Gospodarstvo

Mehdorn: Možni so trije scenariji

Brdo pri Kranju, 13. 09. 2010 13.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Nekdanji prvi mož nemških železnic pravi, da so možni trije scenariji: ne narediti ničesar, najprej prestrukturirati Slovenske železnice in se potem lotiti drugega ali pa prestrukturiranje in povezovanje hkrati.

 

Na podlagi do sedaj predstavljenih gradiv, razprav, predstavitev in drugih znanih dejstev se ne moremo pozitivno opredeliti do predlaganega projekta. Gregor Veselko, predsednik uprave Luke Koper
Da bi našli odgovore na vprašanje, kako narediti potniški in tovorni železniški promet bolj konkurenčen, moderen in primerljiv s sodobnimi evropskimi državami, se je danes premier Borut Pahor z ekipo strokovnjakov zopet sestal z bivšim direktorjem Deutsche Bahna Hartmutom Mehdornom, ki je današnjo konferenco označil kot mejnik, ki bo Slovenijo pripeljal v lepo prihodnost.

Mehdorn je vladi ponovno predlagal ter predstavil predlog ustanovitve slovenskega logističnega holdinga, s čimer naj bi prišlo do ohranitve delovnih mest ter do pozitivne sinergije, od katere bi imeli koristi tako v Slovenskih železnicah kot v Luki Koper in v Intereuropi ter drugih podjetjih, ki bi se še morebiti vključila v holding. Pahor, ki pravi da bo odločitev znana decembra, je ideji močno naklonjen, prvi nadzornik Intereurope Bruno Korelič odgovarja, da je rešitev mogoča tudi brez povezovanja, predsednik uprave Luke Koper Gregor Veselko pa je zgrožen nad izjavami, da Luka Koper ni konkurenčno pristanišče.

Hartmut Mehdorn, nekdanji prvi mož Deutsche Bahna
Hartmut Mehdorn, nekdanji prvi mož Deutsche Bahna FOTO: Reuters

Mehdorn: 'Možni so trije scenariji'

V zadnjih mesecih je tako po Mehdornovih besedah postalo jasno, da Slovenske železnice same ne bodo prišle do denarja, da se Luka Koper sooča z vse večjo konkurenco in da je potrebno prestrukturiranje zadolženosti Intereurope. Pravi, da so možni trije scenariji. Če ne bi naredili ničesar, bi po njegovem mnenju Slovenija izgubila svoj geostrateški položaj in logistično znanje, izgube pa bi bile tudi v finančnem smislu. Če bi se najprej lotili prestrukturiranja železnic in nato ostalega, bi to v prihodnjih letih pomenilo 250 milijonov evrov stroškov, rezultatov pa ne bi bilo. Mehdorn zato priporoča tretjo možnost: prestrukturiranje in povezovanje hkrati.

Tisti, ki so zainteresirani za dokapitalizacijo ali nakup Intereurope zdaj čakajo, kaj se bo zgodilo z idejo o oblikovanju logističnega holdinga. V tem smislu to ni dobra popotnica za reševanje problema Intereurope. Bruno Korelič, nadzornik Intereurope
Povezovanje pristanišča, cestnega in železniškega prevoza je po Mehdornovih besedah prava rešitev, ki bi prinesla vrsto sinergij, in sicer takojšnjo v višini 20 milijonov evrov in poznejše v višini 40 milijonov evrov, poleg tega pa bi se lahko izognili prikrivanju naložb in dosegli prihranek v višini 50 milijonov evrov. Veliko, močno podjetje bi imelo tudi več možnosti za morebitne prihodnje prevzeme.

Pri oblikovanju holdinga je najprej nujno takojšnje prestrukturiranje Slovenskih železnic, zagotovitev dodatne likvidnosti Intereurope in izboljšanje poslovanja Luke Koper. Sledila bi ustanovitev integrirane družbe, ki pa jo mora najprej potrditi slovenska vlada. Zato je treba, tako meni Mehdorn, čim prej pripraviti predlog za odločitev vlade.

Vse tri poslovne enote bi bile v 100-odstotni lasti slovenskega logističnega holdinga, večinski lastnik holdinga pa bi bila slovenska vlada. "Je pa treba vzeti v obzir tudi dejstvo, da bi lahko vlada v prihodnje morda našla zanimivega tujega investitorja. Vladi priporočamo, da v holdingu obdrži vsaj 51-odstotni lastniški delež," je pojasnil Mehdorn.

Predstavniki Luke Koper ter Intereurope so skeptični

"Za pristanišče ni kakšnih resnih problemov, posodobitev železniške infrastrukture tudi ni vprašljiva, Intereuropa pa bo šla svojo pot, kar pomeni, da se mora predvsem dokapitalizirati in iskati strateškega partnerja, ki ji bo odprl nove trge in nove možnosti," je ob srečanju dejal prvi nadzornik Intereurope Bruno Korelič. "Projekt bi lažje podprl, če bi bil končni cilj izhodišče za povezovanje z velikimi globalnimi logisti. Toda tega nismo slišali. Sama organizacija pa ne rešuje problema," še pravi.

Korelič prav tako dvomi, da bi bil kakšen resen svetovni igralec na logističnem trgu zadovoljen z 49-odstotnim lastništvom, kot predlaga Mehdorn. "Vsak, ki želi aktivno upravljati, mora imeti večino," je poudaril in še dodal, da je sicer odločitev o oblikovanju logističnega holdinga v rokah vlade. Če ima za to potreben denar, ki po njegovih predvidevanjih ni davkoplačevalski, potem bo do oblikovanja holdinga prišlo.

Predsednik uprave Luke Koper Gregor Veselko pričakuje nevtralnost, torej enak sprejem vseh ladjarjev in v nadaljevanju možnost sodelovanja s številnimi železniškimi operaterji. Koper je majhno pristanišče, zato mora biti dovolj fleksibilno in odprto. "Na podlagi do sedaj predstavljenih gradiv, razprav, predstavitev in drugih znanih dejstev se ne moremo pozitivno opredeliti do predlaganega projekta," je dejal. Govoriti, da Luka Koper ni konkurenčno pristanišče, pa po njegovih besedah ni resno. "Mi rastemo izjemno. Samo na kontejnerskem segmentu smo imeli 34-odstotno rast," je dejal in poudaril, da so s takšno rastjo zanimivi tako za ladjarje kot za logistične operaterje.

Pahor predlog podpira

Pahor Mehdornov predlog podpira in meni, da bi bilo v nasprotnem primeru vsako od teh podjetij samo izpostavljeno konkurenčni tekmi in možnost, da bi v njej zmagalo, je bistveno manjše, kot če bi si za uspeh prizadevala skupaj. "Zamisel o holdingu ni nastala zato, kot nekateri prehitro sklepajo, da bi z njo sanirali Slovenske železnice. Nastala je zato, ker so snovalci te zamisli pogledali širše, celotno logistično dejavnost, jo umestili v evropski prostor in primerjali konkurenčne prednosti in rešitve," je zagotovil Pahor in pojasnil, da je sanacija Slovenskih železnic le eden od derivatov oblikovanja holdinga.

Sindikati Luke Koper, Intereurope in SŽ - 1
Sindikati Luke Koper, Intereurope in SŽ - 1 FOTO:
Sindikati ne zaupajo Mehdornu

Sindikati Luke Koper in Intereurope ter sindikat državnih organov nad Pahorjevim svetovalcem niso navdušeni. "Da je naše stališče pravilno, potrjujejo nekatere zadnje izjave predsednika vlade in resornega ministra," poudarjajo. Predsednik vlade naj bi namreč po navedbah sindikatov jasno povedal, da Slovenija sama ni sposobna modernizirati Slovenskih železnic, kar z drugimi besedami pomeni, da jih lahko sanira le tuji strateški partner. "To pomeni, da želi tuji strateški partner na lahek način in z minimalnimi sredstvi lastniško obvladati slovenski logistični prostor in da ima pri svoji nameri blagoslov slovenske vlade," so poudarili.

Prve tovrstne slovenske konference na področju logistike, ki je ena strateških prednosti Slovenija, je vesel tudi minister za promet Patrick Vlačič, ki je prepričan, da bi bila Slovenija zaradi geografskega položaja in znanja lahko logistična platforma za srednjo in vzhodno Evropo. "Če res verjamemo, da logistika je primerjalna prednost, potem jo dajmo tudi izkoristiti," je pozval.

Vlačič in Pahor
Vlačič in Pahor FOTO: Damjan Žibert

Vlačič si ne zamišlja, da bi morali tovor iz Luke Koper dalje voziti po avtocesti

Vlačič se zaveda, da je interes posameznih podjetij v nekaterih točkah različen, vendar je pa po njegovem mnenju jasno, da koprsko pristanišče brez moderne železniške infrastrukture ne bo moglo razviti svojih potencialov. Trenutno namreč pretovori 16 milijonov ton na leto, glede na prostorsko planiranje pa bo lahko pretovorila 40 milijonov ton. "In jaz si ne znam zamišljati, da bi to povečano kapaciteto pristanišča prepeljali po avtocesti," je opozoril minister.

Gradnjo drugega tira in ostale železniške infrastrukture tako vidi kot nujno, da bo Luka Koper sploh lahko izkoristila potenciale. Hkrati se morajo tudi Slovenske železnice spremeniti in se modernizirati ter uvesti poslovni model, ki bo kos izzivom prihodnosti. "Dobro razvita železniška infrastruktura, moderen železniški prevoznik in dobre špedicijske storitve so nujni pogoj, da bomo pri tem uspešni," meni minister.

 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (39)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Adolph
14. 09. 2010 18.31
Slovenija se ne mora bati za zeleznice. Vidim med komentatorji neverjetne strokovnjake in talente . . ..
pokahonta
14. 09. 2010 12.57
PAHOR, PAHOR kako si ti naiven. Verjameš nekemu "strokovnjaku iz tujine" svojih pa sploh ne poslušaš. Mehdorn strokovnjak da te kap. kako je rešil DB? Tako, da so v veliki izgubi. In on revež bi reševal SŽ? Ma ljudje nismo neumni..Če SŽ niso sposobne reševat naj se tam zamenja komplet vodstvo z sindikatom na čelu. Luka Koper in Intereuropa že sedaj poslujeta zelo dobro in sta dobro konkurenčna podjetja. Poglejte podatke o pristaniščih..Bojim se, da bo Pahor prodal še edina paradna konja, ki kaj veljata v Sloveniji. Kam gre ta naša ljuba država..OSEBNO SEM PROTI HOLDINGU! NIMA SMISLA USTANAVLJAT NEK HOLDING SAMO ZATO, DA BO NEKDO ŠE VEČ SLUŽIL IN SŽ BODO HIRALE ŠE NAPREJ. Po drugi strani pa imajo popuste povsod..zastonj vlake, toplice,..vse na račun davkoplačevalcev itdd..
Darko32
14. 09. 2010 09.49
NA železnici je potrebno rešiti meglo, katero proizvajajo z raznimi manipuliranji. ZAto je potrebno narediti red na Slovenskih železnicah. Vse, ki nimajo referenc na delovnih mestih odpustiti. Ohraniti se bi morala zdrava jedra. Vsa navlaka, kot je Zdravstveni dom, kateri naj bi azbesne bolnike pregledoval z rengenom in tako si zavestno zatiskal oči se mora izločiti, saj takšno delo ne pripelje dobrih rezultatov amapk povzroča škodo delavcem in posledično zdravemu delovnemu okolju. Prav tako je potrebno razčistiti z nagrajevanjem takšnih podjetij iz vidika raznih subvencij. DA ne govorimo o potniškem prometetu, kateri je živa anarhija. Hočejo subvencije in pri tem pa bi vlake vozili po domače. Da ne govorimo o manipuliranjih. Že iz izjav se vidi, da dajejo na različne naslove raznične podatke. ZAto takšno podjetje ne more dobivati nagrad in raznih subvencij. To je razvidno predvsem iz raznih izjav, katere se razlikujejo od podatkov katere dajejo na razne naslove.
braniac007
14. 09. 2010 09.18
Najcenejša varianta bi bila da se železnice prodajo za 1€ investitorju ki bi bil pripravljen vlžiti denar v infrastrukturo. Železnice so vreča brez dna, za kar so krivi tako politčni veljaki (Pahor ali Janša vseeno) in ljudje ki od znotraj vodijo železnice - razni delavski direktorji!
b77
14. 09. 2010 07.59
kam boste dali pa sindikaliste?
mac4_m
13. 09. 2010 20.55
drugač, če bojo poslušal pa obdržal 51% lastništvo slo države, pa dodal velik delež soinvestitorjev iz nemčije je uspeh zagotovljen. Nemci si že dlje časa želijo tovorit preko jadrana in tako podjetje bi bilo super uspešno. V bistvu bi bila lahko tudi tri podjetja. Nemci se pač želijo zaščititi, saj dobro vidijo tajkunsko-politično navezo, ki uničuje in krade in vedo, da je tvegano podpisovati karkoli s takimi kriminalci.. Pri nas za ta dober projekt niso zainteresirani, ker se trenutno ukvarjajo s krajami in bogatenjem na račun uničevanja omenjenih podjetij...
manco-capac
13. 09. 2010 20.48
Prestrukturirati železnice po domače pomeni ločiti tračnice od vlakov, država naj skrbi za infrastrukturo, za posle pa privatni kapital ali tuji. Bolje bi bilo vse skupaj prodat nemškim železnicam...
da_glava_boli
13. 09. 2010 20.42
SCENARIJ "VIER" (mal širše gledano): 1. kako leto nazaj je nekdo nekoga (kljub opozorilom) poslal da stebre ponosa slovenskega gospodarstva z (namenom) spravi na kant (enega od teh pa so načrtno zanemarjali že leta). 2. še ptički na vejah so čivkali, da če si to dovolimo (tihi žegn) stojijo v ozadju sigurno kaki večji interesi (apetiti) kot pa dejansko stanje sploh je. 3. kar naenkrat čudežni pojav (nam Slovencem že dobro znane formule) rešitelja (ko volk nosi kašmir) podjetij na robu prepada. 4. prevzem (kljub vsem ne, glasen žegn JA) 5. -kadrovanje (prjatu prjatla, ja vol her komandant, ostali pa zavod..), -prestrukturiranje ( odprodaja zlatih jajc prijateljem, gnjilobe pa v obliki kakega bankrota državi na grbo), -bla bla bla,..sej vemo kako gre (glej vsa slo "trade mark" podjetja. vprašanja za: g. predsednik PAHOR: 1. Zakaj nikoli, ma nikoli naše banke nimajo denarja za revitalizacijo in razvoj gospodarstva v lasti slovenske države (da wild west lastninjenje skozi leta niti ne omenjam) , za Hilde, Joška, Zorana, Igorja, .. ter vse v poslovni zadregi in rokami v vreči ujete pa se zmeri kaj najde??? 2. A se zavedate da bodo sinergijski učinki vsega tega "halo-ja" finančno pikico večji kot ste le kak dan nazaj pri zdravnikih zapravli za neke dodatke? 3.A bi dali vašo roko v ogenj za vse to (z slovenskim narodom itak že vsak drugi baranta)??? 4. A nas res imate za take ovce??? Vem da jij je večina, ma niso ravno vsi!?! g. Minister Vlačič 1. Kako vi mislite 40 miljonov ton pretovorit v luki Koper?? Npr. Podarjeni BMW-ji s strani nemčije (mislim haloo,..čista korupcija oz. ne vem kaj pričakujeto od citroena da podari še več al da vas toži,..?) vozijo 160 km na uro vi lahko vgradite noter močnejšo mašino, "noose" al kaj je že, dodate letaslko gorivo ma BMW bo šel največ 200 na uro ajde 300 ma pol se bo razpadel. Vi pa govoriste o 400 na uro in več, sanja pa se vam ne kaj je za ovinkom. Tako je z luko in vsemi podjetji. Polna usta ničesar. Pravi sinergijski učinek bi bil, veste mi vemo da je luka OKNO V SVET in jo ne bomo nikoli prodali, in mi in vi pa vemo da se tu da povlečt lep denar. Vi pripeljite tovor mi bomo dali delo,stroje in prostor ( za katerega so noniči krvaveli), nekje vmes z denarjem pa se bomo na koncu ja srečali. Volk sit koza cela sinergija štima. Po vaše pa bo izpadlo tako da, logistika bo ena za vse ( višek luka, intereuropa SŽ, na cesto...), kamioni se bodo prodali (avtocesta razbremenila...kaj pa kamionski lobi) za jahte in vile na obali, železnica bo delal sto na uro za enga črnega, luka za enga belega in to je to. Višek pa direkt z vagoni po DOJČE BAN (tolko bo tega denarja) v našo bodočo patrijo! Lahovnik, kriv ne kriv, sposoben ne sposoben,....je vsaj imel jajca! lahko noč!
Odpri.oci
13. 09. 2010 18.55
A se niso pred parimi dnevi "hvalili", da so podpisali pogodbo z bosanci in srbi ?????
bemtisunac
13. 09. 2010 17.59
ajznpon bo crknu..tu ni kruha sama zguba po pufi so ostali...
alterego
13. 09. 2010 17.50
možen je tud četrti scenarij: odpustit Pahorja, Vlačiča in nesposobno vodstveno ekipo železnic?
odbogaposlan
13. 09. 2010 17.28
te tri načrte sem vedel že jst prej, preden je prišel ta mehdorf! in kolk mu plačate za to ?
Garfield7497
13. 09. 2010 16.55
PA SEJ ŽE SEDAJ LAHKO SODELUJEJO VSAKA FIRMA IMA LOGISTIKO LUKA MA KONTEJERJE V LUKI SO PROGE ŽELEZNIŠKE INTEREVROPA PA KAMJONE DA JIH BOJO NALAGAL NA VAGONE SEJ IMAJO ŽE SEDAJ VSE SAMO SODELOVATI BI MORAL NE SODELUJEJO PA RAVNO ZARADI ZASLIŽKOV kdo dobi večjo pogačo ???? ZATO HOČE HOLDING DA BO ŠU KEŠ NA EN RAČUN PRI DENARJU SE ZAČNE IN TAM SE TUDI NEHAAAAA NIČ NAV IZ HOLDINGE RAJŠI NAJ POSLUJEJO SAMOSTOJNO IN POSLOVNO SODELUJEJO SAJ OBSTAJAJO POGODBE O SODELOVANJU
Gosposvetski
13. 09. 2010 14.39
Samostojna Slovenija; izgubljena igra s hudičevim repom,tako da lahko danes po celem svetu zopet hlapčujete za prevzem.Izraelcem,Nemcem, Arabcem,Rusom ,Američanom, itd !
totnhem
13. 09. 2010 14.17
Mehdom prevzami že enkrat naše železnice naših deset direktorjev pa nazaj za stojevodje saj so od tam prišli.
netete1
13. 09. 2010 14.03
odlicno svetovanje.... prvo varjanto zna vlada tudi sama, ker to dela ze 2 leti.... drugi dve varjanti pa sta tudi ze dolgo skoraj edini opciji... in kje je zdaj ta veleum...
Consultant
13. 09. 2010 14.02
Sindikat v SŽ in Intereuropi zavira njun razvoj. Ta luko ne vem. Holding bi moral biti ustanovljen že leta nazaj (pred vstopom SLO v EU), le tako bomo lahko v logistiki konkurenčni. Velik del javnosti bo vedno proti, ker je sindikat SŽ tako močan, da jim je do sedaj še vsakega direktorja z idejami uspelo spraviti stran. Nujno mora priti tujec, ki bo napravil red. Holding bo pa uspešen le, če bo prej sindikat nekam brcnil, pa malo porezal stroške (13. plača na SŽ, zastonj vozovnice za zaposlene, itd), ki jih plačujemo vsi davkoplačevalci.
dreko123
13. 09. 2010 13.35
pri nas bi moral nekdo prekonstruirati cel državni aparat, vlado in vse kar pod to spada... pa bi bilo denarja dovolj za vse, blagajna bi se napolnila, davke bi lahko spustili in vse bi se pocenilo... tko pa abnormne količine davkoplačevalskega denarja, prometnih kazni itd... tečejo neznano kam...
francmurko
13. 09. 2010 13.28
napihnjen balon....kot v Nemciji preden je moral dat odstop..zaradi korupcije,...zdaj pa je med tapravimi...
Gosposvetski
13. 09. 2010 13.16
Ne trije,edini"scenarij .Zadnja možnost uboge države_Nazaj pod Nemčijo ?