Gospodarstvo

PDU oddala ponudbo le za Mercator

Ljubljana, 13. 07. 2009 16.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Posebna družba za upravljanje, ki je v 100-odstotni lasti Kada, je oddala ponudbo za nakup 10,75-odstotni delež Mercatorja, ne pa za 23,51-odstotni delež v Pivovarni Laško.

PDU je oddala ponudbo za nakup vseh 404.832 Mercatorjevih delnic, ki jih prodaja Nova Ljubljanska banka (NLB), so sporočili iz Kapitalske družbe (Kad).

Nadzorni svet Kada, ki je v petek dal zeleno luč za nakup omenjenih delnic, je soglašal s predlogom uprave za izdajo poroštva Kada za obveznosti PDU iz naslova oddane ponudbe. "V kolikor bo PDU izbrana za kupca delnic Mercatorja, bo nakup financirala z dolgoročnim kreditom," so poudarili in dodali, da bo Kad jamčil tudi za obveznosti PDU iz naslova dolgoročnega kredita.

NLB
NLB FOTO: Dare Čekeliš

Kad in njena hčerinska družba se na poziv za javno zbiranje pisnih ponudb za nakup delnic Pivovarne Laško nista odzvali, saj sta ocenili, da je tveganje pri nakupu delnic Pivovarne Laško preveliko.

Za Kad je tovrsten nakup delnic prek hčerinske družbe naložbena priložnost z maksimalno omejenim tveganjem, so ocenili in dodali, da naložbene priložnosti, ki dolgoročno zagotavljajo donos, Kadu omogočajo uresničevanje njegovega poslanstva, zagotavljanje dodatnih sredstev za pokojninsko blagajno in zagotavljanje zajamčenega donosa za pokojninske sklade, ki jih upravlja.

Družba PDU bo ob nakupu deleža opredelila tudi način izstopa, pri čemer sta v odvisnosti od velikosti deleža mogoča zlasti dva načina, bodisi prek javnega zbiranja ponudb bodisi prek druge javne prodaje deleža v lasti PDU.

V NLB so sicer v petek pojasnili, da ne bodo komentirali posameznih korakov, ker "gre za cenovno občutljivo transakcijo". Razpis za omenjena deleža Mercatorja in Pivovarne Laško se je iztekel v petek ob polnoči.
NLB od morebitnih kupcev pričakuje zavezujoče ponudbe, po odpiranju pa se bodo v drugi fazi prodajnega postopka začela pogajanja o kupoprodajnih pogodbah in določitvi končne cene z enim ali več kupci.

Kot je ob objavi zbiranja ponudb navedla NLB, bodo imeli prednost kupci, ki bodo pripravljeni kupiti vse delnice Mercatorja in vse delnice Pivovarne Laško. Zainteresirani kupci morajo NLB dostaviti tudi bančno garancijo za resnost ponudbe v višini deset milijonov evrov.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
13. 07. 2009 18.42
he.he--- zbrišimo še mi
tron3
13. 07. 2009 16.38
V PDU-ju so pa kar pametni, že vejo da pivovarna Laško ni nič vredna, mogoče samo lokacija Uniona v Ljubljani, vse ostalo pa je vredno 1€, pa Boškota dobite zraven he,he...
Buena Vita
13. 07. 2009 16.22
od kje pa ima nova družba denar gre spet za nateg in goljufije spet nekriti krediti,a