Gospodarstvo

Pivovarna Laško: Kljub povečani čisti izgubi je bilo poslovanje dobro

Laško, 16. 03. 2012 13.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Pivovarna Laško je leto 2011 končala s 15,3 milijona evrov čiste izgube, potem ko je leto prej ta znašala 6,3 milijona evrov. Poslovanje so zaznamovale visoke obresti, ki ogrožajo nemoteno poslovanje.

Pivovarna Laško je leto 2011 končala s 15,3 milijona evrov čiste izgube, potem ko je leto prej ta znašala 6,3 milijona evrov. Poslovanje so zaznamovale obresti in slabitve finančnih naložb v višini 17,5 milijona evrov. Tako visoke obresti po pojasnilih družbe ogrožajo nemoteno poslovanje.

Finančni odhodki iz naslova obresti so se v primerjavi z letom 2010 povečali za 2,3 milijona evrov, za 4,9 milijona evrov pa presegajo ustvarjeni dobiček iz poslovanja, je razvidno iz nerevidiranega nekonsolidiranega poročila o poslovanju za 2011, ki ga je pivovarna v četrtek objavila na spletni strani Ljubljanske borze.

Največji delež pri slabitvah naložb se nanaša na Delo – pivovarna je namreč naložbo v tej družbi slabila za 8,2 milijona evrov. Slabitev naložbe v Mercator je znašala 4,3 milijona evrov in v Probanko 3,1 milijona evrov, medtem ko je popravek vrednosti danih posojil in obračunanih obresti Jadranski pivovari iz Splita znašal 1,8 milijona evrov.

Družba je plačala za 15,4 milijona evrov obresti.
Družba je plačala za 15,4 milijona evrov obresti. FOTO: Damjan Žibert

"Kljub težavam je bilo poslovanje dobro"

"Tako visoke obresti ogrožajo nemoteno poslovanje in razvoj družbe," je v poročilu poudarila uprava pivovarne in dodala, da so neugodni pogoji poslovanja v državi vplivali tudi na poslovanje Pivovarne Laško. "Rezultati poslovanja družbe niso bili takšni, kot bi bili v ugodnejših pogojih poslovanja. Kljub težavam je bilo poslovanje dobro," je ocenila uprava.

Predsednik nadzornega sveta Pivovarne Laško Vladimir Malenković je ocenil, da so objavljeni rezultati poslovanja okvirno skladni s pričakovanji in ocenami, s katerimi je bil nadzorni svet že seznanjen. Upoštevajoč globalne gospodarske trende, je rezultat iz poslovanja po Malenkovićevem mnenju za Pivovarno Laško in skupino razmeroma ugoden.

"Je pa res, da je vpliv odhodkov iz financiranja tako velik, da je končni rezultat negativen. Kot sem že večkrat dejal, se mora skupina Laško nujno in pospešeno dezinvestirati, da se razbremeni visoke zadolženosti ter da se vzpostavijo pogoji za normalizacijo investicijskega ciklusa. Ob tem je potrebno omogočiti tudi kvalitetne, dolgoročne reprograme kreditov," je dejal Malenković.

Pojasnil je, da so bili letošnji poslovni načrti nadzornikom s strani uprave Pivovarne Laško že predstavljeni ob potrditvi poslovnega načrta za leto 2012. Tedaj so nadzorniki po besedah Malenkovića plan ocenili kot dovolj ambiciozen, pričakovana rast prodaje skupine Laško pa temelji predvsem na rasti prodaje v tujini, kar je tudi skladno s strategijo skupine do leta 2014.

Pivovarna Laško je lani povečala čisto izgubo.
Pivovarna Laško je lani povečala čisto izgubo. FOTO: Thinkstock

Pivovarna del proizvodnje prenesla na pivovarno Birra Peja v Peći

Pivovarna je sicer lani ustvarila 10,5 milijona evrov dobička iz poslovanja, kar je 6,4 odstotka manj kot leto prej. Čisti prihodi od prodaje so se medtem zvišali za 3,3 odstotka na 94,3 milijona evrov.

Količina prodanih pijač je bila večja kot pred letom dni, čeprav je pivovarna del proizvodnje za nekatere trge jugovzhodne Evrope prenesla na pivovarno Birra Peja v Peći. Lani je pivovarna prodala 975.800 hektolitrov vseh pijač, kar je več kot leto prej in manj od načrtov.

Poleg plačila obresti in slabitev naložb so poslovanje Pivovarne Laško zaznamovali tudi višji odhodki. Ti so lani znašali 86,5 milijona evrov, kar v medletni primerjavi predstavlja 8,4-odstotno rast. Znatno so se po pojasnilih uprave povečali stroški surovin in repromateriala ter energije, zvišali so se tudi stroški plačilnega prometa ter stroški pri prodaji proizvodov.

Sredstva pivovarne so na zadnji dan lanskega leta znašala 405,7 milijona evrov in so se glede na leto prej zmanjšala za 10,2 milijona oz. 2,4 odstotka. Celotne obveznosti družbe so znašale 294,7 milijona evrov, od tega na finančne obveznosti odpade 90,9 odstotka oz. 268 milijona evrov – glede na leto 2010 so se finančne obveznosti povečale za 2,2 milijona evrov.

Presežek kratkoročnih obveznosti nad kratkoročnimi sredstvi je znašal 184,4 milijona evrov, zaradi česar po pojasnilih uprave obstaja veliko likvidnostno tveganje. Na letni ravni se je negativni presežek povečal za 62,8 milijona evrov, predvsem zaradi slabitve naložbe v Delo in prenosa naložbe iz nekratkoročnih sredstev za prodajo nazaj na dolgoročne finančne naložbe v odvisne družbe.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

WikiX
20. 03. 2012 14.10
Par let nazaj so storili podobno s Splitsko pivovaro, uganite kdo je potem poravnaval dolgove in plačal, da ni prišlo na hrvaškem do delavskih izgredov? Dokler bo Udba, ki vodi pivovarno nosila keš na roko, bo vedno poslovala z dobičkom, ne glede na izgubo. Sicer pa imajo kaj za prodati, čeprav niso imeli ničesar, tudi cela občina Laško je nekaj vredna, sploh če dajo zraven še barbaro, od koder priteka voda za pivo. Družina bivšega direktorja skrbi za povezave z bivšimi fašističnimi deželami, drugi za logistiko in arome, komercialisti za embalažo, managerji za reklamo, pravna služba za pravosodje in policijo, otroci krekajo računalnike po firmah svojihpartnerjev, se borijo za svoje istospolne pravice do tujih otrok ter prepoznavnost v svetu, skratka, vsakdo nekaj prispeva k vedno višjim stroškom, ki si jih potem razdelijo. Župan občine je pa bivši njihov košarkaš in vrtnar, ki je v prostem času izterjeval dolgove, sicer pa praktično cela občina živi od prenakazil, obresti instroškov, ki jih poljubno ustvarijo. Zakaj se samo meni zdi, da gre za tipično mafijsko družino, ki obvladuje tudi celo Slovenijo, kaj ko bi po nedavnem zgledu Italijanov, poskrbeli za zunanji dolg in prihodnost vseh Slovencev?
siFBI
19. 03. 2012 11.28
Super poslovanje s minusom!!! Ja to pa so Slovenski ekonomisti in novinarji. Najbolj da jim date še nagrado za odlično poslovanje. Kake bedarije pa pišete. Minus je minus, nula je nula, dobro bi bilo 15 mil. dobička. Mislim, da če ti zmanjka 15. mil ni glih dobro, kaj????
borisl1
19. 03. 2012 10.19
+1
če pri nas še pivovarne propadejo, potem smo pa res na dnu... :)
LepiBorut
18. 03. 2012 10.59
+2
dobro poslovanje, hahahahahh. 24ur pa vas ni sram tole objavit.
Cuti 89
16. 03. 2012 22.49
+4
jst nevem a sploh se kera firma dela plus v slo?
piko112
19. 03. 2012 10.01
+1
domoljubec
16. 03. 2012 21.18
+1
peja z ananasom je dobra!!! drgač pa važn da union laufa hehehe;)
Adolph
16. 03. 2012 18.41
+3
Komunisticna racunica . . . . . .
platon26
17. 03. 2012 10.59
-3
ne bo pa kar turbokapitalistična! Vaš šrotek je hotel ukrasti podjetje in ga obremenil s takim kreditom da podjetje še obresti od tega ne more pokrivat! Za tak denar bi lahko nardili še en komplet proizvodnji obrat v tujini! No ja važn da so komunisti pa to čeprav mu ga je Janšek podaril kredit namreč!
schumacher55
16. 03. 2012 16.58
+5
sploh ni pomembno, delaš profit ali zgubo, precednik uprave ima isto plačo.
Neutrino
16. 03. 2012 15.42
+3
Kako se slepijo. Pivo naj raje popravijo, ne pa da imajo od leta 2008 namesto samega ječmena v pivini kar 40% koruze ker je cenejša. Naj raje recepturo nazaj spremenijo da bo laško pils kot je bilo. Do takrat pa raje Staropramna pijem, je pravo pivo in ne pivu podobna pijača in celo cenejši od Uniona in Laškega(kljub temu da je iz Češke) . Če bi pa hotel Jubilejnika piti (kateri je res dober, saj ga varijo z ječmena in grenijo z Goldingom), potem raje za isto ceno vzamem Fullersa ki je Meka med pivi. Skratka, Laško naj se zamisli če se mu splača šparati na sestavinah, zamisli naj se če se mu splača Jubilejnika prodajati skoraj za ceno likerjev in zamisli naj se če želi obdržati še tisto malo strank ki mu na podalgi tradicije zaupajo. Žal je trenutno Zlatorog le rog.