatorjevih delnic hrvaškemu Agrokorju. Pivovarna Laško, ki mora Mercatorjeve delnice prodati, je nameravala to storiti. "To je že četrti poskus prodaje Mercatorja, prodajali so ga že pred mojim vstopom v Laško, pa ga je vedno nekdo ustavil. Sprejemam stališče, da je Mercator neki strateški interes, jaz pa odgovarjam za sanacijo Skupine Pivovarna Laško in za njeno upravljanje," je za časopis Delo povedal predsednik uprave Skupine Pivovarne Laško Dušan Zorko.

Banke, ki so lastnice okoli 53-odstotnega deleža Pivovarne Laško, so zahtevale, da družba proda svoj osnovni kapital, ki ni potreben za pijačarski posel, to pa pomeni, da mora prodati delnice Mercatorja, Dela in Večera. Do zdaj niso prodali še nobene delnice teh podjetij, pri tem pa se Zorko sprašuje, kako naj kaj prodajo, če pa jim preprečujejo samostojno odločanje o njihovem premoženju.

"Smo tik pred tem, da umremo, če nam ne uspe prodati nepotrebnega premoženja in reprogramirati kreditov," še dodaja Zorko. 30. aprila jim namreč zapade kredit v višini 9 milijonov evrov, do konca junija pa bi morali reprogramirati večino od 450 milijonov evrov posojil.

Z urada za varstvo konkurence pa so sporočili, da so v torek izdali odločbo Centralno klirinško depotni družbi (KDD), s katero so ji naložili, da prepove izvedbo lastništva delnic Mercatorja do izdaje odločbe o skladnosti koncentracije s pravili konkurence. Ta odločba družbi KDD se nanaša na postopek, ki ga je urad uvedel po uradni dolžnosti s sklepom z dne 30. marca, ker je bila izkazana verjetnost, da je prišlo do koncentracije, ki je podrejena določbam zakona o preprečevanju omejevanja konkurence, in je podjetja, ki bi morala koncentracijo priglasiti uradu, niso priglasila.

Nadzorniki Laškega naj bi v petek znova razpravljal o prodaji svojega deleža v Mercatorju hrvaškemu Agrokorju. Nadzorniki naj bi zaradi odločbe varuha konkurence odločali o morebitni prodaji deleža z odložnim pogojem, razpravljali pa naj bi tudi o pridružitvi konzorciju bank za skupno prodajo delnic Mercatorja.

Kad želi dokapitalizacijo pivovarne

Sicer pa Kapitalska družba (Kad) zahteva sklic skupščine družbe Pivovarne Laško, na katerem bi odločali glede predloga o dopolnitvi statuta družbe z določilom o odobrenem kapitalu. To določilo bi upravo pooblaščalo, da v obdobju petih let po vpisu dopolnitve statuta v sodni register poveča osnovni kapital družbe do 50 odstotkov osnovnega kapitala družbe, ki obstaja v času sprejema dopolnitev statuta, kar predstavlja največ 18,25 milijona evrov, z izdajo novih delnic za denarne vložke.

Pri tem je Kad v zahtevi zapisal, da, v kolikor bo uprava družbe ocenila, da so izpolnjeni pogoji za odločanje delničarjev na skupščini o rednem povečanju osnovnega kapitala, skupščini s predlaganimi sklepi o rednem povečanju osnovnega kapitala ne bo nasprotoval, ampak bo štel, da je s takšnim sklicem skupščine ugodeno njegovi zahtevi.

VZMD poziva upravo Pivovarne Laško, da sprejme edino smiselno in poslovno neškodljivo odločitev ter podpiše sporazum o skupni prodaji večinskega paketa delnic. Vsakršna drugačna odločitev bi po mnenju strokovnih sodelavcev VZMD lahko dodatno ogrozila perspektivo ter celo obstoj Pivovarne Laško.

Hkrati v Kadu kot 7,06-odstotnem lastniku Pivovarne Laško dodajajo, da so pod ekonomsko upravičenimi pogoji pripravljeni sodelovati v sorazmernem deležu pri dokapitalizaciji družbe. Pri tem pozivajo upravo družbe, da skupščina zaseda čim prej, vendar ne pozneje kot v dveh mesecih od prejema zahteve, sicer bodo uveljavili svoje korporacijske pravice v skladu z zakonodajo.

V Kadu svojo zahtevo pojasnjujejo s tem, da je finančni položaj skupine Pivovarna Laško zelo resen. Kapital skupine je konec leta 2010 znašal 131,9 milijona evrov in je bil za 30,7 milijona evrov manjši kot konec leta 2009. Poleg tega visok finančni dolg obremenjuje tekoče poslovanje ter ogroža obstoj in razvoj skupine.

Pivovarna Laško-3
Pivovarna Laško-3 FOTO: Damjan Žibert

Ostali bi prezadolženi

Konec leta 2010 je skupina izkazovala primanjkljaj obratnega kapitala v višini 44,7 milijona evrov, finančne obveznosti pa so znašale 397,5 milijona evrov.

V Kadu menijo, da bi kljub morebitni uspešni izvedbi odprodaje finančnih naložb in poslovno nepotrebnega premoženja obvladujoča družba še vedno ostala prezadolžena. Ob tem navajajo, da razmerje med finančnim dolgom in lastniškim kapitalom skupine znaša 3,0, finančni odhodki z naslova obresti na dolg matične družbe pa so v letu 2010 znašali 13 milijonov evrov in za 1,8 milijona evrov presegli ustvarjen dobiček iz poslovanja.

"Tako visoke obresti ogrožajo nemoteno poslovanje in razvoj družbe. S povečanjem trajnih virov bi družba omogočila ohranjanje in povečevanje vrednosti premoženja svojim lastnikom," je zapisal predsednik uprave Kada Borut Jamnik in dodal, da bodo dodatni viri imeli ugoden učinek na vrednost delnice oziroma lastniškega premoženja.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (34)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

samajajca
03. 05. 2011 06.37
Lasko pivo v tujini ne more konkurirati nobenemu pivu, kvecjemu morda v Avstriji almdudlerju. Laska scalnica je isto zanic kot Union, brez okusa in se peni se ne kot je treba.
comment123
29. 04. 2011 10.20
DRŽAVA NAJ DOKAPITALIZIRA MOČNE FIRME V NACIONALNEM INTERESU IN NAJ JIH PREPUSTI DELAVCEM V UPRAVLJANJE, TAKRAT KO JE ŽE BILO TAKO, SO IMELI DELAVCI PLAČE IN NI SE KRADLO....
wizeman
28. 04. 2011 18.27
@povrsniste24kur 28.04.2011, 14:15 Stane že skoraj kot heineken? Če bi bilo ormalno, bi hajneken stal veliko manj kot laško, kot je to normalno na vseh trgih, kjer imajo lokalna piva daleč najvišje cene. Hajniken (in amstel, itak je isti šmorn) je pogrošno, velikoserijsko pivo, ki ne more konkurirati resnično dobrim pivom, razen z nizkimi cenami.
manco-capac
28. 04. 2011 17.38
S tistim denarjem, ki ga je KAD dobil za delnice Mercatorja od Laščanov, bi zdaj lahko odkupil vsaj pol Mercatorja! Ali mi ve kdo povedat, kam je KAD "vložil" tisti denar?
okip
28. 04. 2011 16.08
Potrebno je rešiti Mercator in Fructal, Laško je vreča brez dna, brez trgov (razen Štajerske seveda) in vsako reševanje pivovarne z državnim denarjem je metanje denarja skozi okno.
nero99
28. 04. 2011 15.56
Bavčarju vzemte, kar je nakradel v pivovarni in lahko potem komot poplačate dolgove, ki jih je s tem dejanjem ustvaril .... :))
Civil
28. 04. 2011 15.25
To je hotel že Šrot. Najlbolje je šlo pivovarni v Jugoslaviji, kuhali so solidne količine odličnega piva, ki se je prodajalo ponekod na celjskem in drugod po jugi. Za več ni bilo potrebe na trgu in takšne kvalitete ni bilo mogoče izdelati. Treba se je vprašati, kdo, kako si je lastninil pivovarno, zakaj tako dolgo praktično ni bilo drugega piva na našem trgu, kaj so delali z denarjem in davki, nato pa v čigavi lasti je danes infrastruktura, predvsem pa dobava surovin in logistika. Kaj pravite?
saintjozef
28. 04. 2011 15.00
major128.04.2011, 14:044 Več popijem piva, slabše stoji firma. S kom je nekaj narobe? -Luknja, ki jo je Šrot naredil je zelo globoka. In sedaj jo misli KAD nafilat? Bedaki, Šrotu naj vzamejo.
cemkcku4
28. 04. 2011 14.49
povrsniste24kur 28.04.2011, 14:15 kdo še vam.... Še vedno je največji prihod dohodka v skupini Pivovarna Laško, tako, da tvoje neumne( ali suhe izjave) očitno niso posejale na prav forum.Tukaj smo tudi tisti, ki vemo zakaj konkretno gre.G. Jankovič želi Mercator od Pivovarne ZASTONJ.Njegov zaveznik v ozadju g.Golubič pa mu vse počasi to tudi omogoča.Uničiti karkoli, tudi banke če je potrebno, le da bo g.Jankovič prišel do zastonj Mercatorja.V Sloveniji bi ostal, pa bi ga vsi imeli zastonj, banke pritiskajo na Pivovarno,g.Golubič pa grozi bankam, da denarnih pomoči bankam ne bo, če ne bodo poslušne.
finec
28. 04. 2011 14.18
Naši managerski diletanti so sposobni uničiti tudi pivovarno Laško, predlagam, da jih CIA podtakne Al Kaidi, pa bo ta čez nekaj časa samo še skupina beračev.
povrsniste24kur
28. 04. 2011 14.15
kdo še vam bo sploh pil to vašo laško, če stane že toliko kot heineken ali amstel. drago pivo imate, pa še spije se ga največ, vi pa tu vedno znova z nekimi pravljicami o izgubah, zresnite se že enkrat al pa spokajte!
major1
28. 04. 2011 14.04
Več popijem piva, slabše stoji firma. S kom je nekaj narobe?
jo1956
28. 04. 2011 13.20
Pivovarno Laško zaprite ili prodajte Hrvatom in se rešite Slovenske sramote... Še bog dal če bo hotel kdo kupiti to zafurano pivovarno Laško... Le kak pijanček bo ostal brez svoje doza... V Mercatorjo pa hodimo vsi vsak dan ...
halojekdodoma
28. 04. 2011 12.44
Kakšne nesposobneže imamo tukej v sloveniji, še navadn človek brez šole bi veliko boljše vodil podjetje kot tile b...
dajno
28. 04. 2011 12.44
Tolk piva spijem pa ga očitno še premalo za žepe brez dna...
Kajetan
28. 04. 2011 12.40
Tale zgodba je precej sumljiva in nenavadna predvsem iz strani pritiska banke. Gre z kredit ki je bil najet izključno v namene nakupa in zastave delnic pivovarne laško, torej so posledično banke zasegle delnice pivovarne laško in s tem v neki vrsti postale lastnice, kar pomeni gladko v besedah da so spremenile svoje terjatve v lastniške deleže. Vendar ne pri nas ni tako, banke so zasegle delnice pivovarne laško, krediti za nakup teh delnic pa so ostali nesprememnjeni, sedaj oni zahtevajo da se proda vse delnice kar ni vezano z pivovarskim poslom. ČE ŠE NISTE USPELI RAZBRATI ENE STVARI BO SLEDNJE BOLJ JASNO (ne bom zagovarjal tajkusnih prevzemov, samo to barabijo mora eden preprečiti): - Šrot in njegova druščina so najeli kredite za nakup pivivarne laško in so jih imeli namen odlačati, - ker je primanjkovalo denarja ozr. niso mogli več doseči plačila so poskusili reprogramirati kredite, - pod pritiskom bank so morali odstopiti in dati možnosti novim rešiteljem, kajti banke imajo 53 % lastništvo, - krediti so ostali nespremenjeni, - PA KAJ NOBEN NE OPAZI DA SO BANKE POSTALE 53 % LASTNIKI BREZ ENEGA VLOŽENEGA EURA, PRODAJA MERKATORJA PA POMENI SAMO POPLAČILO OBVZENOSTI DO NJIH. NE SE ZAFRKAVAT, ČE SO 53 % LASTNIKI POTEM MORAJO SVOJE KREDITE SPREMENITI V LASTNIŠKE DELEŽE, DRUGAČE NISO LASTNIKI AMPAK SAMO UPNIKI, KI NE MOREJO NIČESAR POGOJEVATI, AMPAK LAHKO VLOŽIJO MOREBITEN STEČEJ. ČE JIM TA BARABIJA USPE BODO DOBILE PIVOVARNO LAŠKO BREZ ENEGA SAMEGA VLOŽENEGA EURA. PA TO BI ŠE JAZ IMEL, ENAKO KAKOR JAZ POSODIM DENAR SOSEDU, MU POGOJUJEM DA NAJ PRODA AVTO ZATO MI VRNE KREDIT PA ŠE VEDNO SEM NPR. 53 % LASTNIK VSEGA KAR IMA???? USTAVITE TUDI TO KRAJO - KAJ DELA DUŠAN ZORKO JE VPRAŠANJE, ČE SE MU SPLOH SANJA KAJ ODPLAČUJE OZR. KAKŠNE SO NJEGOVE KORISTI PRI TEM????
Danijel Fric
28. 04. 2011 12.06
Šrotek uživa prvomajske
comment123
28. 04. 2011 11.48
Gospodu bi pač kapnilo v tanajvečji žep, če bi mu uspelo prodati LAŠKO Hrvatom....
Trust35
28. 04. 2011 11.44
"Pivovarna Laško 'tik pred smrtjo'" Ja in se "SLOVENIJA TIK PRED SMRTIJO!"
sherum
28. 04. 2011 11.39
Gledajo se lastni interesi. Kdaj se bodo preiskovalni organi zbudili , vsem gospodom kapitalistem ki so odgovorni za propad pivovarne, vložili kazrenske ovadbe , da bo gospoda tudi kaznovana