Gospodarstvo

'Palome ne morete prodati za drobiž'

Ljubljana/Sladki Vrh, 16. 05. 2011 15.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Palomo po neuspešni dokapitalizaciji čaka prestrukturiranje. Država za zdaj ne bo pomagala s svežimi sredstvi, ob čemer sindikalisti spominjajo, da je pa bil denar za Muro, Nafto in banke.

Državna Posebna družba za podjetniško svetovanje (PDP) je v petek, potem ko je o tem razpravljal tudi njen upravni odbor, posebej za to ustanovljeni komisiji predlagala ustavitev iskanja strateškega vlagatelja za Palomo. Kot je danes povedal prvi mož PDP Matej Golob Matzele, sta bili ponudbi nezadostni, Palomo pa čaka prestrukturiranje. Po njegovih besedah je vnovičen neuspešen zaključek postopka iskanja strateškega partnerja sicer šele predlog komisiji, vendar verjame, da bo komisija njihov predlog tudi upoštevala, ker sta v njej po dva predstavnika PDP in člana nadzornega sveta ter predstavnik zaposlenih in predsednik uprave.

Kaj bo s Palomo?
Kaj bo s Palomo? FOTO: POP TV

Neuradno je bilo doslej znano, da sta v postopku dokapitalizacije Palome od sprva petih ostala le še dva potencialna vlagatelja, slovaško podjetje SHP ter srbsko podjetje Drenik ND, ki svoje papirne produkte prodaja pod blagovno znamko Perfex. Matzele je pojasnil, da so od ponudnikov pričakovali resne zaveze po dodatnih investicijah, ob tem pa so od njega pričakovali tudi, da bo jasno opredelil, kaj pomeni nadaljnji razvoj blagovne znamke in na katerih trgih bi investiral v okrepitev prodaje pod lastno blagovno znamko. Državne lastnike, ki imajo v Palomi še vedno 71 odstotkov, je ob tem zanimalo tudi, kaj vstop morebitnega vlagatelja pomeni za zaposlene.

"Zelo jasnih zavez od obeh preostalih ponudnikov nismo dobili, poleg tega pa je bila ponujena tudi prenizka osnovna dokapitalizacijska vsota, vsaj glede na to, da smo od strateškega partnerja pričakovali dodaten razvoj in dodatne investicije," je dejal glavni izvršni direktor PDP. Po njegovih besedah bo zdaj poslovanje sladkogorske družbe treba prilagoditi dejanskim razmeram, kar pomeni, da bo treba resno delati na optimizaciji sedanje proizvodnje, prodaje in stroškov. Hkrati se bo treba resno pogajati tako z zaposlenimi kot z dobavitelji, kupci in bankami za izpeljavo učinkovitega prestrukturiranja, o novem iskanju strateškega partnerja pa razmišljati v bolj ugodnih razmerah.

"Sporočilo, ki sta ga posredno dala oba preostala ponudnika, je, da moramo najprej družbo prestrukturirati, preden bi bila dejansko pripravljena vložiti svoja sredstva. Oba sta namreč pogojevala svojo dokapitalizacijo tudi z določenimi ukrepi, ki bi se morali zgoditi pred samo dokapitalizacijo," je dejal Golob Matzele. O možnosti, da bi zdaj s svežimi sredstvi v Palomo vstopila država, je dejal: "Ta trenutek to ni opcija." Pri neuspešnem iskanju strateškega vlagatelja je sicer sodelovala tudi na razpisu izbrana avstrijska svetovalna družba Raifeissen Investment z Dunaja, kot je povedal Golob Matzele, pa bo fiksne stroške v skladu z dogovorom pred začetkom postopka nosil PDP.

Delavski predstavniki, ki so že v preteklih dneh opozarjali, da bi morali družbo najprej nujno prestrukturirati oziroma sanirati, šele nato pa prodati, so zadovoljni z odločitvijo o prekinitvi postopka v trenutnih razmerah. Predsednik sveta delavcev Jože Korotaj je namreč prepričan, da je Paloma vredna precej več, kot kažejo uradne cenitve. Zaposlenim se sicer zdi nekoliko neustrezno, da so o nameri PDP izvedeli iz medijev, prav tako jih čudi, da je bil šele upravni odbor PDP, ne pa komisija sama, tisti, ki je ustavil postopek. "Se pa strinjamo, da naše tovarne ne morejo nikomur prodati za takšen drobiž, še manj takšnim špekulantom, kot je slovaško podjetje SHP ali madžarsko podjetje Paper and More," so delavski predstavniki zapisali v današnjem javnem pismu vodstvu PDS, Kada in Soda.

Kot je povedala Pergamova prva sindikalistka v podjetju Nives Hrovat, od države zdaj vendarle pričakujejo, da bo sama priskrbela dokapitalizacijska sredstva, kot je znala storiti v nekaterih drugih slovenskih podjetjih. Kot namreč spominjajo zaposleni, v Ljubljani vedno najdejo denar za dokapitalizacijo bank, našel se je denar za dokapitalizacijo lendavske Nafte, prav tako za dokapitalizacijo Mure, v kateri ima država le 18-odstotni delež. "Zato bi od vas bilo pošteno, da najprej v Palomi prestrukturirate svoje dolgove, ki ste jih pomagali ustvarjati in nato delavcem Palome brezpogojno vrnete vaš celoten lastniški delež. S tem se boste rešili vseh težav, delavcem Palome pa povrnili, kar jim ves čas pripada," so državnim lastnikom še sporočili delavci.

Javno pismo delavcev
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DarhVader
17. 05. 2011 10.07
kjer koli ta bavčar vstopi kot lastnik ( delničar ) podjetje gre v stečaj... V katero drugo podjetje pa bo šel ko bo paloma propadla?
bnam 2707
17. 05. 2011 07.34
Vse to je odraz pokvarjenosti "velikih" managerjev in umazanih političnih veljakov.
djdj
16. 05. 2011 22.57
Poslanci potrebujeo Palomo ker ga toliko serjejo.
b77
16. 05. 2011 21.11
ŠE EN POGREB SLOVENIJA GRE NAPREJ V PROPAD TOVARIŠI ŽIVELI
LomilkaSrc
16. 05. 2011 18.56
Kdo od tujih vlagateljev je tako naiven da bi prevzel izmozgano firmo, ki so jo vodili tajkuni?
antonino
16. 05. 2011 18.20
BAVČAR - SLO POGREBNIK, SAJ JE DELNIČAR, PA NAJ MALO MOŠNJIČEK RAZVEŽE - - PA SAJ BO ZOPET DALA DRŽAVA
Igor Hari 1
16. 05. 2011 17.51
Predragi za Slo....