Gospodarstvo

Nadzorni svet Peka prvič v novi sestavi, za predsednika imenovan Despotovič

Tržič, 14. 06. 2013 08.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zaradi pomanjkanja obratnih sredstev je proizvodnja v Peku motena že vse od začetka leta. Ob pomanjkanju obratnih sredstev bo Peko primoran zaustaviti proizvodnjo. Člani nadzornega sveta so izvolili predsednika in namestnika predsednika nadzornega sveta.

Peko
Peko FOTO: Tilen Perko

Nadzorni svet tržiškega Peka se je danes prvič sestal v novi sestavi. Člani nadzornega sveta so izvolili predsednika in namestnika predsednika nadzornega sveta. Za predsednika nadzornega sveta je imenovan Slavko Despotovič, za namestnico predsednika pa Alenka Podbevšek. Sejo so prekinili in jo bodo nadaljevali v torek.

Po odstopu petih od šestih Pekovih nadzornikov konec maja so delničarji družbe na univerzalni skupščini minuli teden imenovali štiri nove člane nadzornega sveta.

Nadzorniki v novi sestavi so tako kot predstavniki kapitala Despotovič, Podbevškova, Milivoj Samar in Uroš Pivk. Poleg predstavnikov kapitala sta v nadzornem svetu še dva predstavnika zaposlenih - Anton Rozman in Božidar Kaloper.

Skupščina je sprejela tudi sklep, da nadzorni svet v roku dveh tednov preveri insolventnost Peka, ki ima že od 21. maja s strani davčne uprave blokiran račun. Uprava družbe pa ima do 21. junija čas, da pripravi načrt finančnega prestrukturiranja, ki je v grobem že izdelan. Ta naj bi bil pogoj za kakršno koli obliko pomoči države.

Račun blokiran že od 21. maja

Nov nadzorni svet je od lastnikov dobil nalogo, da preveri insolventnost Peka, ki ima sicer že od 21. maja s strani davčne uprave blokiran račun. Ni še jasno, ali bodo novi nadzorniki imenovali tudi novo upravo Peka. Obstoječi predsednik uprave Janez Sajovic pa si želi predvsem, da bi se nadzorniki čim prej opredelili do načrta prestrukturiranja ali kakšnega drugačnega načina reševanja družbe, ki ima v Sloveniji 370 zaposlenih.

Zaradi pomanjkanja obratnih sredstev je proizvodnja v Peku motena že vse od začetka leta. V večji meri so jo znova šele oživili, ko je država konec aprila hrvaškemu Osimpexu prižgala zeleno luč za nakup Peka.

Ko se je hrvaški kupec umaknil, pa se je Peko znova znašel v hudih likvidnostnih težavah. Zaradi več kot pol milijona evrov zapadlega dolga je davčna uprava Peku blokirala račun, družba pa je bila neuspešna pri pridobivanju posojila. Ob pomanjkanju obratnih sredstev bo Peko primoran zaustaviti proizvodnjo. Kot je za 24ur.com povedal Sajovic, trenutno še delajo, vendar jim bo kmalu zmanjkalo sredstev, zato bodo proizvodnjo takrat morali ustaviti. Koliko časa bo ustavljena, ni mogel napovedati, je pa dejal, da je vse odvisno od tega, kdaj bodo dobili sredstva za ponoven zagon.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

resslovenka
17. 06. 2013 13.44
+2
Koliko nazdornih svetov se je že zamenjalo v Peku? Po vsaki dokapitalizaciji s strani države? Ja, za božjo voljo kaj so pa počeli do danes? Nosili svoje glave le za okras, pa da so kasirali sejnine? Naj nadzorniki, diektorji uprav in ostala višja spremljajoča ekipa odgovarjajo za svoje žegne in odločitve v tej Sloveniji. Samo odpravnine pokasirajo , pa delavce zmečejo na cesto. To je vse kar znajo.
ferencz 1
14. 06. 2013 17.24
+10
nesposobmo vodstvo,, nesposobni dizajnerji, ubogi delavci!
ferencz 1
14. 06. 2013 17.24
+3
Na rtvju imajo sliko kakšne šuhe delajo, ma ni čudno, da jih noben ne kupi- Privoščiti si pekovi dizajnerji en ogled londona pa boste videli, kaj so šuhe!
SMRDIsmrdiSMRDI
14. 06. 2013 13.12
+6
" Obstoječi predsednik uprave Janez Sajovic pa si želi predvsem, da bi se nadzorniki čim prej opredelili do načrta prestrukturiranja ali kakšnega drugačnega načina reševanja družbe, ki ima v Sloveniji 370 zaposlenih.".....hallloooo buht, sej dve plače vlečeš in še vedno nič nenarediš....taki so prej vodil Peko in enako uspešno kot TI (Janez Sajovic) pa so samo odvajal sredstva kot TI z 2ma plačama....TI se odreci eni plači in to taveliki pa bo korak v pravo smer...čeprav še daleč od zmage.....sicer TI bodo pa itak partnerji hrbet obrnil in naštimal, da boš odgovarjal za vse skupaj....vsaj eden!!!
MavritoGazarinni
14. 06. 2013 09.42
+3
sej boste ovce ostrigli ..in peko bo kakor 90% ostalih podjetij posloval z dobičkom
zemljemerec
14. 06. 2013 09.08
+2
vse to je posledica šparanja in varčevanja državljanov.
novaroza
16. 06. 2013 10.36
+2
No, ni glih tako. Pekovi čevlji so tako dragi, da si jih marsikdo ne more privoščit še na razprodaji ne, kaj šele po redni ceni.