Gospodarstvo

Piloti, letalsko osebje in mehaniki Croatia Airlines v stavko sredi turistične sezone

Zagreb, 02. 08. 2017 12.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Piloti, letalsko osebje in mehaniki hrvaškega letalskega prevoznika Croatia Airlines so upravo družbe obvestili, da bodo naslednji torek ob 6. uri začeli s stavko. Nezadovoljni so, ker se uprava ne želi pogovarjati o novi kolektivni pogodbi, potem ko je stara potekla konec lanskega leta. Stavkati nameravajo do izpolnitve svojih zahtev.

Predsednica sindikata hrvaškega letalskega prevoznika Croatia Airlines Suzana Artuković Vuksan je dejala, da uprava od zaposlenih zahteva brezpogojno podaljšanje pogodbe iz leta 2013 do konca letošnjega leta. Kot je dodala, je uprava zavračala pogajanja o predlogu nove kolektivne pogodbe, ki so jo sindikati predstavili v začetku aprila.

Kot so še poudarili v sindikatu, so storili vse, da bi se izognili stavki sredi turistične sezone. Ena izmed osrednjih spornih točk kolektivne pogodbe je urejanje delovnega časa. Trdijo, da posadke nimajo dovolj časa za počitek. Zahtevajo, da bi premor za zaposlene, ki so delali 12 ur, podaljšali na 24 ur, namesto obstoječih 12 ur.

Zahtevajo tudi, da bi plače zvišali na raven iz leta 2013, ko so tudi stavkali, a so podpisali kolektivno pogodbo v skladu s potrebami prestrukturiranja družbe ter da je bila pogodba "pod standardi". V primeru letalskega osebja bi to pomenilo zvišanje plač za deset odstotkov.

Piloti, letalsko osebje in mehaniki hrvaškega letalskega prevoznika Croatia Airlines so upravo družbe obvestili, da bodo naslednji torek ob 6. uri začeli s stavko.
Piloti, letalsko osebje in mehaniki hrvaškega letalskega prevoznika Croatia Airlines so upravo družbe obvestili, da bodo naslednji torek ob 6. uri začeli s stavko. FOTO: Jani Dolinšek

Uprava bo zahtevala prepoved stavke

Uprava družbe je napovedala, da bo zahtevala prepoved stavke. Trdi, da so zahteve sindikatov 'težke' 50 milijonov kun (6,8 milijonov evrov).

Navedli so, da je med stavko treba opraviti tretjino poletov ter da so se že dogovorili za najem letal in posadk drugih letalskih družb. Spomnili so tudi, da so med stavko 2013 redno opravljali 85 odstotkov svojih poletov.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JanZiska
02. 08. 2017 13.13
+0
Porazna letalska družba, pravzaprav je nedoumljivo, da sploh lahko letijo v Eu. Kot kakšna afriška aviokompanija...
Brakedirt
02. 08. 2017 13.41
-2
Žac
02. 08. 2017 18.32
+1
Vaši stavkali par mesecev nazaj,in ta nič vredna družba je pobrala v Londonu potnike za Slovenijo,naredila ovinek za Brnik,potem za Hrvaško. Če vprašate te potnike imajo sigurno drugo mnenje neg vi dva tukaj zgoraj. Ti Hrvaški "kelnarji" so naredili uslugo vaši izredno uspešni letalski družbi. Nobeden potnik ni se pritoževal za Hrvaške "kelnerje". Še več, so jih javno pohvalili. Tako da vi dva skirote in sprehod.