Gospodarstvo

Pivovarna Laško podpisala sporazum o prodaji Mercatorja

Laško, 09. 06. 2011 10.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Čeprav je Pivovarna Laško podpisala sporazum o skupni prodaji več kot polovičnega deleža Mercatorja, pa z bankami še vedno ni podpisala dogovora o reprogramiranju posojil. Pogajanja namreč še potekajo.

Pivovarna Laško je v sredo podpisala sporazum o skupni prodaji več kot polovičnega deleža Mercatorja, so danes potrdili v pivovarni. Sporazum naj bi podpisala tudi Nova Ljubljanska banka, v prihodnjih dneh naj bi to storile še Nova Kreditna banka Maribor, Gorenjska banka, Abanka Vipa, Banka Celje in Banka Koper.

Mercator
Mercator FOTO: Dare Čekeliš
Splitska banka Societe Generale ima danes v Mercatorju že skoraj petodstotni lastniški delež, kaže delniška knjiga. Delnice naj bi Splitčani kupili za hrvaški pokojninski sklad AZ, ki je posredno v lasti Zagrebačke banke, ta pa v lasti italijanske Unicredit banke. Skupina Unicredit ima tako neposredno oz. posredno že skoraj 15 odstotkov Mercatorja.

Unicredit banka je eden največjih upnikov Agrokorja, zato naj bi bilo, tako poznavalci, banki v interesu, da se Agrokor in Mercator združita, s čimer bi postala največje trgovsko podjetje na Balkanu, s tem pa bi postala tudi tarča interesa velikih trgovskih multinacionalk.

Kljub podpisu sporazuma o skupni prodaji Mercatorja pa Pivovarna Laško z bankami še vedno ni podpisala dogovora o reprogramu posojil, saj pogajanja še potekajo, so pojasnili v pivovarni.

Glede reprograma posojil Pivovarni Laško je prvi mož družbe po majski seji nadzornega sveta Dušan Zorko pojasnil, da noben reprogram ni optimalen, ker je treba plačati obresti. Pivovarni Union in Laško tako vsak mesec za plačilo obresti namenita od 1,8 do dva milijona evrov, zapadlost posojil pa je vsakodnevna.

Po njegovem mnenju je skupino Pivovarno Laško možno stabilizirati kljub visokim obrestim za reprogram tudi z reprogramom že najetih posojil in dokapitalizacijo. Skupina Pivovarna Laško ima 420 milijonov evrov posojil, od tega jih je 30 odstotkov dolgoročnih. Junija pa bodo zapadla v poplačilo posojila, ki so bila najeta za nakup Mercatorja, je dejal Zorko.

Po njegovi oceni bi za saniranje skupine potrebovali 109 milijonov evrov svežega kapitala, kljub temu pa so skupščini delničarjev, ki bo 24. junija, predlagali dokapitalizacijo v višini za največ 36,5 milijona evrov.

Sicer bodo nadzorniki Pivovarne Laško na ponedeljkovi seji razpravljali o razmerah na trgu pijač, seznanili se bodo tudi s profitabilnostjo posameznih programov Pivovarne Laško in z dezinvestiranjem, zlasti z napovedano prodajo Fructala.

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

usi-glih
13. 06. 2011 12.39
Jožajoža 09.06.2011, 12:11 -2 slovenci, svetovni prvaki v popitem alkoholu, pa ne morete rešit svoje pivovarne. vsak pijanec naj vsak dan prispeva po en evro za pivovarno, pijancev je v sloveniji 1,5 miliona, to je na dan 1,5 miliona evrov in v 70 dneh boste poplačali, dolgove. Skrbni in varčni ne kupujemo v mečkatorju
usi-glih
13. 06. 2011 12.37
Že sedaj redko kupujem v mečkatorju ko bo pa hrvaški pa me ne vidijo NIKOLI več.
luciluk
12. 06. 2011 18.50
Gradnja TC v MB je zadnja investivija Mercatorja na trgu SLO. Zatorej je to zadnji gradbeni projekt, za SLO gradbince, inženirig firme iz strani velikega trgovca. Hahahahah....... adijo SLO prehrana, dobrodošel Hofer, Lidl, ker za kam drugam ne bo €€€€
ochi
12. 06. 2011 17.58
kaj grozijo že par let. prodajte, saj slabše za delavca v Mercatorju ne more bit.
Jožajoža
12. 06. 2011 13.13
ne razumem, baučar in .janša,šrot in ostala gola...... se pa imajo za vaše odrešitelje,osvoboditelje.........slovenci , ase spomnite kako lepo nam je šlo, pa je prišlo leto 91 in rekli so nam, gremo na ulice, da nam bo še boljše.........pa smo jim verjeli, ko nam je že bilo zelo lepo.......in nikoli več nam ne bo tako, kot pred letom 91. in na račun teh 100 "osvoboditeljev" dva miliona ljudi propada.
b77
11. 06. 2011 13.13
JOŽAJOŽA tudi slovencelnom je zmankal za pivo
feren?ek
10. 06. 2011 22.37
place so obupne v pivovarnah
Civil
10. 06. 2011 12.50
Pivovarna Laško je takoj po osamosvojitvi začela z lastninjenjem, delnice so zelo kontrolirali, le redko kdo jih je lahko kupil, še manj zamenjal za certifikate, veliko so jih delili delavcem ob plačah, še posebej izbranim posameznikom (kaslci), v smislu da gre za "družinsko" podjetje. Pravo ceno so dosegle, ker so Drnovškove vlade preprečile uvoz tujega piva. Iz te firme izhajajo številni osamosvojitelji, saj so še v Jugoslaviji namesto plačevanja davkov, v Nemčiji kupovali aluminij. Glede na to, da je bil direktor Stanič tudi direktor Gorenja, si lahko mislimo, v kaj se je potem spremenil aluminij. Stanič je SD, Turnšek LDS, v pivovarni so iz navadnih uradnikov ustvarili številne visoke "strokovnjake", iz stranke SKD, potem ko so se skregali s čebelarjem SLS, pa tudi iz Nsi, Desusa ter ostalih, ki so prišli na vrh države, vodili politiko, bančništvo, pa seveda vojsko in še marsikaj, v zdravstvo in zavarovalnice, ogromno pa so "vlagali" tudi v medije, kulturo in šport. Velik del vrha uprave lahko najdemo na seznamu iz Udba.net, večina laščanov je pod njiiovo kontrolo, predvsem občinske službe in zaposleni, obvladujejo pa tudi ostale kraje v občini in okolici, verjetno tudi Celje, ki ga vodi slsov Šrot. O njih se praktično ne govori, Laško je majhno, zmonopolizirano in zahojeno mestece, prebivalci izgledajo zelo čudni in morbidni, vlada totalni red in disciplina, živijo na videz zelo skromno, vpleteni pa so praktično v vse, vendar je vprašanje, kdo bi jih pri nas sploh lahko nadziral. *
ochi
10. 06. 2011 11.32
v lasti 1.lastnika, ki je v lasti 2.lastnika, ki je v lasti 4. lastnika, ki je v lastni 1. lastnika, ki je v lasti 3. lastnika, ki je v lasti 2. lastnika. roko na srce, pravi lastnik vsega tega je narod. tam se je vse začelo, z njihovim trudom.
Bojan Skof
10. 06. 2011 09.06
jaka firma ,da je najemala take kredite
Raztezje
10. 06. 2011 04.32
Državljani, udobno se vsedite in globoko dihajte, bliža se trenutek resnice, prihaja iz škraltnega mesteca Laško, skritega za sedmimi gorami, ki mu v prevodu pravijo Jeruzalem. Mercator, z rdeče belim logotipom, seveda ni nihče postavil ampak so le prevzeli številne trgovinice ter trgovske mreže in se združili v kolhoz, pod propagandnim geslom, da ščitijo slovensko proizvodnjo hrane in pijač, predvsem pa naj bi kazali najvišje spoštovanje do naivnih izbranih strank, ki so se tam počutile kot kralji. Ni jih bilo večjih slovencev, razen mogoče Pivovarne Laško, ki si je prilastila celo izvire pitne vode. Od vse industrije, je največ denarja v prehrani in pijačah. * Pozno je, ura bo kmalu odbila polnoč in potem bo nov dan, ko za Slovenijo nič več ne bo, tako kot je bilo.
titovka
09. 06. 2011 18.53
kupec je janez janša!!!!
hotchilipoper
09. 06. 2011 18.34
KONČNO BODO ZDAJ DELNICE POSKOČILE V NEBO
upanje11
09. 06. 2011 16.31
Mercator najvecji strateski partner slovenski prehrambeni industriji prevzemajo najvecji konkurenti, mi pa se ukvarjamo z cirkuško predstavo v parlamentu. Ko je Novartis prevzemal lek so tudi rekli da bo to najvecji igralec na trgu za V evropo.Sedaj pa je znamka Lek samo se v sloveniji v tujini je Napis Sandoz.Lek je samo se tovarna, cez cas bodo verjetno selili na cenejse.
Jimi1
09. 06. 2011 15.30
Laško pivo je postalo predrago, dabi si ga Slovenci še sploh lahko privoščili. Pijem le še 40 in več % cenejše zadeve.... Nisem jim jaz kriv za Boška Šrota !
korintos1
09. 06. 2011 12.14
Kdo je pa kupec? Boško?
Jožajoža
09. 06. 2011 12.11
slovenci, svetovni prvaki v popitem alkoholu, pa ne morete rešit svoje pivovarne. vsak pijanec naj vsak dan prispeva po en evro za pivovarno, pijancev je v sloveniji 1,5 miliona, to je na dan 1,5 miliona evrov in v 70 dneh boste poplačali, dolgove.