Gospodarstvo

Petrol bo izplačal višje dividende, kot je sprva predlagala uprava

Ljubljana, 23. 04. 2015 15.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Petrolu gre dobro. Letos bo zato izplačal dividende v višini 11,70 evra bruto na delnico, so na današnji skupščini sklenili njegovi delničarji. Znesek je za 1,60 evra višji od prvotnega predloga uprave.

Predlog Slovenskega državnega holdinga (SDH) in Kapitalske družbe, ki imata v lasti 28,6-odstotni lastniški delež naftnega trgovca, za izplačilo višjih dividend je bil uslišan. Petrol bo tako to leto izplačal dividende v višini 11,7 evra bruto Za izplačilo dividend bo tako namenil skorajda celoten bilančni dobiček, ki ga je bilo na dan 31. december 2014 nekaj manj kot 24,3 milijona evrov.

Petrol-5
Petrol-5 FOTO: Blaž Garbajs

Razlog sta finančna moč in stanje družbe

"Ocenili smo, da sta finančna moč in stanje družbe ustrezna, da lahko izplača višje dividende," je predlog za višje dividende od sprva predlaganih pojasnil predsednik uprave SDH Matej Pirc.
Uprava, ki je predlagala dividende v višini 10,10 evra, kolikor so znašale tudi lani, meni, da višje izplačilo ne bo bistveno vplivalo na poslovanje in izpolnjevanje strategije družbe.

Letos namerava Petrol odpreti tri nove bencinske servise v Sloveniji ter še štiri v Srbiji, BiH in na Hrvaškem, je po skupščini povedal predsednik uprave Tomaž Berločnik.

Dividende bodo izplačane 12. avgusta, kot je predlagala uprava, čeprav so v Vseslovenskem združenju malih delničarjev nezadovoljni z nenehnim podaljševanjem rokov za njihovo izplačilo in so želeli ta rok skrajšati na 60 dni.

Za Petrol se po poročanju medijev zanima slovaška finančna skupina J&T, že zdaj lastnica skoraj osmih odstotkov Petrola. Povečanje lastniškega deleža naj bi načrtovala prek češke investicijske družbe RMS Mezzanine, ki je po poročanju Dnevnika v zadnjem času več Petrolovih delničarjev spraševala o možnosti odkupa delnic.

Petrol-2
Petrol-2 FOTO: Blaž Garbajs

Njeni predstavniki so se udeležili tudi današnje skupščine Petrola, a po njej izjav za medije niso želeli dajati. Berločnik pa je povedal, da še nimajo nobenih stikov z novimi solastniki. "Pričakujem, da bomo po tej skupščini lahko vzpostavili dialog, predvsem zato, ker so dali javno informacijo vsem nam, da je to njihova strateška naložba, ter da med njimi in nami obstajajo neke sinergije," je dejal.

Prav tako uprava še nima nobenih informacij o tem, ali bo država Petrol uvrstila na seznam podjetij za prodajo, ali pa ga bo uvrstila med strateško pomembna podjetja, ki jih ne namerava prodajati. Slišati je tudi možnost, da bi se prodalo le del Petrola. Trenutno ne potekajo nobeni pogovori, je dejal Berločnik, Pirc pa je povedal, da je treba počakati na sprejem strategije upravljanja kapitalskih naložb države.

Delničarji so na skupščini podelili tudi razrešnico upravi in nadzornemu svetu ter družbo Ernst&Young Revizija iz Ljubljane imenovali revizorja za leto 2015.

Petrol je lani ustvaril 3,3 milijarde evrov čistih prihodkov od prodaje, celotna njegova skupina pa štiri milijarde evrov. Skupina Petrol je leto 2014 končala s 60,7 milijona evrov čistega dobička, kar je 15 odstotkov več kot predlani.
 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

butalistan
25. 04. 2015 11.09
+2
še eno državno ropanje dobrega podjetja za vzdrževanje lastnih riti pred dokončnim bankrotom države! tovariši uspelo vam je! uničiti prihodnost, narod in gospodarstvo
hotchilipoper
25. 04. 2015 08.14
+3
Na račun bencinskega centa
nikhrast
24. 04. 2015 17.29
-1
V redu, malo več nam bodo nakazali v banki. Ne vem zakaj ste nekateri proti privatizaciji, kupite delnice.
Prassek
23. 04. 2015 20.55
+3
A ga ze prodajamo?
bikoborec44
04. 05. 2015 14.40
+1