Gospodarstvo

Slovenija uradno v recesiji

Ljubljana, 24. 03. 2009 17.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Uresničuje se najbolj črni scenarij. Umar je napovedal, da bo Slovenija letos zabeležila skrčenje obsega bruto domačega proizvoda v višini štirih odstotkov. Izvoz bo nižji za skoraj devet odstotkov, za 12 odstotkov bo manj investicij. Brezposelnih naj bi bilo 100.000.

Premier Borut Pahor
Premier Borut Pahor FOTO: Reuters
Slovensko gospodarstvo se bo skrčilo kar za štiri odstotke, izvoz bo manjši za 8,6 odstotka, investicij naj bi bilo manj za 12 odstotkov. Števec brezposelnih naj bi se do konca leta ustavil pri zaskrbljujočih 100 tisoč. To so napovedi Urada za makroekonomske analize in razvoj.

Slovenija je uradno v recesiji, je za 24UR ZVEČER dejal direktor Urada RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) Boštjan Vasle. Strateški svet za gospodarstvo se je na današnji seji seznanil s spomladansko napovedjo Umarja, po kateri bo Slovenija letos zabeležila skrčenje obsega bruto domačega proizvoda (BDP) za štiri odstotke, je povedal premier Borut Pahor. Ob tem je poudaril, da ni razlogov za paniko.

Pahor je v izjavi za medije po koncu strateškega sveta za gospodarstvo že za prihodnji teden napovedal sestanek krizne skupine ministrov, ki bo takoj začela pripravljati ukrepe, s katerimi naj bi omogočili, da se bo Slovenija prestrukturirala tako, da bo iz krize izšla močnejša, kot je bila vanjo potegnjena. "O zamislih za nadaljnje ukrepanje smo se danes posvetovali s člani strateškega sveta," je povedal Pahor ter nakazal, da bodo šli ukrepi v dve smeri: v prvem stebru bodo praktični ukrepi za reševanje aktualnih vprašanj, ki bodo reševali vprašanje nevarnosti proračunskega primanjkljaja, v drugem pa strukturni ukrepi. To bodo zelo radikalni ukrepi, je dejal ter povedal le še to, da bo šlo tako za ukrepe vlade kot tudi za spremembe zakonodaje.

Vlada je sposobna razrešiti problem, s katerim smo soočeni, je poudaril Pahor. "Ob tem bomo potrebovali veliko poguma, velikopoteznosti in odločnosti ter tudi zavezanosti k socialnemu dialogu," je dejal. Socialnemu partnerstvu bo vlada ostala zavezana, je dodal.

Kako bodo reševali krizo?

Medtem ko se plače v javnem sektorju povečujejo za več kot šest odstotkov, pa v zasebnem sektorju trenutno rastejo po 0,1-odstotni stopnji. Takšna dinamika ni javnofinančno vzdržna, je ocenil Pahor, ki meni, da se je treba s sindikati javnega sektorja takoj začeti pogovarjati o nadaljnjih korakih. Priti moramo do formule, ki bo javnofinančno vzdržna in bo jamčila varno starost te generacije ter s pokojninsko reformo tudi varnost tistih, ki danes delajo in bodo jutri v pokoju.

"Pripravili bomo dodatne ukrepe, s katerimi bomo čim bolj skušali olajšati položaj gospodarstva," je dejal predsednik strateškega sveta, minister za gospodarstvo Matej Lahovnik. Pri tem je izpostavil celovitost teh ukrepov, ki morajo biti po njegovem mnenju vsebinsko zaokroženi tako, da delujejo tako na izvozno konkurenčnost slovenskega gospodarstva kot tudi na to, da poskušajo spodbuditi domače povpraševanje, predvsem po blagu ključnih domačih proizvajalcev.

Nova napoved o štiriodstotnem skrčenju obsega BDP nič ne odstopa od napovedi o gospodarski rasti v območju evra, je dejal Pahor. Medtem pa rebalans letošnjega državnega proračuna, ki ga bo v sredo sprejemal DZ, temelji še na napovedih o 0,6-odstotni gospodarski rasti. Če bo potrebno, bo vlada v DZ poslala že nov rebalans, je dejal Pahor, ta pa bo – kot je povedal finančni minister Franc Križanič – predvideval zamik nekaterih investicij in izvrševanja nekaterih pravic, ki niso vezane na socialni položaj.

Poslabšane razmere v mednarodnem okolju, predvsem v območju evra, in negativna gospodarska rast v Sloveniji v zadnjem lanskem četrtletju sta poglavitni vzrok za spremembo napovedi, je pojasnil  Vasle. "Še posebej zaskrbljujoče je, da se bodo razmere poslabšale v naših najpomembnejših trgovinskih partnericah, predvsem v Franciji, Nemčiji, Avstriji, Italiji," je dejal. Mednarodne ustanove pričakujejo, da bo gospodarska rast v teh državah močno negativna, po nekaterih napovedih naj bi se približala minus štirim odstotkom.

evri
evri FOTO: Reuters

Slovenija je kot mala odprta ekonomija usodno odvisna od izvoznega povprašanja, saj izvozi več kot 70 odstotkov BDP, je dodal Lahovnik. Poleg poslabšanja razmer v najpomembbnejših partnericah je izpostavil še slab likvidnostni položaj na Hrvaškem ter likvidnostna tveganja na vzhodnih trgih, predvsem v Ukrajini, Rusiji in Srbiji.

Izboljšanje napovedali za sredino tega leta

Kriza je splošen svetovni pojav, njene posledice in vzroke delimo s partnerji v EU, je spomnil Križanič. V tem okviru se je vlada lotila ukrepov za odpravljanje posledic krize, ki predstavljajo pomemben del rebalansa državnega proračuna. "Z rebalansom želimo spodbuditi gospodarsko dejavnost, da bi se povrnil tudi gospodarski optimizem in zaupanje ne bi več padalo, v tem primeru pa bi se gospodarska rast lahko začela hitreje, kot nekateri pričakujejo," je dodal. Izboljšanje položaja je napovedal za sredino tega leta.

Rebalans predvideva proračunski primanjkljaj v višini tik pod tremi odstotki BDP, kolikor je še dopustno po maastrichtskih kriterijih, če bo povpraševanje na tujih trgih padalo, pa bo vlada po Križaničevih besedah dopustila, da poraste proti štirim ali celo petim odstotkom BDP. "S tem bomo še vedno nad povprečjem v EU," je menil.

Prevladujoče mnenje članov strateškega sveta glede proračunskega primanjkljaja je deloma odstopalo od Pahorjevega stališča, da ta ne sme presegati maastrichtskih kriterijev. Slednjič se je premier strinjal, da vendarle lahko preseže tri odstotke BDP, a mora biti tolikšen, da ga bo lahko servisirala še ta generacija. "Na generacijo naših otrok tega bremena ne smemo prenesti," je poudaril.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (135)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Morana7
25. 03. 2009 14.09
Arce : "Sicer pa Vam je dobro odgovoril Rado62" Menim, da je vsak državljan sposoben opisati svoje frustracije v zgolj dveh stavkih. Rado pač ni nobena izjema pri tem. Kot je očitno se ne strinjava, pa vendar ga ne podcenjujem v takšnem smislu : Rado62: "Morana725.03.2009, 08:171 ...Pejd raje še malo spat... Pamflet, ki si ga spisala ni primeren niti za otroški vrtec.... Vsekakor pa tupoglavo navijaš za Pahorja in to kljub dejstvu, da so zavozili državo že v 3 mesecih... heh" Drago samo zato, ker se pač ne strinjaš z mano ne rabiš biti žaljiv do mene in ostalih drugače mislečih kot ti. Arce se Vam takšno pisanje res zdi popolno ? S tem da ste ga izpostavili ste ravno toliko žaljiv kot Rado, kar tudi ne nakazuje lepih manir. Lahko se vikamo kolikor hočemo pa vendar bistvo ostane isto. Sicer pa pisarjenje na forumu res ne zahteva nevem kakšnega nivoja in tega ne jemljem, kot da gre za pisanje diplomske naloge. Običajno ljudje berejo forume iz zanimanja za kaj gre, ne pa, koliko slovničnih napak ima kdo. Če bi bila to glavna poanta pri tem potem bi najbrž morala dati vse napisano najprej nekam lektorirat itd; morda prav Vam ? :) Priznam: ne delam odstavkov in vejic, stavki so absolutni predolgi, lahko pa mi verjamete, da se za uradne stvari potrudim in napišem tekst takšen kot je treba, z vsemi podpičji vred. Forum, pa kot je meni znano ne zahteva dosti, rabiš le čas in pa vsaj približno poznavanje teme in že smo tu in izražamo svoje mnenje.
nosferatu
25. 03. 2009 13.59
@arce: "Drugič bolje pretehtajte, kaj boste povedali bralcem tega foruma." Hehe, zakaj le? Ker to počenja večina piscev na tem forumu? "Malo morgen" - glede na velike količine bedarij in neumnosti, ki jih lahko najdemo na tem forumu tako med samimi prispevki kot tudi med odgovori bi rekel, da zelo malo piscev dobro pretehta, kaj vržejo v javnost; enako velja za uporabo ločil ter smiselnost oz. "glavo in rep" v večini postov ;) Pa brez zamere, saj nisem hotel biti pametnjakovič ali picajzel, le komentiram splošno stanje. Upam, da se boste vsaj malo zamislili tudi nad ostalimi! Lp
hakihak
25. 03. 2009 11.49
pa a je res treba toliko govorit o krizi in recesiji??? treba je pozitivno razmišljat. pa saj smo v krizi že skozi, samo da se ji je včasih drugače reklo!!!
hakihak
25. 03. 2009 11.47
tom.tom25.03.2009, 07:390 Kažejo se prve posledice komunistične vladavine. Komaj čakam nove volitve ko bo prišel nazaj na oblast naš heroj Janez Janša! dej mi še povej, zakaj so v recesiji nemčija, italija, anglija, zda... a so pri njih tudi krivi komunistični režimi?? pa še to, zakaj komunistična kitajska ni v recesiji??
boxar
25. 03. 2009 11.31
Pahorček, tvoj mandat bo minil prehitro da bi kot predsednik vlade dočakal konec krize. Folk tle ni neke znanosti. Kriza se je začela in se lahko konča le v ZDA, mi z nekimi lepotnimi popravki ne moremo narediti nič. GRE ZA KRIZO ZAUPANJA! Saj pa sami veste kako je ko izgubiš zaupanje v nekoga,.... traja zelo dolgo da si ga povrneš, če sploh.! Torej obeta se nekaj zel zelo pestrih let, pamet v roke!
arce
25. 03. 2009 10.55
Morana7 - Kar žalostno je brati Vaš prispevek, saj bi moralo biti pisanje študentke na bistveno višjem nivoju. V oči bode že jezik, s katerim utrujate slovenske bralce, še bolj pa se lahko zamislite nad samo vsebino. Kup zmedenih stavkov brez glave in repa. Skropucalo, za katerega bi me bilo pošteno sram, če bi se moral pod njim podpisati. Sicer pa Vam je dobro odgovoril Rado62. Drugič bolje pretehtajte, kaj boste povedali bralcem tega foruma. Pa brez zamere, saj nisem hotel biti žaljiv, le nasvet v Vaše dobro sem Vam dal! Upam, da se Vas bo vsaj malo prijelo!
ZlateSanje.si
25. 03. 2009 10.28
No samo da so "uradno" napovedali da smo v recesiji :))
nosferatu
25. 03. 2009 09.52
Ja, pa hitro mi FUL minusov napikajte, ker ne navijam za Janšo in nisem proti Pahorju, hehe... tu se lepo vidi vaša mentaliteta: namesto da bi pogledali širšo sliko, vidite samo tiste zadeve, ki jih hočete in nimajo nujno veze z dejanskim stanjem. Patetično.
nosferatu
25. 03. 2009 09.36
@RADO 62: "...Pejd raje še malo spat... Pamflet, ki si ga spisala ni primeren niti za otroški vrtec.... Vsekakor pa tupoglavo navijaš za Pahorja in to kljub dejstvu, da so zavozili državo že v 3 mesecih... heh" Ti pa se rajši že enkrat ZBUDI in pomisli, kdo je prejšnja 4 leta vodil državo?! Vsekakor tupoglavo navijaš za Janšo, ki je imel 4 leta vse niti v rokah ter je VSE ZAFURAL PRED PAHORJEM, butl.
nosferatu
25. 03. 2009 09.30
Pa kje živite vi ljudje? A ste res v tukaj in zdaj, al ste se zataknili z možgani 25 let nazaj, ko so bili še dejansko na oblasti tovariši in tovarišice? Kako lahko nekdo danes trezno gleda na današnjo situacijo, ko pa ima v glavi 25 let staro scenografijo? Pol pa se najdejo še frajerji in frajerke, ki obtožujejo Pahorja, da takoj ko je prišel na oblast, je zavladala kriza?!?!?!?! Pa saj ja niste normalni, ali pa niste zdravi, ker nekdo z normalnim smislom za logiko ne bi šel takih bedarij pisat. Da vam objasnim par dejstev: 1. Samo zato, ker kdo ni proti Pahorju ali SD, ga to ne naredi KOMUNISTA; proti Janši in za Pahorja je tudi dosti mlajših oseb, ki so bile rojene vsaj 5 let po smrti Tita, zato si "antikomunisti" dajte najprej glavo ven iz riti in poglejte okoli sebe, v katerem letu živite. 2. Če je Pahor kriv, da je država prišla v krizo, potem to tudi pomeni, da je Obama kriv, da je Amerika v krizi ter da je Jelcin bil kriv, ker je razpadla sovjetska zveza. Se strinjate z mano? Ne? Kar naenkrat ne zveni tako logično? Poglejmo še malo nazaj: Pahor in SD so bili NA OBLASTI NAZADNJE KDAJ?! Torej, če vsaj 10 let niso bili na oblasti, kako jim je iz OPOZICIJE uspelo državo pripeljat v krizo? Ali je Pahor naročil Patrije? Ali je Pahor naročil Falcona? Ali je Pahor podpisal Vilensko izjavo? Ali je Pahor poslal vojake v Irak? Ajde frajerji, pomislite malo... 3. Spomnimo se par mesecev nazaj, ko je JANŠA na čelu SDS po 4ih letih avtoritarnega in cerkveno-lizunskega režima SPUŠIL, ker je večina ljudstva imela poln kufer njegovega izmikanja in sprenevedanja. Potem pa je sledilo vprašanje, KAKO ZAKRITI ZGREŠENA FINANCIRANJA IN NAKUPE? Jasno, da Janša takrat ni imel več direktnega vpliva na prikaz končnega letnega proračuna, računsko sodišče pa je hotelo PRAVILNO PRIKAZATI IZGUBO! Kaj je bilo torej Kalimerotu storiti? V ključnem trenutku, torej ko je bilo treba ratificirati pristop Hrvaške v EU, je rekel: "Mi se ne gremo več, RAZEN če računsko sodišče ne prizna, da se ONI MOTIJO, mi pa IMAMO PRAV! Če ne, se lahko vsi za naše sodelovanje lepo obrišete pod nosom." Ker je bila hitra rešitev NUJNA, je "tapametni prvi odnehal" in je vlada potrdila končni ZGREŠENI Janšev proračun MIMO PRAVILNE VERZIJE RAČUNSKEGA SODIŠČA! Kaj ste res ljudje tako slepi ali zabiti, da ne vidite, kaj se je zgodilo, da vam moram jaz tu pisat o tem?! Dajte se že enkrat zbudit; imamo namreč dovolj težav že brez nekih pametnjakovičev, ki povsod vidijo komuniste in mislijo, da je Janša pri vsem tem nedolžen.
RADO62
25. 03. 2009 09.16
Morana725.03.2009, 08:171 ...Pejd raje še malo spat... Pamflet, ki si ga spisala ni primeren niti za otroški vrtec.... Vsekakor pa tupoglavo navijaš za Pahorja in to kljub dejstvu, da so zavozili državo že v 3 mesecih... heh
RADO62
25. 03. 2009 09.12
Seveda je za vse kriva svetovna recesija... Pahor je seveda "reforme"??? izpeljal enkratno in rezultati so že vidni... Ustanovljenih je bilo 100 novih komisij, ki v glavnem služijo za izboljšanje materialnega stanja poslancev SD-ja, ki so si simbolično znižali plače za 10%... heh...
parafin
25. 03. 2009 09.11
brezposelnih samo 100 000. To je vic stoletja. Boste videli ko jih bo konec leta 300 000!
RADO62
25. 03. 2009 09.08
Je pa že več kot očitno, da tako imenovana politika "konsenza" ne bo obrodila sadov, tako kot jih ni tudi v "naši" rajnki domovini SFRJ....Ljudje so bili 21.9 malo naivni in so mislili, da gre za modno revijo v kateri se ocenjuje lepoto kandidatov ???... Žal teji napačni izbiri sledijo tudi posledice, ki se vsaki dan kažejo v enormnih količinah odpuščenih delavcev.... heh...
Spondgeeee
25. 03. 2009 08.51
ma kaka recesija? dokler bo folk na veliko sopingiral in razmetaval z denarjem ni sile. Ko pa bodo trgovine prazne, takrat pa bi se dalo zamislit
Morana7
25. 03. 2009 08.47
Evo ko pa take trotlarije berem mi pa kuj slabo rata ob prvi kavici v jutru. Kok ste vi sploh stari?? Študiram zgodovino rojena sem bla leta ko Tita več ni blo med nami pa sem v stanju rečt da je mel režim dovolj v redu porihtano socialo, ki sem jo tudi sama občutla npr. v zdravstvenem smislu niti pod slučajno nismo imeli takih problemov kot jih imamo zdaj. Do petega razreda pa so mi absolutno pral možgane tak ko vsem pa srbo-hrvaščina pa take fore sam dejte odrast mal maš izbiro kaj boš bral lahk prebereš staro al pa novo izdajo knjigo oz kr dve o naši zgodovini pa ti bo jasn o čem govorim. Če tule omeniš socialne reforme eni kr skočjo ....zakaj ???? Je res tak slabo pomagat enkrat za spremebo tudi drugim ? Pa da ne bi keri mislil da Janša ni bil grebator že v štartu dejte si mal nejgov rezime prebrat al pa ponovno podoživet 4 leta njegovga mandata v katerem je blo krasno sam do , da je on govoril o tem da je krasno. Sicer pa nehajmo se slepit politiki itak ne rešujejo situacije oni so tam zato ker so se opogumli do te mere da so si rekli evo mam neki bleferskega smisla v sebi dejmo mal it tole množico butlov mal nalagat pa to . Če mislte da je keri koli politik bolj fer al pa kej NE oni so sam ljudje del naše rase, ki zna bit zelo izrojena zato nehajte že postavlat shrine Janši ker ni nič bolši niti kot človek še manj pa kot politik , sej niti retorike ne obvlada sam ok nima veze ko bi vsaj kaj pametnega povedu...Dobr da gremo k Borutu ? Mislm po kakšni logiki je on lahko kriv al pa odgovoren za svetovno gospodarsko krizo ???? Lejte gospodarski lobiji imajo vpliv na politiko ZATO je lahko lahko krivimo le lobije, ki politiko krojijo tako kot paše peščici. Se kdaj vprašata zakaj Jugonostalgija ??? Dej poglejte mal okol sebe no. Včasih grem kam pa kr tak kakšno staro gospo pozdravim pa ti dans tudi te več ne odzdravijo vse, pa še čukast te gledajo ko da bi z marsa padu, pa so ble rojene takrat ko so medsebojni odnosi še pomenil nekaj. Nekaj absolutno ni vredu v tej družbi in to ziher ni komunizem pri nas se je konkretno končal še pred razpadom SFRJ na kongresu ZKJ leta 1989, ko so naši vstal pa šli. Po vseh šivih pa je ta sistem pri nas začel slabet že kaj kmalu po Titovi smrti Mladina je pisala naša vlada pa jih ni nič oštela, še manj koga zaprla pa čeprav so bili v Beogradu ogorčeni. Jaz osebno se pravzapraj zdaj počutim dosti bolj pod kontrolo zdej nam bojo še prstne odtise vzel pa bo a ne pa bomo lepo plačal še za en pasuš, ki nam bo vzel še malo več zasebnosti...da mobilne telefonije sploh ne omenjam in če bo to šlo še bolj v ekstrem potem bo v imenu krize vsaka vlada skušala vzpostavit kontrolo popolno kontrolo in to si boste spet zamislili kot : Evo komunisti so prišli nazaj ....NI RES, itak pa je čas za neki novga neki kar bo morda celo delovalo sam hudič je v tem, da se politiki ne morjo zmenit kaj bi to blo pa da bi se njim še splačalo za povrh. Smalek2 : Pa kje ti živiš ?? Veš sploh kdaj so se zgodili največji prevzemi ??? Pa dej zbud se no nisi vč v 70-ih prejšnejga stoletja.
resslovenka
25. 03. 2009 08.23
smalek2 Se strinjam. Ampak kaj ko ne bo mogli izkazati izvor premoženja. In ker je takih preveč, ne bo nihče nič ukrepal. Samo pameta nam bodo solili, kot da jim kdo sploh še kaj verjame. Navaden poštenjak zna zložiti eno z drugim, da pride do rezultata. Ta deželica je res raj za nekatere, za večino pa ne.
Tristokosmatih
25. 03. 2009 08.23
Tristokosmatih
25. 03. 2009 08.23
u drku smo tko al tko
Tristokosmatih
25. 03. 2009 08.22
no pahor ti in tvoji skopušni "ukrepi"