Gospodarstvo

Petrol naj bi bil vse bližje Istrabenzovi energetiki

Ljubljana, 03. 12. 2009 12.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Banke upnice so se v sredo načelno dogovorile o prostovoljni poravnavi Istrabenza, je povedal Topič. Po nekaterih informacijah naj bi sprejeli predlog, da bo Petrol prevzel energetski del družbe.

Petrol
Petrol FOTO: Blaž Garbajs

Prvi mož Istrabenza Bogdan Topič je povedal, da bi prostovoljna poravnava predvidevala reprogram in postopno odplačevanje dolgov družbe, o podrobnostih pa pred podpisom ni želel govoriti. Po nekaterih informacijah pa naj bi na sestanku z bankami upnicami sprejeli predlog, da bi Petrol prevzel energetski del družbe.

To je v svojem nedavnem pogovoru za časnik Delo namignil tudi prvi mož Petrola Aleksander Svetelšek, ki je dejal, da bi prodali del Istrabenza do vzdržnega dolga, najverjetneje turistični, IT in prehrambeni del, Petrol pa bi prevzel energetski del. Gre za skladišča v Srminu oz. Instalacijo in pline, pa tudi trgovca z elektriko Gen-I.

Topič je še povedal, da naj bi, če bo res prišlo do dogovora o prostovoljni poravnavi, kmalu sprožili formalne postopke za prostovljno poravnavo, kar pomeni ustavitev postopkov prisilne poravnave. Potrdil je, da je osnova za te ukrepe predlog Petrola, in sicer v kombinaciji z nekaterimi drugimi predlogi, vendar tudi tu ni želel razkriti podrobnosti.

Dokončna odločitev mora biti srprejeta do 17. decembra

Istrabenz je v nezavidljivem finančnem položaju že več mesecev, družba pa si je v času vodenja Igorja Bavčarja nabrala za skoraj milijardo evrov dolgov. Bavčar, ki je nekoč preko družb FB Investicije in Maksime Holding obvladoval skoraj četrtino Istrabenza, je zaradi pritiskov marca odstopil s čela holdinga, nato je postal član uprave družbe, konec junija pa je družbo dokončno zapustil.

Banke upnice so se v preteklih mesecih večkrat sestale, bodisi v celotni sestavi ali v ožjem krogu, in poskušale poenotiti stališče glede reševanja Istrabenza, kar je bilo doslej nemogoče. Nekatere so v tem času celo sprožile stečajne postopke, in sicer Bawag, Volksbank, Sparkasse in SKB banka.

Če se bo kaj "zalomilo" in ne bo prišlo do prostovoljne poravnave, bo Istrabenz šel v prisilno poravnavo oz. celo stečaj. Glasovanje o prisilni poravnavi se bo končalo 17. decembra. Takrat naj bi bila tudi najkasneje znana usoda družbe. Če za prisilno poravnavo ne bodo glasovali upniki z vsaj 60 odstotki terjatev, bo sprožen stečaj družbe.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
03. 12. 2009 19.38
pa popovci povejte slovencem zakaj petrolu tako diši energetika zato ker bodo lahko bolhe lovili in jih v vrečo spravljali kaj mislite popovci da smo slovenci totalno zarukani
Buena Vita
03. 12. 2009 19.35
DEJTE ,KAKO JE ZBRISANO--KO SEM ŽE PRED LETOM PISALA DA NIMA BAVČAR VSE V MALHI KRVDE,DA SO VEČJI APETITI VPRAŠANJE IN SEDAJ KO SO PRIŠLI MARTINČKI NA SVEKLO DNEVA PA LEPO ZBRIŠEJO RESNICO BRAVO 24 UR KRŠITE 19 ČLEN DEKLARACIJE O ČLOVEKOVIH PRAVICAH 19 ČLEN ;;,ZADNJI ODSTAVEK,VSAK IMA PRAVICO SPREJEMATI IN ODDAJATI INFORMACIJE IN IDEJE S KAKRŠNIMI KOLI SREDSTVI IN NEGLEDE NA MEJE KO BODO PRIŠLE KAZNI OD EVROPSKEGA SODIŠČA ZA ČLOVEKOVE PRAVICE ME ZELO ZANIMA KDO BO TE KAZNI PLAČEVAL
Buena Vita
03. 12. 2009 19.29
galiot
03. 12. 2009 18.57
Seveda če pride do stečaja ,najbrž sankcij za odgovorne ni pričakovati.Vsaj takšna je praksa v naši deželi ali se motim.Najbrž ne....
Buena Vita
03. 12. 2009 18.48
hej folk,DOJEMATE