Gospodarstvo

Peku se mudi: 'Kot če bi kmet krompir sadil decembra'

Tržič, 09. 05. 2013 15.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Lastniki Peka so še pred podpisom pogodbe o prodaji Osimpexu izglasovali dokapitalizacijo Peka. Sredstva v Peku potrebujejo čim prej, saj situacija vpliva na proizvodnjo, priznavajo pa, da bodo izgubljeno težko nadoknadili.

Predstavniki države, DSU, SKB Banke in Gorenjske banke, ki naj bi svoj stoodstotni lastniški delež v Peku prodali osiješkemu Osimpexu, so še pred podpisom pogodbe o prodaji na izredni skupščini potrdili predlog dokapitalizacije. Po tem predlogu bo Osimpex Peko dokapitaliziral z nakupom 858.239 novih navadnih delnic v skupni vrednosti dva milijona evrov. Rok za vpis novih delnic je 10. maj, rok za vplačilo pa 20. maj.

"Veliko je bilo doseženo 26. aprila, ko sta vlada in DZ dala soglasje k prodaji Peka. Seveda pa soglasno izglasovan sklep današnje skupščine o dokapitalizaciji prav gotovo pomeni nadaljnji obstoj Peka," je po skupščini povedal predsednik uprave Peka Janez Sajovic, a dodal, da v Peku sredstva potrebujejo čim prej.

Zagotovo pa bo pred tem potreben podpis kupoprodajne pogodbe med sedanjimi lastniki in kupcem, za kar Sajovic podobno kot predsednik nadzornega sveta Peka Robert Ličen upa, da se bo zgodilo čim prej v prihodnjih dneh, po nekaterih informacij že v petek. Pri podpisu pogodbe bi se lahko pojavili novi zapleti, zaradi katerih se je postopek prodaje že doslej močno zavlekel.

Peko čevlji
Peko čevlji FOTO: Miro Majcen

"Mi smo optimisti. Za Peko je to v tem trenutku praktično edina možna rešitev in samo želim si, da se ti pravno-formalni postopki čim hitreje izpeljejo in mi lahko normalno funkcioniramo," je poudaril Sajovic, ki v proces prodaje ni bil vključen in ni videl niti pogojev iz pogodbe niti programa, ki ga je pripravil kupec. Upa pa, da je ta program čim bližje načrtu prestrukturiranja, ki ga je vodstvo Peka pripravilo v preteklih letih.

Peko bi za prestrukturiranje potreboval precej sredstev, Osimpex pa naj bi mu bil pripravljen zagotoviti šest milijonov evrov. Prva dva milijona evrov iz danes izglasovane dokapitalizacije bi Peko namenil za poplačilo zapadlih obveznosti do države, zaposlenih, bank in dobaviteljev. Državi Peko dolguje več kot pol milijona evrov, do dobaviteljev ima 1,6 milijona evrov zapadlih obveznosti, vseh obveznosti do dobaviteljev pa 2,5 milijona evrov.

S svežimi sredstvi bi si tržiško obutveno podjetje zagotovilo pogoje za preživetje in nadaljevanje proizvodnje, ki je motena že od začetka leta, zato kolekcija pomlad-poletje še ni v celoti na prodajnih policah.

"Izgubljeno bomo težko ujeli," je dejal Sajovic, ki je konec aprila po pridobljenem soglasju za prodajo podjetja vendarle prepričal dobavitelje, da so Peku zagotovili potreben material za dokončanje 25.000 parov čevljev. "Od srede tako proizvodnja teče normalno, zagotovljenega pa imamo dovolj materiala za delo do konca meseca," je povedal. Pojasnil je, da bodo verjetno morali uvesti podaljšani delavnik ali celo drugo izmeno, saj bi kolekcija pomlad-poletje že morala biti v trgovinah. "Situacija je podobna, kot če bi kmet krompir sadil decembra," je opisal Sajovic.

Opozoril je, da bi morala biti danes v proizvodnji že kolekcija jesen-zima, a zanjo v Peku nimajo še niti materiala. Zato se boji, da če dokapitalizacija v dveh tednih ne bo izpeljana, da bo nastala velika poslovna škoda zaradi izgubljene sezone, kar bi pomenilo velik problem za nadaljnji obstoj Peka.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

24pedrov
09. 05. 2013 19.25
+21
Manj bi kradli, pa bi bilo. Ce niste sposobni, boste pac propadli, ne boste ne prvi ne zadnji. Vi pa bi radi par milijonov, da Peku priredite sedmino.
soba666
10. 05. 2013 00.07
+9
dokapitalizator je dobil vpogled v poslovne knjige in ga sedaj boli glava in okleva, pripravlja pogoje, sploh ker nima sam vizije oz se mu mora splačat nekam denar skrit
kratkovidni
11. 05. 2013 19.57
+4