Gospodarstvo

Pečečnik ne bo najel Steklarske nove

Rogaška Slatina, 29. 07. 2009 15.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
P.J. / STA
Komentarji
16

Podjetje GSA, ki je v lasti Joca Pečečnika, se ni odločilo za najem Steklarske nove v stečaju. V GSA pravijo, da se za nakup niso odločili zaradi razhajanja z zaposlenimi glede poslovnega modela.

Direktor podjetja GSA Joc Pečečnik
Direktor podjetja GSA Joc Pečečnik FOTO: POP TV

Kot poudarjajo v GSA, je bilo tako z njihove strani kot s strani stečajnega upravitelja in zaposlenih vloženih veliko naporov za pripravo poslovnega modela, ki bi Steklarski novi zagotovil prihodnost, zaposlenim pa varna delovna mesta na daljši rok. Kljub temu je prišlo do razhajanja med konceptom GSA in konceptom zaposlenih glede poslovnega modela.

V podjetju Joca Pečenika namreč menijo, da mora proizvodnja startati v tolikšnem obsegu, kolikor ima trga oziroma naročil, v poznejših fazah pa lahko z rastjo naročil raste tudi število zaposlenih, zato so za začetni zagon sami predvidevali največ 60 delavcev in skrajno racionalen nadzor nad vsemi stroški. Delavci, ki so tudi potencialni najemniki, na drugi strani zagovarjajo koncept, da se proizvodnja zažene s 110 zaposlenimi, kar pa bi po mnenju GSA že na začetku prineslo izgubo.

S 110 zaposlenimi bi podjetje že v začetku ustvarilo izgubo

Ob tem kot razlog za svojo odločitev navajajo tudi dejstvo, da kljub večkratnim pozivom v preteklih tednih cenitev realne tržne vrednosti zalog še ni bila izvedena, pri čemer naj bi stečajnega upravitelja Štefana Rolo ves čas opozarjali, da bi morebitna prodaja zalog po nizkih cenah uničevala tržišče.

Posledično bi to vplivalo tudi na dotok novih naročil v proizvodnjo za slovenske kupce, kjer je Steklarska nova doslej v praksi realizirala nekoliko višje cene, s katerimi je vsaj deloma nevtralizirala nizke cene, po katerih steklovino izdeluje za tuje kupce in s katerimi v veliko primerih ustvarja izgubo, so še zapisali v družbi GSA.

Delavci Steklarske nove
Delavci Steklarske nove FOTO: POP TV

Rola odločitve GSA ni komentiral

Stečajni upravitelj steklarne Štefan Rola odločitve Pečečnika ni želel komentirati, saj, kot je povedal, zadeve v zvezi z zalogami sploh niso bile predmet razpisa oz. medsebojnih razmerij. Ponudnik je namreč po njegovih besedah dal zgolj ponudbo za najem prostorov in opreme, medtem ko so zaloge last upnikov in z njimi ne more nihče prosto razpolagati, pač pa je za njih treba iztržiti čim višjo ceno. Rola tudi razlogov o razhajanju s konceptom zaposlenih ni želel komentirati, saj to po njegovem ni stvar stečajnega upravitelja.

Peči so lahko prižgane do 4. avgusta

Sicer pa Rola ni mogel veliko povedati niti o razvoju dogodkov za Steklarsko novo v prihodnjih dneh. Kot je dejal, imajo po sklepu sodišča mesec dni časa za dokončanje nujnih poslov, omenjeni rok pa se izteče 4. avgusta. Do takrat imajo za delavce, ki so še v podjetju, dovolj dela, v kolikor pa v teh dneh ne bodo našli novega najemnika, bodo začeli z ugašanjem peči, kar traja tri do štiri dni, to pa pomeni, da je časa le še do konca tega tedna. Kot je še dejal Rola, zanimanje sicer obstaja, a trenutno nima nobene pisne ponudbe, niti o njej sam nikoli ni govoril.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hrcekmuri
30. 07. 2009 10.00
ja imamo dobre ekonomiste,sele takrat vedo da je zguba ko ni vec denarja-za to sploh ni treba biti nek doktor
PizBuin
30. 07. 2009 09.40
Kolikor je znano, je investitor zahteval, da poslovanje firme ne prinaša izgube. Ali je res prezahteven? Torej: če imajo 200.000 EUR naročil na mesec in jih plače elektrika plin material ... stane 300.000 EUR -- ali naj potem prosi državo za 100.000 EUR ali naj jih založi? Ali naj malo čaka, če bo slučajno 300.000 EUR naročil na mesec -- pa saj ni na glavo padu.
dr.psiho
30. 07. 2009 05.58
Pečečnik ni mogel dvigniti steklarne zdaj pa bo dvignil Muro??Dejte folk butasti država in aparat vas zavaja!!To so le glufije,prevare in kraje .....
krapovec
29. 07. 2009 19.11
Ljudje božji..., pa zakaj bi v ta propadla podjetja, ki so ene navadne vreče brez dna, razmetaval kupe denarja, ki si ga je prisvojil s svojim znanjem... Pa spet bi se zraven prislinile vse tiste pijavke, ki samo čakajo, od koga bodo molzle denar... JOC, NE BODI SAMARITANEC ZA TO SKORUMPIRANO DRŽAVO !
alonsodeportes
29. 07. 2009 18.09
Veliki Rešitelj! Vse bolj se mi dozdeva, da se mu je v življenju posrečil veliki met z montiranjem računalnikov v igralnice, sicer pa očitno ni ravno ah in oh poslovnež. Spomnim se, da je ob uvedbi stečaja zelo kritiziral bivše vodstvo steklarske in nakazoval, da bo on iz tega podjetja naredil veliki buum. Tresla se je gora, rodila se je miš.
manco-capac
29. 07. 2009 18.00
kess1, edini pametni komentar. Naj ponovim misel pri prejšnjem članku - podjetnik ni socialna služba. Pričakovanja, da bo g. Pečečnik samo dal denar, "žlajfal" ga bomo pa po starem, se seveda ne bodo uresničila. Velja tudi za Muro.
odbogaposlan
29. 07. 2009 17.47
Je enak drek.
odbogaposlan
29. 07. 2009 17.46
xe,x,e ,xe. me prav zanima kakšna bo zgodba O Muri in rešitelju jocu. he,he,he!
odbogaposlan
29. 07. 2009 17.33
preberte si kakšno knjigo o vlaganju mafije v Las Vegas in ostale igralnice!
odbogaposlan
29. 07. 2009 17.32
sicer pa se ve, da je v igralništvu največja mafija!
odbogaposlan
29. 07. 2009 17.32
on bi rad vse džabe!
odbogaposlan
29. 07. 2009 17.32
he, he. Joc ne bo Jezus kristus odrešenik slovenskih tovarn!
534bgb
29. 07. 2009 17.17
Pečečnik si je vsaj pošteno zaslužil denar ne pa tako kot naši tajkuni na žuljih delavcev
Nad.oblaki
29. 07. 2009 17.09
Ta Pepečnik je en navaden nakladač: Mura, Steklarska nova, propadla gradnja naselja na primorskem, velikopotezna obnova Bežigrajskega štadiona (ni več slišat), ustanovitev nogometne akademije v Ljubljani (zopet prpadlo), navadno blebetanje v prazno. LP
zahod.west
29. 07. 2009 17.08
to kar janezek voli to ima, želel je ponovno komuniste imel bo revščino........
kess1
29. 07. 2009 16.52
kaj čmo, zaposleni imajo svoj prav, morebitni najemnik pa svojega, če zaposleni ne gredo nasproti najemniku v pogledih, potem bodo žal oni nosili na svojih plečah ugašanje peči in izgubo dela za vse zaposlene v podjetju....