Gospodarstvo

Palomo bo kljub višjim ponudbam slovaškega Eco Investa prevzel poljski Abris

Ljubljana, 05. 01. 2016 21.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Paloma je vendarle dobila novega večinskega lastnika, saj so delničarji potrdili 15 milijonov evrov vredno dokapitalizacijo podjetja. S podporo 71-odstotnega državnega lastnika SDH v družbo lastniško vstopa poljski sklad Abris Capital, ki je ponudil 3,3 evra za delnico.

Slovaškemu skladu Eco Invest tako preko nasprotnega predloga manjšega dela delničarjev ni uspelo priti do lastništva Palome. Slednji se je preko Nevene Tee Gorjup šele tik pred prazniki v igro za prevzem Palome vključil z enako visoko ponudbo dokapitalizacije, a s krajšim rokom plačila, delničarjem pa je ponudil po 3,51 evra za delnico.

Na današnji skupščini so kar dvakrat zvišali ponudbo, zadnja je bila 18 milijonov evrov dokapitalizacije ter 4,01 evra za delnico. Da mislijo resno, so pokazali tudi s tem, da sta sredi skupščine iz Slovaške prispela predstavnika Eco Investa Miloslav Čurilla in Miroslav Vajs, ki pa očitno nista uspela prepričati večinskega lastnika Palome. Gorjupova je zato že napovedala izpodbojno tožbo.

Paloma
Paloma FOTO: Kanal A

Glavno besedo pri razpletu skupščine je imel namreč Slovenski državni holding (SDH), ki je o svoji odločitvi kljub pogojni predhodni podpori poljskim vlagateljem molčal vse do začetka skupščine. Z izbiro Abrisa se je upravljavec državnega premoženja odrekel višjemu iztržku od prodaje deleža, čeprav so potem, ko je uprava Palome s Poljaki podpisala sporazum, napovedali, da bodo na skupščini dokapitalizacijo podprli, če prej ali na njej ne bo nasprotnega predloga pod ugodnejšimi pogoji.

"Zadovoljen sem, da so naši delničarji videli pozitivno zgodbo v odnosu do investitorja in ga tudi z veliko večino potrdili," je dejal Gosak in v zvezi z zavrnitvijo višje ponudbe dejal le, da ni naloga uprave, da se opredeljuje do teh predlogov.

Glavno besedo pri razpletu skupščine je imel namreč Slovenski državni holding (SDH), ki je o svoji odločitvi kljub pogojni predhodni podpori poljskim vlagateljem molčal vse do začetka skupščine. Z izbiro Abrisa se je odrekel višjemu iztržku od prodaje deleža. Kot je po skupščini povedal prvi mož SDH Marko Jazbec so imeli za takšno odločitev vsa potrebna pooblastila.

"Po opravljenem zelo kakovostnem sestanku s predstavniki Eco Investa smo prišli do zaključka, da poleg finančne vrednosti ponudbe in jamstev moramo resno upoštevati tudi verjetnost uspešne izpeljave dokapitalizacije. Prišli smo do zaključka, da na podlagi že zapisanih dogovorov med Palomo in Abrisom obstaja velika verjetnost, da bi alternativni predlog ne doživel konkretnega epiloga," je dejal Jazbec.

Manj zadovoljna z razpletom skupščine je bila Gorjupova, ki je dejala, da so dali maksimalno korektno ponudbo, s katero bi pomagali družbi z višjim zneskom likvidnim sredstev. Ključno odgovornost za odločitev ima zdaj po njenem SDH, čeprav se ji zastavlja vprašanje, zakaj državni lastniki menijo, da je s poljskim skladom večja verjetnost izpeljave posla, glede na to, da ima Eco Invest pri eni od tujih bank že od 21. decembra brez poroštvenih izjav deponiranih celo več sredstev od ponujenih.

"Sprašujem pa se, ali bo še katerikoli tuji investitor, ki se ukvarja z branžno dejavnostjo, pripravljen sodelovati pri kateremkoli prodajnem postopku SDH, če se bodo njihove usmeritve vezale predvsem na finančne sklade in investitorje, s katerimi soglašajo uprave," je dejala Gorjupova.

Abris Capital je neodvisni zasebni finančni sklad, ki je osredotočen na srednje velika podjetja v srednji in vzhodni Evropi. Z več kot 770 milijoni evrov investicijskega kapitala ima finančno podporo različnih vodilnih globalnih investicijskih organizacij, vključno s korporativnimi in javnimi pokojninskimi skladi, finančnimi institucijami, zavarovalnicami in ameriškimi univerzitetnimi skrbniškimi skladi.

Abris Capital je neodvisni zasebni finančni sklad, ki je osredotočen na srednje velika podjetja v srednji in vzhodni Evropi. Z več kot 770 milijoni evrov investicijskega kapitala ima finančno podporo različnih vodilnih globalnih investicijskih organizacij, vključno s korporativnimi in javnimi pokojninskimi skladi, finančnimi institucijami, zavarovalnicami in ameriškimi univerzitetnimi skrbniškimi skladi.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gongash
09. 01. 2016 21.54
+1
obup od članka, odstavki se celo ponavljajo , kopiraj prilepi
Ost1234
08. 01. 2016 18.38
+7
Kdaj pa bomo prodali slovenski parlament vključno z vsem v njem sedečim osebjem?Pa ne preveč računat! 1€ bo zadost! Učinek pa miljardni!
nikhrast
06. 01. 2016 16.52
-1
Upam da se bo kvaliteta izdelkov povišala, drugače ne bodo zdržali.
Tempus Fugit
06. 01. 2016 16.39
+10
Le kaj je "zelo kakovosten sestanek"? Verjetno to, da Eco Invest ni pristal na zahtevano provizijo za odločevalce v SDH...Vlada in politika se sevada dela, da to ni njihova stvar. Halo? Kdo pa je potem odgovoren za skupno premoženje? Neki ljubljanski škrici, ki nikoli niso kaj poštenega naredili, ali kaj?
nezaželjen
06. 01. 2016 12.46
+3
Abriß v nemščini pomeni pretrg papirnega traku. Če naslov podjetja Abris izhaja iz korena nemške besede Abreise pa je to odhajanje. Nič dobrega se jim ne piše!
dostojevski II
06. 01. 2016 12.33
+15
Že videno. Višina kupnine je sekundarnega pomena. Najvažnejša je višina provizije.